Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Χρειάζεται μαζική συμμετοχή των 210.000 πολιτών στις κάλπες της Κυριακής»
Το ηχητικό της συνέντευξης: https://youtu.be/qzFcn57xf2s
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι δεν ήταν σημαντική η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές της κεντροαριστεράς. Είναι μία μίζερη αντιμετώπιση του θέματος. Όχι μόνο προσήλθαν μαζικά οι πολίτες, αλλά επαναδραστηριοποιήθηκαν για μία σύγχρονη προοδευτική παράταξη που θα απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον. Για αυτό ήρθαν μαζικά στις κάλπες 210.000 πολίτες,
Αυτό σημαίνει ότι αν ανταποκριθούμε από εδώ και στο εξής και φανούμε αντάξιοι όσων επιθυμούν και επιδιώκουν οι πολίτες, αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται στις εκλογές σε ανατροπή των συσχετισμών, σε διψήφια ποσοστά, σε μια αλλαγή που φαίνεται ότι έρχεται.
Για να γίνει αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, δεν είναι στατικά τα πράγματα, υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή η κοινωνική προσδοκία.
Αν είχαμε εκλογές μόνο σε ένα κόμμα, θα ήταν μισοί οι ψηφοφόροι. Για παράδειγμα, 55.000 ήταν οι ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2015, μπορεί τώρα να έφταναν τις 100.000. Οι πολίτες τώρα ήρθαν γιατί θέλουν μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, κρατώντας τα θετικά του παρελθόντος και αφήνοντας στην άκρη όλα όσα έχουν πληγώσει αυτό το χώρο.
Σε αυτό το πλαίσιο στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να έρθουν όλοι στις κάλπες, και οι 210.000. Ο δεύτερος γύρος δεν πρέπει να καταγραφεί ως αναμέτρηση συσχετισμών, με οποιαδήποτε διχαστικά χαρακτηριστικά, ούτε να οδηγήσει σε μείωση της συμμετοχής. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και με εγγυήσεις ενότητας.
Για αυτή την εγγύηση ενότητας και για την ενότητα παλεύω όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ακριβώς γιατί δεν θέλω από την Δευτέρα και μετά να υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του ευρύτερου χώρου, από αυτό έχει ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια.
Δεν θα είχαμε όμως τις σημερινές θετικές εξελίξεις, αν δεν είχαν ληφθεί κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες το 2015 και για αυτό οι εξελίξεις αποτελούν δικαίωση για την ΔΗΜΑΡ και για όλους μας, μιας τέτοιας επίπονης προσπάθειας. Στις τόσο δύσκολες συνθήκες για τον ευρύτερο χώρο το 2015, τότε η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ κάναμε το πρώτο βήμα και υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία 11 σημείων εγώ και η Φώφη Γεννηματά, δημιουργώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη ως πρώτο βήμα, για να φτιάξουμε την μεγάλη κεντροαριστερά στη συνέχεια. Τώρα το εγχείρημα παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά, τότε μερικοί δεν το έβλεπαν. Ήταν μια κατάκτηση που ήθελε και θέλει κόπο.
Το θέμα της μη συμμετοχής των νέων τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ηλικιακής πυραμίδας, το ότι δεν έχουμε πείσει τους νέους να έρθουν στην πολιτική σκηνή του τόπου, να πουν τα προβλήματά τους. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, δεν έχουν δουλειές, δεν βλέπουν προοπτική. Να είστε σίγουροι ότι και οι μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται επιδιώκουν τη λύση ακριβώς αυτών των προβλημάτων και για τους νέους.
Χρειάζονται πολλά στοιχεία, όπως η ενότητα και η ανανέωση. Η εκλεγμένη ηγεσία από την Δευτέρα θα πρέπει να προωθήσει και την ανανέωση.
Την ερχόμενη Κυριακή καλώ όλους να πάνε στις κάλπες. Αυτό που έχουμε φτιάξει είναι πολύ μεγάλο και έχει εθνικούς σκοπούς. Από εκεί και πέρα κάθε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και της ευρύτερης ανανεωτικής αριστεράς και του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, θα αποφασίσει με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις τις οποίες εμείς έχουμε πάρει.
Την Δευτέρα μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να προχωρήσουμε στο ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα με τάσεις, ενός σύγχρονου προοδευτικού κόμματος. Αυτό θα συνεχίσω να προωθώ, γιατί αυτό θεωρώ πως θέλουν οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή.
15/11/2017