Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΣυνΕντευξη του ΠροΕδρου της ΝΕας ΔημοκρατΙας κ. ΚυριΑκου ΜητσοτΑκη στο τηλεοπτικΟ σταθμΟ «MEGA CHANΝEL»

ΣυνΕντευξη του ΠροΕδρου της ΝΕας ΔημοκρατΙας κ. ΚυριΑκου ΜητσοτΑκη στο τηλεοπτικΟ σταθμΟ «MEGA CHANΝEL»
και στο δημοσιογρΑφο, κ. ΓιΑννη ΠρετεντΕρη
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Απόψε μαζί μας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
            Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα κύριε Πρετεντέρη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν θα μπορούσα ίσως να βρω καλύτερη συγκυρία για να συνομιλήσουμε, γιατί είναι  μία βαριά συγκυρία από μόνη της. Δεν χρειάζεται οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι να την επιβαρύνουμε παραπάνω.
            Είχαμε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που μετείχατε την Παρασκευή. Είχαμε τη χθεσινή Σύνοδο. Θέλω να ακούσω το σχόλιό σας για αυτήν. Είχαμε τη σημερινή συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τον κύριο Νταβούτογλου και κυρίως, έχουμε την επιβάρυνση αυτής της χώρας καθημερινά από τα δύο μεγάλα κεφάλαια που την κυνηγάνε, η αξιολόγηση και η οικονομία, το προσφυγικό από την άλλη πλευρά του οποίου προσετέθη.
            Θα έλεγα όμως για λόγους μεθόδων να ξεκινήσουμε από τα ψηλά και να πάμε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Θέλω το πρώτο σας σχόλιο, γιατί ακούω τον Πρωθυπουργό να δηλώνει την ικανοποίησή του. Ακούω την αντιπολίτευση, μεταξύ της οποίας και η Νέα Δημοκρατία, να δηλώνει επιφυλάξεις, διαφωνίες για ότι συνέβη χθες.
            Θέλω λοιπόν ένα μικρό πρώτο δικό σας σχόλιο. Τι συνέβη χθες στις Βρυξέλλες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να δούμε, ποια είναι  η κατάσταση σήμερα στο ζήτημα του προσφυγικού. Τα βόρεια σύνορα παραμένουνε κλειστά και υπάρχει μία έμμεση, πλην όμως σαφής αναφορά στην ανακοίνωση ότι ο Βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει.
            Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ αυξημένες ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι περνάνε από τα νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση στην Ειδομένη  είναι  εφιαλτική και ντροπιαστική για οποιαδήποτε χώρα θέλει να θεωρεί τον εαυτό της σοβαρή ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα.
            Η Κυβέρνηση δεν έχει ιδέα πόσοι είναι  οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, διότι σήμερα άκουγα στις ειδήσεις ότι μειώθηκε λέει, ως δια μαγείας, ο αριθμός κατά 2.000.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είχαν αυξηθεί κατά 8.000, γιατί σας είχε πει ο κ. Τσίπρας αν δεν απατώμαι στη σύσκεψη, ότι είναι  28.000 ... 36.000.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, από τους 36.000, πήγαμε στους 34.000. Κανείς δεν έχει ιδέα πόσοι είναι  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πραγματικά στην χώρα σήμερα.
            Άρα, κρατώ μικρό καλάθι κ. Πρετεντέρη. Εμείς βάλαμε στον κ. Τσίπρα τον πήχη στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών σχετικά χαμηλά.
            Συμφωνήσαμε σε ένα ελάχιστο πλαίσιο, κοινά αποδεκτό, μετά από 8 ώρες διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας έκανε επιτέλους μία στροφή στο ρεαλισμό, αλλά το βασικό το οποίο ζητήσαμε ήταν  να πάει να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, είτε αυτοί είναι  από την Ελλάδα, είτε αυτοί είναι  από την Τουρκία.
            Δεν υπάρχει καμία δυστυχώς τέτοια αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει μία αναφορά, η τελευταία πρόταση του κειμένου, η οποία λέει ρητά ότι δεν αναλαμβάνουν οι Ευρωπαϊκές χώρες καμία πρόσθετη δέσμευση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το βλέπω αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατά συνέπεια, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Επειδή η διαπραγμάτευση ακόμα συνεχίζεται, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Δεν μπορώ να  σας πω όμως ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα πρώτα συμπεράσματα.
            Η λύση δε η οποία προκρίνεται, η οποία ξεκάθαρα είναι  μία Γερμανική λύση, που φαίνεται να επιβλήθηκε και πάλι στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι  μία λύση εξαιρετικά σύνθετη, με πολλές διαχειριστικές περιπλοκότητες, τις οποίες ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος μέχρι όλα αυτά να εφαρμοστούνε, να εξακολουθούν να περνάνε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Οι αριθμοί να μεγαλώνουν και η ελληνική Κυβέρνηση να εξακολουθεί να δίνει την εικόνα ενός κράτους το οποίο δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν μου είπατε ένα σημείο. Κατ’ αρχήν, διαβάζω το Παρόν έβγαλε λέει, τα συμπεράσματα κράτη – μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.
            Δεν μου είπατε λέξη για την Τουρκία. Η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από αυτήν την υπόθεση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Τουρκία κάνει κάτι που έχει κάνει αρκετά καλά στο παρελθόν. Διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά. Είναι σαφές ότι ελέγχει τις ροές και πατάει πάνω σε αυτό έχοντας τη δυνατότητα να ζητήσει πολλά από την Ευρώπη.
            Εμένα με ανησυχεί μερικές φορές να μην πω η ενδοτικότητα αλλά η ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν έχει ικανοποιήσει τίποτα μέχρι τώρα, μέχρι τώρα στην κουβέντα είμαστε..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή ακριβώς ακόμα δεν έχουμε την τελική συμφωνία για αυτό και εγώ θέλω να είμαι προσεκτικός, κ. Πρετεντέρη. Επειδή οι ώρες είναι δύσκολες και απαιτείται εθνική υπευθυνότητα από όλους, να μην πω κάτι περισσότερο για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία ακόμα παραμένει υπό διαμόρφωση.
            Θέλω όμως να πω μια κουβέντα για την κατάσταση στη χώρα.  Αυτό το οποίο σας είπα πριν για την Ειδομένη, είναι ντροπή, κ. Πρετεντέρη. Σας το λέω ως γονιός, έχω τρία παιδιά.  Οι εικόνες τις οποίες βλέπουμε αυτήν τη στιγμή είναι εικόνες όχι απλά τριτοκοσμικές, είναι εικόνες μιας χώρας η οποία δεν μπορεί να παράσχει ούτε τις βασικές υπηρεσίες σε ανθρώπους κατατρεγμένους, σε ανθρώπους τους οποίους έσπευσε αυτή η ελληνική κοινωνία να στηρίξει και το κράτος δυστυχώς, κ. Πρετεντέρη, είναι απών.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με εξαίρεση τις Ένοπλες Δυνάμεις που παρέχουν μια υποστήριξη στα ζητήματα βασικά της σίτισης, διοικείται σήμερα το προσφυγικό από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω μιλήσει με περιφερειάρχες, έχω μιλήσει με δημάρχους, το κράτος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Η εικόνα στον Πειραιά είναι τραγική και το λέω αυτό διότι θα έχουμε συνέπειες και στον τουρισμό από αυτήν την κατάσταση. Και υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες στον κ. Τσίπρα και στην Κυβέρνησή του για την παντελή αδυναμία να διαχειριστεί την καθημερινότητα ενός προβλήματος που και αυτός, όχι μόνος του το τονίζω, προκάλεσε με τις δικές του ενέργειες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πως το ερμηνεύετε αυτό;  Θεωρείτε ότι τους ξεπέρασε το πρόβλημα;  Ότι δεν μπορούν να το χειριστούν;  Ότι δεν θέλουν, έχουν μια άλλη ιδέα για αυτό το πράγμα;  Ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν;  Προφανώς το κράτος έχει παραλύσει αλλά είναι πως το εξηγείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι λίγο-πολύ όλα αυτά.  Έγινε μια μεγάλη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το ζήτημα των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Και με πολύ μεγάλη δυσκολία επιτέλους ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ότι ναι πρέπει να γίνεται ένας διαχωρισμός των μεταναστών και προσφύγων.  Εξάλλου τι ανακοίνωσε σήμερα στη Σμύρνη, αυτό δεν ανακοίνωσε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, προφανώς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, το δέχτηκε μετά από ένα χρόνο. Και είναι η πρώτη φορά που άκουσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει κάτι αυτονόητο, δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους.  Αυτό το οποίο του ζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να πει. Αυτή η χώρα με την οικονομική της κρίση δεν αντέχει άλλους παράτυπους μετανάστες και άλλους πρόσφυγες, για πρώτη φορά το είπε τώρα ο πρωθυπουργός.
