Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον μονόδρομο της λιτότητας στην Ευρώπη




Σημεία συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «ΟΝline» του Mega (Ο. Τρέμη – Ν. Ευαγγελάτος)


Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον μονόδρομο της λιτότητας στην Ευρώπη


Δεν είναι πολιτική απειλή ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον μονόδρομο της λιτότητας στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός μετά από πέντε χρόνια άγριας λιτότητας επέλεξε ένα κόμμα που του έλεγε, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος να βγούμε από την κρίση χωρίς λιτότητα. Μπορεί σήμερα μία χώρα ν’ αμφισβητεί τη λιτότητα ή είναι συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης; Πρέπει να κάνουμε αυτά που λέει ο Σόιμπλε ή ν’ ακολουθήσουμε άλλο δρόμο;
Δεν έχει κανένας συμφέρον σήμερα να μην καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό για την ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Επίσης δεν πιστεύω, ότι η κ. Μέρκελ θα είναι η καγκελάριος της χώρας, που για τρίτη φορά μέσα σε 110 χρόνια θα  ξαναδιαλύσει την Ευρώπη. 

«Έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά πάρα πολλά βήματα»
• Ζούμε σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας λόγω του ότι είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Ημερομηνία  δεν μπορώ να πω, δεν θα κάνω το μάντη , ούτε τον μάγο. Πιστεύω, πως εντός δέκα ημερών το πολύ θα γίνει η συμφωνία.
• Τις τελευταίες μέρες κι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της διαπραγμάτευσης  θα υπάρχουν διάφορες δηλώσεις. Είναι λογικό η κάθε πλευρά σε αυτή τη διαδικασία με όσα μέσα διαθέτει να κερδίσει  περισσότερα. Έχουμε πια ένα ευρύ πεδίο συμφωνίας που κανένας δεν αμφισβητεί.  Αν το ΔΝΤ δεν έπρεπε να μείνει σώνει και καλά μέσα στο παιχνίδι, η συμφωνία μπορεί ήδη να είχε κλείσει. Αν ήταν ζήτημα μόνο της Ευρώπης, η συμφωνία μπορεί ήδη να είχε κλείσει. Υπάρχει λοιπόν το ευρύ πεδίο συμφωνίας. Έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά πάρα πολλά βήματα. Έχει διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά επίπεδα, στο ΦΠΑ είμαστε αρκετά κοντά. Εγώ παρακολουθώ την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης ως Γραμματέας του κόμματος για τις ανάγκες ενημέρωσης και συντονισμού. Δεν μετέχω στη διαπραγμάτευση, δεν εκπροσωπώ τη χώρα στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, μέτρα, που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε και τα οποία αποτελούν κοινό τόπο. Για παράδειγμα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων ή μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο ΦΠΑ θα είναι τέτοιος, που δεν θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα,  δεν θα προκαλεί μεγάλες αλλαγές από τη σημερινή κατάσταση.
• Η συμφωνία για να καταλήξει πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις για εμάς, να μην ρίχνει το βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει: καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά αποτελούν όρους για εμάς. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη. Δηλαδή θα πρέπει να δίνει  δημοσιονομικό χώρο και κάποιο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Κι αυτό εξασφαλίζεται με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και με μια συμφωνία που οι σημερινοί όροι της, τα προαπαιτούμενα, θα είναι ενιαία και για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα εξασφαλίζουν ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Όλα αυτά εξασφαλίζουν την προοπτική της χώρας και για το μέλλον. Αυτή είναι η διαφορά, η ουσιαστική διαφορά από αυτό που λέει η ΝΔ. Η ΝΔ δεσμεύτηκε για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4% για του χρόνου. Έλεγαν, ότι η χώρα τρέχει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% κάτι που δεν συναντήσαμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά βρήκαμε 0,4%. Με βάση αυτό και το βασικό σενάριο της τάξης του 1% για φέτος  και 1,5% για του χρόνου, θα έχουμε μόνο από τις υποχρεώσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων ένα κέρδος, ένα δημοσιονομικό όφελος πάνω από 10 δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Με βάση αυτό θα δούμε, ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε ύφεση, αλλά το επόμενο εξάμηνο, αλλά και τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης. 

«Αναδιανεμητικός ο χαρακτήρας της συμφωνίας»
• Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια  να μην επιβαρύνουμε όσους πλήρωσαν την κρίση. Και για το ΦΠΑ και για όλες τις ρυθμίσεις θα δούμε στο τέλος της συμφωνίας, ότι θα είναι  στο μέγιστο βαθμό προς όφελος  και στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Η συνολική συμφωνία θα έχει ένα σαφές αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Και τότε θα εφησυχάσουν οι πολίτες και θα σταματήσει και η κριτική. Δεν πάμε σε μια συμφωνία απλά για την επόμενη δόση. 
• Μόνο και μόνο η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων  και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τους μισθούς μόνο ως εισφορά του εργοδότη, μόνο ως κόστος παραγωγής, αλλά θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε και ως αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου.
• Το ενδιαφέρον μας για τους άνεργους και τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από το μνημόνιο φάνηκε από το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι 200 εκατ. Θα προστεθούν και 200 εκατ. από το πακέτο Γιούνκερ και αφορούν σε σίτιση, στέγαση και ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι εντελώς καινούριο. Επίσης αλλάζει η πρόσβαση όλων των άνεργων και των ανασφάλιστων στην Υγεία, όπως επίσης καταργήθηκε το 5ευρω.
• Η λιτότητα ήταν μια πολιτική που ερχόταν μαζί με τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτό ήταν το τετράπτυχο, που σήμαινε Μνημόνιο. 

«Διεκδικούμε να πετύχουμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»
• Οφείλει να είναι συμβατό το πρόγραμμα ενός κόμματους που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει την Ελλάδα με τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε. Οι συσχετισμοί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, γι’ αυτό κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση επί τέσσερις μήνες, αλλιώς θα είχαμε υπογράψει μια συμφωνία όπως – όπως από την πρώτη μέρα. Διεκδικούμε να πετύχουμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό αποβλέπουμε σε μια συμφωνία μακροπρόθεσμη κι όχι μόνο για μια δόση. Γι’ αυτό θέλουμε και εργαζόμαστε για μια συμφωνία, που θα απαντά στα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί για το χρέος μπορούμε να πούμε πολλά, μπορούμε να μιλήσουμε για όσα είπε ο Σήφης Βαλυράκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens, για το γεγονός , ότι από το 10% των υπερτιμολογημένων συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο κάποια πήγαιναν σε συγκεκριμένα κόμματα.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ»
• Δεν εκπλήσσουν κανέναν οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μάθει να έχουμε διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό μας. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα πάρουμε απόφαση στα όργανα και αυτή την απόφαση είμαι σίγουρος, ότι θα την τηρήσουν όλοι. Δεν υπάρχει προηγούμενο δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνηθίσαμε τόσο τα αρχηγικά κόμματα, που μας εκπλήσσει όταν ένα κόμμα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά.