Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου στο «Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος)
- Μια αποτίμηση των επαφών και όλων των αποτελεσμάτων που είχαμε και στις επίσημες συνομιλίες αλλά και γενικότερα τη σύνοδο του ΟΗΕ..
Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε και στον διεθνή Τύπο είναι ότι επιβεβαιώθηκε και αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που έχει γίνει από το πρώτο κιόλας επτάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των διεθνών επαφών της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής όπως δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο και μάλιστα βλέπουμε τη χώρα μας να στέκεται στα διεθνή φόρα όχι ως μια.. θα έλεγα «προβληματική» χώρα που επιζητεί τη διεθνή στήριξη, που επιζητεί τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά πλέον ως ένας κρίσιμος παράγοντας του ευρωπαϊκού σκηνικού ο οποίος με βάση και τη γεωστρατηγική του θέση μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κι αυτό πλέον νομίζω ότι είναι αποδεκτό και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Αυτό κατέστη ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, τόσο αναφορικά με την ανάπτυξη και τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σ΄ αυτόν τον τομέα, αλλά και αναφορικά με τις προσφυγικές ροές και την εκρηκτική κατάσταση τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ουκρανία. Οπότε η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να παίξει το ρόλο που της αναλογεί ως παράγοντας διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, προάγοντας και το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
- Τώρα, ως προς το αποτέλεσμα, θα το δούμε αυτό μεσομακροπρόθεσμα γιατί εκεί παράγονται αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ως προς το αποτέλεσμα. Τώρα το ζήτημα είναι, αυτό θα έχει θετική επίδραση θεωρείτε μέσα, γιατί έχει κι ένα βουνό μπροστά από μέτρα αλλά και βαριές πολιτικές να περάσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Σαφέστατα και θα υπάρξει αντίκτυπος. Να πούμε ότι και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΟΗΕ δεν ήταν μια παραδοσιακή ομιλία ευρωπαίου ηγέτη. Δηλαδή προσπάθησε η ελληνική κυβέρνηση να αναδείξει τις λάθος κατευθύνσεις της ασκούμενης πολιτικής της παγκόσμιας κοινότητας και την αδράνειά της σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, με τη φτώχεια και το πώς θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η ασκούμενη πολιτική. Οπότε κι εκεί δεν θελήσαμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά να αναδειχθεί η ανάγκη απόρριψης της πολιτική λιτότητας. Οπότε σε ένα τέτοιο πλαίσιο, απόρριψης των καταστροφικών συνταγών που έχουν αποδομήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αλλά και σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό το οποίο σηματοδοτείται από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και από την άνοδο προοδευτικών δυνάμεων, αυτό θα έχει αντίκτυπο ο οποίος θα είναι ορατός το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα και ειδικά σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, στο οποίο αναφερθήκατε κι εσείς προηγουμένως. Υπάρχει για το χρέος σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και μερίδας των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Είδαμε και την έκθεση της Επιτροπής του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στο κέντρο και των διμερών της επαφών και στο κέντρο των επίσημων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού και πλέον ότι η ανταπόκριση είναι πιο θετική από κάθε άλλη φορά. Βέβαια χωρίς να παραγνωρίζουμε και χωρίς να παραβλέπουμε ότι η μάχη που έχει να δοθεί το επόμενο διάστημα είναι σκληρή. Ενδεχομένως θα επανακάμψουν οι λιγότερο υποστηρικτικές ως προς την Ελλάδα φωνές..Αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι υπάρχει μια σαφής καταγραφή και μια σαφής ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας και αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στην επίσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες στις ΗΠΑ.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 02/10/2015