Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος
Κύριοι πρώην Πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
φίλες και φίλοι της Πολιτικής μας Επιτροπής,
Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα. Είναι πάρα πολύ συγκινητική μέρα. Αλλά είναι και μια ιστορική μέρα, γιατί σαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, η Πατρίδα μας βίωνε ιστορικές στιγμές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ερχόταν ξαναφέρνοντας τη Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε. Η επτάχρονη δικτατορία κατέρρεε, μέσα από μια τραγωδία στην Κύπρο. Γι’ αυτό και επιτρέψτε μου σήμερα ξεκινώντας να πω ότι η Νέα Δημοκρατία τιμά τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, τους ήρωες της Κυπριακής τραγωδίας. Και ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, τιμούμε και όλους εκείνους που μετείχαν στους αγώνες για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Τιμούμε ιδιαίτερα -και είμαστε υπερήφανοι- τον πρωταγωνιστή εκείνης της ιστορικής μέρας, τον Εθνάρχη και Ιδρυτή της Παράταξής μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τιμούμε τον πολιτικό που ηγήθηκε της μεταπολίτευσης και έγραψε, όπως αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, το νεότερο ελληνικό θαύμα. Τιμούμε τον Ηγέτη που οραματίστηκε και έκανε πραγματικότητα την ισότιμη ένταξη της Πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Που έδωσε στην Ελλάδα φωνή, δύναμη και κύρος, βγάζοντάς την από μια περιπέτεια. Που έδωσε στη χώρα τη δυνατότητα να αντλήσει τεράστιους κοινοτικούς πόρους. Να δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές. Να ξεκινήσει δυναμικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.
Για όλα αυτά, φίλες και φίλοι, εμείς οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας. Η παρακαταθήκη που μας άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι η βάση στην οποία διαμορφώνουμε την πορεία μας. Είναι ο οδηγός μας, για να προωθήσουμε τις αλλαγές -όπως κάναμε άλλωστε τόσα χρόνια- για μια καλύτερη και περήφανη Ελλάδα, σε μία καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη.
Είμαστε, η Παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών.
Είμαστε η Παράταξη που πάντα έβαζε, πάνω από όλα, την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό. Και θέλω καθαρά να το τονίσω και σήμερα: Ότι σαράντα ένα χρόνια μετά, η Ιδρυτική Διακήρυξή της Νέας Δημοκρατίας, παραμένει και σήμερα επίκαιρη. Και είναι πηγή έμπνευσης για όλους και για όλες μας.
Είναι οδηγός, γνώμονας στην πορεία μας.
Η Νέα Δημοκρατία- τονίζει η Ιδρυτική της διακήρυξη- υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πάνω από τις διαχωριστικές ψευδεπίγραφες επιγραφές Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά.
Είμαστε, λοιπόν, η Παράταξη που υπηρετεί την εθνική ενότητα. Υπηρετεί την ομοψυχία, τη συνεννόηση, τη σύνθεση, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών.
Είναι, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία η Παράταξη της ευθύνης. Εθνικής και κοινωνικής. Παράταξη που δεν διστάζει να αναλάβει το κόστος που απαιτείται, όποιο κι αν είναι αυτό, προκειμένου να υπηρετήσει, τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γιατί, εμείς έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Είμαστε Παράταξη, λοιπόν, της πραγματικής και όχι εικονικής κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εμφανίζεται δήθεν η Αριστερά, που σήμερα κυβερνά. Εμείς είμαστε οι γνήσια κοινωνικά ευαίσθητοι. Πονούμε τους αδυνάμους.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη της ελευθερίας, της ελεύθερης, αλλά όχι ασύδοτης Οικονομίας. Παράταξη που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με κανόνες, όμως, με διαφάνεια και με προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Παράταξη που υποστηρίζει την παραγωγή, τη δημιουργία. Που έχει στόχο την ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.
Η Νέα Δημοκρατία στέκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες. Απορρίπτει τις διχαστικές αντιπαραθέσεις σε όλη τη διάρκεια και σε όλη της την πορεία. Απορρίπτει τις συμπεριφορές εκείνες, που πληγώνουν και διχάζουν τον ελληνικό λαό. Αποκρούει τις απόπειρες πόλωσης και φανατισμού, που μεθοδεύονται ανεύθυνα και επικίνδυνα, ιδιαίτερα, τον τελευταίο καιρό. Ακριβώς για να μην υπάρχει ήρεμος διάλογος, να μην αναπτυχθούν τα επιχειρήματά μας και να μην έχουμε το πλεονέκτημα αυτών των επιχειρημάτων. Προσπαθούν με κραυγές να διχάσουν τους Έλληνες και να υπηρετήσουν το λαϊκισμό.
Εμείς όμως είμαστε πρωτοπόροι και αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Είμαστε η δύναμη, που όπως απέδειξε για άλλη μια φορά τούτες τις μέρες, πιστεύει ότι το μέλλον του τόπου μας βρίσκεται στην Ευρώπη και το ευρώ. Είμαστε η παράταξη που δείχνει ότι η εσωκομματική μας δημοκρατία υπάρχει, λειτουργεί και μπορεί να λύνει τα όποια προβλήματα αναφύονται.
Για όλα αυτά σήμερα επιτρέψτε μου, καθώς αισθάνομαι και προσωπικό μου χρέος, 24 Ιουλίου του ’15, να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλη την ιστορική ηγεσία του κόμματος. Στον ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ και τους δύο Πρωθυπουργούς που βρίσκονται εδώ, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, που έλαβε μια γενναία απόφαση για να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία και πάλι μπροστά ενωμένη. Και να φέρει το νέο πνεύμα που απαιτείται στη χώρα μας. Σε μια δύσκολη περίοδο. Επιτρέψτε μου και προσωπικά να θέλω να αναφέρω όλη την ιστορική ηγεσία του κόμματος, ξεκινώντας από τους αντιπροέδρους μας και από κείνους που πράγματι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και σφράγισαν την ιστορική σελίδα της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω, λοιπόν, να αναφερθώ στον Γ. Βαρβιτσιώτη, που πραγματικά έδωσε με το ήθος του το στίγμα μας, στον Αχ. Καραμανλή, στον Π. Μολυβιάτη, στο Γ. Σουφλιά, στους αντιπροέδρους Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα. Ταυτόχρονα να αναφέρω τους φίλους γραμματείς, που τόνιζαν, με την παρουσία τους, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Τον Λ. τον Ζαγορίτη, τον Αντρ. Λυκουρέντζο και τον Μ. Κεφαλογιάννη. Για τον Αντρ. Παπαμιμίκο, θα πούμε άλλη ώρα.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, ακολουθεί το δρόμο που έχει χαραχθεί εδώ και χρόνια. Ακολουθεί το μεσαίο δρόμο. Το δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου. Το δρόμο που μας ενώνει, το δρόμο της ευθύνης και του αυτονόητου. Το δρόμο του μέτρου, της μετροπάθειας. Το δρόμο της λογικής. Της κοινής λογικής. Το δρόμο της σύνθεσης, της συνεννόησης, της συνένωσης δυνάμεων και της συνδιαμόρφωσης του νέου προγράμματος, που πρέπει να έχουμε. Γιατί πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις. Θέλουμε όλους τους σοβαρούς και λογικούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία, να συνδιαμορφώσουμε το νέο σχέδιο και πρόγραμμα με βάση το οποίο η Ελλάδα θα προχωρήσει. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς. Χωρίς να ρωτούμε ούτε τι ψήφισαν, ούτε ποια είναι η ιδεολογική προέλευσή τους. Τους απλώνουμε το χέρι και τους καλούμε. Για το καλό της χώρας, να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε.
Εδώ στην Πολιτική Επιτροπή εκπροσωπούμε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Εμείς εδώ είμαστε μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Είναι εδώ οι εκπρόσωποι της νεολαίας μας, της ΟΝΝΕΔ, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Όλοι εμείς απευθυνόμαστε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες, στους αγρότες, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στον πνευματικό κόσμο. Και τους καλούμε να είναι μαζί μας.
Εκφράζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, τα μεσαία στρώματα, τους ανέργους που άρχισαν να αυξάνονται, τον κόσμο που χτυπήθηκε πιο πολύ από τη λαίλαπα της κρίσης. Τις πολύτεκνες οικογένειες, τις μονογονεϊκές οικογένειες. Τους συνταξιούχους, αλλά και τη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Τους νέους και τις νέες, που είδαν τα όνειρά τους να γίνονται κουρέλια. Τους φοιτητές και τους σπουδαστές μας.
Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε κάθε νέο, σε κάθε νέα, που μπορεί να στέκεται σήμερα μακριά από τα κόμματα. Μας κοιτάζει με επιφύλαξη, μας κοιτάζει με δυσπιστία. Αποστρέφονται την πολιτική, αλλά βήμα-βήμα έχουμε υποχρέωση να τους πλησιάσουμε, να τους πείσουμε, να τους φέρουμε κοντά μας. Τους λέμε, νέε και νέα της Ελλάδας, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον και για την υλοποίηση των οραμάτων τα οποία έχεις.
