Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ


Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλή σας ημέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα και καλό μήνα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλό μήνα και «καλό καλοκαίρι», γιατί στην Ελλάδα το καλοκαίρι κρατάει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς καλοκαίρι δεν γνωρίσαμε, αλλά το θέμα είναι να γίνει μια καλή καινούργια αρχή μετά τις 20 του μηνός και ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι τελείωσε η εποχή της δυστυχίας, της ανεργίας, της φτώχειας, της έλλειψης ελπίδας και ότι από τις 20 του μηνός αρχίζει μια καινούργια μέρα, μια μέρα που θα φέρει την ανάπτυξη, που θα ξέρει ξανά την εθνική κυριαρχία της χώρας. Έχουμε μία συμφωνία που βγάζει την Ελλάδα από το αγγλικό δίκαιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία τελική λύση για μακροχρόνια διακυβέρνηση του τόπου, με μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να στηρίξει τον ελληνικό λαό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό που είπατε και το βάλατε πρώτο - και θα με βρει σύμφωνο - δεν επικοινωνήθηκε και πολύ ως καθόλου, δηλαδή ότι σε αυτή τη νέα συμφωνία η κυβέρνηση έφερε το χρέος στην πρώτη γραμμή, το έκανε ουσιαστικά διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα που θα συζητηθεί τον Οκτώβριο οπότε θα πρέπει να δούμε ποιος θα το διαπραγματευτεί, ο κ. Μεϊμαράκης ή ο κ. Τσίπρας. Το δεύτερο - παράλληλο για εμένα - ήταν το αγγλικό δίκαιο - που ήταν μία άθλια ιστορία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν τη χώρα - και αυτό κατακτήθηκε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό ήταν το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, αλλά δεν το λέτε. Από εσάς το ακούω τώρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το λέμε. Θα σας πω κάτι μέσα από την καρδιά μου, τώρα που βρισκόμαστε προ των εκλογών και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τα πάντα. Το βράδυ εκείνο της συμφωνίας ήταν ίσως από τις πιο σημαντικές βραδιές για την ιστορία του ελληνικού έθνους. Γνωρίζετε ότι εγώ δεν ήμουν στις διαπραγματεύσεις. Πήγα στις διαπραγματεύσεις την τελευταία εβδομάδα μαζί με τον πρωθυπουργό. Έναν πρωθυπουργό που θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έδωσε μία τεράστια μάχη. Αντιμετωπίσαμε μπροστά μας το αποφασισμένο σενάριο να διαλύσουν τη χώρα. Και αυτό το αποφασισμένο σενάριο το είχε αναλάβει η Γερμανία. Ήταν η πρόταση Σόιμπλε που φαίνεται ότι ήταν από την πρώτη στιγμή ο σχεδιασμός που έκαναν με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Να οδηγήσουν, δηλαδή, τη χώρα σε πτώχευση, σε έξοδο από την όχι από την Ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να  μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ανθρώπων», να μην εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές διατάξεις για το άσυλο και άρα τα τρία εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων να μείνουν σε μία χώρα που θα ήταν διαλυμένη και η οποία θα αποτελούσε ένα «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για να μην πληγεί η Γερμανία και η επικυριαρχία της.

Και αυτό το σενάριο, τους το αλλάξαμε το τελευταίο βράδυ, τους το άλλαξε πρώτος ο πρωθυπουργός. Και σε αυτό βοήθησαν οι Γάλλοι, ο Πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος τελικά κατάφερε να συντονίσει τις δυνάμεις του Νότου, μαζί με τον πρωθυπουργό, αλλά και η παρέμβαση που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όταν πλέον είδαν ότι πάνε να μετατρέψουν ουσιαστικά μια χώρα που αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα - μία γεωπολιτική δύναμη που είναι η μόνη που έχει μείνει σταθερή σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή - σε μία χώρα αποσταθεροποιημένη, φτωχή, που θα είχε οδηγηθεί στον εμφύλιο πόλεμο.

Θα είχαν δημιουργήσει τέσσερα εκατομμύρια νέους ανέργους, μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τη δήμευση των καταθέσεων - γιατί θα παρέμβαιναν οι τράπεζες, όπως η Finance Bank για την Εθνική, οι βαλκανικές κεντρικές τράπεζες για την Eurobank και την Πειραιώς και θα οδηγούμασταν σε κλείσιμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων - και σε μη δυνατότητα απόδοσης συντάξεων και μισθών. Και αυτό θα οδηγούσε σε εμφύλιο σπαραγμό. Θα τάσσονταν οι μισοί εναντίον των άλλων μισών, θα «κρεμούσαν» και τον Αλέξη Τσίπρα και εμένα ως υπευθύνους, εκείνοι οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα εδώ.

Και αυτό αποτρέψαμε εκείνο το βράδυ, με πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, κάνοντας μία συμφωνία που δεν αποτελεί μνημόνιο - εμείς παραμένουμε αντιμνημονιακοί - αλλά αποτελεί μία νέα αρχή, με 86 δισεκατομμύρια που θα μπουν στη χώρα, τα οποία δεν θα είναι μόνο για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων, που είχαν καταντήσει τη χώρα σαν ναρκομανή που έπαιρνε τις δόσεις του μόνο και μόνο για να τη βγάλει, αλλά με αρκετά χρήματα που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη. Με ένα ευρωπαϊκό και όχι αγγλικό δίκαιο, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κατασχέσεις σπιτιών, με μία συμφωνία που ελαφρύνει τις προηγούμενες συμφωνίες, τις καταδικαστικές συμφωνίες για την οικονομία της χώρας που είχαν κάνει οι προηγούμενοι και παράλληλα με τη δυνατότητα πλέον να μιλάμε ανοικτά για επιμήκυνση του χρέους, που είναι ουσιαστικά η διαγραφή του χρέους.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βέβαια, επειδή ειπώθηκε εδώ «Στο Κόκκινο» πολύ πριν της εκλογές, η ιστορία «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» δεν ήταν μία «πεπονόφλουδα» που μόνοι σας τη βάλατε και μόνοι σας την πατήσατε; Αφού συμφωνία θα φέρνατε και συζητούσαμε εδώ να φέρει η κυβέρνηση μία όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία. Πήραμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας, γιατί δεν μιλάμε για την ουσία της συμφωνίας, μιλάμε για την ονομασία αυτής.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει μεγάλη σημασία η ουσία της συμφωνίας, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία και η πρόθεση του καθενός. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τι έλεγαν; «Το μνημόνιο είναι ευτυχία» έλεγε ο κ. Βενιζέλος. Έβγαινε υπουργός του κ. Σαμαρά και σημερινό μεγαλοστέλεχος του κ. Μεϊμαράκη και έλεγε «δεν θέλω να τους απολύσει ο Τόμσεν, θέλω εγώ να τους απολύσω». Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά μας είναι ότι αυτοί το ήθελαν. Αυτοί διαπραγματεύονταν και προσπαθούσαν να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα και σκληρότερα μέτρα που θα επιβάλλουν στον ελληνικό λαό για να εξαθλιώσουν την κοινωνία και το έκαναν επειδή το ήθελαν, το έκαναν κέφι.

