Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ



«ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΔΡΑ. ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΤΗN ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ


Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, μίλησε το πρωί (21.07.15) στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΤ και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

(Το πλήρες ηχητικό βρίσκεται στη διεύθυνση terensquick.blogspot.gr).

«Θέλω να είμαι ειλικρινής και ξέρετε ότι πάντοτε είμαι πολύ ειλικρινής. Εδώ και 1,5 μήνα είχα πει ότι προτιμώ να ματώσω στην όποια κριτική δεχθώ, δίκαιη κριτική θα σας έλεγα εν πολλοίς, από το να επιτρέψουμε, να επιτρέψω εγώ τουλάχιστον, να ματώσει άλλο η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Πράγματι είναι πολύ σκληρά τα μέτρα. Το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το θέμα βέβαια είναι, ότι αλλιώς διαχειρίζεται σκληρά μέτρα μια κυβέρνηση με ένα ανθρωποκεντρικό πρόσωπο και αλλιώς ενδεχομένως μια άλλη κυβέρνηση η οποία είναι προσανατολισμένη μόνο σε τραπεζίτες.

Αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο πλέον, όπου τελείωσε και άλλη μία περίφημη περίοδος.

Τελείωσε η περίοδος μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Το λέω και θέλω να το λέω με παρρησία.

Από εκεί και πέρα, το ότι έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα πάρουμε ακριβώς 85 δις για τις υποχρεώσεις μας, ότι από τώρα ξέρουμε ότι θα πάρουμε 35 δις εμπροσθοβαρές πρόγραμμα επενδύσεων και ότι επιπλέον θα μπει και το ΕΣΠΑ, όλα αυτά πιστεύω ότι πράγματι μπορεί να δώσουν, αντί για Μνημόνιο και την ονομασία μίας «συμφωνίας οριστικής εξόδου από την κρίση».

Είναι πολύ σημαντικό ότι γίναμε ο πυρήνας για να μπει πλέον η Ευρώπη σε μια άλλη πορεία. Ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία, υπάρχει πλέον έντονη αμφισβήτηση σε εκείνη την γερμανοκεντρική Ευρώπη. Ξεθάρρεψαν και οι συνεταίροι μας όπως οι Γάλλοι κυρίως και οι Ιταλοί. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη και αυτό είναι καλό.

Προσυπογράφω την κριτική από τους πολίτες, ότι πέντε μήνες δεν είδαν τα πρώτα δείγματα πάταξης της διαφθοράς. Και γι αυτό το μήνυμα που εκπέμπω από δω και μπρος, είναι πάρα πολύ αυστηρό:

Καμία ολιγωρία από κανέναν. Κανένας δεν θα βάζει πλέον τα όποια εμπόδια, ακόμα και τα νομίμως γραφειοκρατικά. Όπου υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια θα πρέπει με τροποποίηση των Νόμων να ξεπεραστούν.

Δεν είναι δυνατόν π.χ. να μη χτυπηθεί το παραεμπόριο, το οποίο είναι ένα θέμα το οποίο έθεσα χθες. Επτά (7) δις είναι η ετήσια πληγή του παραεμπορίου, σύμφωνα με τα όσα υπολογίζουν και οι ίδιοι οι εμπορικοί σύλλογοι.

Αλλά και το λαθρεμπόριο καυσίμων, με τροπολογία, μέσα στο μίνι φορολογικό και αυτό πλέον θα λάβει το πράσινο φως και να ξεκινήσει τάχιστα το συμμάζεμά του.

Το μίνι φορολογικό το οποίο προβλέπει επίσης και τη συμφωνία που έχει γίνει με τους Ελβετούς - αλλά το οποίο θα ισχύσει για όλες τις χώρες - με την οποία όποιος δεν δηλώσει τα μαύρα που έχει βγάλει, τα αφορολόγητα, τα αδήλωτα χρήματα έξω, θα έχει 40% πρόστιμο. Όποιος τα δηλώσει, 21%. Και να ξέρουν όσοι έχουν αδήλωτα χρήματα, ότι υπάρχει πρόνοια με τα συνεργαζόμενα κράτη. Θα τα πάρουμε θα πρόστιμα θέλουνε δεν θέλουνε.

Ξέρουμε χιλιάδες λογαριασμούς ανθρώπων, που έχουν καταθέσει χρήματα πάνω από συγκεκριμένα ποσά, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα, και τα οποία μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα ερευνήσουμε και τα ερευνούμε.

Αλλά δεν νομίζω, ότι έχουμε κάποιο λόγο αυτή τη στιγμή να αποκαλύψουμε τις κινήσεις μας. Διότι, θα έλεγα, ότι είναι πολύ πιο έντιμο - αντί να αναγγέλλουμε - να ανακοινώνουμε τι έχουμε κάνει κάθε φορά.

