Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Λίτσας Αμμανατίδου Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας



 Συνέντευξη Λίτσας Αμμανατίδου Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας
στο news.makedonias.gr.
1.    Η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα ενός αντιμνημονιακού μετώπου;

Η Λαϊκή Ενότητα μόνο ανάχωμα δεν αποτελεί, ίσα – ίσα αυτή είναι μία κακοπροαίρετη κριτική που γίνεται από όλους όσους θα ήθελαν να βάλουν αναχώματα στον αντιμνημονιακό αγώνα, συκοφαντώντας τις κύριες δυνάμεις έκφρασής του. Η Λαϊκή Ενότητα προσδοκά να γίνει το ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα εκφράσει όλες τις αριστερές και προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, όλους τους πολίτες που δυναμικά έδωσαν σημαντικούς αγώνες τα τελευταία πέντε χρόνια. 

2.    Γιατί η επιλογή σας για τη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λαϊκής Ενότητας ήταν έπειτα από την ανακοίνωση των εκλογών κι όχι νωρίτερα, από τη στιγμή που διαφωνίες υπήρχαν;

Οι βουλευτές που ταχθήκαμε με τη Λαϊκή Ενότητα προσπαθούσαμε όλους αυτούς τους μήνες να δώσουμε τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ακριβώς για να μην υπάρξει η λεγόμενη αριστερή παρένθεση. Γιατί αριστερή παρένθεση δεν σημαίνει μόνο το να ηττηθεί εκλογικά η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και το να πάψει η κυβέρνηση να είναι ουσιαστικά της Αριστεράς – όπως και έγινε από τη μέρα που ψήφισε το Μνημόνιο. Για μας ακριβώς αυτή ήταν η τομή που μας οδήγησε στην αποχώρηση. Η προκήρυξη των εκλογών προέκυψε γιατί ο παραιτηθείς πρωθυπουργός φοβήθηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς γνώριζε ότι μόνο οι συνεπείς μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θα τον στήριζαν. 

3.    Σας κατηγορούν για αποστασία και πως με τη διαφωνία σας ρίξατε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι έτσι;

Εμείς, οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και όσοι από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν στηρίζοντας τη νέα αντιμνημονιακή δύναμη, συνεχίζουμε μία λαμπρή παράδοση αγώνων που έχει δώσει η Αριστερά. Είναι αστείο να κατηγορούμαστε για αποστασία όταν εμείς είμασταν αυτοί που παραμείναμε μέχρι τέλους πιστοί στις προεκλογικές δεσμεύσεις και στο πρόγραμμα αυτό που μας ανέδειξε μέλη της Βουλής, αλλά και σε όλες τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν είχαμε διαφωνήσει με αυτές. Και επαναλαμβάνω η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κυβέρνηση της Αριστεράς από την στιγμή που συνεχίζει τα Μνημόνια, την πιο αντιλαϊκή πολιτική που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια

4.    Ποιο το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας για την  παραγωγική διαδικασία;

Η χώρα μας χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτό πρακτικά σημαίνει: σταμάτημα των αποκρατικοποιήσεων για να παραμείνει ο εθνικός μας πλούτος στα χέρια του λαού και του Δημοσίου, εθνικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για να χρηματοδοτούνται επαρκώς οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας (π.χ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις), στήριξη του αγροτικού τομέα και «διόρθωση» των στρεβλώσεων που έχει φέρει η άκριτη εφαρμογή της ΚΑΠ. Η στήριξη της ΕΒΖ με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι ένα μόνο δείγμα της πολιτικής αυτής.

5.    Πολιτεύεστε στη Β’ Θεσσαλονίκης και είστε γνώστης των προβλημάτων που υπάρχουν στις καλλιέργειες, στις ιχθυοκαλλιέργειες; Πως μπορεί να υπάρξει άνοδος της παραγωγής;  Ποιο το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας;

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τις ίδιες τις συλλογικότητες των καλλιεργητών, για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που απαιτούνται. Αυτό που είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά και με την προσωπική μου ενασχόληση με τα αγροτικά είναι ότι χρειάζεται μία πολιτική ηγεσία που να ιεραρχεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των παραγωγών και όχι των πολυεθνικών ή των ξένων συμφερόντων.

6.    Γίνεται λόγος πως αν υπάρξει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Πιο το πλάνο; Πως θα βοηθήσει αυτό τους αγρότες, τους παραγωγούς;

Αυτή τη στιγμή το ευρώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Μνημόνια, μία πολιτική που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει και μάλιστα με τον πιο επώδυνο τρόπο για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Η Λαϊκή Ενότητα αυτό που υποστηρίζει είναι ότι το εθνικό νόμισμα αποτελεί ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής, η οποία περιεγράφηκε παραπάνω και θα είναι προς όφελος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

7.    Η υγεία έχει καταρρεύσει, το βλέπουμε πέρα από τα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ποιό το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Είναι προφανές ότι αυτήν την στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχθεί με εθνικούς πόρους για να μην καταρρεύσει. Την ώρα που πληρώνει δισεκατομμύρια σε τόκους για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους, τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς αναλώσιμα, οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. 

8.    Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα;

Θα ήταν άτοπο από μέρους μου να προκαταβάλω τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κλίμα που εισπράττω μέχρι σήμερα είναι ιδιαιτέρως θετικό και ενθαρρυντικό. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για να πείσουμε τον κόσμο να κάνει και το επόμενο βήμα. Έχει επανειλημμένως απορρίψει τα Μνημόνια, έχει νικήσει τον φόβο που καλλιεργούσαν τα αστικά ΜΜΕ και κόμματα και τώρα μπορούμε μαζί να διαλέξουμε τον δρόμο που θα δικαιώσει τους αγώνες μας.

9.    Ο χρόνος για τις κάλπες είναι αρκετός έτσι ώστε η Λαϊκή Ενότητα να κάνει το πρόγραμμά της γνωστό προς τον κόσμο;

Ο χρόνος πιέζει και είναι ασφυκτικά λίγος για να διεξαχθεί ένας υγιείς πολιτικός διάλογος και να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν με νηφαλιότητα. Επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι το fast track τις ανακοίνωσης των εκλογών από τον κ. Τσίπρα είχε και αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε οι θέσεις μας και το πρόγραμμά μας όχι μόνο να γίνουν γνωστά στον κόσμο, αλλά να διαμορφωθούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες.