Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν θα έχει κρυφή ατζέντα»

Συνέντευξη της Λίτσας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, υποψήφιας βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο karfitsa.gr:
 «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν θα έχει κρυφή ατζέντα»

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Κυρία Αμμανατίδου, πρόσφατα η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραχήλ Μακρή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις της πως «θα τυπώσουμε 100 δισ. ευρώ». Περί τίνος πρόκειται; Κρυφής ατζέντας; Άστοχων δηλώσεων; Θέσης του κόμματος; Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ, δεν έχει και δεν θα έχει κρυφή ατζέντα. Οι θέσεις μας έχουν ανακοινωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, από τον ίδιο τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Και όλο αυτό το διάστημα οι τοπικές οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διοργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων σε γειτονιές και χώρους εργασίας, όπου έχουμε συζητήσει αναλυτικά τις θέσεις μας με τον κόσμο. Οι θέσεις αυτές μας δεσμεύουν όλους και όλες, υποψήφιους, αυριανούς βουλευτές και μέλη. Με βάση, λοιπόν, τις θέσεις μας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και θα διαπραγματευτεί μαζί με τον λαό για την μεγαλύτερη διαγραφή του χρέος και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος αλλά δεν έχει ποσοστά αυτοδυναμίας τι θα κάνετε; Θα συνεργαστείτε με άλλους χώρους για το σχηματισμό κυβέρνησης ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές;
Αυτή την στιγμή εμείς ζητάμε από τον κόσμο να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως να εμπιστευτεί τις ίδιες του τις δυνάμεις. Ζητάμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αναπόσπαστοι το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης. Θέλουμε, όμως, και τη πλειοψηφία του κόσμου μέσα στην κοινωνία την 26η του Γενάρη να υπερασπιστεί την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και να κρίνει το έργο μας. Από εκεί και πέρα, αυτός θα είναι και ο μοναδικός γνώμονας για οποιαδήποτε απόφαση παίρνουμε.
Πόσο δεδομένη θεωρείται η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Το τηλεοπτικό προεκλογικό σποτ του Πάνου Καμμένου πως σας φάνηκε;
Αντιλαμβάνομαι ότι σε μία τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο το κομμάτι της επικοινωνίας θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι προσπαθούν να βρουν «έξυπνα» και «πιασάρικα» τρικ. Ωστόσο, θα προτιμήσω να μην μιλήσω με όρους marketing, αλλά με πολιτικούς όρους, όπως επιλέγει πάντα να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει αλλάξει άρδην κι έτσι όλοι οι πολιτικοί χώροι και τα κόμματα προσπαθούν να βρουν εκ νέου τη θέση τους μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός ανάδειξε για πρώτη φορά τα μεταπολιτευτικά χρόνια ένα κόμμα της Αριστεράς σε πρώτη δύναμη –στις ευρωεκλογές και σε αξιωματική αντιπολίτευση στις προηγούμενες βουλευτικές. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι οι ΑΝΕΛ –και όχι μόνο- προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να τους στηρίξει προσπαθούν να αναδείξουν εαυτούς ως «ρυθμιστές» της επομένης μέρας. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μιλάμε στον κόσμο με βάση τις θέσεις μας και την πολιτική τοποθέτηση του καθενός και από εκεί και πέρα ο λαός να κρίνει ποιον ρόλο θα επιλέξει να μας δώσει. Όπως είπα και πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά για πολύ συγκεκριμένους λόγους από τον λαό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτό είναι το μόνο δεδομένο.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Β” Θεσσαλονίκης, της εκλογικής σας περιφέρειας και για ποιο λόγο να ψηφίσει εσάς κάποιος;
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τα ποσοστά ανεργίας στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμα πιο δραματική στη Β’ Θεσσαλονίκης για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η αποβιομηχάνιση. Ήδη, και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, μία σειρά εργοστασίων είχαν ξεκινήσει είτε να κλείνουν οριστικά είτε να φεύγουν από τη χώρα. Αυτό για την περιοχή σημαίνει χιλιάδες απολυμένοι που προστίθενται στις λίστες των ανέργων και φυσικά από την στιγμή που δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, οι νέοι δεν βρίσκουν διέξοδο και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν όχι μόνο τα χωριά και τις πόλεις τους, αλλά και την χώρα. Ο δεύτερος λόγος είναι η εξαφάνιση της αγροτικής βάσης της χώρας. Η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και όσοι παραμένουν να βιοπορίζονται με δυσκολία. Για αυτούς τους δύο λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη για μία συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση.
Παράλληλα, οι κάτοικοι της Β’ Θεσσαλονίκης έχουν συχνά δώσει αγώνες για να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Πυλαία, μέχρι τα εργοστάσια παραγωγής βιομάζας στα Βασιλικά, αλλά και τις μάχες ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως για παράδειγμα με το κάμπινγκ της Επανομής.
Όλες αυτές τις μάχες εδώ και δεκαετίες τις δίνουμε μαζί. Γνωρίζω τα μέρη μας, τους ανθρώπους τους και τα προβλήματα του τόπου μας, γιατί όλα μου τα χρόνια έζησα, εργάστηκα, έκανα οικογένεια, αλλά και πάλεψα σε αυτήν και για αυτήν την περιοχή. Και από το 2007 που εκλέγομαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης προσπάθησα να αναδείξω όλα τα προβλήματα που σας περιέγραψα και εντός του Κοινοβουλίου. Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα, να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας και να γυρίσουμε οριστικά σελίδα.
Θεωρείτε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει λάθη; Κι αν ναι ποια είναι αυτά;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μόνος του σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Ο ίδιος μιλάει πάντα στον πρώτο πληθυντικό και όχι στον πρώτο ενικό. Είναι οι αγώνες που δίνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η νίκη που προσμένουμε με τον λαό για τον λαό. Έτσι και τα όποια λάθη μπορεί να γίνουν σε αυτή τη πορεία, μας αφορούν όλους και όχι μόνο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και ο πρόεδρος δε θα μείνει στην ιστορία για τα λάθη του. Όπως ζητάμε από τον κόσμο όχι μόνο να μας ψηφίσει, αλλά και να συνεχίζει να μας στηρίζει την επόμενη μέρα, έτσι και όλοι μας θα στηρίξουμε τον πρόεδρο και αυριανό, όπως φαίνεται, πρωθυπουργό της χώρας στη δύσκολη μάχη που έχουμε να δώσουμε.