Απευθυνόμαστε σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στο κέντρο και στην Περιφέρεια. Στην ακριτική, την ορεινή, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα. Γιατί είναι σύνθημά μας παλιό: «Για να υπάρχει ισχυρή Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια». Και προσθέταμε τότε: «Για να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια, πρέπει να υπάρχει καλός πρωτογενής τομέας». Πρέπει η αγροτιά μας να μπορέσει να σταθεί να ανέβει και να προχωρήσει.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Πατρίδα μας διέρχεται σήμερα κρίσιμες περιστάσεις. Καθοριστικές, όχι μόνο για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για τα πολλά επόμενα χρόνια. Αυτές τις μέρες εξαρτάται αν η χώρα θα προχωρήσει θετικά τα επόμενα χρόνια. Χάθηκαν πάρα πολλά στους έξι μήνες που πέρασαν. Και είχαν -και έχουν- τεράστιο κόστος για την Πατρίδα, αλλά και για κάθε πολίτη χωριστά. Πρέπει αυτό ο πολίτης να καταλάβει, ο ίδιος τι θα πληρώσει γι’ αυτούς τους έξι μήνες που χάθηκαν.
Γιατί οι έξι μήνες που πέρασαν, γύρισαν τη χώρα στα πιο βαθειά της κρίσης. Ζωντάνεψαν κινδύνους που είχαμε ξεπεράσει με τη δική μας κυβέρνηση, την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Ήμασταν, τον προηγούμενο χρόνο, σε τροχιά ανάπτυξης και γυρίσαμε ήδη σε νέα ύφεση.
Προβλεπόταν για φέτος, με το πρόγραμμα, ανάπτυξη, ίσως και 3% του ΑΕΠ και τώρα πάμε σε ύφεση ίσως και 4% και παραπάνω. Είχε αρχίσει, από την προηγούμενη χρονιά, να μειώνεται η ανεργία, αργά αλλά σταθερά. Τώρα, όμως είναι πάλι σε έξαρση.
Είχε αρχίσει να ζωντανεύει η αγορά. Ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο του ’14 -και ο τουρισμός- και τώρα έχει παγώσει εντελώς. Και με το κλείσιμο των τραπεζών η οικονομία έχει εντελώς παγώσει.
Είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις το ’14 ιδιαίτερα, γιατί είχε σταθεροποιηθεί η οικονομία και είχαν παρουσιαστεί επενδυτές. Και τώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις προσπαθούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Είχαν σταθεροποιηθεί οι Τράπεζες και τώρα χρειάζονται δεκάδες δις για να σταθούν στα πόδια τους. Οι καταθέσεις το Νοέμβριο ήταν 160 δις και τώρα είναι 120 δις, που σημαίνει ότι 40 δις -ίσως παραπάνω- έχουν φύγει αυτούς τους μήνες.
Είχαμε απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ξαναζωντάνεψε όμως. Και το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες.
Είχαμε διαγράψει κάθε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και το φέρανε τόσο κοντά όσο ποτέ.
Συζητούσαμε στα τέλη του 2014 με το mail Χαρδούβελη για μέτρα συγκεκριμένα που έφταναν το ένα δις ευρώ. Και τώρα έχουν ήδη επιβάλει, αποδεχθεί δεκαπλάσια.
Ήμασταν έτοιμοι να βάλουμε τέλος στο μνημόνιο και τώρα ετοιμάζουν το τρίτο μνημόνιο. Από αύριο ξεκινάνε οι συζητήσεις.
Ήμασταν έτοιμοι να βγούμε στις αγορές και τώρα προετοιμάζουν τη νέα δανειακή σύμβαση, που μπορεί να είναι και πάνω από 80 δις ευρώ. Και επαίρονται, γιατί θα πάρουν μεγάλο δάνειο. Και δεν καταλαβαίνουν, ότι όσο πιο μεγάλο είναι το δάνειο, τόσο πιο πολλά, δύσκολα και επώδυνα θα είναι τα μέτρα, τα οποία θα επιβληθούν στους Έλληνες πολίτες.
Και το χειρότερο; Οι κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, δεν εξαφανίστηκαν. Ζωντάνεψαν, εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι μπροστά μας. Είναι πολύ σοβαροί. Δεν επιτρέπουν, λοιπόν, σε κανένα να εφησυχάζει. Και πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται στους πολίτες να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Γιατί και οι πολίτες έχουν την ευθύνη της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Δε μπορεί να αισθάνονται αμέριμνοι, δε μπορεί να είναι ανεύθυνοι. Δεν επιτρέπεται ούτε άλλη ανευθυνότητα, ούτε άλλη αδιαφορία.
Η αλήθεια είναι γνωστή πλέον σε όλους. Την έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Δεν είναι βέβαια η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Είναι η ώρα να προχωρήσει η συμφωνία, να την υπογράψει ο Πρωθυπουργός, να την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβουν πράγματι ότι τα μνημόνια ήταν μια αναγκαία πολιτική, που ούτε εμάς εξέφραζε. Αλλά ήταν αναγκαία πολιτική για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει.
Η Ελλάδα, έχει σήμερα την τελευταία ευκαιρία. Και η ευκαιρία αυτή δεν μπορεί να πάει χαμένη. Η τελευταία ευκαιρία δε μπορεί να χαθεί. Στις δύσκολες ώρες που περνά η Πατρίδα μας, δεν μπορεί να λείπει ο κοινός νους. Δεν μπορεί να λείπει η κοινή λογική. Δεν μπορεί να υπάρχει σύγκρουση με τη λογική. Κοστίζει τελικά η σύγκρουση με τη λογική και την πραγματικότητα. Και μας κόστισε αυτούς τους έξι μήνες πολύ. Γιατί, αν από την αρχή είχαν αποδεχθεί την πραγματικότητα, αν είχαν πάρει τη συμφωνία που μας είχαν δώσει τότε, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο, θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα. Πολύ καλύτερα θα ήταν αν είχαν δεχθεί τη στρατηγική που είχε χαράξει η κυβέρνηση Σαμαρά. Και πάντως, σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα αν δεν είχαν ρίξει την κυβέρνηση, προκαλώντας εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι αυτό έγινε για να μη φανούν τα οφέλη των θυσιών που είχαμε το 2012, το 2013, το 2014 και που άρχισαν το 2014 να φαίνονται. Σκέφτηκαν ότι, αν προσπεράσουμε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και βγούμε στα αγορές και η Ελλάδα γίνει μια κανονική χώρα και πάμε με ολοκλήρωση της θητείας μας το 2016 για εκλογές, θα είχαν χάσει το τρένο. Γιατί θα είχε δικαιωθεί η πολιτική μας.
Κι εδώ, θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι προς όλους τους Έλληνες που μας ακούνε και ιδιαίτερα στους Νεοδημοκράτες, πολλοί από τους οποίους μας κρίνουν αυστηρά. Που πολλοί από αυτούς μπορεί να στενοχωρήθηκαν και να πικράθηκαν. Που πολλοί από αυτούς μου λένε «Ποια ήταν η πολιτική μας; Τι έγινε με τα Ζάππεια;». Ε, λοιπόν, θέλω να το ξεκαθαρίσω: Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήταν μια μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική είχε χαράξει και που είχε πει στον ελληνικό λαό.
Θέλω, λοιπόν, να θυμίσω ότι το 2012 προχωρήσαμε και σε δεύτερη εκλογή. Και οι πολίτες δεν μας έδωσαν την αυτοδυναμία που ζητούσαμε. Και είχαμε το δίλημμα: Ή πάμε σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα ή θα πηγαίναμε και σε τρίτες εκλογές, που θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Επικράτησε η αντίληψη της εθνικής ευθύνης και του συλλογικού καλού: Να πάμε σε συγκυβέρνηση. Με ποιους; Με αυτούς που μόλις βγαίναμε από εκλογές και είχαμε τρομερή ένταση και που δε μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, που ο ένας έριχνε στον άλλον το ανάθεμα. Αλλά έπρεπε να συμφωνήσουμε για το καλό της χώρας. Ήταν κάτι το δύσκολο. Ήταν κάτι που η σκληρή βάση, ο σκληρός «πυρήνας» δε μπορούσε να δεχθεί εύκολα, ότι θα μπορούσαμε να συμπράξουμε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση. Κι έγινε ένα κοινό πρόγραμμα για μια κυβέρνηση μακράς πνοής. Μου έκανε τότε την τιμή ο Πρόεδρος, ο κ. Σαμαράς, να μετέχω στην ομάδα η οποία έφτιαξε το πρόγραμμα των τριών κομμάτων. Και ξέρω από πρώτο χέρι τι τράβηξε για να γίνει η κυβέρνηση και πως έγινε και το πρόγραμμα.
