ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟ Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΧΙΩΤΗ & Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Για την κομμουνιστική αισιοδοξία και την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ
Σας βρίσκουμε ιδιαιτέρως κεφάτο. Σας θρέφει η προεκλογική περίοδος, παρότι δεν ξέρω αν σας αιφνιδίασε ή αν το περιμένατε, φαίνεται ότι την απολαμβάνεται ή μήπως οφείλεται στο σημερινό γκάλοπ που σας δίνει 5%;
«Όχι δεν είναι ούτε τα γκάλοπ ούτε η προεκλογική περίοδος. Γενικά το ξέρετε, ότι είμαστε άνθρωποι από τη φύση μας αισιόδοξοι, εμείς οι κομμουνιστές. Δεν είμαι μόνο εγώ ως ΓΓ του ΚΚΕ. Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε αυτό που λέμε, «ιστορική αισιοδοξία». Μπορεί να περνάμε ή να έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες στο διάβα αυτών των δεκαετιών, των 97 χρόνων ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, αλλά ήταν αγώνες, θυσίες, σκληρές δοκιμασίες τις οποίες τις περνούσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό, μέσα στον ελληνικό λαό, παλεύοντας για τα προβλήματά του, παλεύοντας για τα πραγματικά συμφέροντά του, για το καλό της πατρίδας μας. Και βεβαίως απ’ αυτή την άποψη, έχουμε και τη θέληση και την αποφασιστικότητα πατώντας στα συμπεράσματα και στις εμπειρίες του παρελθόντος να οικοδομήσουμε και το παρόν και το μέλλον. Και είμαστε πεισμένοι ότι ο αιώνας που έχουμε μπει, θα είναι ο αιώνας που η εργατική τάξη, τα λαϊκά κινήματα θα καταφέρουν να κάνουν αυτό που λέει και το τραγούδι, που έχει και την επικαιρότητά του σήμερα, ότι ο λαός πρέπει να έχει την εξουσία».
Είμαστε σε ένα δυτικό ευρωπαϊκό σύστημα που έδωσε ένα αυξημένο επίπεδο διαβίωσης για τον Έλληνα, άλλο αν περάσαμε μια δύσκολη δεκαετία. Υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την Ευρώπη και το ευρώ για τη χώρα;
«Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο που αυτό τον δρόμο θα πρέπει να τον δούμε σε συνδυασμό με το τι σχέσεις παραγωγής υπάρχουν, με το τι σύστημα υπάρχει. Στα πλαίσια του καπιταλιστικού μονόδρομου βεβαίως είσαι αναγκασμένος να συμμετέχεις σε λυκοσυμμαχίες όπως η ΕΕ, όπως και άλλες πχ οι Brics, έτσι, για να μην κοροϊδευόμαστε, γιατί πολλοί κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Όλες αυτές οι δυνάμεις, τα καπιταλιστικά κράτη, συγκροτούν αυτές τις συμμαχίες για τους δικούς τους λόγους, για τα δικά τους συμφέροντα. Και εδώ οι πιο ισχυρές οικονομίες πάντα έχουν τον πρώτο λόγο, πάντα παίζουν τον πρώτο ρόλο και αν θέλετε υπάρχει σχέση εξάρτησης, σχέση υποταγής με τη σύμφωνη γνώμη όμως των πιο αδύναμων οικονομιών και των κυβερνήσεων που αυτές υπηρετούν. Άρα λοιπόν, αν δε δεις συνολικά όλο αυτό το πακέτο, τότε θα πέσεις σε λάθος συμπεράσματα. Γιατί εμείς λέμε ότι η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες. Έχει αγροτική παραγωγή, πολλή μεγάλη που μπορεί να θρέψει όχι μόνο τα 10-11 εκατομμύρια Έλληνες αλλά μπορεί να θρέψει και άλλους λαούς, με την έννοια των οικονομικών ανταλλαγών που μπορούν να έχουν σε ισότιμη βάση, με επωφελείς αμοιβαίες σχέσεις. Έχει ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, έχει τεχνογνωσία και αναπτυγμένη τεχνολογία, δεν είμαστε όπως στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει έμπειρο εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιήσει και σήμερα, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιείται ή υποαπασχολείται, είτε οδηγείται στη μετανάστευση και αξιοποιείται από άλλες δυνάμεις στο εξωτερικό κλπ. Άρα εφόσον έχει αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες χρειάζεται ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο. Χρειάζεται ανάπτυξη (όχι γενικά ανασυγκρότηση και επενδύσεις, για τους καπιταλιστές, για τους μονοπωλιακούς ομίλους, για τα συμφέροντα της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους, με άλλους τέτοιους ομίλους με άλλα τέτοια μονοπώλια), αλλά χρειάζεται να είναι με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα…
Όπως λέει και το τραγούδι «θα έρθουν μέρες, άγριες μέρες όπου η αλήθεια θα λάμψει» για να μην το πω όπως το λέει το τραγούδι που ακούμε του Θ. Μικρούτσικου και εκεί ο λαός θα μπορέσει να βρεθεί ξανά στους δρόμους του αγώνα.
Ξέρετε τι ακούμε εμείς οι δημοσιογράφοι από τον κόσμο. Λένε ότι το ΚΚΕ είναι σοβαρό κόμμα, δεν παίζει παιχνίδια, όμως λέει για κρατικό σχεδιασμό της οικονομίας, για κοινωνικοποίηση, της εργασίας και πράγματα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο;…
«Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι η ζούγκλα, ο καπιταλισμός, η καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, που είναι πραγματική ζούγκλα για τους εργαζόμενους, για τους λαούς. Αυτό ζούμε σήμερα. Αυτό το σύστημα το καπιταλιστικό, αυτοί που το διαχειρίστηκαν επίσης και έχουν ευθύνη και που έχουν την εξουσία, έχει οδηγήσει σε κρίσεις, σε πολέμους… κι εδώ στην Ελλάδα σήμερα η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Αυτό είναι το σύστημα.
Το άλλο σύστημα που προτείνει το ΚΚΕ στη χώρα μας βεβαίως, δεν έχει δοκιμαστεί. Έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες του κόσμου τον προηγούμενο αιώνα, όπως ήταν η Σοβιετική Ένωση, οι σοσιαλιστικές χώρες, που έκαναν την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, με πολλά λάθη, με πολλές αδυναμίες, με πολλές ελλείψεις και τελικά αυτές ήταν που οδήγησαν και στην ανατροπή αυτού του συστήματος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει… Γιατί άλλωστε ξέρετε για να πάμε και πριν τον καπιταλισμό στην φεουδαρχία, από ένα κοινωνικό σύστημα κατώτερο από τον καπιταλισμό περάσαμε σε ένα ανώτερο. Λοιπόν και τότε έκαναν 400 χρόνια. Οι πρώτες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής άρχισαν να δημιουργούνται μέσα στη φεουδαρχία, κάπου σε κάποια χωριά και πόλεις της Ιταλίας. Και μετά, συνέχεια έγινε μάχη μέχρι να φτάσουμε στην Οκτωβριανή Επανάσταση που έκανε την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Άρα λοιπόν μπορείς να κρατήσεις τα θετικά που έγιναν. Γιατί εδώ πάμε μαζί με τα απόνερα να πετάξουμε και το παιδί, η βάση, η ουσία, ήταν σωστή. Η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ότι οι όλες υπηρεσίες, η πρόνοια, η υγεία και η παιδεία θα πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν για το λαό, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, ότι θα πρέπει ο ορυκτός πλούτος να ανήκει στα χέρια της εργατικής τάξης και το ότι αναπτύχθηκε αυτή η πορεία… Άρα η λύση είναι αυτή η κοινωνία. Και είναι ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».
