Ξεκινάω από αυτό που χθες άνοιξε την κουβέντα. Είπαν και ερμήνευσαν
πολλοί ότι ίσως θελήσατε να απελευθερώσετε κάποιους βουλευτές σας.
Συμβαίνει αυτό κ. Πρόεδρε;
Κανένας βουλευτής ούτε της ΔΗΜΑΡ , ούτε του οποιουδήποτε άλλου κόμματος – θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είναι- δεν πρέπει να αισθάνεται όμηρος ή αιχμάλωτος προς απελευθέρωση. Εκείνο που είπα κ. Ευαγγελάτε είναι αυτό που ανταποκρίνεται στον πολιτικό πολιτισμό μας. Και είπα κανένας βουλευτής από το οποιοδήποτε κόμμα και αν επιλέξει την μία ή την άλλη στάση δεν πρέπει να θεωρείται αποστάτης, αργυρώνητος ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Για δε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είπα με σαφήνεια ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ομόφωνα έχουν αποφασίσει, σταθμίζοντας τα πολιτικά ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας να μην ψηφίσουν ΠτΔ. Αυτό αποτελεί την συλλογική μας απόφαση. Αυτό αποτελεί την εκπεφρασμένη θέση όλων των βουλευτών και τούτο είναι ανεξάρτητο από τη γενική πολιτική σκέψη, την οποία διατύπωσα ότι μακριά από τον τόπο οι όποιες αναφορές σε αποστασίες και αργυρώνητους βουλευτές. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Και επειδή, όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ, γνωρίζω πάρα πολύ καλά, δεν
σημαίνει ότι το δικαιολογώ. Το ερμηνεύω: Ο καθένας φοράει έναν δικό του
παραμορφωτικό φακό και κοιτάζει προς τη σκοπιά, την οποία εξυπηρετεί.
Επιτέλους, υπάρχει η δημοσιογραφία, η οποία αντικειμενικά καταγράφει τα
πράγματα και υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να στρεβλώνουν
απόψεις, θέσεις και πολιτικό λόγο, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίζουν
εκείνο που αποτελεί και την γενικότερη στόχευση τους. Αλλά αυτό
δεχθείτε ότι δεν υπηρετεί την ομαλή πολιτική ζωή του τόπου. Και
συμπλήρωσα, αμέσως, πιο κάτω: η ένταση που καλλιεργείται, η πόλωση στη
πολιτική ζωή, η κινδυνολογία για τα αδιέξοδα δήθεν της χώρας και για την
ενδεχομένη έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως και οι παρεμβάσεις
θεσμικών αξιωματούχων της Ε.Ε στα εσωτερικά της πατρίδας μας δημιουργούν
ένα ασταθές περιβάλλον και περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών.
Επεσήμανα και το επισημαίνω στη συζήτηση μας: Η μόνη ομαλή διέξοδος κ. Ευαγγελάτε είναι οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Είναι η εγγύηση για τη πολιτική σταθερότητα και τη συνέχεια του κράτους. Και επεσήμανα και το επισημαίνω και σήμερα: Χρειάζεται η πολιτική ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και η τήρηση από όλους των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η ελληνική δημοκρατία, η χώρα μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που έχει μπροστά της, μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Διότι, υπήρξαν κι άλλες ερμηνείες, οι οποίες είναι τελείως αβάσιμες. Ότι δήθεν αυτά τα οποία είπα - είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ- στέλνουν μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, από πού προκύπτει αυτό;
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ παραμένει ισχυρή και αφορά όλους τους βουλευτές, όπως μαζί το αποφασίσατε. Υπήρχε κάτι κ. Πρόεδρε που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφαση μέχρι την τρίτη ψηφοφορία;
Δεν υπάρχει, απολύτως, τίποτε διαφορετικό από τα όσα αποφασίσαμε πριν από 10 ημέρες . Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι ομόφωνη. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανασύρεται ή να επιλέγεται για να πέφτει ως ζήτημα σε αυτή την διαδικασία εκλογής του ΠτΔ δεν ανταποκρίνεται σε εκείνο το οποίο οι βουλευτές, τα μέλη της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει. Το έχουν αποφασίσει σταθμίζοντας το σύνολο των πολιτικών στοιχείων, τα οποία, προφανώς, και αφορούν στη χώρα, στη κοινωνία και στην εξέλιξη των οικονομικοπολιτικών ζητημάτων της πατρίδας μας.
Άρα αυτή η απόφαση, δεν αλλάζει;
Δεν αλλάζει κ. Ευαγγελάτε.