Και γι΄ αυτό ακριβώς, θέλω να πω ότι εμείς κάναμε, για πρώτη φορά, μια συγκυβέρνηση με τρία κόμματα, βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και, στ΄ αλήθεια, βάζοντας πιο κάτω το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η συγκυβέρνηση αποτελεί μια πολύ μεγάλη θετική παρακαταθήκη στην Ιστορία της χώρας. Και αυτή η συγκυβέρνηση κράτησε 2,5 χρόνια, όταν όλοι μας έλεγαν ανά πεντάμηνο ότι θα πέσει, ότι δεν αντέχει. Και δωσ’ του ξανά, και δωσ’ του συνεννοήσεις και με την τρόικα, (η οποία ιδιαίτερα από τις ευρωεκλογές και μετά μας αδίκησε, ζητώντας πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσε να παρέχει η ελληνική κυβέρνηση) και με τους Έλληνες πολίτες και με τα άλλα κόμματα με τα οποία συγκυβερνούσαμε. Και οφείλω να σας πω ότι αναλάβαμε την ευθύνη σε πολύ δύσκολες ώρες, γνωρίζοντας τι μας περιμένει και τι πρέπει να κάνουμε. Δεν πήραμε τις θέσεις του Πρωθυπουργού, των υπουργών, του Προέδρου Βουλής, των βουλευτών, για να περάσουμε καλά, όπως νομίζανε κάποιοι. Ξέραμε ότι έξω από τη Βουλή ήταν χιλιάδες αγανακτισμένοι. Ξέραμε ότι έπρεπε να ξαναφέρουμε την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη, να ενώσουμε τους Έλληνες, να περάσουμε δύσκολα μέτρα. Ξέραμε ότι δεν ήταν εύκολο, ούτε στη Βουλή να πάμε. Και όμως, ούτε τρίτες εκλογές ζητήσαμε, ούτε τίποτα, για να μην καταστραφεί η χώρα. Είπαμε ναι, για το καλό της χώρας θα συνεννοηθούμε ακόμα και με αυτούς που ήμασταν αιώνιοι αντίπαλοι. Και αφήνει μια παρακαταθήκη αυτή η κυβέρνηση. Μια παρακαταθήκη συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ακόμα κι αν έχουμε μεγάλες διαφορές, οφείλουμε και πρέπει, για το καλό της χώρας, να συνεννοούμαστε.
Τι έγινε τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Έχουμε μια σχεδόν μονοκομματική κυβέρνηση -γιατί έχει απορροφήσει πλήρως τους Ανεξάρτητους Έλληνες- και μέσα σε έξι μήνες «τα κάνανε λίμπα». Εμείς τρία κόμματα, δυόμισι χρόνια, κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα. Αυτοί πήραν την Ελλάδα, έχουν μονοκομματική κυβέρνηση και καταστρέψανε την οικονομία, τη χώρα και έφεραν τους Έλληνες πολίτες σε αυτή την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο: Ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται κρίσιμα γεγονότα, καταλυτικές εξελίξεις και πρέπει να τα διαχειριστούμε με την κουλτούρα που απαιτείται, της πολιτικής συνεννόησης. Και θα έλεγα να μην προκαλούν η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί βουλευτές τη Νέα Δημοκρατία και τους βουλευτές της. Γιατί εμείς δεν ψηφίζουμε τα μέτρα ούτε την κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έστω κι αν τη φέρανε σε αυτό το σημείο. Και γι’ αυτό ακριβώς, να ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία στα ζητήματα που θεωρούμε σοβαρά κι έχουμε έντονες διαφωνίες, θα σταθούμε όρθιοι και στη Βουλή και έξω από τη Βουλή στην ελληνική κοινωνία. Γιατί αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Εδώ επιτρέψτε μου και μια προσωπική αναφορά. Να σας πω ότι και η Βουλή λειτούργησε το 2012-2015 μέχρι τις εκλογές, θετικά, συναινετικά. Αυτά που γινόντουσαν τότε, δεν γίνονται σήμερα. Κι αυτά που γίνονται σήμερα, ούτε στη σκέψη μας δεν είχαμε να τα κάνουμε τότε. Και τολμούσαν τότε να μας πουν για «έλλειμμα δημοκρατίας». Τολμούσαν τότε να φωνάζουν ότι «δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία». Τολμούσαν τότε να μας πουν ότι ήταν «πολλές οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Τολμούσαν να κάνουν μομφή στον Πρόεδρο της Βουλής για να γλιτώσουν τα εσωκομματικά τους θέματα. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Εμείς το καταλαβαίνουμε τι περνάνε σήμερα. Γιατί κι εμείς, με τη συνείδησή μας, πολλές φορές βρεθήκαμε σε διλήμματα. Και δεν κοιμόμασταν. Αλλά για να σωθεί η χώρα, αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε πολλούς νόμους με τους οποίους δεν συμφωνούσαμε. Δε βγήκαμε, όμως, ποτέ να πούμε «δεν συμφωνώ, αλλά το ψηφίζω». Αυτά είναι «νέα φρούτα», τα οποία δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Είναι γελοία, ανόητα, αντικοινοβουλευτικά και δεν μπορούμε να τα δεχτούμε.