Εμείς διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά, σε μάχη με τη συνείδησή μας, όλο εκείνο το βράδυ, προκειμένου να καταφέρουμε μία συμφωνία η οποία θα είναι η τελική λύση για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τις κρίσεις. Αυτό το διαπραγματεύτηκε ένας αριστερός πρωθυπουργός με τις δικές του απόψεις και ένας κεντροδεξιός εταίρος με ένα 5%, που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς τους ήρωες. Ξέρετε τι εύκολο ήταν να πούμε εκείνο το βράδυ «όχι» και να έρθουμε στην Ελλάδα και να κηρύξουμε επανάσταση; Και την άλλη μέρα που θα γινόταν εμφύλιος σπαραγμός να πούμε «φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς». Αποφασίσαμε να «πυροβολήσουμε τα πόδια μας», να ρισκάρουμε τα κόμματά μας, να συγκρουστούμε και με τη συνείδησή μας για να σώσουμε την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία προοπτική και ένα μέλλον, για να μπορέσουμε να ενώσουμε πάλι τους Έλληνες και να μην μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία «αποθήκη ανθρώπων» έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάντως, θα σας πω με το χέρι στην καρδιά κ. Πρόεδρε ότι πραγματικά μου έκανε πάρα πού θετική εντύπωση η στάση η δική σας και του κόμματός σας σε όλη τη διαδικασία, διότι το πιο λογικό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που θέλει να διατηρήσει ένα ρόλο στην πολιτική με τα ελληνικά δεδομένα ήταν ακριβώς αυτό που είπατε. Να βγείτε ως ήρωες και να πείτε «καταγγέλλω», να ρίξετε και την κυβέρνηση ως ένα βαθμό. Πραγματικά αυτό μου κάνει εντύπωση. Πώς το ζυγίσατε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ ξεκίνησα μόνος μου να αντιστέκομαι στη Νέα Δημοκρατία, όταν κατάλαβα ότι ο κ. Σαμαράς με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ένα «πακέτο», ότι ήταν συνέταιροι. Ο κ. Σαμαράς έδωσε άφεση αμαρτιών στον Παπανδρέου, ο οποίος θα έπρεπε να είχε προφυλακιστεί το 2010 και έφυγα από τη Νέα Δημοκρατία και έμεινα μόνος μου ανεξάρτητος και ξεκίνησα μία μάχη να δημιουργήσω ένα κίνημα μέσα από το Facebook, από τα social media. Μέσα σε αυτό το κίνημα συναντηθήκαμε άνθρωποι από την πλατεία Συντάγματος, άνθρωποι που προέρχονται από την κεντροδεξιά, από το κέντρο, από την πατριωτική αριστερά, από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και δημιουργήσαμε αυτό το κόμμα το οποίο ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε σε τέσσερις εκλογές. Δύο το 2012, μία στις Ευρωεκλογές και μία τον Ιανουάριο του 2015. Κάναμε μία συμφωνία πολιτικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, μία συμφωνία που ούτε εγώ ζήτησα τίποτα ούτε εκείνος μου απαίτησε τίποτα. Το μόνο που είπαμε ήταν ότι θα σεβαστεί ο ένας τις εντολές που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό ο άλλος.

Κάναμε μία έντιμη συμφωνία και μπορέσαμε μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες, να κρατήσουμε τους τομείς τους οποίους αναλάβει εμείς ως διακυβέρνηση από την πλευρά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με τις διαφορές τις οποίες είχαμε. Στην Εθνική Άμυνα, να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό του στρατεύματος, να καταφέρουμε να μην πειράξουν οι δανειστές το προσωπικό του στρατεύματος. Καταφέραμε να συνεργαστούμε στον τουρισμό, όπου εκεί υπήρξε μία τεράστια επιτυχία. Όλοι έλεγαν ότι διαλύεται η τουριστική περίοδος, ήρθαν 26 εκατομμύρια τουρίστες. Το ίδιο κάναμε στον συντονισμό, το ίδιο κάναμε στην αγροτική ανάπτυξη, το ίδιο κάναμε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο υπουργείο Αιγαίου.

Εγώ δεν είχα δικαίωμα να προδώσω τις ελπίδες αυτού του λαού, ο οποίος απέκτησε έναν νέο ηγέτη με τον οποίο μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά ο οποίος ήρθε έντιμα να κυβερνήσει τη χώρα, ο οποίος δεν τα έχει «αρπάξει» από κανέναν διαπλεκόμενο, ο οποίος δεν χρωστούσε σε κανέναν. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηγέτης ο οποίος φέρθηκε σαν παλικάρι και σαν θηρίο στους διαπραγματευτές. Στάθηκε όρθιο και εκεί που μας είχαν για τελειωμένους, εκεί που μας είχαν για μία παρένθεση όπου θα ερχόταν η στιγμή να μας «κρεμάσουν στο Σύνταγμα» και να «κρεμάσουν στο Σύνταγμα» και τις ελπίδες του ελληνικού λαού, εκείνη την ώρα κερδίσαμε το να ξεσηκώσουμε την Ευρώπη, να ενώσουμε τον Νότο, να βγει επιτέλους ο Ολάντ και να μιλήσει, να μιλήσει η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να έρθουν και να παρέμβουν ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο πρόεδρος Ομπάμα και να σταματήσουμε αυτό το σενάριο το οποίο ήταν καταστροφικό για την πατρίδα μας.

Εγώ αυτόν τον άνθρωπο δεν θα μπορούσα να τον προδώσω ποτέ και ευχαριστώ και τους 13 βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που κρατήσαμε και σταθήκαμε σαν μπλοκ. Δεν είχα δικαίωμα εγώ να ρίξω την κυβέρνηση, ούτε είχα δικαίωμα να προδώσω τις ελπίδες του ελληνικού λαού και για αυτό τον λόγο σας λέω από τώρα ότι εμείς θα είμαστε μόνο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω, επειδή ακούστηκαν λέξεις και χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και από εμένα τις δύσκολες μέρες της διαπραγμάτευσης, που ήταν πολύ σκληρές και ήμασταν όλοι πώς να το πω συγκλονισμένοι και λίγο πριν από το δημοψήφισμα. Πρώτον, υπήρξε σχέδιο - γιατί χρησιμοποιήθηκε αυτή η λέξη μεταφορικά ή ουσιαστικά - πραξικοπήματος, υπήρξε ως σχέδιο, όπως αυτό ορίζεται, η πτώση της κυβέρνησης στη διάρκεια της τελικής διαπραγμάτευσης;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι απλώς υπήρχε σχέδιο, τα είχαν κανονίσει όλα. Είχαν κανονίσει να ρίξουν την κυβέρνηση και μάλιστα το προέβλεπαν εάν θυμάστε. Οι επιθέσεις που δεχόμουν εγώ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν προκειμένου να «σπάσουμε» και να ρίξουμε την κυβέρνηση, αποκομίζοντας προσωρινά πολιτικά οφέλη. Να γίνουμε εμείς οι ήρωες, όπως κάποιοι προσπαθούν να το παίξουν τώρα, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό που μας ακούει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Τις λύσεις τις εξετάσαμε όλες. Η κυβέρνηση αυτή, στους εφτά μήνες, έκανε τα πάντα. Κάθισε στο τραπέζι, σηκώθηκε από το τραπέζι, απείλησε, έκανε δημοψήφισμα, οδηγηθήκαμε μέχρι το τέλος και εκείνοι οι οποίοι φαίνονταν ότι ήταν έτοιμοι να μας βοηθήσουν σε μια άλλη λύση απεσύρθησαν την ίδια στιγμή.

Θα σας τα πω ευθέως. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που λένε ότι εάν υπήρχε έστω και μια άλλη προοπτική με τη δραχμή, με εθνικό νόμισμα, που θα μπορούσε η Ελλάδα να πάρει μπρος και να διαφυλάξουμε τους άνεργους, να διαφυλάξουμε την ελληνική κοινωνία, εγώ δεν θα έλεγα όχι, αλλά δεν υπήρχε τέτοια λύση. Διότι, από τη μία πλευρά, η Ρωσία, η οποία μας είπε ότι θα μας κάνει την προσφορά με τον αγωγό και τα πέντε δισεκατομμύρια που θα έρχονταν για να στηρίξουν την οικονομία απεσύρθη την τελευταία στιγμή. Όταν είπαμε να στείλουμε τα αεροπλάνα να πάρουν τα λεφτά τραβήχτηκαν όλοι. Οι Κινέζοι τραβήχτηκαν από το λιμάνι. Δεν υπήρχε καμιά άλλη προοπτική και τον φίλο μου τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος καθόταν δίπλα μου στο υπουργικό συμβούλιο του έλεγα «Παναγιώτη ποια είναι η λύση;». Μου έλεγε «θα βρούμε λεφτά». «Από πού θα βρούμε λεφτά Παναγιώτη;». Οι ίδιοι οι Ρώσοι μέσα στο υπουργικό συμβούλιο μας έστειλαν αρνητική απάντηση, το ίδιο οι Κινέζοι, το ίδιο οι Αμερικανοί .Δεν υπήρχε, λοιπόν, καμία εναλλακτική λύση και λυπάμαι πραγματικά που φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι από την προσπάθεια αυτή, υπομονεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λυπάμαι πραγματικά .

