ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ
Κύριε Ξεκαλάκη το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Πιστεύετε ότι θα αντέξει τις πιέσεις και τι θα πράξει το κόμμα σας αν τεθεί θέμα πλειοψηφίας στη Βουλή;
Η Κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε αρχικά μέσα από την πολιτική της ρητορεία και εν συνεχεία μέσα από την κυβερνητική της αδυναμία.
Έρμαιο των ιδεοληψιών και του πολιτικού αμοραλισμού που τη διακατέχει, αδυνατεί ακόμα και σήμερα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες της Χώρας και των πολιτών.
Ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αποτελέσει δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά αξιόπιστη πολιτική επιλογή των πολιτών για να βγει η Χώρα απ’ τα αδιέξοδα της ερμαφρόδιτης αριστεροδεξιάς διακυβέρνησης.
Αν με ρωτάτε λοιπόν, αν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να συγκυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ, σας μεταφέρω τι πρεσβεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που συναντώ στις ανά την Ελλάδα μετεκλογικές συνελεύσεις των νομαρχιακών μας οργανώσεων.
Λένε ορθά κοφτά πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗ.ΣΥ. δεν πρέπει να μπουν σε καμία Κυβέρνηση, με καμία Κυβέρνηση.
Όσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους, αυτή είναι η βούληση των συντρόφων μου κι εγώ, ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αυτή οφείλω να αναδείξω και να προασπίσω.
Πως σχολιάζετε το φλερτ τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές; Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν παρακολουθεί τους προβληματισμούς της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως κόμμα παραμένετε συνοδοιπόρος της ΝΔ.
Το μόνο κόμμα αυτή τη στιγμή που εν τοις πράγμασι έχει συνοδοιπόρο σ’ αυτή, αλλά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβερνά με τους εθνικολαϊκιστές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Άρα λοιπόν είναι κάπως οξύμωρο να ασκείται κριτική από αυτούς που πανηγυρίζανε στην πλατεία Κλαυθμώνος αγκαλιά με τον κ. Καμένο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, ούτε είχε, ούτε θα έχει καμία σχέση με το δημοκρατικό σοσιαλισμό και τις αρχές και τις αξίες που τον διέπουν.
Μετά μάλιστα και τις πολιτικές και τον τρόπο που επέλεξε να τις εφαρμόσει μάλλον παίρνει διαζύγιο και με τον όρο αριστερά που ουδόλως συνάδει με το λαϊκισμό και την οπισθοδρόμηση, που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της διακυβέρνησής του.
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην «μνημονιακή» πολιτική της κυβέρνησης και ζητά μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι αυτές, διότι το μόνο που γνωρίζει η χώρα από τις κυβερνήσεις των μνημονίων είναι περικοπές, μέτρα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής και πολλά θα;
Το ΠΑΣΟΚ δεν κρίνει καμία πολιτική της Κυβέρνησης, γιατί απλά η ανίερη, καιροσκοπική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. ούτε πολιτεύεται, ούτε κυβερνά.
Το να βάζετε όλες τις δυνάμεις που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια τον τόπο στην ίδια μοίρα είναι τουλάχιστον άδικο, αν όχι ισοπεδωτικό.
Να είστε βέβαιος πως αν οι κκ Σαμαράς και Τσίπρας είχαν χαλιναγωγήσει το 2010 το πάθος τους για την Πρωθυπουργία και επεδείκνυαν την ελάχιστη κοινοβουλευτική συναίνεση, τότε όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιελάμβανε το πρώτο και ηπιότερο μνημόνιο θα είχαν υλοποιηθεί, το κόστος για τους πολίτες θα ήταν δραματικά μικρότερο απ’ αυτό που σήμερα καλούνται να επιβαρυνθούν και η Χώρα θα ήταν ήδη στις αγορές και σε τροχιά ανάπτυξης.
Πολλά ακούγονται για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα μετεξελιχθεί σε ένα νέο ενιαίο πολιτικό φορέα η θα παραμείνει μία πολιτική συμμαχία;
Στόχος όλων όσων συμμετέχουμε στη ΔΗ.ΣΥ είναι αυτή να αποτελέσει μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, ανάχωμα στην συντηρητική στροφή που ιστορικά κάνουν οι πολίτες όταν βλέπουν σοβαρά κοινωνικά & οικονομικά αδιέξοδα.
Μια δύναμη στην οποία θα βρουν αποκούμπι όλοι οι Έλληνες για να καταστεί δυνατή η αναδόμηση του κοινωνικού κράτους δικαίου, της κοινωνίας των ΑΞΙΩΝ, για να ανακτηθεί το χαμένος κύρος και η αξιοπιστία μας, που τόσο έχει πληγεί από τις κυβερνητικές παλινωδίες.
Η επιτυχία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι υπόθεση όλων των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών, είναι ζητούμενο για την εξισορρόπηση της πολιτικής ζωής στον τόπο. Γι’ αυτό και θα πετύχει.
Οργανωτικά τι σχεδιάζετε για το ΠΑΣΟΚ; Δεν πρέπει να εκλεγούν νέα όργανα στις οργανώσεις; Τι θα γίνει με τις Δημοτικές, Νομαρχιακές και τις Περιφερειακές Επιτροπές;
Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή της Προέδρου του κ. Φώφης Γεννηματά και των κεντρικών του οργάνων, προχωρά άμεσα στην ανασυγκρότηση των αποκεντρωμένων του δομών τόσο γεωγραφικά, όσο και στους μαζικούς χώρους και τη νεολαία.
Η διαδικασία αυτή όμως θα γίνει με όρους πολιτικούς και όχι μηχανιστικούς. Σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα φιλοδοξούμε να ξανακάνουμε ενεργούς συμμέτοχους της προσπάθειας όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Χώρας, ώστε από κοινού να συντάξουμε ένα νέο συμβόλαιο με το λαό.
Στα αποκεντρωμένα μας όργανα επιθυμούμε να εκπροσωπούνται όλες εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν αναφορά και δραστηριοποίηση σε εκάστη γεωγραφική ενότητα, από το μικρότερο χωριουδάκι μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη της επικράτειας.
Στόχος μας είναι μέσα από την λειτουργία των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος να «κατεβαίνουν» οι άξονες πολιτικής & προτάσεων στις οργανώσεις βάσης, εκεί να μετουσιώνονται σε θέσεις, οι οποίες θα επιστρέφουν στα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και θα γίνονται προγραμματικός λόγος, ο οποίος θα έρθει σε αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία μέσω των Οργανώσεων μας.
Θα πρόκειται δηλαδή για μια σχέση συνεχούς γόνιμης αλληλεπίδρασης.
Πολλά ακούγονται για την προοπτική συνεργασίας με το Ποτάμι. Μάλιστα υπάρχουν και εισηγήσεις βουλευτών σας για άμεση εκκίνηση του διαλόγου. Πως τα σχολιάζετε;
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κλείνουν την πόρτα σε κανέναν.
Κάποια στιγμή όμως, στον κοινοβουλευτικό μας βίο, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα «ναπολεόντεια» σύνδρομα δεν συμβάλλουν στην διαμόρφωση των ικανών και αναγκαίων συνθηκών για να αποτελέσει ξανά ο χώρος ηγέτιδα πολιτική δύναμη.
Το σημαντικό στην παρούσα συγκυρία είναι ότι πρωταγωνιστές της προσπάθειας για την ανασύσταση και ενδυνάμωση του χώρου της κεντροαριστεράς είναι οι δυνάμεις της κοινωνίας.
Αυτές είναι που «επέβαλαν» την εκλογική συμπόρευση με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις κινήσεις πολιτών, αυτές είναι που θα γεφυρώσουν το όποιο πραγματικό ή φαινομενικό χάσμα υπάρχει και με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.