Για το εργατικό, λαϊκό κίνημα
Τους τελευταίους 7 μήνες για να μην πω τα τελευταία χρόνια, το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Χάθηκαν δουλείες, μειώθηκαν εισοδήματα, συντάξεις. Θα μπορούσε κάποιος οπαδός σας να σας πεί: «Ωραία τα λέτε. Στην πράξη όμως τι καταφέρατε;»
«Γι’ αυτό λέμε ότι για να περιφρουρήσει το ΚΚΕ και όχι το ΚΚΕ μόνο ως πολιτικό κόμμα, αλλά ο ίδιος ο λαός, η εργατική τάξη, το εργατικό λαϊκό κίνημα, κατακτήσεις που έχει, για να αποτρέψει χειρότερα μέτρα που ήρθαν ή που έρχονται, θα πρέπει αυτός ο αγώνας και οι συσχετισμοί που δημιουργεί πάλι ο ίδιος ο λαός, είτε με την ψήφο του, είτε με τον αγώνα του παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους τομείς, να έχουν ένα στόχο. Η στρατηγική αυτή, ο στόχος που λέει το ΚΚΕ - και στην προεκλογική περίοδο προσπαθούμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση με τους εργαζόμενους - είναι, ότι αν δεν πας στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή στο ποιος έχει την ιδιοκτησία, για ποιανού τα συμφέροντα τελικά η ψήφος του θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή σε κυβερνητικά σχήματα και στο ποιος έχει την εξουσία, άρα να οδηγηθεί σε μια ανατροπή όλων αυτών και σε μια νέα πραγματικά κατάσταση, την οποία εμείς την προσδιορίζουμε. Λέμε πως πρέπει να είναι μια νέα κοινωνία, μια νέα οικονομία, πρέπει να είναι μια λαϊκή οικονομία η οποία να στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία, στον πλούτο που παράγεται στη χώρα μας, στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Ο λαός, η εργατική τάξη να είναι στην εξουσία και να διαφεντεύει όλα αυτά για τα συμφέροντα του, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και βεβαίως μέσα σε αυτά να δεις πως πρέπει να αποδεσμευτείς από αλυσίδες όπως είναι της ΕΕ ή και άλλων τέτοιων λυκοσυμμαχιών, δεν είναι μόνο η ΕΕ είναι και άλλες τέτοιες συμμαχίες. Και να βαδίσεις ένα δρόμο πραγματικά ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος όπως λέμε του καπιταλιστικού κέρδους».
Συνεργασίες στις διαδηλώσεις μετά τις εκλογές, αν έρθει κάποιο κόμμα και σας πει να αγωνιστούμε μαζί για κάποια πράγματα, το συζητάτε;
«Δεν χρειάζεται να έρθει κόμμα. Μέσα στο κίνημα, γίνεται συνεργασία. Για παράδειγμα, το ΠΑΜΕ δεν είναι μια παράταξη του ΚΚΕ. Εκεί συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις. Συμμετέχουν σε αυτό 16 εργατικά κέντρα της χώρας, συμμετέχουν περίπου 20 ομοσπονδίες, συμμετέχουν 400 εργατικά σωματεία, δεν είναι το ΚΚΕ. Οι συνδικαλιστές του μπορεί να έχουν την πλειοψηφία σ’ αυτά, αλλά εκεί συμμετέχουν και ΠΑΣΟΚοι και συριζαίοι και άλλοι στις αποφάσεις. Άρα θέλω να σας πω ότι ήδη συμμετέχουμε σε ένα μέτωπο εργατικό, το οποίο είναι το ΠΑΜΕ, όπως και σε άλλες συσπειρώσεις που δρούνε και άλλες δυνάμεις. Στο δρόμο του αγώνα μπορεί να συναντηθούν όλοι. Αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά είναι ότι θεωρούμε ότι το κίνημα δεν πρέπει να γίνει πεδίο πάλης «συνιστωσών», του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ, έτσι όπως εκφράζονται στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα κόμματα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν στο κίνημα, ως κόμματα, σε αυτή τη λαϊκή συμμαχία, που εμείς στοχεύουμε και η οποία πρέπει να παλέψει και να πάρει και την εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι τα κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν μέσω των μελών τους, των ψηφοφόρων τους, των οπαδών τους κι αυτό κάνουμε. Έτσι πρέπει να κάνουν και άλλα κόμματα και όχι να παίρνει τηλέφωνο ο τάδε ηγέτης του κόμματος και να λέει ποια μέρα θα κάνουμε την απεργία και μας βολεύει για να υποτάξουμε τα συνδικάτα, θα είναι 24ωρη τι θα είναι; Γιατί αυτό γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή το χάλι και το σκορποχώρι του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων τέτοιων κομμάτων που έχουν δοκιμάσει. Το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει πραγματικά να δουλεύει μέσα στις μάζες με δικιά του οντότητα, με δικιά του γραμμή και εκεί τα μέλη και τα στελέχη να δουλεύουν για να περνάνε την άποψη του κόμματος. Που σημαίνει να πείθουν, να παίρνουν την πλειοψηφία, γιατί αν παίρνεις την πλειοψηφία σε ένα τόπο δουλειάς σημαίνει ότι έπεισες, αν δεν έπεισες, την παίρνει ο άλλος. Αλλά όχι ως ΚΚΕ, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως ΠΑΣΟΚ, να γινόμαστε συνιστώσες μέσα στο κίνημα και να το διαλύσουμε ουσιαστικά. Αυτό δεν έχει ακόμα κατανοηθεί και είναι το πιο σωστό, το πιο θεμιτό και αυτό που πρέπει να γίνει. Εκεί μπορούν να συναντηθούν οι πάντες».
Για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία
Είστε υπέρ του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, λοιπόν;
«Κοιτάξτε στην ιδιωτική παιδεία οι περισσότεροι είναι μικροί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ζουν τις οικογένειές τους. Το να τους βάζεις 23% ΦΠΑ δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς από θέση αρχής - και το παλεύουμε και σήμερα ν’ ανοίξει ο δρόμος - είμαστε υπέρ μιας αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν παιδείας. Γιατί αν θέλετε δεν θα υπήρχε και η αναγκαιότητα ιδιωτικής παιδείας, φροντιστηρίων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν η δημόσια εκπαίδευση ήταν αναβαθμισμένη, πραγματικά δημόσια και δωρεάν. Όταν ξεκινά η σχολική χρονιά πάλι με ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές, σε σχολικές αίθουσες, πως λοιπόν να μην οδηγείται αυτός που έχει 5 ευρώ στην άκρη να πάει το παιδί του εκεί που το θεωρεί καλύτερο από το δημόσιο σχολείο. Διότι το δημόσιο σχολείο, είναι υποβαθμισμένο. Άρα η ευθύνη βρίσκεται εδώ και δεν είναι να πάρουμε τη θέση του ενός ή του άλλου μικροεπιχειρηματία που παλεύει μέσα σε συνθήκες κρίσης. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει συνολικά να καταδικάσουμε ένα σύστημα που οδηγεί τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, που οδηγεί το δημόσιο σχολείο να είναι υποβαθμισμένο, χωρίς καθηγητές, χωρίς ουσιαστική ολόπλευρη μόρφωση».
Για το τηλεοπτικό σποτ του ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Ενότητα» και τον Π.Λαφαζάνη.
Είδαμε ένα σποτάκι που σήμερα με θετικό τρόπο το υποδέχονται τα ΜΜΕ, όπου επικαλείστε Μενέλαο Λουντέμη. Για τα ψέματα. Σε ποιους απευθύνεται. Ποιοι είπανε ψέματα;
«Είναι μια φράση από το βιβλίο «Οδός αβύσσου, αριθμός 0». Τότε αναφερόταν σε άλλους. Σήμερα, στο σποτάκι αν δεν το έχετε δει, εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου που μιλάει για το πρώτο μνημόνιο, από το «λεφτά υπάρχουν», πήγαμε στο πρώτο μνημόνιο, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς που από το Ζάππειο, ενώ δεν ψήφισε το πρώτο ψήφισε μετά το δεύτερο μνημόνιο, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος λέει «με ένα άρθρο, με ένα νόμο θα καταργήσουμε τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους» από το βήμα της βουλής τα λέει αυτά και μετά ψήφισε το τρίτο μνημόνιο μαζί με όλους και εμφανίζεται και ο Λαφαζάνης ο οποίος λέει «ο Σύριζα έβαλε τέλος στην τρόικα στα μνημόνια» …
Επιμένει ο κύριος Λαφαζάνης σε αυτή την άποψη και δηλώνει πως συνεχίζει στο αντιμνημονιακό αυτό μέτωπο. Ένας που δεν είναι κομμουνιστής σε αυτές τις εκλογές έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κόμματα που φαίνεται να είναι κοντά, να λένε τα ίδια. Το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας και το ΚΚΕ. Γιατί κάποιος να διαλέξει το ΚΚΕ
«Επιμένει ο κύριος Λαφαζάνης, σήμερα άκουσα πάλι τις γνωστές Λαφαζανιές στην πρωινή εκπομπή του Mega…».