Άρα υπάρχει ένα ζήτημα ιδεολογικό. Υπερασπίζεται ακόμα την κυρία Χριστοδουλοπούλου ο πρωθυπουργός. Και υπάρχει βέβαια και μια τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια στο πεδίο, δεν είναι μόνο στο προσφυγικό, παντού αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτελέσει τα στοιχειώδη καθήκοντά της.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω το αυτονόητο.  Υπάρχει, τα είπα και αυτά στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, υπάρχει συγκεκριμένη οργάνωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχει πρώτος τη τάξει Υπουργός και είναι ο Υπερυπουργός Εσωτερικών κάτω από τον οποίο είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι του χαρτοφυλακίου.  Θα ήταν αυτονόητο αυτός να είναι ο συντονιστής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι σας απάντησε ο Πρωθυπουργός σε αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα, ας μην μπούμε σε αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, λέτε ότι του κάνατε μια εύλογη ερώτηση, γιατί δεν συντονίζει ο κ. τάδε αυτό;  Τι σας απάντησε, ότι δεν θέλω να συντονίσει κανείς;  Ο συγκεκριμένος είναι μια χαρά;  Τι σας λέει ο Πρωθυπουργός;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο πρωθυπουργός νομίζω σε αυτά ότι είναι σε μια φάση πολύ αμυντική.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν με ενδιαφέρει να μου πείτε.., θέλω το εξής:  Ποια είναι η δικαιολογία του, ότι τι;  Ότι πάνε καλά τα πράγματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι μια χαρά τα κάνουμε;  Τι σας είπε;  Μην ασχολείστε κύριε Μητσοτάκη, είμαστε μια χαρά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δική μου δουλειά, κ. Πρετεντέρη, είναι να επισημάνω τις τραγικές αδυναμίες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχει ένας αντίλογος όμως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν θα υποδείξω όπως ο κ. Θεοδωράκης έναν υπερκομματικό υπουργό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ήταν μια ιδέα και αυτή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτού του είδους τα σχήματα.  Όμως εδώ πέρα εγώ επισημαίνω μια τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια και μια ανεπάρκεια η οποία να σας πω και κάτι, μας προσβάλει ως χώρα.  Δηλαδή και η Ειδομένη και η πλατεία Βικτωρίας και αυτές οι εικόνες και η πλήρης απουσία του κράτους. Γιατί υπάρχει η απίστευτη αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι πηγαίνουν και ανοίγουν τα πορτμπαγκάζ στην Ειδομένη και βγάζουν φαγητό και τα πουλάνε 5 ευρώ. 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλα αυτά είναι αλήθεια αλλά να τα σχολιάζουμε δεν αρκεί υποψιάζομαι.
Το λέω αυτό γιατί εγώ είμαι δημοσιογράφος και μπορώ να τα σχολιάζω, είναι η δουλειά μου. Αλλά έχω δύο κείμενα εδώ, εσείς με πήγατε στη σύσκεψη των αρχηγών, έχω εδώ το κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε από τους αρχηγούς και έχω εδώ τα συμπεράσματα της χθεσινής, είναι σαν να μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικά πράγματα.
Αυτά που λέτε με τους πολιτικούς αρχηγούς, που γράφτηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν έχουν καμία απεικόνιση σε αυτά που χθες αποφάσισε εν μέρει τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστρόφως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό και σας λέω ότι βάλαμε χαμηλά τον πήχη και μέχρι στιγμής, το τονίζω, κρατώ πάντα μία επιφύλαξη, μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω από το χαμηλό πήχη τον οποίο βάλαμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι πήχης. Μιλάτε για άλλο πράγμα. λένε, παραδείγματος χάριν οι αρχηγοί, λέτε ότι πρέπει να υπάρξουν, να επιβάλλει σε όλα τα κράτη μέλη της η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Πάρα πολύ ωραία ιδέα.
Εδώ οι άλλοι χθες, τα συμβούλια αρχηγών δεν  λένε τίποτα. Εξέτασαν την κατάσταση σε σχέση με την μετανάστευση ειδικότερα όσον αφορά την ροή των δυτικών Βαλκανίων. Κλειστά σύνορα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπήρχε και μία φράση ακόμα, στο κοινό ανακοινωθέν για τις συνέπειες που θα έχουν οι χώρες που δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν .Θυμίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν το έγραψα εγώ, το προσυπέγραψε ο πρωθυπουργός. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει.
Άρα, εγώ αν κάνω το πολύ απλό το οποίο και εσείς κάνατε: συγκρίνω το κείμενο το οποίο προσυπέγραψε ο πρωθυπουργός με αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τελικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άρα σε σχέση με αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν αυτά τα οποία πήραμε είναι πολύ, πολύ λιγότερα από τα ελάχιστα τα οποία εμείς περιμέναμε.
Άρα έχουμε κάθε λόγο, και βλέπετε το κάνω με πολύ προσοχή ακριβώς επειδή η συζήτηση είναι ακόμα ανοιχτή, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ σκεπτικοί για το τελικό αποτέλεσμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ελπίζετε δηλαδή ότι μέχρι τις 17 μπορεί να ανατραπεί αυτό.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω μία ελπίδα ότι ενδεχομένως αυτό το σχήμα με τη συνολική επιστροφή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία να μπορέσει να δουλέψει.
Αλλά επειδή υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες και για την ανάμιξη του ΝΑΤΟ, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν, Πρετεντέρη, το ΝΑΤΟ ουσιαστικά, δεν θα πω ότι είναι ανενεργό, αλλά ουσιαστικά δεν κάνει πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή, το αντίθετο μάλλον.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όπως το ξέρουμε δεν θα κάνει τίποτα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μάλλον έδωσε ευκαιρία στην Τουρκία να εγείρει πάγιες διεκδικήσεις όσον αφορά τα διμερή μας θέματα.
Εγώ θα κρίνω το τελικό αποτέλεσμα. Δεν σας κρύβω όμως ότι ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα νούμερα αυξάνονται. Προσέξτε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και σε αυτήν τη συμφωνία για το τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι είναι ήδη στην Ελλάδα. Μιλάμε για απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία προσφύγων και οι 45.000 που είναι ήδη εδώ; Δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτούς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κατόπιν όλων αυτών που μόλις περιγράψατε, η ερώτησή μου είναι απλή: βοήθησε αυτή η σύσκεψη αρχηγών την οποία, υπενθυμίζω, εσείς ζητήσατε και μάλιστα να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, υπενθυμίζω ότι ήταν δικό σας αίτημα, πρώτα της κυρίας Γεννηματά και δεύτερο δικό σας. Η Αντιπολίτευση τη ζήτησε πιο πολύ από την Κυβέρνηση. Βοήθησε αυτή η σύσκεψη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς, πιστεύω, να μην πω, να μην χρησιμοποιήσω βαριά έκφραση, πείσαμε τελικά τον Τσίπρα να προσαρμοστεί στο ρεαλισμό και νομίζω ότι από αυτής της πλευράς, επειδή και το ανακοινωθέν ήταν ένα μετρημένο ανακοινωθέν χωρίς υπερβολικά φιλόδοξους στόχους, η συζήτηση αυτή ήταν σίγουρα κρίσιμη όσον αφορά τη δημιουργία ενός εσωτερικού μετώπου.
Να σας πω όμως εμένα τι με ενόχλησε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι βοηθάει όμως το εσωτερικό μέτωπο; Με τους άλλους έχουμε να κάνουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά όμως να υπάρχει εικόνα μιας χώρας, δηλαδή να πάει ο πρωθυπουργός και να πει ότι αυτό δεν είναι μόνο δικό μου, το στηρίζουν και άλλοι, έχει μία χρησιμότητα.
Ξέρετε όμως τι δεν μου αρέσει καθόλου, Πρετεντέρη; Δεν γίνεται την επόμενη μέρα, μάλλον την ίδια μέρα το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει διαρροές για τρόικα εσωτερικού και την επόμενη μέρα να στήνεται αυτό το ψεύτικο δίλημμα ανθρωπισμός από τη μία ή ακροδεξιά από την άλλη.
Ξαναρωτώ, είναι ανθρωπισμός αυτό το οποίο γίνεται στην Ειδομένη;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Κάθε φορά που συναντιέστε έτσι γίνεται. Βγαίνει ένας και λέει, διαρρέει εναντίον του άλλου. Αυτό γίνεται …

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι, μισό λεπτό. Εγώ ό,τι είπα μέσα το είπα και έξω. Διαρροές δεν κάνω και δεν διαστρεβλώνω την πραγματικότητα, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Και δεν δυναμιτίζω το κλίμα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός έχει μία τάση μονίμως, και το επιτελείο του, να διχάζει και να λέει το άσπρο μαύρο. Γιατί, το καταλαβαίνω, μιλάει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο, έχει πολλές κυρίες Τασίες ο πρωθυπουργός τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσει μέσα από τον πολιτικό του λόγο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτός όμως σας κατηγορεί ότι έχετε και εσείς δικό σας εσωτερικό ακροατήριο, τους λεγόμενους ακροδεξιούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βλέπετε τίποτα ακραίο στη δική μας ρητορική;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι δεν βλέπω τίποτα ακραίο…..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το λέω επειδή…..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά χρησιμοποιείτε και οι δύο, νομίζω,  ένα ιδεολόγημα για να κατηγορήσετε τον άλλο. Εσείς λέτε τις Τασίες, ο άλλος λέει τους άλλους.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην χρησιμοποιήσω τον όρο, δεν θέλω να είμαι προσβλητικός, αλλά η κυρία Υπουργός, η κυρία Χριστοδουλοπούλου έδωσε δείγματα γραφής, τα οποία ήταν καταστροφικά.
