Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

«Δεύτερη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη φτώχεια: Περισσότεροι από δύο στους δέκα πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις»

«Δεύτερη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη φτώχεια: Περισσότεροι από δύο στους δέκα πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις»


Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat που κατατάσσουν την Ελλάδα δεύτερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την αρνητική πρωτιά που πέτυχε η χώρα μας μεταξύ των Κρατών μελών της Ε.Ε. στην ανεργία (20,8%) ακολουθεί, δυστυχώς, νέα αρνητική διάκριση της Ελλάδας στη φτώχεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρών υλικών στερήσεων των πολιτών: περισσότεροι από 2 στους 10 Έλληνες ζουν σε συνθήκες σοβαρής ανέχειας!

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας βαίνει συνεχώς μειούμενο και ανήλθε για το 2017 στο 6,7%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο (21,1%) και η χώρα μας κατατάσσεται πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Οι αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, αποδεικνύουν τη συνεχή απόκλιση της Ελλάδας από την Ευρώπη στους κρίσιμους κοινωνικούς δείκτες (σχήμα 1).


Σχήμα 1





Ακόμη και οι χώρες που ήταν σε μνημόνιο, εμφανίζουν πολύ μικρότερα αντίστοιχα ποσοστά φτώχειας συγκριτικά με την Ελλάδα: Ισπανία (5,1%), Πορτογαλία (6,9%) και Κύπρος (11,7%) (σχήμα 2).





Σχήμα 2

Δυστυχώς, οι ιδεοληψίες και οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ γκρέμισαν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, ενώ με ευθύνη της Κυβέρνησης η Ελλάδα παραμένει ουραγός στους κρίσιμους κοινωνικούς δείκτες. Με τις αποκλίσεις να διευρύνονται και το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη να μεγαλώνει συνεχώς».