Λαφαζανιές;
«Αντί, να πούμε ότι λέει ψευτιές, λαφαζάνης, είναι ο άνθρωπος που συνήθως λέει ψέματα, ο φαφλατάς, που λέει πολλά λόγια που τα περισσότερα όμως είναι ψέματα. Θα μπορούσαμε να πούμε ψευτιές, απλά ταιριάζει επειδή προεκλογικά γίνονται πολλά λογοπαίγνια, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς. Δεν είναι προσβλητικό. Το όνομά του αυτό σημαίνει, αλλά άσχετα από αυτό εμείς λέμε είναι για την ουσία της πολιτικής του και δεν κριτικάρουμε οπωσδήποτε κανένα όνομα. Συνέχιζε αυτές τις λαφαζανιές λέγοντας για παράδειγμα ότι αυτό που τον ένωνε, τον ίδιο και τους υπόλοιπους συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν δύο βδομάδες, ήταν η αντιμνημονιακή ομπρέλα. Αφού έπαψε αυτή η αντιμνημονιακή ομπρέλα, τέλειωσε αυτή η ιστορία και έπρεπε να φύγει. Θα σας θυμίσω ότι εμείς λέγαμε από την αρχή ότι είναι ψεύτικος αυτός ο διαχωρισμός του ελληνικού λαού σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», είναι κάλπικος. Δεν υπάρχουν «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά» μέτωπα. Γιατί αν το πάρουμε έτσι από διάφορες συνθήκες, από άλλες ιδεολογίες εκεί μπορείς να βάλεις μέσα από τους φασίστες, τους ακροδεξιούς και τους ναζιστές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μέχρι όποιον θες που μιλά για επανάσταση, για σοσιαλισμό. Δεν γίνεται να χωρίζονται έτσι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας. Άρα λοιπόν αυτός ο ψεύτικος, κάλπικος διαχωρισμός. Λέει, «τότε είχαμε την αντιμνημονιακή ομπρέλα και μπήκαμε κάτω από τον Συνασπισμό- ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα φτιάξουμε νέα αντιμνημονιακή ομπρέλα» και έτσι καλεί όλους τους άλλους υποτίθεται παίρνοντας υπόψη την ψήφο που έδωσαν στην Βουλή στο τρίτο πραγματικά βάρβαρο, επαίσχυντο μνημόνιο που ήρθε πριν ένα μήνα και ψηφίστηκε στη Βουλή, τα ξημερώματα. Εμείς λέμε το εξής. Ακριβώς αυτή η πολιτική, η στρατηγική που είχε πριν ο Συνασπισμός πριν το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και το συνέχισε για 6 μήνες αφότου έγινε κυβέρνηση, είναι που οδήγησε σε αυτά τα τραγικά αδιέξοδα. Εμείς θεωρούμε και το λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό για να έχουν «γνώση οι φύλακες», και να πάρει και ο λαός τα μέτρα του, τώρα πριν πάει στην κάλπη και ψηφίσει οποιοδήποτε κόμμα. Με μαθηματική ακρίβεια όσοι έχουν άποψη δήθεν γενικά αντιμνημονιακή, που δεν την προσδιορίζουν με άλλα κριτήρια, όσοι δεν λένε ότι η διαχωριστική γραμμή είναι το πιο σύστημα υπηρετείς, σε ποιο σύστημα θα τα κάνεις όλα αυτά… Διότι άμα μου πεις, όπως λέει ο κύριος Λαφαζάνης, γι’ αυτό την ξαναλέω λαφαζανιά, ψευτιά και κοροϊδία του ελληνικού λαού ότι θα μείνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, όπως είπε. Γιατί αυτός αγωνίστηκε λέει να κάνει επενδύσεις με μεγάλους επιχειρηματίες για το καλό της χώρας και γύρναγε ανά την υφήλιο, ως υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και θεωρείς ότι αυτή η παραγωγική ανασυγκρότηση, αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν στο έδαφος του καπιταλισμού, δηλαδή θα έχεις τον ένα μονοπωλιακό όμιλο από δω τον άλλο από εκεί να ανταγωνίζονται και εσύ θα μοιράζεις την πίτα ως κυβέρνηση και θα