            Εμείς τι λέμε; Κάτι απλό. Βεβαίως αλληλεγγύη, αλλά ταυτόχρονα και ασφάλεια. Προστασία των συνόρων. Διαχωρισμός των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών.
            Αυτά τα οποία λέει σήμερα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός. Βλέπετε τίποτα ακροδεξιό σε αυτά; Γιατί εγώ δεν βλέπω τίποτα ακροδεξιό. Βλέπω αντίθετα κοινή λογική.
            Αλλά, επειδή ο πρωθυπουργός μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει και η κοινή λογική, γι’ αυτό επιμένει και σήμερα ακόμα να διχάζει τον ελληνικό λαό με τέτοιου είδους ζητήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Κατά την ερμηνεία σας τι θέλει ο Πρωθυπουργός; Θέλει να συνεννοείστε ή θέλει να συγκρούεστε; Θέλει να πλακώνεστε ή θέλει να υποταχθείτε; Τι ακριβώς θέλει;
            Γιατί ειλικρινά άκουσα σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου που λέει, η Νέα Δημοκρατία ας σωπάσει. Δεν ξέρω αν θα σωπάσετε, αλλά …

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχουμε καμία πρόθεση να σωπάσουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά, τι ακριβώς σας ζητάει από εσάς και εσείς τι ζητάτε από αυτόν; Είναι  σαφείς οι σχέσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι λιγότερο από δύο μήνες και επειδή είμαι πάντα ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινάει με καλή διάθεση, πρέπει  να σας πω ότι κάθε μέρα που περνάει χάνω την εμπιστοσύνη μου στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε ειλικρινή συνεννόηση μαζί του.
            Δεν τον εμπιστεύομαι. Το λέω δημόσια. Του το έχω πει και κατ’ ιδίαν, διότι δεν μπορώ να δέχομαι αυτήν τη διγλωσσία και αυτόν τον τρόπο επικοινωνιακής διαχείρισης εξαιρετικά σύνθετων ζητημάτων.
            Κατά συνέπεια, λυπάμαι που το λέω, διότι είναι  κρίσιμα τα ζητήματα Πρετεντέρη και πρέπει  να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας. Παρά τις δυσκολίες υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, αλλά αν με ρωτάτε αν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη, όχι, δεν υπάρχει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πιστεύετε ότι έκανε τράμπα την αξιολόγηση έναντι του προσφυγικού η κυβέρνηση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το έθεσα το θέμα αυτό ανοιχτά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στον Τσίπρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Όχι απλά το έθεσα, το έθεσα μετ’ επιτάσεως και είπα και το έχω πει και δημόσια, ότι είναι αδιανόητο να θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε κάποιο σκόντο στις συντάξεις, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο hot spot.
            Θα είναι  τραγικό σφάλμα αν έχει γίνει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πάρουμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθουμε στην αξιολόγηση μετά. Δημόσια δεν το έχω ακούσει. Τώρα, η εικόνα της Ειδομένης είναι  τόσο προσβλητική και τόσο σοκαριστική, που θέλω να πιστεύω ότι κρύβει απλά μνημειώδη ανικανότητα και θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό το οποίο λέω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα, μπορεί να κρύβει και σκοπιμότητα από την άλλη λέτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Θέλω να πιστεύω ότι κρύβει μόνο μνημειώδη ανικανότητα. Αλλά, αν κάποιοι φωστήρες, έστω αν δεν το ομολογούν, πιστεύουν ότι μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, να έχουμε 100.000 – 150.000.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό εξελίσσεται. Το είπε και ο κ. Μουζάλας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και να πιστεύουνε ότι μπορούν να έχουνε κάποιο όφελος, διότι ενδεχομένως θα κάνουν κάποιοι σκόντο στην αξιολόγηση, να μην συνυπολογίσουν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας, στην οικονομική δραστηριότητα, ε τότε είναι  βαθιά νυχτωμένοι. Τότε για άλλη μία φορά δεν καταλαβαίνουν πως πρέπει  κάποιος να διαπραγματεύεται.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να κάνω μία ερώτηση, μια και είπαμε για την αξιολόγηση. Μου είπατε καλά, για την επιθετικότητα, δεν τα ξαναλέω, σας αποκαλούνε Βίζενγκραντ και λοιπά, όλα αυτά τα πράγματα.
            Στην αξιολόγηση με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, εσείς θα κάνετε εκπτώσεις; Εσείς εννοώ η αντιπολίτευση. Δηλαδή, θα πείτε του Πρωθυπουργού, ότι αδερφέ εντάξει, η κατάσταση είναι  δύσκολη, να βάλουμε λίγο πλάτη στο ασφαλιστικό, λίγο πλάτη στο φορολογικό, λίγο πλάτη κάπου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πω μία κουβέντα για το Βίζεγκραντ πριν πάμε για την αξιολόγηση, διότι έχει μία αξία. Είναι  βαθιά προσβλητικό ξέρετε Πρετεντέρη για αυτήν την παράταξη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το .. για αυτό σας το λένε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ταυτίζεται η Νέα Δημοκρατία με τις χώρες του Βίζεγκραντ. Να θυμίσω ότι εγώ φώναξα την Αυστριακή Πρέσβη πριν κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, ότι εμείς επιπλήξαμε τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό για αυτά τα οποία είπε, πριν κινητοποιηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών.
            Ότι εγώ πήγα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τσακώθηκα. Είχα μία αντιπαράθεση σκληρή με τον Αυστριακό Αντικαγκελάριο βάζοντας πλάτη για τα συμφέροντα της χώρας.
            Επομένως, για αυτό σας λέω, ότι είναι  πολύ δύσκολο να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να πω κάτι; Τι εντύπωση μου δημιουργείτε. Ότι είστε συνεχώς απολογούμενοι. Σας λένε ακροδεξιοί. Λέει, εμείς ακροδεξιοί. Δεν είμαι ούτε ακροδεξιός. Σας λένε ότι είσαστε νεοφιλελεύθεροι. Εμείς νεοφιλελεύθεροι δεν είμαστε. Βίζεγκραντ. Εμείς δεν είμαστε Βίζεγκραντ. Αλλά, δεν έχετε μία απολογητική στάση απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, εγώ δεν το πιστεύω. Εμείς ξέρουμε τι είμαστε και νομίζω το ξέρουνε και οι πολίτες. Είμαστε η σοβαρή, υπεύθυνη, φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη και είμαστε και μία παράταξη η οποία φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, κάτι το οποίο σας έλεγα ότι θα συνέβαινε πριν από 3 – 4 μήνες, μάλλον δεν θα το πιστεύατε.
            Άρα, σημαίνει ότι αυτή η Νέα Δημοκρατία, έτσι όπως αλλάζει και έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε, αρχίζει και επικοινωνεί πάλι με ένα διευρυμένο ακροατήριο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως είστε όμως δύο τόνους κάτω από την ένταση της πολιτικής; .. ζείτε στην Ελλάδα; Γιατί κάθε μέρα βγαίνουν και σας λένε κάτι, και εσείς απολογείσθε. Μα, εμείς νεοφιλελεύθεροι δεν είμαστε, δεν είμαστε ακροδεξιοί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν αισθάνομαι καταρχάς ότι απολογούμαι για τίποτα.  Εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος είμαι ευπρεπής, είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μου αρέσει η δύναμη των επιχειρημάτων, όχι οι φωνές και όχι ο λαϊκισμός και νομίζω ότι αυτό θέλει να ακούσει και η ελληνική κοινωνία.
Είχαμε πολύ σκληρές αντιπαραθέσεις με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή και νομίζω ότι οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή ο τόνος της αντιπολίτευσής σας σας ικανοποιεί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι κάνουμε μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Έχουμε κάθε λόγο να κλιμακώνουμε την έντασή μας για ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι μείζονα και θα συζητήσουμε στη συνέχεια φαντάζομαι κάποια από αυτά, και κάθε λόγο σε αυτά τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να βάζουμε πλάτη για το εθνικό καλό να το κάνουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν, την ίδια ώρα που γινόταν η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επέλεξε να απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή για το πόθεν έσχες της συζύγου σας.  Αυτό πως το αξιολογήσατε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, με ενόχλησε.  Το βρήκα τι να σας πω, να μην πω χτύπημα κάτω από τη μέση. Καταρχάς θεωρώ αδιανόητο να έρχονται στη Βουλή και να αναπαράγονται δημοσιεύματα τόσο φτηνά και κίτρινα για τα οποία μάλιστα και η σύζυγός μου έχει κινηθεί δικαστικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχει κινηθεί δικαστικά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άρα τι να σας πω..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπάρχει έλεγχος του πόθεν έσχες σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κανένας έλεγχος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κανένας δεν υπάρχει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, μα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο κος Αλεξιάδης είπε ότι θα ελεγχθούν τα πάντα κλπ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, μισό λεπτό. Δεν είναι αρμοδιότητα του κ. Αλεξιάδη να ελέγξει κανένα πόθεν έσχες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πέραν αυτού.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, τα δικά μου πόθεν έσχες έχουν ελεγχθεί. Έχει κλείσει, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, μα κανένα ζήτημα με το δικό μου πόθεν έσχες. Να το ξεκαθαρίσω αυτό.