Δεν είναι δυνατόν η Πρόεδρος της Βουλής να χειροκροτεί τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός να την ασπάζεται και μέσα στη Βουλή να υβρίζει την κυβερνητική πολιτική, να μην τη ψηφίζει και να θέλει να παραμένει στην έδρα της Βουλής. Και θα μας πούνε «Και γιατί δεν της κάνετε πρόταση μομφής;». Μπα! Δικό τους το θέμα. Εμείς θα της ξαναδώσουμε λουλούδια, άμα χρειαστεί. Αυτή να κοιτάξει πως θα συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος της Βουλής σε όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους.
Έχουμε κάποια βασικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να οριοθετήσουμε σήμερα.
Πρώτον: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη δανειακή σύμβαση τώρα. Για το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή. Και μην κολλάμε. Πρέπει να το λέμε. Είναι το τρίτο μνημόνιο, αναφέρεται πάνω- πάνω memorandum. Τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά. Οι δυσκολίες μεγάλες. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση και – να σας πω - δεν εμπιστευόμαστε και αυτά που μας λέει. Θεωρούμε, λοιπόν, επιτακτικά αναγκαίο να φτιάξει η κυβέρνηση ένα σχέδιο και να παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις με υπευθυνότητα και με σχέδιο και να προτείνει άλλα μέτρα, εκεί που προτείνονται υφεσιακά και άδικα μέτρα. Εμείς δεν μετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, αν χρειαστεί να τους βοηθήσουμε, είμαστε παρόντες για να τους βοηθήσουμε. Η διαπραγματευτική ομάδα η οποία είχε θετικά αποτελέσματα τα προηγούμενα τρία χρόνια, είναι στη διάθεσή τους και αν θέλουν να μας ρωτήσουν, μπορούμε να τους πούμε. Αλλά αυτοί κάνουν τη διαπραγμάτευση. Αυτοί έχουν την ευθύνη για τα μέτρα που φέρνουν. Τα μέτρα που φέρνουν είναι ιδιοκτησία τους και έχουν την υπογραφή Αλ. Τσίπρα και Παναγιώτη Καμμένου. Και όλα τα άλλα να τα αφήσουνε.
Δεύτερο: Η ρήξη στους κόλπους της κυβέρνησης φτάνει στα άκρα. Παίρνει, μάλιστα τελευταία, ένα χαρακτήρα σκληρής εσωτερικής σύγκρουσης και δημιουργεί ένα κλίμα αποσταθεροποίησης στο όλο πολιτικό σύστημα και στην εικόνα που στέλνει προς το εξωτερικό.
Τρίτο: Τα γεγονότα αυτά μπορεί να επιφυλάσσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Έχει πάρει νωπή εντολή το Γενάρη, ξαναπήρε εντολή τώρα με το δημοψήφισμα, και δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει σε κάλπες. Θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί θα το κάνει. Για να λύσει τα εσωκομματικά της ζητήματα; Θα βάλει σε περιπέτεια τον ελληνικό λαό; Σε αυτές τις εκλογές, που εμείς απευχόμαστε, τους λέμε ότι όταν μας εξηγήσουν γιατί θα τις κάνουν, θα τους εξηγήσουμε γιατί θα τις κερδίσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να τους πείσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί είναι καταστροφικές αυτές οι κινήσεις για τη χώρα. Και μπορεί να σχεδιάζουν νέα εξαπάτηση. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε, εμείς όλοι, να είμαστε δυναμικά παρόντες, συγκροτημένοι ως μια δύναμη, παράγοντας σταθερότητας.
Τέταρτο: Μπροστά σ’ όλα αυτά, οι εμπνευστές της κυβερνητικής προπαγάνδας, άρχισαν κιόλας να απεργάζονται σχέδια φανατισμού και πόλωσης. Ενώ εμείς στηρίζουμε τις αποφάσεις τους, συνεχώς μας προκαλούν.
Πέμπτο: Πέρα από την οικονομική ανασφάλεια και αβεβαιότητα, εγείρονται σοβαρά ζητήματα εθνικής διάστασης. Η παράνομη μετανάστευση απειλεί να πνίξει τη χώρα.
Οι προκλήσεις των γειτόνων μας εντείνονται σε όλα τα μέτωπα. Η διεθνής απομόνωση
δυσχεραίνει την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Δημιουργούνται καταστάσεις, που δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.
Προχωρούμε, λοιπόν, χωρίς ανάπαυλα, χωρίς να χάνουμε ούτε μια μέρα. Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που γκρεμίστηκε στους μήνες που πέρασαν. Είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Για να την εμπιστευτούν ξανά, Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην πολιτική και στους πολίτες. Ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του Τόπου που πρέπει και μπορούν να συζητάνε. Πρέπει να μάθουμε να κουβεντιάζουμε. Να ενώνουμε δυνάμεις. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με τους εταίρους μας. Και με τις κυβερνήσεις, αλλά και με τους λαούς των χωρών της Ευρώπης. Και με τους επενδυτές, που επιλέγουν την Ελλάδα να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης. Και θα θελα να τονίσω ότι σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, θετική, δημιουργική συμβολή έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία του αναγνωρίζουμε. Γιατί έχει συμβάλει ώστε τα κόμματα να μπορούν να μιλούν μεταξύ τους με βάση τον εθνικό στόχο και το εθνικό καλό.
Στόχος μας είναι, να συνθέσουμε, με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων, των επαγγελματικών ομάδων, των καταξιωμένων κάθε χώρου, το βέλτιστο μείγμα πολιτικής, για την οικονομία και την κοινωνία.
Δεσμευόμαστε να καταρτίσουμε και να επικαιροποιήσουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο όπως παρουσιάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, τότε στο Intercontinental, το οποίο αποτελεί έναν οδηγό για το πώς μπορεί να πορευθεί η χώρα. Να το επικαιροποιήσουμε. Οι ομάδες εργασίες οφείλουν να δώσουν προτάσεις και αναλύσεις, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για να μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική βάση, να φέρουμε νέες επενδύσεις, να γίνουνε νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε καμία περίπτωση και το ξεκαθαρίζουμε ξανά, δεν συμβιβαζόμαστε με τον νοσηρό κρατισμό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να παίρνουμε φόρους από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα για να συντηρήσουμε ένα αναποτελεσματικό πελατειακό, κομματικό κράτος. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά, την οποία δημιουργεί αυτό το μεγάλο κράτος. Δεν συμβιβαζόμαστε, λοιπόν, με ό,τι υπονομεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Είναι ανάγκη η χώρα να αφήσει πίσω της, το ταχύτερο δυνατό, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Είναι ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μας, ο καθένας στον τομέα του, για να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα. Να ζωντανέψει η επιχειρηματικότητα, η παραγωγή, η δημιουργία. Είναι ανάγκη να βάλουμε όλοι πλάτη για την ανασύσταση του οικονομικού και κυρίως του κοινωνικού ιστού. Μόνο έτσι θα αρχίσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι θα αρχίσει η αποκατάσταση εισοδημάτων και μόνον έτσι θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα.
Αντλούμε, γιατί έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στην κοινωνία, κάθε γόνιμη σκέψη από την οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, από τους ειδήμονες, από τους τεχνοκράτες και τους καταξιωμένους κάθε επαγγελματικού χώρου. Στρέφουμε ταυτόχρονα το βλέμμα μας στο μέλλον. Στο μέλλον που είναι μπροστά μας, που μας προκαλεί και που είναι το στοίχημά μας.
Σχεδιάζουμε πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας. Αναπτύσσουμε πολιτικές που θα δυναμώσουν την ασφάλεια του πολίτη στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά του. Παίρνουμε θέση ευθύνης για κάθε μεγάλο, κρίσιμο, σοβαρό ζήτημα. Για τα ελληνοτουρκικά. Για την Κύπρο. Για τα Βαλκάνια. Για την Ανατολική Μεσόγειο. Για τις στρατηγικές συμμαχίες και τη διεθνή παρουσία της χώρας μας. Γιατί είμαστε ένα κόμμα Ευρωπαϊκό, πατριωτικό.
Οφείλουμε να πυκνώσουμε την επικοινωνία μας με την ελληνική κοινωνία, αλλά και με τη βάση της Παράταξης. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει σύντομα να προχωρήσουμε στο άνοιγμα των καταλόγων της Νέας Δημοκρατίας. Να ξαναγραφτούν όλοι, με πρώτο εμένα, ως στρατιώτες, για να μπορέσουμε το κόμμα μας να αποκτήσει κατάλογο μελών, να έχουμε τα βασικά εκλεγμένα όργανα, να έχουμε τις ομάδες εργασίας και να μπορούμε μέσα από αυτές να δουλέψουμε και να παράξουμε πολιτική. Να κάνουμε ξανά, δηλαδή, τις κομματικές οργανώσεις μας εργαστήρια πολιτικής. Και να επιβεβαιώσουμε το πλαίσιο των θέσεών μας, την αξία και την αναγκαιότητά τους.