Να σας πω και κάτι άλλο, γιατί δεν προχώρησαν οι υποθέσεις στη Βουλή; Βλέπω τώρα την κ. Κωνσταντοπούλου να μιλάει και να λέει ότι δεν πήγαμε τα κόμματα να καλέσουμε τον Στουρνάρα και να του κάνουμε βίαιη προσαγωγή;». Εγώ την πρότεινα τη βίαιη προσαγωγή και η κ. Κωνσταντοπούλου έληξε την συνεδρίαση. Γιατί δεν προχώρησε ο φάκελος των εξοπλιστικών που είχε στα χέρια της η κ. Κωνσταντοπούλου με ευθύνες υπουργών;

Θα βγουν αυτά τις επόμενες μέρες και πιστεύω ότι πριν φτάσουμε στις κάλπες ο ελληνικός λαός θα δει ότι αυτοί που διαφωνούσαν δεν το έκαναν από ηρωισμό, αλλά ο καθένας είχε τα δικά του μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Εδώ έπρεπε να ενωθούμε όλοι μαζί στη δύσκολη στιγμή, όπως εμείς το κάναμε με περηφάνια και κρατήσαμε την κυβέρνηση και στηρίξαμε την κυβέρνηση. Και θα τη στηρίξουμε και αύριο με τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», με τις διαφοροποιήσεις μας σε θέματα όπως είναι τα εθνικά, τα θέματα της θρησκείας, της μετανάστευσης, με τις δικές μας προτάσεις για την ανάπτυξη, για την ιδιωτική οικονομία, αλλά μέσα σε μια προσπάθεια όλοι μαζί να ενώσουμε τον ελληνικό λαό, να μην γυρίσουμε στο πίσω. Είναι δυνατόν να γυρίσουμε σε αυτούς οι οποίοι διέλυσαν τη χώρα; Σε αυτούς που έγιναν συνέταιροι για να καλύψει ο ένας τα σκάνδαλα του άλλου; Να γυρίσουμε πίσω στον Βενιζέλο, στην Γεννηματά, στον Σαμαρά και στον Μεϊμαράκη; Χθες τους είδα μπροστά από την Ρηγίλλης, σε ένα κόμμα το οποίο ήμουν και εγώ 20 χρόνια. Τι σχέση έχει η σημερινή Νέα Δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

Ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, που σήμερα είναι τα «πρώτα βιολιά» του κ. Μεϊμαράκη, τους οποίους έφερε ο Σαμαράς στο κόμμα έλεγαν εάν θυμάστε τον Μεϊμαράκη «μπροστάντζα» στη Βουλή για τα εξοπλιστικά. Και εκείνος τους απαντούσε με μια χειρονομία, όταν έβλεπε τον Καρατζαφέρη στη Βουλή. Και αυτοί είναι μαζί τώρα. Γιατί είναι μαζί; Ποιος καλύπτει ποιον; Γιατί δεν πήγε ο φάκελος των υποβρυχίων, που τον Βενιζέλο θα έπρεπε όταν βγήκε η συμφωνία με τον Σάφα και πήρε τα 500 εκατομμύρια και πήγε στο Άμπου Ντάμπι, να τον έχουν «μαζέψει»; Γιατί κάλυπτε ο ένας τον άλλον. Γιατί το παλιό συγκρούεται με το καινούργιο.