Το μίνι φορολογικό, το έχει στα χέρια του ο νέος Υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης. Έμπειρος εφοριακός. θα κατατεθεί στη Βουλή αν είναι δυνατόν και μέσα στην εβδομάδα. Μέσα εκεί είναι και τροπολογίες που αφορούν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Αυτή η διϋπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά, θα αποκτήσει και υπόσταση. Δηλαδή παίρνει ΦΕΚ, ακριβώς για να μπορούμε να δουλέψουμε (από τη στιγμή που μας διορίζει ο Πρωθυπουργός), όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Δεν νομίζω, ότι αύριο στη ψηφοφορία της Βουλής για τα προαπαιτούμενα θα υπάρξει πρόβλημα. Απεναντίας, πιστεύω ότι αύριο θα εμφανιστούν περισσότερα ΝΑΙ απ’ ότι τη περασμένη φορά.

Σε ότι αφορά την εκλογολογία, κάνει κακό! Γιατί σε μια περίοδο, όπου χρειάζεται η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας και σε μια εποχή, όπου ο ίδιος ο πολίτης δεν θέλει εκλογές, αλλά θέλει να ηρεμήσει μετά από αυτά που συνέβησαν, κάνει κακό το να ανοίγουν κάποιοι την εκλογολογία.

Και δεν την ανοίγουν οι δημοσιογράφοι, εν προκειμένω. Εγώ πρέπει να είμαι δίκαιος. Την ανοίγουν εκείνοι που με την κομματική συμπεριφορά τους, δημιουργούν ζητήματα στη κυβέρνηση. Και αυτό δεν προέρχεται από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αφού ΕΜΕΙΣ είμαστε μια «γροθιά» βάζοντας το συμφέρον της Πατρίδας πάνω από το συμφέρον του Κόμματος ή το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι κάποιοι άλλοι που κάνουν τη δική τους πολιτική.

Σέβομαι, ότι ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του την άποψη, αλλά ας σκεφτεί, ότι η άποψη που υπερτερεί όλων, πρέπει να είναι το να λειτουργήσει η Ελλάδα.

Έχουμε μάθει και στα πολύ δύσκολα, εμείς οι Έλληνες. Έχουμε ξαναφτιάξει από την αρχή το κράτος μας γκρεμισμένο από πολέμους και εμφυλίους… Τώρα δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, ότι ένας αριστερός θα ήθελε να γκρεμίσει μια αριστερή κυβέρνηση!

Εμείς λέγαμε πάντα ότι όλες οι λύσεις θα δοθούν μέσα στην Ε.Ε., με επίκεντρο το αμοιβαίο συμφέρον. Και το έλεγε επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός, τον οποίο εμείς οι ΑΝΕΛ στηρίζουμε, ότι θα έχουμε μια δύσκολη, σκληρή, αλλά έντιμη  συμφωνία, επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Ας ονομασθεί η συμφωνία όπως θέλει ο καθένας. Αυτό δεν με ενοχλεί, γιατί αυτό που ξέρω είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε μια συμφωνία εξόδου από τη κρίση, τριετούς διάρκειας με συγκεκριμένο πρόγραμμα το πώς θα εκτελεστεί.

Να μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση, εάν μας το επιτρέψουν κάποιες συνιστώσες, έχει βάθος χρόνου τετραετίας. Επαναλαμβάνω, έχει βάθος χρόνου τετραετίας.

Επίσης κανένας δεν τονίζει ότι ειδικά αυτή η συμφωνία έχει μέσα και μία ρήτρα. Η οποία λέει ότι δικαιούσαι να αλλάξεις οτιδήποτε έχεις ψηφίσει, από τη στιγμή που βρεις τα αντίμετρα και τα ισοδύναμα.
Και διαβεβαιώνω ότι θα βρεθούν όλα εκείνα τα αντίμετρα, γιατί η δική μας Λογική είναι ανθρωποκεντρική.

Κλείνοντας, επανέρχομαι στο μίνι φορολογικό, επειδή οι ΑΝΕΛ επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν και κάποιες άλλες κινήσεις. Δηλαδή, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή το φορολογικό να ανοίξει μια και καλή με το να πληρώνεις φόρο με βάση το τι ξόδεψες και το τι κέρδισες.

Αν κέρδισες 10 και ξόδεψες τα 8 να φορολογηθείς στην κλίμακα του 2. Αν κέρδισες 10 και ξόδεψες τα 5 να φορολογηθείς στην κλίμακα του 5, αλλά σε κάθε περίπτωση έχοντας βάλει μέσα στη φορολογική σου δήλωση ακόμα και την απόδειξη από την τσίχλα που πήρες από το περίπτερο, για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά μια ίση μεταχείριση όλων των φορολογουμένων.

Τέλος, να κλείσουμε και τις συνοριακές πόρτες του λαθρεμπορίου γιατί π.χ. έχουμε πάρτι, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πάρτι γίνεται, γιατί δεν υπάρχουν στο δρόμο ούτε καν τα τριμελή συνεργεία τα οποία κάνουν τους ελέγχους και που αποτελούν εφορία, περιφέρεια και αστυνομία. Σας διαβεβαιώνω ότι εκεί γίνεται ολόκληρη ιστορία.

Θα ήθελα να δω σήμερα τον κ. Σταθάκη, του τηλεφώνησα χθες, αλλά λείπει, πάει Βρυξέλλες... Θα τα πούμε αύριο καθώς όλα αυτά θα μπουν σε μια ρέγουλα.