Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Π.Γ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Π.Γ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ




1. Η οικονομία έπειτα από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη.
Με την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων ώστε, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 με ταυτόχρονη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως ορίζει η απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου του 2017.
Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των θεσμών και αυτό είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά και μια δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις σύνθετες δυσκολίες.
Η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016 καθώς για τρίτη χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος.
Το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Πέρα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα προτεραιότητα μας είναι και ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Στόχος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο και τις λογικές που μας οδήγησαν σε αυτήν.
Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο είναι η συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Συστατικό της δικής μας αντίληψης για την ανάπτυξη πέρα από το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η διαμόρφωση ενός χώρου όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες. Το δικό μας πολιτικό σχέδιο περιλαμβάνει ως οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης την προστασία της εργασίας. Ανάπτυξη χωρίς εργασιακά δικαιώματα συνιστά επιστροφή στο δρόμο που έφερε τη χρεωκοπία. Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της Νέα Δημοκρατίας που συνειδητά επιμένει σε μια ανάπτυξη για τους λίγους και αντιμετωπίζει τα εργασιακά δικαιώματα ως βαρίδια του παρελθόντος.
Η αλλαγή του οικονομικού μεταπρατικού μοντέλου που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με πλήρη συστολή της παραγωγικής βάσης, βρίσκεται στην προμετωπίδα του νέου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση με πλήρη συμμετοχή των κοινωνικών- παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια τα οποία ήδη πραγματοποιούνται.
Πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, δομές αλληλεγγύης, ενεργειακές κοινότητες, σχήματα μικροπιστώσεων, ομάδες παραγωγών, πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, ακόμη και άτυπες συλλογικές ομάδες. Στόχο έχουν να καταστεί πρωταγωνιστής ο άνθρωπος και οι πραγματικές του ανάγκες.
Η διενέργεια των Αναπτυξιακών Περιφερειακών Συνεδρίων συνιστά μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία. Η διαβούλευση με την κοινωνική βάση (τοπική αυτοδιοίκηση-επαγελματικά επιμελητήρια-πανεπιστημιακά ιδρύματα-σωματεία εργαζομένων-ενεργούς πολίτες) αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, καθώς τα Συνέδρια αυτά αμφισβητούν στην πράξη το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.
Έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί πέντε από τα 13 προγραμματισμένα Συνέδρια, στη Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Ενσωματώθηκαν στη διαδικασία διαλόγου όλοι οι φορείς και ενεργοί πολίτες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά λαϊκής διαβούλευσης. Η καθολική αποδοχή της διαδικασίας από το σύνολο των φορέων, έδειξε ότι εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής.
2. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήρθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα.
Με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ αναδεικνύεται πως σωστά η κυβέρνηση ακολουθεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η όποια συμβάλλει ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.
Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης πως θα στηρίξει τις προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση και κυρίως τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συμβάλλει στο στόχο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
3. Η Ελλάδα βγαίνει ωστόσο από την μνημονιακή περίοδο και την κρίση σε μια περίοδο οξυμένων κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην Ισπανία οι πολιτικές εξελίξεις δεν προοιωνίζονται μια θετική έκβαση. Η πολιτική της «σιδηράς πυγμής» με την οποία η κυβέρνηση Ραχόι επέλεξε να αντιμετωπίσει τις αντισυνταγματικές και τυχοδιωκτικές ενέργειες της καταλανικής κυβέρνησης Πουτζντεμόντ, όξυνε την καταλανική κρίση με άγνωστες για το μέλλον συνέπειες. Είμαστε αντίθετοι στην απόσχιση της Καταλονίας, παραμένοντας, ταυτόχρονα προσηλωμένοι στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω του διαλόγου της ισπανικής κυβέρνησης με τις καταλανικές αρχές στη βάση των συνταγματικών προβλέψεων.
Η Αριστερά οφείλει να πείσει με το σχέδιό της για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, αλλά έχοντας ταυτόχρονα στον πυρήνα του λόγου και των πρακτικών της το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον αντιεθνικισμό και την αλληλεγγύη.
Φαίνεται ότι τμήματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας έχουν κατανοήσει τη συγκυρία και ακριβώς γι’ αυτό ριζοσπαστικοποιούν τον λόγο και τις πρακτικές τους, μετατοπιζόμενες σε αριστερές θέσεις. Σε αυτές τις δυνάμεις, πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί Εργατικοί και ο Τζέρεμι Κόρμπιν .
Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα όλες αυτές οι εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν την όλη συζήτηση στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, της οποίας οι εσωτερικές διαδικασίες εξαντλούνται για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, χωρίς κοινωνικές αναφορές.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει τη συζήτηση στους κόλπους της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για «δύσκολα» ζητήματα, που τίθενται επιτακτικά στην κορυφή της ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας και που σχετίζονται με μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική πρόταση για την επανεθεμελίωση της ΕΕ, τις συμμαχίες και το πρόγραμμα που μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτή την αλλαγή.