Η συμφωνία και η ομερτά της μεταπολίτευσης συγκρούεται στο πρόσωπο του Μεϊμαράκη, της Γεννηματά και του Ποταμιού, αν θέλετε, που είναι η έτερη «πατερίτσα» του συστήματος, μαζί με μια νέα πρόταση που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Με τις δικές μας θέσεις και ιδεολογίες, με τις δικές μας αρχές, που μπορούμε όμως να συμπορευτούμε. Που μπορούμε να ενωθούμε. Ιστορικά ενώθηκε η αριστερά με μια έντιμη δεξιά, κεντροδεξιά. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε. Αποδείξαμε ότι μπορούν να γίνονται μεγάλες παρελάσεις στην Ελλάδα, ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι εκεί και να έχει μια στενή σχέση με το στράτευμα, μπορούμε να συνυπάρξουμε οι άνθρωποι που έχουμε συνδέσει την Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό μαζί με κάποιους άλλους οι οποίοι έχουν πιο χαλαρές απόψεις.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θέλω να θέσω δύο ερωτήματα κ. Πρόεδρε και να κλείσουμε την κουβέντα αυτή. Η πρώτη ερώτηση αφορά στο στράτευμα και θα το φέρω στο θέμα των συντάξεων. Γιατί θα πρέπει ένας άνδρας η μια γυναίκα, στις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχει πάει δύο και τρία σχολεία, που έχει μια φοβερή τεχνογνωσία, στα 50 του χρόνια να αποστρατεύεται και να χάνεται όλη η γνώση για την οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός μα και ο ίδιος έχει «ματώσει». Γιατί δεν αλλάζει το σύστημα; Γιατί πάνω στην ωριμότητά του δηλαδή, θα πρέπει ένας άνθρωπος στα 45 ή στα 50 να φεύγει από την ενεργό δράση; Δε μπορεί να υπάρξει ένα άλλο σύστημα; Νομίζω, επειδή μιλούσα προχθές στο Λαύριο με έναν αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό μου το έθεσε ως παράπονο: «θέλω να μείνω και με διώχνουν».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Τι κάναμε λοιπόν και τι αλλάζουμε; Αυτό που αλλάξαμε είναι ότι δεν θα μπορεί η Πολιτεία να τον αποστρατεύει, πριν από τα 58 του, αρκεί ο ίδιος να φύγει, γιατί αν αυτός είναι καταδρομέας ή είναι στα υποβρύχια ή είναι πιλότος και έχει ρισκάρει τη ζωή του 500 φορές στο Αιγαίο, θα μπορεί ο ίδιος να επιλέγει να φεύγει.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μπορεί όμως να επιλέξει να μείνει; Να συνεχίσει να περάσει υπηρεσίες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί να επιλέξει να μείνει. Αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι εδώ πέρα τι γινόταν; Πριν φτάσει στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, θα έπρεπε να επιλέξει αν θα πάει στη Σχολή Πολέμου ή όχι. Δεν πηγαίνουν όλοι στη Σχολή Πολέμου. Ένας στους τρείς πάει, ανάλογα με το ποσοστό της τάξης που έχουν. Αν δεν περάσει στη Σχολή Πολέμου, αποστρατεύεται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και κάτω. Εμείς τι είπαμε λοιπόν; Η Πολιτεία να μην τον υποχρεώνει αυτόν που δεν έχει περάσει στη Σχολή Πολέμου, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί, να φύγει με το βαθμό του Συνταγματάρχη στα 50 του χρόνια. Να έχει τη δυνατότητα, αν εκείνος το επιλέξει, να μείνει μέχρι τα 58. Αυτό ήταν μια μεγάλη καινοτομία. Καινοτομία ήταν ότι οι κρίσεις  δεν γίνονταν από τους υπουργούς. Εμείς δεν πήραμε κανένα «ραβασάκι» να δούμε πού «καπνίζει» ο καθένας και ποιανού ο παππούς ήταν από τη μία ή από την άλλη πλευρά. Τις κρίσεις τις έκαναν οι Αρχηγοί. Εμείς επιλέξαμε μόνο τους Αρχηγούς.

