Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ναι στην ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όχι στη μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ναι στην ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όχι στη μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ


Σε Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση, με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 24 Απριλίου 2018, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, Χαρά Καφαντάρη, μαζί με άλλα 55 μέλη αντίστοιχων Επιτροπών εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ.


Η συνεδρίαση άνοιξε με τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου Phil Hogan και επικεντρώθηκε στη μελλοντική μορφή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στη συζήτηση για το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας, όπως και στις νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ που αναμένονται στα τέλη Μαΐου τ.ε.
Εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Χαρά Καφαντάρη επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ΚΟΙΝΗ και ολοκληρωμένη η γεωργική πολιτική της ΕΕ για τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, της κοινωνικής συνοχής, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.
Εξέφρασε την αντίθεση της στη μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ. Επίσης, εξέφρασε τη συμφωνία της στην αναφορά του Επιτρόπου Hogan περί διαφορετικών μοντέλων αγροτικής πολιτικής Βορράς και Νότου, θέτοντας τα ζητήματα της νησιωτικότητας και των ορεινών περιοχών, ενώ ζήτησε οι Άμεσες Ενισχύσεις να εστιάσουν στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, σε νέους που θέλουν να μπουν στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και στα χαμηλά εισοδήματα.
Σημείωσε την ανάγκη για νέα εργαλεία διαχείρισης των κινδύνων λόγω και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη σημασία που πρέπει να δοθεί στον τομέα του ΝΕΡΟΥ, με τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητάς του.
Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για την εξωτερική σύγκλιση των Άμεσων Ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, τόνισε ότι η ανά εκτάριο ενίσχυση δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο (ζήτημα που αφορά και τη χώρα μας) και ότι χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση.
Το Γραφείο Τύπου