            Βλέπετε ότι είναι πάρα πολύ εύκολο, Πρετεντέρη από μια τέτοια συζήτηση να βγουν υπονοούμενα. Λοιπόν, κανένα ζήτημα. Ούτε εγείρει κανείς κανένα απολύτως ζήτημα για το πόθεν έσχες, αυτό να το ξεκαθαρίσω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:
Πάντως είναι για πρώτη φορά αν δεν απατώμαι που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και η Κυβέρνηση δια της κυβερνητικής εκπροσώπου έθεσαν το θέμα. Δεν το έχω ξανά.., όσο θυμάμαι τον εαυτό μου και είμαι αρκετά χρόνια δημοσιογράφος δεν θυμάμαι να έχει τεθεί για άλλο πολιτικό αρχηγό εν ενεργεία της αντιπολίτευσης τέτοιο θέμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Όταν αρχίζουν και εμπλέκονται οικογένειες, σύζυγοι, φαντάζομαι το επόμενο να ασχοληθούν και με τα παιδιά μου. Υπάρχει μια πολύ κίτρινη προσέγγιση από ένα μέρος του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.  Και το είπα πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι να επιστρέψει σε λογικές αυριανισμού της δεκαετίας του ’80.  Τα είδαμε αυτά τα πράγματα, τα πληρώσαμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αποδίδετε ευθύνη στον Πρωθυπουργό για αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν αποδίδω προσωπικά ευθύνη στον πρωθυπουργό αλλά όταν επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί μια τέτοια ανακοίνωση καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια συνολικότερη στόχευση. Αλλά αυτό είναι ένα ευρύτερο ζήτημα.
Κίτρινα δημοσιεύματα τα οποία έρχονται με τη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή για τα οποία κινείται η Δικαιοσύνη αυτά είναι περιστατικά επαναλαμβανόμενα και μας φέρνουν, εμείς καταθέσαμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ένα πολύ τεκμηριωμένο αίτημα να συγκληθεί η σχετική επιτροπή για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Διότι υπάρχει θεσμική εκτροπή εδώ πέρα η οποία πρέπει να συζητηθεί ξεκάθαρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι ενδιαφέρον και θα ήταν το επόμενο βήμα, ευχαριστώ που κάνατε την εισαγωγή, διότι σας άκουσα προ ημερών στην ομιλία, στην παρουσίαση του βιβλίου του Φερχόφστατ να λέτε ότι στην Ελλάδα πλέον σήμερα αμφισβητείται το κράτος δικαίου ή έστω το περίγραμμα του κράτους δικαίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, το πιστεύω αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το πιστεύετε αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πιστεύω και να σας εξηγήσω και γιατί.  Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν δείχνει κανένα σεβασμό για εκείνες τις σταθερές οι οποίες εξισορροπούν την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας, κυρίως τις Ανεξάρτητες Αρχές και βεβαίως και τη Δικαιοσύνη.
            Έχετε δει τι έχει γίνει στις Ανεξάρτητες Αρχές, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του ΕΣΡ, όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές έχει προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τις αλώσει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι βαριά κατηγορία ότι αμφισβητείται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή μου, την έχω πει δημόσια, την επαναλαμβάνω και στη δική σας εκπομπή, το έχω πει και στη Βουλή στον κ. Τσίπρα.  Λοιπόν, έχουν γίνει πολύ βαθιές βουτιές στην επετηρίδα της Δικαιοσύνης.
Υπάρχουν καταγγελίες, καταγγελίες σε πρώτη φάση οι οποίες όμως είναι πρωτοφανείς για παρεμβάσεις υπουργών στο έργο της Δικαιοσύνης οι οποίες μάλιστα δεν διαψεύστηκαν. Δεν διέψευσε ο αρμόδιος Υπουργός ότι είχε επικοινωνία με..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, είπα απλώς ότι ήταν με δικό της αίτημα..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με μια εισαγγελέα. Λοιπόν, εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Θα έρθουν όλοι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλοι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή οι δυο υπουργοί;
Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Οι δυο υπουργοί και στη συνέχεια θα κρίνουμε και ποιος άλλος πρέπει να κληθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και οι δικαστικοί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί όχι;  Δεν θα έπρεπε, δεν νομίζετε ότι ενδιαφέρεται η κοινή γνώμη να καταλάβει αν σήμερα πραγματικά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη;
Και εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους γιατί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εντίμων δικαστών οι οποίοι τιμούν αυτήν τη στιγμή τον όρκο τον οποίο έχουν δώσει, να συνεχίσουν να αγωνίζονται ανεξάρτητοι όπως ορίζει το Σύνταγμα να αποδίδουν δικαιοσύνη όπως αυτοί κρίνουν.
Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι επιδόματα τα οποία δίνει εδώ και εκεί.
Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό ακριβώς που σας περιέγραψα: είναι τα κομματικά ρουσφέτια, είναι οι αντιμεταρρυθμίσεις στην παιδεία, είναι οι προσπάθειες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, είναι οι προσπάθειες άλωσης των Ανεξάρτητων Αρχών.
Αυτές δημιουργούν την εικόνα μίας Κυβέρνησης η οποία ναι, δεν σέβεται το κράτος δικαίου στην χώρα μας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι βαριά κατηγορία, την κρατάω, θα την κουβεντιάσουμε, θα γίνει και συζήτηση νομίζω.
Τώρα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο περί ου ο λόγος Υπουργός, τον οποίο θα καλέσετε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, από τη Νέα Δημοκρατία προέρχεται. Ο ίδιος το δήλωσε στη Βουλή. Δεν αποκαλύπτω εγώ την ψήφο του, ο ίδιος δήλωση στη Βουλή ότι ήταν στην παράταξη αυτή πάρα πολλά χρόνια. Ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Αν δεν απατώμαι εσείς δεν είχατε αξιοποιηθεί στις κυβερνήσεις Καραμανλή, ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε αξιοποιηθεί.
Θεωρείται επιλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, που και αυτός Νέα Δημοκρατία ήταν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εννοώ. Και του οποίου επίσης επιλογή φέρεται να είναι και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για την οποία σήμερα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι την πήραν από πολύ χαμηλά στην επετηρίδα και όλα τα άλλα.
Υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκεί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα θέτουμε με το θεσμικά ενδεδειγμένο τρόπο χωρίς φωνές, καταγράφοντάς τα και ζητώντας να συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, δεν θα τεθούν αυτά τα θέματα εκεί όμως, αυτά που περιέγραψα εγώ, θα τεθούν άλλα θέματα. Αυτά που περιέγραψα εγώ δεν θα τεθούν.
Δηλαδή αν ένα  κέντρο, ένα τμήμα της κεντροδεξιά συνεργάζεται με την Κυβέρνηση πίσω από την πλάτη της Νέας Δημοκρατίας δεν θα τεθεί εκεί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω, στις θεωρίες συνομωσίας. Εγώ κρίνω τον κ. Παπαγγελόπουλο για τις σημερινές του πράξεις. Δεν με ενδιαφέρει η κομματική του διαδρομή.
Και θα κληθεί να απαντήσει, και πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα. Θυμίζω εξάλλου ότι η υπόθεση ήδη έχει φτάσει στη Βουλή, άρα θα πρέπει να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.
Εγώ δεν θα σπεύσω να καταδικάσω κανένα, κ. Πρετεντέρη. Αλλά πρέπει να έρθει και πρέπει να απαντήσει διότι αυτές οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές για να μείνουν αναπάντητες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στην Επιτροπή που θα κληθεί, στην Επιτροπή Θεσμών, είδα ότι αντικαταστάθηκε σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης από τον κύριο Βορίδη. Κρύβει κάτι αυτό;
Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όχι απολύτως. Ήταν δική του, ήταν επιθυμία του κυρίου Μεϊμαράκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Α, του κυρίου Μεϊμαράκη επιθυμία ήταν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα, είπαμε προηγουμένως για τον κύριο Παυλόπουλο. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κύριο Παυλόπουλο; Γιατί δεν τον ψηφίσατε με ένα εμπεριστατωμένο κείμενο που εξηγούσε την άποψή σας, όχι απλώς δεν πήγατε να τον ψηφίσετε. Μετά έπαιξε το ρόλο που έπαιξε και είδα προχθές, διαβάσαμε ότι προχθές στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών κάποια στιγμή τσουγκριστήκατε και μαζί του.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, ούτε τσουγκριστήκαμε. Έχουμε μία πολύ καλή, θα έλεγα λειτουργική σχέση με τον κ. Παυλόπουλο. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του και προφανώς και εγώ έκανα τις επιλογές μου. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είμαι Αρχηγός της Αντιπολίτευσης και οφείλουμε να συνεργαστούμε και συνεργαζόμαστε μια χαρά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε θεσμικό επίπεδο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε θεσμικό επίπεδο, βεβαίως. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, έτσι δεν είναι; Σε θεσμικό επίπεδο να συνεργαζόμαστε έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι. Αν κάνετε παρέα, είναι δικό σας θέμα αυτό.
