Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη: «Επιτακτική η κατοχύρωση των επαγγελματικών και κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών»

Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη:
«Επιτακτική η κατοχύρωση των επαγγελματικών
και κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών»




Την ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών και κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα, τόνισε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των γυναικών στην Ευρώπη - με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - παρουσία της Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κυρία Věra Jourová.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, αφενός στο να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και αφετέρου να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Παράλληλα, έθιξε και την κοινωνική διάσταση του θέματος, υπογραμμίζοντας τα «αόρατα» εμπόδια βάσει προκαταλήψεων, τα οποία όχι μόνο παρεμποδίζουν την προαγωγή των γυναικών αλλά και δυσχεραίνουν την ομαλή και ισότιμη επαγγελματική τους ανέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί βασική παράμετρο της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας, δεδομένου ότι στην Ευρώπη των «28» το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων γυναικών ανέρχεται μόλις στο 31%.

Συνεχίζοντας, η Ελίζα Βόζεμπεργκ υποστήριξε ότι, για να υπάρξει ανατροπή της παρούσας κατάστασης, η ριζική αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών είναι απαραίτητη και ανέφερε: «Μόνο μέσα από την προαγωγή θετικών προτύπων και σύγχρονων γυναικείων επιτευγμάτων στο χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων θα γίνει αυτό εφικτό».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κυρία Βόζεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να μιλάμε για ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών και κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών είναι επιτακτική. Πρόκειται για μία συζήτηση που δεν μας τιμά ούτε ως γυναίκες, ούτε ως Ευρωπαίους εν γένει».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ: https://youtu.be/IFbv5lDvfn8