Σε αυτό το στόχο συμβάλλουν κεντρικές διμερείς και πολυμερείς πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως το «1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Προοδευτικών Δυνάμεων» (Μασσαλία 10-11 Νοεμβρίου) και η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόπλευρα τις δύο αυτές πρωτοβουλίες, με στόχο να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις θα βαδίσουν ενωτικά, διεκδικώντας την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών δυνάμεις, στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές του 2019.
4. Στο ζήτημα του προσφυγικού κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακραία κατάσταση, όσον αφορά τις ροές αλλά καθώς και από τη στάση που κράτησαν μια σειρά από κυβερνήσεις της ΕΕ.
Βασική μας αρχή, να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, κυρίως στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Βασικός μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια αποδείχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες που κράτησαν και κρατάνε αξιοθαύμαστη στάση. Υποδέχτηκαν αυτούς τους ανθρώπους που έψαξαν καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου, έδειξαν αλληλεγγύη και κατανόηση.
Η στάση μας, συνολικά ως χώρα, έγινε αντικείμενο επαίνου από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα βρέθηκε να δίνει μια δύσκολη μάχη για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών, απέναντι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Μια μάχη για να επικρατήσει στην Ευρώπη η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά και όχι οι φράχτες του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι η αναγκαία αν και δύσκολη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας περιόρισε τις ροές, και στηρίζει την προσπάθεια υλοποίησής της με σεβασμό τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κατάσταση στις υπάρχουσες δομές είναι εξαιρετικά δυσχερής και γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την επέκταση των δομών υποδοχής.
Την ίδια στιγμή υποστηρίζουμε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι χρονικοί περιορισμοί παραμονής, αλλά και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής . Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες τη χειμερινή περίοδο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Είναι δεδομένη η κατεύθυνση μας για αξιοπρεπείς συνθήκες στις δομές.
Επίσης, τη χρήση πλωτών μέσων εφόσον κριθεί απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί το ξεχειμώνιασμα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Θα γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε ο χρόνος κράτησης να μην ξεπερνά τους δύο μήνες.
Οι ευαίσθητες ομάδες μεταναστών και προσφύγων (ασυνόδευτα παιδιά, ανήλικοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε ειδικούς χώρους με αξιοπρεπείς συνθήκες (κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα). Η ευθύνη των ασυνόδευτων παιδιών πρέπει να περάσει συνολικά στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Προτεραιότητα στην περίθαλψη, στην υγεία, στην παιδεία και την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων.
Αξιοποίηση όλων των φορέων και μηχανισμών για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών και λοιπών κονδυλίων.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών με κύρια μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα ενώ συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανάγκη συνολικότερης επίλυσης του ζητήματος εκ μέρους της ΕΕ η οποία στο προσφυγικό δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά επιτρέποντας τις πολλές ταχύτητες διαχείρισης του ζητήματος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλει η Ε.Ε να συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση νομίμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες και στην εγκατάσταση διαδικασιών υποδοχής ταυτοποίησης εκτός Ευρώπης. Να επιταχύνει τις διαδικασίες μεταγκατάστης με συμμετοχή όλων των κρατών μελών, αλλά και να ενισχύσει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών και τέλος να πάρει τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η κρίση στις χώρες αυτές, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίως να κάνει με τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
5. Η επίσκεψη στη Μακρόνησο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν φόρος τιμής στον αγώνα και τη θυσία των χιλιάδων αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο. Αποτελεί καθήκον της Αριστεράς, η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης απέναντι σε κάθε μορφής παραχάραξη και αναθεωρητισμό, στους οποίους για δεκαετίες επιδίδεται η Ακροδεξιά.
6. Ο ρόλος της «Αυγής» και του «105,5 Στο Κόκκινο» είναι αναντικατάστατος, ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο της συστηματικής επίθεσης λάσπης και παραπληροφόρησης από μερίδα των ΜΜΕ. Η καθημερινή και συστηματική στήριξη τους από το Κόμμα, τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τις οργανώσεις του κρίνεται επιτακτική, στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης και δυναμικής σχέσης μεταξύ Αυγής/Κόκκινου-ΣΥΡΙΖΑ. Απόφαση και κατεύθυνσή μας είναι να αναβαθμίσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής βιωσιμότητας, συνεργειών και δημοσιογραφικής ανασυγκρότησης των Μέσων μας.
Η ίδρυση ομίλου στα ΜΜΕ, πρέπει να αποτελεί το στόχο μιας διαδικασίας που αφορά και τα δύο Μέσα Ενημέρωσης.  Η σύμπραξη και συνέργεια των δύο μέσων είναι στοιχεία απαραίτητα για την αναδιοργάνωσή τους, την οικονομική τους βιωσιμότητα και  τη ριζική αναβάθμιση της παρέμβασής τους.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 30/10/2017