είναι αυτός ο ρόλος σου ως κυβέρνηση και ο ρόλος σου θα είναι να πάρεις από τον ένα που τάχα είναι διεφθαρμένος ή δεν τα πάει καλά και να το δώσεις στον άλλο και να βοηθήσεις στις συγχωνεύσεις, στις εξαγορές όλο αυτό το αλισβερήσι που γίνεται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα στα πλαίσια της ελευθερίας της αγοράς, θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Και καλά να την κάνεις την τρύπα στο νερό για το κόμμα σου, πάει στο καλό. Δικιά σου ευθύνη είναι, τους οπαδούς σου θα παρασύρεις το πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι θα βάλεις σε τραγωδία τη χώρα, δηλαδή την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δηλαδή αυτούς που υποτίθεται ότι απευθύνεσαι και τους οποίους θέλεις να υπηρετήσεις».
Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Επιμένετε ακόμα στην αρχή που είχατε μέχρι τώρα -και στις προηγούμενες εκλογές- «εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν»; Η εμπειρία της τελευταίας διακυβέρνησης δεν σας άλλαξε καθόλου την άποψη ότι αν προσφέρατε έστω και μια χαλαρή συνεργασία ενδεχομένως θα είχατε προστατέψει πράγματα που χάθηκαν;
…. «Ίσα – ίσα η εμπειρία της τελευταίας κυβέρνησης μας απέδειξε ακόμα περισσότερο και σταθεροποίησε την πεποίθηση μέσα μας, μέσα στο κόμμα ήταν λυμένο και στην ηγεσία του κόμματος. Αλλά νομίζω σταθεροποίησε την πεποίθηση και σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας εργαζόμενους, που ταλαντεύονταν με αυτήν την άποψη και έλεγαν ότι μήπως είναι καλύτερα να συμμετέχει το ΚΚΕ σε μία τέτοια κυβέρνηση -αριστερή ή όπως αλλιώς ονομάζεται- σε τέτοιες συνεργασίες. Η εμπειρία αυτή, η 7μηνη της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης, της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και των υπόλοιπων και του κ. Λαφαζάνη, είναι η καλύτερη απόδειξη. Προσφέρει τεράστια πείρα στον ελληνικό λαό συνολικά, όχι μόνο στο ΚΚΕ. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση πραγματικά φιλολαϊκή που θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι σε όφελος κάποιων μονοπωλιακών ομίλων και της ΕΕ μέσα στα πλαίσια αυτά. Άρα ισχυροποιείται η θέση του ΚΚΕ. Εμείς δεν είμαστε γενικά ενάντια στις συμμαχίες, τις συνεργασίες, μέσα στο λαό, μέσα στο λαϊκό κίνημα. Αντίθετα είμαστε οι πρώτοι που το διακηρύξαμε και συνεχίζουμε να το διακηρύσσουμε ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον ελληνικό λαό σε «μνημονιακό» – «αντιμνημονιακό» σε «αριστερό»-«κεντρώο»-«δεξιό», αλλά πρέπει ο λαός μας να είναι ενωμένος γιατί είναι εργάτες, λαϊκά στρώματα, επαγγελματίες, αγρότες, είναι όλος αυτός ο κόσμος, η πλειοψηφία του, το 90% και πλέον του ελληνικού λαού που υποφέρει από αυτές τις πολιτικές. Άρα λοιπόν, ο λαός μας πρέπει να είναι ενωμένος σε αυτή την κατεύθυνση και στο κίνημά του και να έχει στόχο και πρόγραμμα στην κατεύθυνση που προτείνει το ΚΚΕ. Συγκολλήσεις σκορποχωρίων, συγκολλήσεις κορυφών και τέτοιες συνεργασίες, που οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, δηλαδή σε 3ο μνημόνιο που ψηφίζεται, με διασπάσεις, αλληλοκατηγορίες και ύβρεις μεταξύ των πρώην συντρόφων τους, εκεί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείονται»….
