Κυρ. Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Ν. Παππάς: «Για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο» * Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Κυρ. Βελόπουλος: Έχουμε διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη για την Υγεία * Βουλή-ν/σ προσωπικός γιατρός: Σφοδρή αντιπαράθεση Άδ. Γεωργιάδη-Κυρ. Βελόπουλου στην Ολομέλεια * Π. Μαρινάκης: Σίγουρα το επόμενο διάστημα θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ * Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις εργασίες της COP29 * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι * Συμμετοχή του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στις συναντήσεις της Υπεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ...www.vouli.net

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση για το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα



  • Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπιστώνει σφάλματα 4.7% στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Ποιο είναι το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα;
  • Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν.

Ερώτηση για το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, από τη μια, εντοπίζει «ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις της τάξης του 4.7%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ», για τον Προϋπολογισμό του 2013, και από την άλλη, ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν οι πόροι της περιόδου 2007-2013, αφού «δόθηκε προτεραιότητα στις δαπάνες χρημάτων, αντί για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων, καθώς επίσης, ότι η επιλογή των χρηματοδοτούμενων έργων έγινε με κριτήρια, πρώτον, την απορρόφηση των κονδυλίων, δεύτερον, τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τρίτον, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί εάν «συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων», καθώς επίσης, να παρουσιάσει «ποιες δράσεις έχει αναλάβει ώστε να αντιστραφεί η παραπάνω εικόνα»”.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να ενημερωθεί για τα ποσοστά σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Ελλάδα και ποια έργα «επιλέχθηκαν με κριτήριο την “απορρόφηση των κονδυλίων”».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Προϋπολογισμό του 2013, εντοπίστηκε ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις της τάξης του 4.7%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζει ότι για όλη την προγραμματική περίοδο 2007-2013, «δόθηκε προτεραιότητα στις δαπάνες χρημάτων, αντί για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων», καθώς επίσης, ότι «η επιλογή των χρηματοδοτούμενων έργων έγινε με κριτήρια, πρώτον, την απορρόφηση των κονδυλίων, δεύτερον, τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τρίτον, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις».

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση πολλών κρατών-μελών της Ένωσης που αντιμετωπίζουν, είτε δυσκολίες ανάκαμψης, είτε παρατεταμένη ύφεση, αλλά και το μικρό μέγεθος του Κοινοτικού Προϋπολογισμού την επόμενη περίοδο, ερωτάται η Επιτροπή:
  • Συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και αν ναι, ποιες δράσεις έχει αναλάβει ώστε να αντιστραφεί η παραπάνω εικόνα;
  • Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, πόσο ήταν το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις για την περίοδο 2007-2013;
  • Ποια έργα στην Ελλάδα θεωρεί η Κομισιόν ότι επιλέχθηκαν με κριτήριο την «απορρόφηση των κονδυλίων»;