Θέλω να τονίσω ότι καλή η τεχνολογία, καλά τα e-mail, καλό το internet, αλλά η διά ζώσης παρουσία που είχαμε στις κομματικές μας συναντήσεις, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τώρα. Άλλο η ζωντανή φυσική παρουσία και η ανάλυση των απόψεών μας κι άλλο το ψυχρό e-mail, που έχουμε συνηθίσει κι έχουμε μάθει όλοι να διαβάζουμε. Πρέπει να ξαναδώσουμε αυτή την ανθρωπιά στη σχέση μας. Να ξεκινήσουμε και πάλι τις περιοδείες μας. Έγιναν πάρα πολλές και την προηγούμενη φορά. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνουν παραπάνω. Εδώ είμαστε. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει να είμαστε δίπλα στο λαό, για το λαό, με το λαό, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.
Οφείλουμε, λοιπόν, να επιδιώξουμε δημιουργικές συνθήκες σύνθεσης, να ανοίξουμε τις πόρτες, τους καταλόγους και να έρθουν μέσα όλοι, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, ανεξαρτήτως αν μας στενοχώρησαν ή αν τους στενοχωρήσανε και να δούμε πως και σε τοπικό επίπεδο θα καλύψουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Γι’ αυτό ακριβώς, πιστεύω ότι προχωράμε όλοι μαζί και προχωράμε σταθερά. Είμαστε περήφανοι για την πορεία μας. Αποφασισμένοι να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να πάρουμε το μέλλον της κοινωνίας στα χέρια μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και μαζί να δώσουμε νέα προοπτική στους Έλληνες.
Μαζί να οικοδομήσουμε με νέα ορμή, νέα δυναμική, νέα πνοή μια καλύτερη νέα Ελλάδα. Και να μην αφήσουμε το σύνθημα του νέου στην Αριστερά και στον Τσίπρα, όπου μπορεί ηλικιακά να είναι νέος αλλά οι απόψεις του είναι οπισθοδρομικές, είναι παλιές και έφεραν την Ελλάδα στο κατώφλι αυτής της αποτυχίας, το οποίο ζούμε σήμερα. Εμείς είμαστε η πρόοδος. Όπως τόνισα, κυρίες και κύριοι, και στη Βουλή, πιστεύω ότι κάθε νέο δεν είναι και σωστό. Κάθε καινούργιο δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικό. Πρέπει να βιώσουμε ό,τι είναι σωστό. Πρέπει να βιώσουμε ό,τι είναι καλύτερο. Δεν μπορεί να απορρίψουμε το παρελθόν έτσι. Το παρελθόν έχει πάρα πολλά θετικά. Ιδιαίτερα αν το παρελθόν είναι ο ελληνικός πολιτισμός και η Δημοκρατία, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Άρα, εμείς οφείλουμε από το παρελθόν να κρατήσουμε κάθε τι το θετικό. Κι εκεί να χτίσουμε βήμα - βήμα το καινούργιο, που είναι λογικό και σωστό. Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική με τον ελληνικό πολιτισμό. Με βάση τον ελληνικό πολιτισμό να χτίσουμε.
Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία 41 χρόνια τώρα χτίζει. Φτιάχνει γέφυρες. Έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και προχωράει μπροστά. Τονίζω, λοιπόν, με τη δύναμη της ψυχής μου ότι εμείς είμαστε η πρόοδος. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της προόδου, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που πήγε την Ελλάδα μπροστά από το 1974 μέχρι σήμερα. Μπορεί να κάναμε λάθη και παραλείψεις. Αλλά η γενική, η συνολική πορεία ήταν θετική. Μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και που πιστεύουμε. Κρίνεται, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Κρίνονται οι προσδοκίες και τα οράματα της νέας γενιάς. Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους μας αυτό τον καιρό.
Να ξέρετε ότι η Κεντρική Επιτροπή, τέλη Σεπτεμβρίου θα ξανασυγκληθεί για να φτιάξει το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προχωρήσει το κόμμα. Να εμπλουτίσει σε υλικό και σε έμψυχο και σε προτάσεις τις ομάδες εργασίας που έχουμε κατά τομέα. Να ξαναφτιάξουμε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Και με την πίστη ότι εμείς κάνουμε το σωστό, ότι εμείς είμαστε η πρόοδος, εμείς είμαστε το νέο, θα πάμε στον ελληνικό λαό οποιαδήποτε ώρα και αν θελήσουνε. Και θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Θα ξαναδώσει την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία. Και όλοι μαζί θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.
Ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά για τη γενναία απόφαση που πήρε.
Ευχαριστώ τον Κώστα Καραμανλή που στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Και πάνω απ’ όλους, ευχαριστώ τον ανώνυμο Νεοδημοκράτη, που τον καλούμε σήμερα να ξαναπάρει τη σημαία περήφανα, για να σηκώσει την Ελλάδα στα δικά του χέρια.
Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!