Με τους άλλους κάνετε παρέα; Με τους πρώην; Με τον κύριο Καραμανλή, ας πούμε, που είναι φίλος του Παυλόπουλου, γιατί όλο αυτό το σύστημα το καραμανλικό στη Νέα Δημοκρατία υποτίθεται ότι είναι αυτοί οι οποίοι…..

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα δίνετε ένα τόνο life style στην….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί; Life style ο κ. Καραμανλής;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, εννοώ στο κομμάτι της παρέας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, το είπα γελώντας έτσι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό για να το ξεκαθαρίσω. Κάνω παρέα με τους φίλους μου από το σχολείο και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω φροντίζω να τον περνάω με την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου.
Από εκεί και πέρα ότι έχω πολύ καλές πολιτικές σχέσεις με όλους τους τέως πρωθυπουργούς. Συζητάω μαζί τους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καραμανλή, Σαμαρά, Μεϊμαράκη, δεν έχετε κανένα πρόβλημα με κανένα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω κανένα θέμα, δεν έχω κανένα θέμα με κανένα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επικοινωνείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως επικοινωνούμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στα σοβαρά λέτε καμία κουβέντα μεταξύ σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί να μην λέμε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέτε στην κρίση τώρα, πάτε στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, πήρατε κάποιο τηλέφωνο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτά, τα εν οίκω μη εν δήμω. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, όμως, είναι ότι υπάρχει μία επικοινωνία και υπάρχει και μία καλή σχέση. Αλλά εγώ είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εγώ παίρνω τις αποφάσεις και εγώ τελικά είμαι υπεύθυνος για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε ως κόμμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα δεν αισθάνεστε μέσα στο κόμμα σας να υπάρχουν άλλα κέντρα εξουσίας που ενδεχομένως να έχουν άλλη ατζέντα από τη δική σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι καθόλου. Κοιτάξτε, καταρχάς να σας πω ότι είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, το οποίο, όπως σας είπα, φαίνεται να γίνεται και μεγαλύτερο.
Χρέος μου, όσο μεγαλώνει το κόμμα, είναι να συνθέτω διαφορετικές απόψεις και να δίνω και βήμα σε πολλούς συναδέλφους και όχι μόνο, να εκφράζουνε τις απόψεις τους. Και η δικιά μου δουλειά είναι να συνθέτω αυτές τις απόψεις.
Ήδη λειτουργούνε πάρα πολλά ιστορικά όργανα στη Νέα Δημοκρατία. Και Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Συντονιστικό Όργανο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Συζητάμε στη Νέα Δημοκρατία. Εγώ εμπλέκομαι αρκετά στα ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής, αλλά έχω και μία υποχρέωση ακόμα. Να ανοίξω το κόμμα, να φέρω νέο κόσμο στο κόμμα. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι κάναμε μία ανοιχτή πρόσκληση για εμπειρογνώμονες, να μας βοηθήσουν…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το είδα (…) πρόγραμμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εθελοντικά στο πρόγραμμα. Είχαμε παραπάνω από 700 εξαιρετικά ποιοτικά βιογραφικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Που είναι και εκτός Νέας Δημοκρατίας ή νεοδημοκράτες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, αστειεύεστε; Πολλοί είναι εκτός Νέας Δημοκρατίας

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Α, κι εκτός Νέας Δημοκρατίας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ, εξάλλου ξέρω, κύριε Πρετεντέρη, ότι πολλοί άνθρωποι ήρθαν και με ψήφισαν….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ένα βιογραφικό Διαμαντοπούλου δεν έπεσε στο μάτι σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι όσο είδατε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τους συναντήσατε, γι αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συναντήθηκα πράγματι με την κυρία Διαμαντοπούλου για κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει για το ασφαλιστικό. Κάνουμε, την Πέμπτη μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για το ασφαλιστικό, που καλούμε ειδικούς και από άλλους πολιτικούς χώρους. Κάνουμε ανοίγματα εμείς ως Νέα Δημοκρατία, αλλά κάνουμε κ. Πρετεντέρη, πολιτικά ανοίγματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή, δεν έχετε κάνει συμφωνίες για εκλογές και …

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν κάνουμε συμφωνίες. Κάνουμε πολιτικά ανοίγματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πρέπει  να πάω σε διαφημίσεις. Θα κλείσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί περιμένουμε να κάνετε και το συνέδριό σας, αλλά θα πάμε σε ένα πολύ σοβαρότερο θέμα, κατά τη γνώμη μου, επιτρέψτε μου σε εμάς τους υπόλοιπους, τον τόπο.
            Δηλαδή, ποια είναι  η πολιτικό πορεία του τόπου. Αν αυτή η κυβέρνηση έχει μέρες μπροστά της. Τι πρέπει  να γίνει αν δεν έχει μέρες. Αν πρέπει  να κάνουμε εκλογές. Αν δεν πρέπει. Αυτά τα πολύ απλά και αυτονόητα ερωτήματα που θα σας θέσω αμέσως μετά τις διαφημίσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επιστρέφουμε στην κουβέντα μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Κλείσαμε ένα κεφάλαιο, αν κλείνει ποτέ αυτό το κεφάλαιο και θέλω να περάσουμε σε αυτό που θα ονομάζαμε γενικότερη πολιτική κατάσταση.
            Για να μην τα λέω μπερδεμένα, το ερώτημά μου είναι  πάρα πολύ απλό, γιατί μας τα έχετε μπερδέψει τον τελευταίο καιρό. Οικουμενική ή εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκλογές μεταξύ των δύο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, να εξηγήσω λίγο το σκεπτικό μου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, γιατί υπάρχει και τρίτο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να μην απαντώ έτσι με μία λέξη μόνο. Κοιτάξτε, μερικές φορές καλό είναι  να θυμόμαστε τι λέει το Σύνταγμα. Ότι αν ο κ. Τσίπρας, εν προκειμένω η κυβερνητική πλειοψηφία, απολέσει αυτήν την πλειοψηφία στη Βουλή, επιστρέφουμε στη Βουλή για να δούμε αν μπορεί να συγκροτηθεί άλλη Κυβέρνηση.
            Εμείς με τον κ. Τσίπρα σε κοινό σχήμα δεν πρόκειται να συμμετέχουμε και δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, αλλά να το εξηγήσω αυτό, διότι μας χωρίζει πραγματική ιδεολογική άβυσσος.
            Δανείζομαι μία φράση που χρησιμοποίησε η κυρία Γεννηματά. Δεν ξέρω τώρα πόσο…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Με την οποία δεν έχετε άβυσσο να σας χωρίζει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχουμε. Δεν μας χωρίζει καμία άβυσσος με την κυρία Γεννηματά, αλλά η ίδια μπορεί να θεωρεί ότι μας χωρίζει κάτι περισσότερο απ’ ότι πραγματικά μας χωρίζει, αλλά με τον κ. Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά μας χωρίζει άβυσσος. Μας χωρίζει άβυσσος ως προς την άποψή μας για την οργάνωση της οικονομίας, την οργάνωση της κοινωνίας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν σας εμπόδισε όμως το καλοκαίρι να ψηφίσετε μαζί το 3ο μνημόνιο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άλλη υπόθεση. Το τρίτο μνημόνιο το ψηφίσαμε και με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, γιατί εμείς και βέβαια το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη.
            Διότι άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες οι συνθήκες τώρα. Τώρα είμαστε σε πρόγραμμα. Κατά συνέπεια…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έπρεπε να είχατε βάλει και κανέναν όρο παραπάνω; Να μην γίνουν εκλογές άμεσα; Να περιμένετε αξιολόγηση και λοιπά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό ενδεχομένως είναι  μία συζήτηση η οποία θα αφορά τον ιστορικό του μέλλοντος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, προφανώς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προφανώς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω καμία απολύτως τύψη και καμία αναστολή που ψηφίσαμε το τρίτο πρόγραμμα.  Αλλά σας λέω χωρίς καμία απολύτως περιστροφή ότι Κυβέρνηση οικουμενική δεν μπορούμε να κάνουμε και να σας πω και κάτι..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν μπορείτε να κάνετε. Ούτε κάποια άλλη εκδοχή, δηλαδή ούτε αυτό που  λέει ο κος Θεοδωράκης, Κυβέρνηση επαϊόντων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, δεν την κάνω σε εσάς για να μου απαντήσετε..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ρητορική.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, στους τηλεθεατές. Γιατί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δυσκολία να ψηφίσει το ασφαλιστικό και ενδεχομένως να μην το ψηφίσει. Διότι για να πέσει αυτή η Κυβέρνηση πρέπει κάποιοι να μην ψηφίσουν κάποια μέτρα. Δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, τον αρχηγό του δηλαδή, και θα ψηφίσει το οποιοδήποτε ασφαλιστικό με πρωθυπουργό κάποιον τρίτον;  Δεν το καταλαβαίνω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ακούστε ποιο είναι το θέμα μου όμως.  Σας ακούω, άκουσα τη λογική σας που λέει ότι δεν μπορώ να κάνω οικουμενική με τον Τσίπρα και αν τεθεί το θέμα προτιμώ να πάμε σε εκλογές. Αυτό δεν είπατε πάνω-κάτω;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, ναι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και θα επιδιώξετε να πάτε σε εκλογές.  Ζητάτε εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι πάει να πει ζητάμε εκλογές;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ότι θέλετε να γίνουν εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν ζητώ εκλογές. Και δεν ζητώ εκλογές για ποιο λόγο;  Διότι το ζήτημα αυτό, εγώ απαντώ σε ένα ερώτημα τι θα γίνει αν η Κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία. Είμαστε έξι μήνες ούτε, πέντε μήνες μετά από τις εκλογές τις προηγούμενες.
