Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον REAL FM και στον Άκη Παυλόπουλο



Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον REAL FM και στον Άκη Παυλόπουλο


Για την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας και τα σενάρια εκλογών
Το μείζον είναι να υπογραφεί η συμφωνία, να υπάρχει σταθερότητα και εφόσον διασφαλιστούν τα απαραίτητα, στη συνέχεια μπορούμε να δούμε όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορούμε να συζητάμε σήμερα για εκλογές, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα, το οποίο είχε 110 βουλευτές να ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα. Το πρώτο στάδιο είναι να υπάρξει συμφωνία, να υπογραφεί η συμφωνία και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε και τα εσωτερικά ζητήματά μας ως χώρα. Μετά θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία από την υφιστάμενη κυβέρνηση, αν υπάρχουν δυνατότητες αλλαγών στη σύνθεσή της, ή αλλιώς το τρίτο σενάριο, αν είναι αναπόφευκτο,  είναι η διαδικασία των εκλογών. Όμως το πρώτιστο, εδώ που έχουμε φτάσει, είναι να μην υπάρξει ξανά το σενάριο του Grexit, να υπάρξει συμφωνία ολοκληρωμένη, να αποκατασταθεί η τραπεζική λειτουργία και η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Γιατί αν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία δεν αποκατασταθούν και εκείνη τη στιγμή προκαλέσεις ξανά εκλογές, οι επιπτώσεις θα είναι μη αντιστρεπτές. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να εφαρμόσουν τη συμφωνία όσοι -οι οποίοι μπορεί να υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα, μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα κόμματα- μπορούν να την εφαρμόσουν, με τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στην πορεία. Σε μια συμφωνία, στην τριετία, υπάρχει και ο κανόνας της ευελιξίας στην Ε.Ε., που μπορείς να αλλάζεις αναποτελεσματικά μέτρα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπάρξει, αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να την εφαρμόσει.
Για την εθνική συνεννόηση
Μετά το συνέδριό μας, επιχειρήσαμε να προκαλέσουμε την εθνική συνεννόηση. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με, σχεδόν όλους, τους πολιτικούς αρχηγούς, όσους ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόσκλησή μας, με στόχο την εθνική συνεννόηση. Να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε. Δυστυχώς αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό μέχρι πρόσφατα. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα, και με βάση τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στη διαπραγμάτευση, υπήρξε εθνική συνεννόηση στο επίπεδο, τουλάχιστον, της ψήφισης στο κοινοβούλιο. Αυτό ήταν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Για την πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς
Η οικονομική και κοινωνική κρίση προέκυψε στα χρόνια γέννησης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε αυτά τα 5 χρόνια, από το 2010 ως το 2015, το κόμμα πέρασε την περίοδο της ελληνικής κρίσης, συνέβησαν όλα αυτά τα γεγονότα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει λάθη τα προηγούμενα χρόνια. Στην κοινωνία όμως τα πράγματα δεν είναι στατικά, ούτε στα πολιτικά κόμματα. Η ιστορία της πολιτικής ζωής του τόπου δείχνει ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλές φορές τα ποσοστά και υπάρχουν τρομερά σκαμπανεβάσματα. Ο κόσμος δεν ακολουθεί ένα κόμμα για πάντα. Ακούει, βλέπει και αλλάζει. Για αυτό έχουμε δει και αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά τώρα κάνουμε μια καινούρια αρχή και επανακτούμε την αξιοπιστία μας και τον ανανεωτικό και μεταρρυθμιστικό πολιτικό μας στίγμα. Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, δεν μπορείς να συζητάς τίποτα. Ο στόχος μου είναι να έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και να μας καταλαβαίνει η κοινωνία. Σήμερα καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την φορολόγηση των αγροτών, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Μία ολοκληρωμένη πρόταση για να δώσει διέξοδο σε αυτά που έχουμε τις επόμενες ημέρες μπροστά μας. Αυτή θα είναι η υπεύθυνη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος
Είχαμε μια συνάντηση χθες με τον κ. Στουρνάρα και αύριο θα συναντηθούμε με την κ. Κατσέλη και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση, τονίσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ανοικτά ζητήματα, κρίσιμα θέματα για την πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια για τα οποία είναι απαραίτητο να διαχωριστούν άμεσα οι δανειολήπτες σε αυτούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε λύση. Τονίσαμε ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ καταθετών και τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας μας διαβεβαίωσε, με βάση τις συζητήσεις του και στην ΕΚΤ, σε ότι αφορά το σύνολο των καταθέσεων, ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος, δηλαδή και για πάνω από 100.000 ευρώ και για κάτω από το ποσό αυτό. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η διαβεβαίωση υπάρχει γιατί πρέπει να υπάρξει η εμπιστοσύνη, η οποία έχει χαθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και αν δεν επανέλθει δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Συνεπώς από εδώ και στο εξής χρειάζεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να υπάρξουν λύσεις στα απλά ζητήματα, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν εύκολα εισαγωγές γιατί υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία με την επιτροπή έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών, υπάρχουν προβλήματα στην αγορά με τις επιταγές που είχαν εκδοθεί πριν από την επιβολή των capital controls, έχει μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά σημαντικό ποσοστό. Για όλα αυτά, πρέπει να βρούμε λύσεις άμεσα.


21/07/201