Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Σημεία συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Η θέση μας είναι όλα στο φως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν μία καρικατούρα διχαστικού δικομματισμού»


Σημεία συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Η θέση μας είναι όλα στο φως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν μία καρικατούρα διχαστικού δικομματισμού»




Το ηχητικό της συνέντευξης: https://youtu.be/OENoDt4mcZQ


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, τόνισε μεταξύ άλλων:


Για την εξεταστική επιτροπή
  • Η κοινωνία θέλει να βγει στο φως οτιδήποτε έχει συμβεί, σε όλες τις περιόδους διακυβέρνησης του τόπου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μοναδική που ζήτησε εξεταστική επιτροπή για όλα τα θέματα της οικονομίας, από το 2000 μέχρι σήμερα, για να δούμε τι συνέβη στη χώρα, μετά την ένταξη στο ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
  • Η θέση μας είναι «όλα στο φως». Για αυτό καταθέσαμε την πρόταση μας η σημερινή εξεταστική να συμπεριλάβει όλη την περίοδο από το 1997 έως το 2016. Πρέπει η εξεταστική επιτροπή να συμπεριλάβει και την περίοδο 2015-2016, είναι ακατανόητο το ότι δεν το δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για την περίοδο του 2015 προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
  • Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τις κινήσεις αντιπερισπασμού και το ότι στήνεται μια καρικατούρα δικομματισμού, μια έντονη πόλωση γύρω από μια σκανδαλολογία, κάθε φορά που προσπαθούμε να συζητήσουμε ζητήματα ως πολιτικό σύστημα και να βρούμε λύσεις.
  • Δεν είναι δυνατόν να ρίχνεται λάσπη στο ανεμιστήρα για διάφορα θέματα και οι πολίτες να αρχίζουν να πιστεύουν πως είναι όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αν προχωρήσουμε σε μια τέτοια λογική θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς για τη δημοκρατία μας.
  • Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βγουν όλα στο φως, χωρίς την στείρα διχαστική αντιπαράθεση που προαναγγέλλεται μάλιστα από την κυβέρνηση, αντί να συζητούμε το πως θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, με ποιους τρόπους και ποιες πολιτικές.




Για την υπέρβαση της κρίσης η μόνη λύση είναι η εθνική συνεννόηση
  • Η κοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, η στείρα διχαστική αντιπαράθεση δεν βοηθά πουθενά.
  • Έχουμε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια εθνική συνεννόηση για να βγούμε από την κρίση χωρίς στείρα διχαστική πόλωση. Για μια περίοδο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, με μια ευρύτερη συνεννόηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για διαφορετικούς λόγους δεν το θέλουν.
Δημοκρατική Συμπαράταξη - Κεντροαριστερά
  • Ενότητα και ανανέωση είναι τα δύο στοιχεία που χρειάζονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Ενότητα σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει κατακερματισμός, ανανέωση ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και των ίδιων πολιτικών. Χρειάζεται ανανέωση προσώπων, ιδεών, προγραμμάτων.
  • Ανανέωση, μαζί με ενότητα, χωρίς καταστάσεις που έρχονται από το παρελθόν, χωρίς αλαζονείες, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις. Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να την επιβάλλει την ανανέωση, αλλά για να την επιβάλλει χρειάζεται οι πολιτικοί χώροι να την προωθήσουν.
12/4/2017