            Εγώ, κύριε Πρετεντέρη, έχω αρθρογραφήσει και έχω μιλήσει συστηματικά  υπέρ της ανάγκης να έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους.  Λοιπόν, δεν  μπορώ από τη μια να λέω πράγματα τα οποία θεωρώ ότι θεσμικά είναι σωστά και από την άλλη πέντε μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές να ζητώ εκλογές.  Εκλογές δεν ζητώ, λοιπόν, αλλά εξηγώ τι θα γίνει εάν ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη.  Όχι απλά, προσέξτε με, όχι απλά θα γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσουμε τις εκλογές και θα είμαστε σίγουρα μια πολύ καλύτερη Κυβέρνηση από αυτήν που έχουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καμία αντίρρηση. Σας ακούω όμως να λέτε, σταχυολόγηση Κυριάκου Μητσοτάκη, τα άπαντα Κυριάκου Μητσοτάκη «ανίκανη η Κυβέρνηση», «ιδεοληπτική και ανίκανη η Κυβέρνηση», «βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», «η πιο επιβλαβής Κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδας», ο «Τσίπρας είναι αδύναμος να κυβερνήσει», όχι την ίδια μέρα όλα αυτά, «είναι ένας κατά συρροή ψεύτης Πρωθυπουργός».  Αλλά λέτε δεν ζητάω εκλογές.
            Μα αν είναι μια Κυβέρνηση που βλάπτει την Ελλάδα, κατά τη δική σας κρίση βλάπτει την Ελλάδα πως αφήνετε να βλάπτεται η Ελλάδα από την πιο επιβλαβή Κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω μάθει, κ. Πρετεντέρη να ζητώ πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτής της συγκυρίας και της προηγούμενης συγκυρίας ήταν ότι ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει εθνικές εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή. Και το έκανε με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
            Εμείς δεν έχουμε κάποια τέτοια ευκαιρία. Λοιπόν, εγώ δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου και την ενέργειά μου να βαράω ένα ταμπούρλο και να βγαίνω να ζητάω εκλογές. Θα κάνω πολύ υπεύθυνη και σκληρή αντιπολίτευση, θα προτείνω εναλλακτικές προτάσεις. Εάν ο κ. Τσίπρας πέσει τότε θα είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε εκλογές, θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα γίνουμε Κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν υπάρχει μια αντίφαση να λέτε ότι είναι η πιο επιβλαβής Κυβέρνηση στην ιστορία και να μου λέτε μετά, λέω γιατί δεν ζητάτε εκλογές για να φύγει η Κυβέρνηση και μου λέτε δεν θέλω να ζητήσω εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα τι πάει να ζητάω;  Ωραία, και να σας έλεγα..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ζητήστε εκλογές, είναι άλλο ζητάω αλλά επιβάλλω, μπορείτε να επιβάλλετε. Δεν το επιβάλλετε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και να σας έλεγα αύριο ότι ζητάω εκλογές, τι θα άλλαζε;  Θα άλλαζε τίποτα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, υποδηλώνετε την αντιπολιτευτική σας στάση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε.  Λοιπόν, για να είμαστε ρεαλιστές τώρα, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Ο κ. Τσίπρας όταν προκάλεσε εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο είχε τη δυνατότητα, είχε μια συγκεκριμένη επιλογή, επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όπως επέλεξε τρεις φορές να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, το έχει εύκολο τώρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, και στο δημοψήφισμα. Έχει, λοιπόν, τη δυνατότητα να το κάνει. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω. Λοιπόν, είμαι πάρα πολύ σαφής.  Εγώ κάνω υπεύθυνη, σκληρή αντιπολίτευση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά δεν μου το λύσατε. Δεν έχετε τη δυνατότητα ή δεν θέλετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω τη δυνατότητα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι ότι δεν θέλετε εκλογές δηλαδή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι πάει να πει δεν θέλω εκλογές, κ. Πρετεντέρη;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα είναι πάρα πολύ απλό, μου λέτε δεν έχω τη δυνατότητα.  Άρα θέλω κάτι και δεν μπορώ να το κάνω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν προέκυπταν οι εκλογές θα ήταν καλοδεχούμενες.  Σας καλύπτει αυτό το οποίο σας λέω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, μεσοβέζικη λύση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν προέκυπταν εκλογές δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ.  Αλλά δεν μπορώ να τις επιβάλω, είμαι πολύ σαφής σε αυτό το οποίο λέω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέω όμως, λέει ο κόσμος ότι πίσω από αυτή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρύβεται μια πολύ πονηρή σκέψη που λέει κάτσε να μείνει τώρα ο Τσίπρας να βγάλει πέρα τα δύσκολα με την αξιολόγηση και με όλα αυτά τα πράγματα και μετά όταν αρχίσει να έχει τη μεγαλύτερη φθορά και εκλογές θα ζητήσω και τα πάντα θα κάνω, άλλωστε έχετε πει δεν βιάζεστε να γίνετε Πρωθυπουργός. Προτιμάτε να περιμένετε 6 μήνες, 12 μήνες..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, αυτό το οποίο έχω πει και έχει ίσως παρεξηγηθεί αν και συνηθίζω να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος σε αυτά τα οποία λέω και δεν παρεξηγούμαι συχνά, είναι ότι δεν έχω καμία προσωπική πρεμούρα να κάτσω αύριο στην καρέκλα του πρωθυπουργού, γιατί;  Διότι αυτό το οποίο εμένα με ενδιαφέρει δεν  είναι να γίνω απλά πρωθυπουργός. Με ενδιαφέρει να είμαι ένας καλός πρωθυπουργός και να είμαι ο πρωθυπουργός ο οποίος τελικά θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και αυτή είναι και η φιλοδοξία της παράταξης.
Δεν θέλω να προσθέσω τον εαυτό μου στο πάνθεον των πρωθυπουργών της κρίσης. Αυτό είπα και εξακολουθώ να επιμένω σε αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα, αυτό δεν αντικρούει αυτό που είπα ότι περιμένετε να μείνει λίγο ο Τσίπρας, να φθαρεί περισσότερο, να εμπλακεί με το μνημόνιο, να ψηφίσει την αξιολόγηση, να πάρει το ασφαλιστικό, να τα κάνει όλα αυτά, εσείς να μην βραχείτε και πολύ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι, καταρχάς εγώ θεωρώ ότι βρεχόμαστε αρκετά. Και γιατί βρεχόμαστε. Διότι εμείς αντιπροτείνουμε. Εμείς στο ασφαλιστικό προτείναμε δύσκολα πράγματα και όταν με ρωτάτε γιατί δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό είναι γιατί θεωρώ ότι είναι το λάθος ασφαλιστικό όχι γιατί δεν χρειάζεται ασφαλιστικό. Διότι θεωρώ ότι αυτή είναι η λάθος μεταρρύθμιση.
Είναι μία μεταρρύθμιση που τσακίζει την μεσαία τάξη, σκοτώνει την επιχειρηματικότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξάνει υπέρμετρα τις εισφορές, είναι το λάθος που είπα, και δημιουργεί κυρίως σημαντικότατα αντικίνητρα στην εργασία.