Τελειώσαμε με το ρουσφέτι. Τα παιδιά των Ελλήνων υπηρετούν όλα στα νησιά και στον Έβρο, για τρεις μήνες. Γέμισαν τα νησιά. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την τάξη στον Έβρο. Πήγα την πρώτη μέρα στον Έβρο και υπηρετούσαν και φύλαγαν σκοπιά οκτώ και εννέα ώρες. Γιατί να φυλάει εννέα ώρες ένα παιδί το οποίο δεν έχει το μέσον; Παράλληλα, αυτό που κάναμε στο στράτευμα ήταν να ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ταμείων - όχι να την πουλήσουμε, 35 δισεκατομμύρια «κοιμούνται» - προκειμένου να γίνουν επενδύσεις και να έχει κάποιο εισόδημα το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Να τους φτιάξουμε σπίτια για να μπορούν να μένουν. Ένας υπαξιωματικός αυτή τη στιγμή και ένας αξιωματικός χαμηλού βαθμού δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και να πάρει μετάθεση στην Αθήνα. Δε μπορεί να νοικιάσει και να πληρώνει και ρεύμα και νερό κλπ. Φτιάξαμε σπίτια. Κάναμε πολλά πράγματα, αλλάξαμε το θέμα των προμηθειών. Έγινε Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων. Δεκαεννέα υποθέσεις πήγαν στην εισαγγελέα, την κ. Ράϊκου και από την κ. Ράϊκου έχουν προχωρήσει αυτή τη στιγμή στα ακροατήρια. Θα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι έχουν κατακλέψει τον ελληνικό λαό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι το δίλημμα μπαίνει σε εσάς ή θα πληρώσουν ή θα την σκαπουλάρουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δε μπορεί να την σκαπουλάρει κανένας.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Άμα έχεις το άλλο σύστημα στα πράγματα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έρθει το άλλο σύστημα στα πράγματα, να ξέρετε ότι ο πρώτος τους στόχος είναι να κλείσουν τις υποθέσεις, γιατί είναι μπλεγμένοι όλοι τους. Εδώ, αυτό που είπε ο Χριστοφοράκος στην απολογία του για τη Siemens ισχύει και στα εξοπλιστικά. Το 2% πήγαινε στα δύο μεγάλα κόμματα. Εδώ έχουμε υποθέσεις, όπως της Rheinmetall, που έχει αποδειχτεί στη γερμανική δικαιοσύνη ότι έγιναν δωροδοκίες. Δύο δισεκατομμύρια είναι η σύμβαση στην Ελλάδα. Το ξέρετε ότι δεν τους είχε καθίσει κανείς στο τραπέζι για να ζητήσει αποζημίωση για το κράτος. Τώρα τους καθίσαμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτά γιατί δεν έβγαιναν στον αέρα κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα έχω βγάλει στον αέρα, αλλά ποιος να τα προβάλει; Οι αντιπρόσωποι; Εδώ έχουμε εκδότες οι οποίοι περιγράφονται σε υποθέσεις ναρκωτικών. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκείνοι οι οποίοι διαπραγματεύονταν με το παλιό σύστημα και είτε «έθαβαν» πολιτικές δυνάμεις είτε «ανέσταιναν» άλλες. Βεβαίως και όταν υπήρξαν αποφάσεις για το τηλεοπτικό σκηνικό που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς έπεσαν να μας φάνε. Είναι απορίας άξιον, πώς αφήνουν τους δημοσκόπους και κυκλοφορούν ελεύθερους. Ποιοι δημοσκόποι; Αυτοί που έβγαζαν εμάς στο 1,7% και πήραμε 5% στις τελευταίες εκλογές, αυτοί που έλεγαν μέχρι την τελευταία μέρα - έβγαιναν στα «Παραπολιτικά» και στο «Πρώτο θέμα» πρωτοσέλιδα την τελευταία μέρα πριν το δημοψήφισμα - ότι το «ναι» περνάει μπροστά. Και αυτοί οι δημοσκόποι έκαναν λάθος 21%. Και έχουν το θράσος σήμερα να επηρεάζουν τον ελληνικό λαό. Η Alco, η Metron Analysis, που έβγαιναν και έλεγαν «μπροστά το «ναι» για να επηρεάσουν.

Πώς τους αφήνουμε και κυκλοφορούν; Τους αφήνουμε και κυκλοφορούν, γιατί δυστυχώς δεν πάρθηκαν θεσμικά μέτρα, ώστε όλο αυτό το παρακράτος να έχει μαζευτεί. Θα μαζευτεί όμως. Και αυτή είναι η ελπίδα . Μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες δεν μπορέσαμε να κυβερνήσουμε, γιατί την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεχόταν όχι μία επίθεση, αλλά μία «πυρηνική επίθεση» από το εξωτερικό. Η μισή κυβέρνηση έλειπε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί. Και να σας πω και κάτι, φοβάμαι πολύ ότι υπήρχαν και άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση, οι οποίοι τώρα σιγά - σιγά αποκαλύπτονται, που είχαν τον ίδιο σχεδιασμό με τον Σόιμπλε. Διότι ο Σόιμπλε, όταν έριχνε «τη μαχαιριά» στην Ελλάδα και έλεγε «έξω από την Ευρώπη, πάρτε 3.000.000 μετανάστες», «έξω από την Ευρωζώνη, πάμε σε δραχμή και πάρτε την ανθρωπιστική βοήθεια» υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι διαπραγματεύονταν ακριβώς αυτό. Αυτό μας έλεγε ο Βαρουφάκης ότι είναι το 50%. Και αυτά πρέπει να τα δούμε σιγά - σιγά.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ένα τελευταίο. Υπάρχει ένα θέμα με τον κ. Χαϊκάλη, υπάρχει και ένα θέμα με τον κ. Μητρόπουλο. Νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ το καθάρισε το θέμα αυτό, έχει τελειώσει. Με τον κ. Χαϊκάλη έχετε άποψη; Έχετε καταλήξει τι ακριβώς θα συμβεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Χαϊκάλης έχει κληθεί στην Επιτροπή του Πόθεν Έσχες να καταθέσει τα στοιχεία του. Του ζήτησα να πάει να καθαρίσει τη θέση του πριν τελειώσουν τα ψηφοδέλτια. Αν ο κ. Χαϊκάλης δεν αποδείξει ότι καλώς δεν δήλωσε όχι την off shore, την κανονική κυπριακή εταιρεία και ότι η κυπριακή αυτή εταιρεία δεν είχε κίνηση λογαριασμών και ότι δεν είχαν λεφτά μέσα, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος. Αν καθαρίσει τη θέση του δικαστικά και παρθεί μία απόφαση θα είναι υποψήφιος. Αλλά μέχρι στιγμής, τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα μπορεί μεν να ακούγονται ευχάριστα, αλλά εγώ αν δεν δω αποδείξεις και αν δεν αποδειχτεί στο 100% στον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να επιτρέψω να είναι στα ψηφοδέλτια. Θα σας πω, όμως, και κάτι άλλο κ. Αρβανίτη. Ποιος κατήγγειλε τον κ. Χαϊκάλη για την εταιρεία, για την  οποία είναι δεδομένο ότι δεν έχει κάνει κίνηση λογαριασμού; Ο κ. Αυγενάκης, το στέλεχος του κόμματος της κ. Μπακογιάννη, η οποία ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο με τον άντρα της σε μια off shore στο Λονδίνο. Εκεί δεν υπήρχε αντίδραση κανενός. Ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος δεν μας λέει για τις off shore τις οποίες απεδέχθη η πρώην πρόεδρός του και μάλιστα ένα εκατομμύριο αδήλωτο. Ο Χαϊκάλης δεν είχε κανένα εκατομμύριο, αλλά παρ όλα αυτά δεν έχουμε περιθώριο στο νέο να αφήσουμε να υπάρχουν σκιές. Σκιές δεν θα υπάρχουν ακόμα και αν αδικήσουμε ανθρώπους.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.