Χρ. Μαντάς: Το πολυνομοσχέδιο κλείνει την 3η αξιολόγηση χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και εκτιμώ πως θα ψηφιστεί τελικά στο σύνολό του
Σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού SKAI 100,3 Fm, συμμετείχε σήμερα, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας σε ερωτήματα του δημοσιογράφου Π. Τσίμα για την διαδικασία ψήφισης του ογκώδους πολυνομοσχεδίου και για τον τρόπο νομοθέτησης, ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με πολλά κεφάλαια και πολλά άρθρα. Υπάρχουν και διατάξεις που δεν είναι στα προαπαιτούμενα όπως πχ οι διατάξεις για τους Ιατρικούς Συλλόγους οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες, έχουν περάσει από διαβούλευση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΠΙΣ. Μετά το κλείσιμο του προγράμματος πρέπει να περάσουμε όμως σε μια καλύτερη νομοθέτηση, αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως πχ ότι τα δυο τελευταία χρόνια δεν είχαμε ΠΝΠ και έχουμε ενσωματώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ευρωπαϊκή νομοθεσία (είμαστε 4οι).»
Σε ερωτήματα για τη ρύθμιση για τις αλλαγές στις διατάξεις για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο Χρ. Μαντάς τόνισε:
«Αυτό που αλλάζει είναι η διαπίστωση της απαρτίας. Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας όμως, όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για κινητοποίηση, κανένας νόμος δεν μπορεί να την σταματήσει. Όπως είπε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται για ένα στοιχείο συμβιβασμού στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και προφανώς δεν θα ήταν κάτι που θα κάναμε εμείς. Βέβαια αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα άλλο τοπίο και στο πεδίο των διεκδικήσεων των εργαζομένων αλλά και των εκπροσωπήσεων τους. Δεν θέλουμε επί της ουσίας να πάμε σε νομοθεσίες οι οποίες να δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Μετά τον Αύγουστο του 2018 ελπίζω να έχουμε την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εκεί θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε καλύτερα όλα αυτά τα ζητήματα. Καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να υποκλέψει την βούληση της πλειοψηφίας. Ο συμβολικός χαρακτήρας αυτής της ρύθμισης διογκώνεται σκόπιμα, μια και αφορά ουσιαστικά σε πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις των πρώην ΔΕΚΟ μου δίνεται η ευκαιρία να πω πως με το πολυνομοσχέδιο προστίθενται στο ΔΣ του Υπερταμείου (όπου περνούν οι επιχειρήσεις αυτές), 2 μέλη τα οποία θα γνωρίζουν από management δημόσιων επιχειρήσεων. Κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το στρατηγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων αυτών.»
Κλείνοντας ο κ. Μαντάς ανέφερε, πως πρέπει να αξιολογηθεί θετικά πως σήμερα υπάρχει νέα μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) και πως το ελληνικό διετές ομόλογο δείχνει πιο ελκυστικό από εκείνο των ΗΠΑ.
Και ολοκλήρωσε εκτιμώντας πως παρά κάποιες επί μέρους δυσκολίες, το πολυνομοσχέδιο που κλείνει την 3η αξιολόγηση χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και με αρκετές θετικές ρυθμίσεις, τελικά θα ψηφιστεί στο σύνολό του.