Δεν γίνεται, κ. Πρετεντέρη….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μία φράση, αυτό έχει σημασία να το λέμε…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το καταλαβαίνω, δεν έχω αντίρρηση σε αυτό που λέτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ….ότι κάποιος που είναι ασφαλισμένος 40 χρόνια με κάποιον που είναι ασφαλισμένος 20 χρόνια θα πάρουν σχεδόν την ίδια σύνταξη. Είναι λάθος αυτός.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και επίσης κάτι που δεν λέτε ποτέ ούτε εσείς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος που έχει πληρώσει για ένσημα όλη τη ζωή να πάρει σύνταξη, να του κόβετε εξίσου η σύνταξη από αυτόν που δεν έχει πληρώσει τόσα ένσημα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αυτή είναι μία αδικία. Και επειδή ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις, θα θολώσει και αυτή η κόκκινη γραμμή….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το πάει σε πλούσιος και φτωχούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά και εκεί αυτοί οι διχασμοί μεταξύ πλούσιων-φτωχών, αυτοί που έχουν, αυτοί που δεν έχουν…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εχόντων και μη εχόντων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι ξεπερασμένοι. Και να σας πω και κάτι ακόμη; Είδα κάποια στατιστικά στοιχεία. Το 3% των Ελλήνων πολιτών πληρώνει το 45% περίπου των φορολογικών εσόδων.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αυτό είναι αλήθεια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μου πείτε είναι δίκαιο; Είναι και δεν είναι. Αλλά να το θέσουμε και αυτό στο τραπέζι; Λέμε ότι θέλει….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δίκαιο δεν μπορεί να είναι το 3% για το 45% εξ ορισμού δεν είναι δίκαιο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ λέω ότι αυτοί που έχουν περισσότερα θα πληρώνουν περισσότερο, αλλά σε αυτήν την ένταση; Ίσως πρέπει να τα συζητήσουμε κάποια στιγμή αυτά και το τι πραγματικά σημαίνει δικαιοσύνη. Και αν είναι δικαιοσύνη να κόβεις τη σύνταξη ενός ανθρώπου ο οποίος έχει πληρώσει εισφορές επί 40 χρόνια όταν κάποιος άλλος μπορεί να μην έχει πληρώσει καμία εισφορά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και να παίρνει ίσως απλώς μικρότερη σύνταξη που να προσδιορίζεται από αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτά λοιπόν είναι ζητήματα τα οποία εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να τα θέσω στο δημόσιο διάλογο. Τα έθεσα ήδη. Και σας θυμίζω ότι όταν εγώ μίλησα για το ασφαλιστικό, στην πρώτη μου κοινοβουλευτική εμφάνιση στην Βουλή, και πρότεινα δύσκολα μέτρα, για να δούμε μήπως χρειαστεί αν τα πάρει αυτά ο κ. Τσίπρας, τι μου είπε πάλι; «Είστε νεοφιλελεύθερος». Χαίρομαι μου είπε ο κ. Τσίπρας που καταθέσατε προτάσεις, μόνο που είναι νεοφιλελεύθερες οι προτάσεις σας.
Για να δούμε τώρα τι προτάσεις θα φέρει ο κ. Τσίπρας για να κλείσει το ασφαλιστικό.
Και ρωτώ εγώ: γιατί πέντε μήνες για να κλείσει η αξιολόγηση;
Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει από τον Οκτώβριο. Πέντε μήνες τι άλλαξε ακριβώς; Το μόνο το οποίο άλλαξε είναι να αυξάνονται….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι σε βάρος του κυρίου Τσίπρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Την αξιολόγηση θα την είχε περάσει τον  Οκτώβριο, δεν είχατε αρχηγό η Νέα Δημοκρατία. Πλάκα μου κάνετε; Ο Τσίπρας τι μπορούσε να κάνει τότε; Θα είχε περάσει περπατώντας η αξιολόγηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κ. Πρετεντέρη, δεν είναι εις βάρος του κ. Τσίπρα. Είναι εις βάρος της χώρας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η πραγματική οικονομία, γιατί συζητάμε πολύ για το προσφυγικό…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα αν μπορούσε γιατί να μην το κάνει, κύριε Πρόεδρε; Τον συνέφερε τον Τσίπρα, δεν είχε αντιπολίτευση, δεν είχε κίνημα, δεν είχε κίνημα γραβάτας, δεν είχε αγρότες στα μπλόκα, δεν είχε τίποτα. Τον Οκτώβρη θα την είχε περάσει περπατώντας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμένα με ενδιαφέρει τι συμφέρει τη χώρα. Εγώ βλέπω μία πραγματική οικονομία η οποία να μην πω διαλύεται αλλά η οποία είναι σε πολύ βαθιά κρίση. Βλέπω δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Που καταρρέουν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …που αν πηγαίνατε στη Συρία μάλλον κάτι αντίστοιχο θα βλέπατε. Είναι δηλαδή εικόνες μίας κατεστραμμένης χώρας.
Βλέπω τις επενδύσεις να γκρεμίζονται, 5 δισεκατομμύρια ευρώ χάσαμε σε ευρώ μόνο το 2015 από τα τερτίπια του κ. Βαρουφάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως η Ελλάδα, με όποιο κόστος και αν αποδώσουμε στην Κυβέρνηση Τσίπρα, δεν γκρεμίστηκε από τις 26 Ιανουαρίου 2015. Είχε μία προϋπηρεσία γκρεμίσματος για να το πω έτσι. Στην οποία συμμετείχε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όποιος άλλος μπορούσε να συμμετέχει.
Δηλαδή να αποδώσουμε στον Καίσαρα αυτά που του αναλογούν αλλά υπήρχε και μια προϋπηρεσία γκρεμίσματος που συμμετείχε χαρωπά και η δική σας παράταξη. Και κτισίματος και ….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, εγώ όπως ξέρετε δεν έχω καμία δυσκολία στο να κάνω τη δική μας αυτοκριτική. Την έχω κάνει σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και για τα οικονομικά του κόμματός μας μίλησα με πολύ θάρρος. Ανακοίνωσα ποια είναι χρέη μας, δεν έχω δυσκολία να μιλήσω για αυτά τα θέματα.
Προσέξτε, όμως. Η χώρα έφτασε πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Είμαστε σε Τρίτο πρόγραμμα. Τι μας είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας; Θα τελειώσει με το μνημόνιο, θα τελειώσει με τη λιτότητα, θα τελειώσει με την τρόικα.
Μας προέκυψε τρίτο μνημόνιο, μας προέκυψε λιτότητα μεγαλύτερη και η τρόικα έγινε κουαρτέτο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Άρα εγώ θα συγκρίνω σε σχέση με αυτό το οποίο, θα μου πείτε υποθετικό είναι; Ναι, αλλά λίγο πολύ το ξέραμε. Θα μπορούσε να είχε συμβεί. Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναπτύσσεται το 2015 με 3%. Θα μπορούσε η ανεργία να είχε πέσει στο 20%-21%. Θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί 200.000 εργασίας, θα μπορούσαν να έχουν έρθει ξένοι επενδυτές να αγοράσουν επιχειρήσεις ελληνικές ή περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε και να σας πω κάτι;
            Μην τα λέω εγώ. Ρωτήστε σήμερα τους Έλληνες πολίτες. Πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα; Πριν από ένα χρόνο ή σήμερα; Τι θα σας πούνε; Η συντριπτική πλειοψηφία θα σας πει ότι τα πράγματα είναι  καλύτερα πριν από ένα χρόνο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε τώρα. Ας αφήσομε λίγο το ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά του είπαμε για τον Τσίπρα. Θα ήθελα να δούμε τη συνεργασία σας με τα άλλα κόμματα. Τα κόμματα του Ευρωπαϊκού τόξου.
            Βλέπω ότι αυτά ζητούν να μην γίνουν εκλογές. Να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εθνικού σκοπού, εθνικού κεφαλαίου, δεν ξέρω τι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ζητάει η κυρία Γεννηματά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Που είστε αντίθετοι με αυτό. Ο κ. Θεοδωράκης το λέει επαϊόντων, ο κ. Λεβέντη το λέει οικουμενική. Ο καθένας λέει ένα πράγμα, αλλά λέει το ίδιο πράγμα.
            Ποιες είναι  οι σχέσεις σας μαζί τους; Τι θέλετε από αυτούς; Θέλετε να συνεργαστείτε; Θέλετε να πάτε μαζί στις εκλογές; Θέλετε να κάνετε κυβέρνηση μαζί μετά; Τι θέλετε με αυτούς τους ανθρώπους; Είπατε πριν, δεν σας χωρίζει η άβυσσος.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι έχουμε μία πολύ καλή προσωπική σχέση. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω πολύ καλή προσωπική σχέση και με τον κ. Θεοδωράκη και με την κυρία Γεννηματά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παρόλο που σκοτωθήκατε προχθές σε επίπεδο αρχηγών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν σκοτωθήκαμε τώρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, τις είπατε εκεί πέρα ότι πάρτο πίσω, δεν υπογράφω και τέτοια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φυσικό είναι, να έχουμε και διαφωνίες. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μία καλή προσωπική σχέση και με τον κ. Λεβέντη, τον οποίο προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω, διότι μου είναι  λίγο άγνωστος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συμπαθής δεν είναι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μία χαρά συμπαθής είναι .

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, προσωπικά πως είναι, μέσα στις συσκέψεις εκεί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Τώρα, δεν ξέρω πόσο συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτές τις συζητήσεις. Κοιτάξτε, ο κ. Λεβέντης είναι  μία ενδιαφέρουσα περίπτωση. Εγώ θεωρώ ότι είναι  ο λαϊκισμός της κοινής λογικής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία ιδέα. Η διατύπωση μου αρέσει. Δεν ξέρω αν … λέει ο κ. Λεβέντης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, ξέρετε και η κοινή λογική μπορεί να έχει λαϊκισμό. Αλλά, θεωρώ ότι δεν είναι  λαϊκισμός των άκρων. Είναι  ο λαϊκισμός της κοινής λογικής, αλλά παραμένει λαϊκισμός.
           
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε ένα σχέδιο στο μυαλό σας με αυτούς τους ανθρώπους; Τι εννοώ με αυτό; Λέτε θα κερδίσω τις εκλογές, άμα τις κερδίσω. Θα κυβερνήσετε μόνοι σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω ποιο είναι  το σχέδιό μου. Εγώ πιστεύω ότι, μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αυτό το οποίο θα σας πω, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν ξέρω ποιο είναι  το εκλογικό της ταβάνι το οποίο μπορεί να φτάσει. Δεν είμαι σε θέση να το πω αυτήν τη στιγμή ούτε να το προδιαγράψω.
            Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι  ότι και αυτοδύναμη να ήταν η Νέα Δημοκρατία, πάλι θα επιχειρούσα να κάνω πολιτικά ανοίγματα σε άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού τόξου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Και αυτοδύναμη να ήτανε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αυτοδύναμη να ήτανε. Βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα το σχέδιο είναι  αυτό. Το άλλο είναι  πρόβλεψη αν θα πάρει την αυτοδυναμία ή όχι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται αυτήν τη στιγμή ευρύτερες συνθέσεις, μεταξύ ποιού όμως; Μεταξύ κομμάτων που εν πάση περιπτώσει μπορούν να συμφωνήσουν σε πέντε αυτονόητα πράγματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση που κάνουν μεταξύ τους αν πρέπει να ενωθούν, να κατέβουν μόνοι κλπ., έχετε άποψη για αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει.  Δεν μπαίνω ποτέ στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων.  Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα και δεν το κρύβω, είναι ότι εγώ θέλω να κάνω ένα γενναίο άνοιγμα στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι είναι αυτό, το ακούω πολλές φορές αλλά δεν έχω καταλάβει. Τι είναι, όνομα έχει, ονοματεπώνυμο υπάρχει ή είναι…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όνομα δεν έχει υπάρχουν όμως πάρα πολλοί. Θέλω να σας περιγράψω το μέσο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, το μέσο.  Πείτε μου έναν ας πούμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν σας πω όνομα. Θα σας πω ο μέσος πολίτης. Ο οποίος μπορεί να είχε ψηφίσει στο παρελθόν και τα δυο μεγάλα κόμματα, να έχει ψηφίσει και τη Νέα Δημοκρατία, πρωτίστως θα είναι φαντάζομαι άνθρωπος ο οποίος δουλεύει στην πραγματική οικονομία, άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στην κοινή λογική, στο μέτρο, είναι άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και ο οποίος αισθάνεται μια μεγάλη απόσταση από τα παραδοσιακά κόμματα αλλά δεν πείθεται και από τα καινούργια κόμματα.
Λοιπόν,  αυτούς τους πολίτες και υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι, κ. Πρετεντέρη..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μπορείτε να τους πείσετε εσείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να τους πείσω εγώ. Πρέπει να σας πω ότι πολλούς από αυτούς τους έπεισα ως Κυριάκος Μητσοτάκης και ήρθαν και με ψήφισαν σε μια εσωκομματική διαδικασία στην οποία σχεδόν κανείς, τολμώ να πω κανείς δεν πίστευε στην αρχή ότι μπορούσα να κερδίσω και κατάφερα και έφερα και γράφτηκαν στη Νέα Δημοκρατία άνθρωποι που δεν ανήκουν παραδοσιακά σε αυτήν.
            Άρα αν μπόρεσα να το κάνω εγώ για την προσωπική μου εκλογή, πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω στον υπερθετικό βαθμό για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν κάνετε αυτό το άνοιγμα θα αφορά και πρόσωπα γνωστά ή μόνον τους ανώνυμους που μου περιγράψατε που δουλεύουν το πρωί, πάνε στην πραγματική οικονομική κλπ. ή θα αφορά και 5, 10, 20 στελέχη εκτός Νέας Δημοκρατίας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Και από αυτά τα 700 βιογραφικά τα οποία..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά όλο μου ξεφεύγετε όμως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, γιατί το θεωρώ πολύ πιο σημαντικό, δεν θα σας ξεφεύγω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά πείτε μου το σημαντικό πείτε μου και το ασήμαντο που ρώτησα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, ενδεχομένως και ναι αλλά δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να δώσω ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, σε ανθρώπους που δεν είναι γνωστοί, δεν είναι εύκολο ξέρετε για ένα παραδοσιακό κόμμα να αναδεικνύει νέα στελέχη, το ακούω και εγώ αυτό μερικές φορές ως μια «κριτική». Μα καλά πού είναι οι νέοι άνθρωποι;
            Οι νέοι άνθρωποι δεν φυτρώνουν από τα δέντρα, πρέπει να τους πείσεις.  Και όχι μόνο αυτό, οι άξιοι νέοι άνθρωποι πρέπει να τους εμπνεύσεις και πρέπει να τους πείσεις να έρθουν σε ένα κόμμα το οποίο για πολλούς μπορεί να έχει, να κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αντιλαμβάνεσθε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια άποψη στην ελληνική πολιτική και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα που όλους τους παλιούς τους ταυτίζουν με ένα σύστημα διαφθοράς, διαπλοκής, συναλλαγής, άλλοτε βάσιμα άλλοτε αβάσιμα.  Εγώ πάντα τα γενικά συμπεράσματα τα θεωρώ ότι είναι αβάσιμα αλλά αυτό είναι το κοινό αίσθημα.
            Εσείς πιστεύετε ότι σε αυτό το αίσθημα το κοινό μπορείτε να συνομιλήσετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι χρειάζεται δουλειά. Κα πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία για να πείσουμε τους πολίτες ότι πραγματικά μάθαμε και εμείς από τα λάθη μας. Και ναι, χρειάζεται και γενναία αυτοκριτική και ναι χρειάζεται και το μέσο όπως αυτή ας πούμε που κάναμε με τα οικονομικά του κόμματος, όπου είπαμε –δεν έχει ειπωθεί ξανά από πολιτικό κόμμα- ότι εμείς ναι θέλουμε ιδιωτικές χορηγίες από τις μεγάλες, αυτές δηλαδή που επιτρέπει ο νόμος μέχρι 20.000 ευρώ όπως επιτρέπει ο νόμος μέχρι τις μικρές..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επώνυμες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μόνο επώνυμες, μόνο επώνυμες και κατευθείαν στο ταμείο του κόμματος. Αυτές είναι τομές για το  πολιτικό σύστημα και είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν αυτά αν θέλουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη.
            Αλλά θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και υπάρχει και μεγάλη καχυποψία, το υποψιάζεστε αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η καχυποψία απέναντι στους πολιτικούς, στους δημοσιογράφους..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δημοσιογράφους, σε όλα, τα πάντα ναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι δεδομένη, κ. Πρετεντέρη. Και για αυτό και ένα πράγμα εγώ δεν πρόκειται να παζαρέψω. Και αυτό είναι ότι εγώ θα λέω την αλήθεια και θα μιλάω τη γλώσσα της ειλικρίνειας. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πάντα το έκανα στην πολιτική μου διαδρομή.  Έχω ένα λόγο παραπάνω όχι λιγότερο να το κάνω τώρα..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και ας μην γίνετε σύντομα πρωθυπουργός.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν συνδέω το ένα με το άλλο. Πιστεύω ότι το να μιλήσω τη γλώσσα της ειλικρίνειας θα με κάνει σίγουρα καλύτερο πρωθυπουργό την επόμενα μέρα, γιατί;  Διότι εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω λάθη που έκαναν άλλοι, να κουβαλάω προεκλογικές δεσμεύσεις και μετά να σκέφτομαι αφού θα κάτσω στην καρέκλα του πρωθυπουργού τι ήταν όλα αυτά που είπα προεκλογικά και πως θα ξεμπλέξω από αυτά. Αυτό με εμένα δεν πρόκειται να συμβεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για πείτε μου, είχατε κάνει μια δήλωση πριν εκλεγείτε «με εμένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά», περνάει καλά τώρα;  Περνάει άσχημα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι ζορίζεται ο κ. Τσίπρας. Να σας πω κάτι, καταρχάς τώρα αυτό δεν θα τα κρίνω εγώ. Εγώ δεν μπορώ να σας πω πόσο καλός αρχηγός της αντιπολίτευσης είμαι αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θυμάμαι άλλον αρχηγό της αντιπολίτευσης μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες να υπερτερεί του πρωθυπουργού σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό.
            Θυμάμαι πάντα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπετο του πρωθυπουργού. Τώρα εγώ ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει πραγματική αντιπολίτευση. Ναι, το αισθάνεται αυτό. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος ότι υπάρχει εναλλακτική.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο το ένα, άλλο το άλλο βέβαια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας περιφερόταν στην Ευρώπη, κ. Πρετεντέρη, και έλεγε μόνο εγώ υπάρχω. Η Νέα Δημοκρατία τώρα έχει τα προβλήματά της, μαζί μου θα συνομιλείτε.  Ε, λοιπόν, δεν συνομιλούν πλέον  μόνο με τον κ. Τσίπρα, συνομιλούν και μαζί μου.
Και είναι καλό για μια Δημοκρατία, να υπάρχει μια φερέγγυα αντιπολίτευση. Οποτε γίνουν εκλογές, αυτός είναι ο ρόλος μας να θέλουμε να τις κερδίσουμε και να γίνουμε καλύτερη Κυβέρνηση από την προηγούμενη και αυτό θα το κάνουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ, κύριε Πρόεδρε, για αυτή τη συζήτηση που είχαμε, ειλικρινή νομίζω και επί όλων των θεμάτων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα ευχαριστήσω και τους τηλεθεατές που μας παρακολούθησαν. Εμείς, κυρίες και κύριοι, θα είμαστε μαζί την άλλη Τρίτη. Καλή σας νύχτα.