Δηλαδή η αριστερά πρέπει να είναι πάντα στην αντιπολίτευση, να κρατάει τα μπόσικα, δεν μπορεί να είναι στην εξουσία;
…«Αν ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θεωρούν τον εαυτό τους ότι πρέπει να είναι αντιπολίτευση και να αντιπολιτεύονται τα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα και το ΚΚΕ θα είναι αντιπολίτευση. Η εργατική τάξη, ο λαός, να αποφασίσει όχι δια της αναθέσεως σε κάποια κόμματα, σε κάποιες ηγεσίες, στον Κουτσούμπα, στον Τσίπρα, στον οποιοδήποτε, να αναθέσει στην κυβέρνηση αλλά να αποφασίσει ο ίδιος να έρθει στην εξουσία. Κι αυτή η εξουσία θα ξεκινάει από τον τόπο δουλειάς και θα φτάνει μέχρι το κοινοβούλιο ή όπως αυτό ονομάζεται κάθε φορά, με ισότιμη ψηφοφορία και θα έχει ανακλητούς αντιπροσώπους και θα είναι εργάτες, θα είναι φτωχοί αγρότες συνεταιρισμένοι. Αυτό είναι το δικό μας όραμα, η δική μας πρόταση. Σε αυτή την εξουσία λοιπόν, που θα υπάρχει κοινωνικοποίηση, που θα υπάρχει αποδέσμευση από αλυσίδες λυκοσυμμαχιών, που θα υπάρχει μονομερή διαγραφή του χρέους και όχι για διαπραγμάτευσή του που θα μας οδηγεί σε νέα προαπαιτούμενα, σε νέες δανειακές συμβάσεις και σε νέα τελικά μνημόνια, σ’ αυτή την εξουσία, σ’ αυτή τη διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα δώσει το παρών. Είναι έτοιμο. Μας λέγατε πριν «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει». Μα υπάρχει κόμμα και ιδιαίτερα το ΚΚΕ, που από όταν ιδρύθηκε πριν 97 χρόνια διακήρυξε, ότι έχει στόχο του, θέλησή του κι αυτό παλεύει ώστε η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, ο λαός μας, αυτός να έρθει στην εξουσία».
Για τους μετανάστες
Από την αρχή του χρόνου έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Πως θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστετυτικό, ποια είναι η άποψη σας;
«Είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει να παρθούν και άμεσα μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα οι χώροι υποδοχής, χώροι καταγραφής γρήγοροι, που σημαίνει να δώσεις και προσωπικό εκεί για την καταγραφή τους και τα έγγραφα έτσι ώστε να φεύγουν και να διοχετεύονται. Όσο καιρό μένουν, 1 μήνα, 10 μέρες, 20, να χορηγείται ιατρική περίθαλψη και ανθρώπινη διατροφή. Και από εκεί και πέρα πρέπει να συγκρουστούμε με τις αποφάσεις του Δουβλίνου και όχι α λα καρτ όπως η κα Μέρκελ, που δέχεται μόνο τους Σύριους επειδή έχουν και κάποια λεφτά, αλλά συνολικά να καταργηθεί το Δουβλίνο και κάθε άνθρωπος που έρχεται στην Ελλάδα να πηγαίνει στη χώρα προορισμού του. Να συγκρουστούμε συνολικά με μια απαράδεκτη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία πρέπει να αλλάξει, άρδην. Και οι λύσεις δεν είναι ούτε η καταστολή που πρότειναν οι προηγούμενοι και που προτείνει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ούτε βέβαια η υποδοχή να πάνε όπου θέλουν δήθεν φιλελεύθερα που έλεγε η κα Τασία ότι λιάζονται στην Ομόνοια και το Σύνταγμα και μετά ψάχναμε να τους βρούμε. Αυτά είναι γελοιότητες, δεν λύνεις έτσι τα ζητήματα, ούτε να βάζεις να σκυλοπνίγονται άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από πολέμους, από φτώχεια, γιατί η αιτία είναι η ίδια. Και η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε επεμβάσεις εδώ στην περιοχή και στη Συρία και αλλού. Άρα πρέπει να φύγουμε κι απ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να απεμπλακούμε από πολέμους και επεμβάσεις, γιατί αυτοί δημιουργούν τις καραβιές των προσφύγων».
Για το ντιμπέιτ
Στο ντιμπέιτ θα πάτε;
«Εμείς έχουμε μια πάγια θέση. Καταρχήν από τη πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν επιτρέπεται σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα σε fast track εκλογές όπως αυτές, να γίνει μονομαχία των δυο. Διότι επιλέγεις με βάση προηγούμενα αποτελέσματα ποιος θα είναι πρώτος και δεύτερος και κάνουν μόνοι τους αυτό το ντιμπέιτ για να παίξει ξανά αυτό το κλίμα πόλωσης, του δικομματικού καυγά, ενός καυγά για πράγματα που τα έχουν ψηφίσει οι ίδιοι πριν από ένα μήνα και που μετά, στις 21 του Σεπτέμβρη πάλι οι ίδιοι θα κάτσουν να συζητήσουν για το πώς θα υλοποιηθεί το μνημόνιο. Θα γίνει μια συζήτηση για το ποιος βάρεσε το χέρι στο τραπέζι ή ποιος είπε τον άλλο αυτοφωράκια, όπως έκανε ο Μεϊμαράκης. Αν ο ένας δηλαδή παρουσιάζει ένα πιο λαϊκό προφίλ και στυλ και ο άλλος ας πούμε του καλού παιδιού με κάποιο ύφος να λέει «τελοσπάντων, κάτι θα κάνουμε» και να λέει «λάθος έκανα με τα νταούλια», «λάθος με το σκίσιμο των μνημονίων». Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Ένα αυτό. Δεύτερον: Για τη συζήτηση με όλους τους αρχηγούς, στις οποίες συμμετείχαμε και παλιότερα και άμα γίνει δεν το αποκλείουμε να συμμετέχουμε, εμείς θέσαμε το ζήτημα ότι είναι μια κοροϊδία του ελληνικού λαού, αυτοί οι 7 παράλληλοι μονόλογοι με διαφορετικά ερωτήματα ο καθένας να απαντήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τουλάχιστον να υπήρχαν τα ίδια ερωτήματα ή κάποιες κοινές ενότητες για όλους ώστε ο λαός να μπορεί να συγκρίνει τι λέει ο ένας και τι ο άλλος. Εδώ τον ένα μπορεί να τον ρωτάνε γιατί πήγε το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και τον άλλο για τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Β. Κορέας. Τον ένα να τον ρωτάει για το ασφαλιστικό και για την ανεργία τι θα κάνει, που μπορεί κανείς να πει ουσιαστικά πράγματα και τον άλλον να τον ρωτάει γιατί είπες “λαφαζανιά”».
Τελικά θα πάτε, γιατί βλέπω ότι η διαδικασία δεν σας εκφράζει.
«Αν γίνει τελικά θα πάμε, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί, εδώ δεν τα βρίσκουν στις ημερομηνίες. Εμείς, όπως είπαμε και με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, δεν θέσαμε ζήτημα ημερομηνίας. Και εμείς έχουμε πρόγραμμα και μιλάμε σε συγκεντρώσεις. Οι άλλοι βάζουν ζήτημα για τα προγράμματά τους. Δεν είναι το πρόβλημα της ημερομηνίας, το πρόβλημα είναι ότι θα είναι πάλι μια κοροϊδία του ελληνικού λαού».
ΑΘΗΝΑ 2/9/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