Αν τώρα κάποιοι από τους βουλευτές σας, όπως είπατε αποφασίσουν για τους δικούς τους λόγους να αλλάξουν αυτή τους τη στάση, αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενα σας και χθες και σήμερα, ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ…
Κύριε Ευαγγελάτε, δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν έχω ένδειξη, δεν έχω το οποιοδήποτε σημάδι για να προσχωρήσω στην υπόθεση εργασίας την οποία κάνετε. Δεν έχω τέτοια ένδειξη, αντιθέτως εκείνο το οποίο έχω και αυτό είναι το λογικό, είναι η ομόφωνη απόφαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θα σας έλεγα, αν και δεν μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, ανατρέξτε στις επιμέρους δηλώσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και τις τελευταίες ημέρες για να δείτε ότι είναι επιβεβαιωτικές των όσων αποφασίσαμε όλοι μαζί.
Θα μου επιτρέψετε να έχω μία λίγο διαφορετική προσέγγιση στο εξής. Υπάρχουν για παράδειγμα, τρεις βουλευτές σας που με ένα κείμενό τους, πριν από μερικές ημέρες, πριν από ένα δεκαήμερο περίπου, είχαν μια διαφορετική άποψη, που δεν μιλούσε για άμεσες εκλογές αλλά έλεγε να εκλέξει αυτή η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμφωνήσουμε μία ημερομηνία εκλογών όχι πολύ μακριά από τώρα. Άρα λοιπόν, υπάρχουν σκέψεις και αυτή την υπόθεση εργασίας που εσείς ανοίξατε χθες και εγώ συνέχισα σήμερα, γι’ αυτό και ρώτησα, την επεξεργαζόμαστε. Άρα γι’ αυτό επιμένω στο ερώτημα. Αν κάποιος ή κάποιοι από τους βουλευτές σας ψήφιζαν υπέρ της εκλογής προέδρου από αυτή τη Βουλή θα ετίθετο θέμα διαγραφής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή όχι;
Κύριε Ευαγγελάτε, εγώ δεν άνοιξα κανένα ζήτημα, εγώ είπα επί λέξει και το επαναλαμβάνω και στη συζήτησή μας, η πρόταση που κατατέθηκε από τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ήταν μια πρόταση καλοπροαίρετης πολιτικής θέσης, αλλά εστερείτο ρεαλισμού, από την ώρα που αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει ούτε από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ούτε από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να προτάξει την προεδρική εκλογή ακριβώς γιατί επέλεγε με αυτή τη διαδικασία να προανακρούσει και να δρομολογήσει την πορεία προς τις εκλογές. Και από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση γιατί δεν την ήθελε και δεν την ήθελε γιατί επεδίωκε και επιδιώκει να εξασφαλίσει ταχύτερους ρυθμούς για την προσφυγή της χώρας στις εκλογές. Τι έλεγε η πρόταση αυτή των τριών βουλευτών; Έλεγε, ελάτε να εκλέξουμε όλοι μαζί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο διενέργειας των εκλογών και κάποια στιγμή, κάποιοι το προσδιόριζαν στις αρχές της άνοιξης και κάποιοι το άφηναν γενικά και αόριστα να πάει η χώρα μέσα στο 15 σε εκλογές. Και ερωτώ και το ερώτημά μου είναι επαναλαμβανόμενο. Είχε ρεαλισμό αυτή η πρόταση; Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά; Ή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα; Προφανώς όχι.
Από εσάς θα μπορούσε να γίνει δεκτή;
Όχι, βέβαια. Ας το επαναλάβω κ. Ευαγγελάτε. Η αποτυχία της κυβέρνησης, με τη συγκεκριμένη πολιτική που άσκησε να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, πρωτίστως με τη συμφωνία για αλλαγή των πολιτικών την οδήγησε στην επιλογή της πρόωρης εκκίνησης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (…)
Κύριε Πρόεδρε, αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, αν δηλαδή όντως δεν εκλεγεί πρόεδρος από αυτή τη Βουλή, δεν προκύψουν οι συναινέσεις όπως τις περιγράφετε η χώρα θα οδηγεί σε εκλογές. Ένα ερώτημα γιατί γίνεται πολύ συζήτηση, για το τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ και εσείς προσωπικά, σε αυτές τις εκλογές εάν και εφόσον γίνουν. Η ΔΗΜΑΡ, θα κατέβει αυτόνομη ή όπως λένε κάποιοι έχει γίνει ήδη μια συμφωνία που περιλαμβάνει εσάς και μια σειρά στελέχη στις λίστες του κόμματος που αυτή τη στιγμή προηγείται;
Εγώ κ. Ευαγγελάτε, θα πράξω ότι αποφασίσουν τα συλλογικά μας όργανα. Η πολιτική μου παρουσία, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά και το γνωρίζετε, μέσα στη συλλογικότητα του κόμματός μου, εάν ήθελα να πράξω διαφορετικά θα το είχα πράξει και σε άλλες συνθήκες και σε άλλες στιγμές.
Το δεύτερο. Καμία συμφωνία δεν υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο το οποίο υπάρχει με ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας, είναι πρόσφατο, πριν από 65 ημέρες περίπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, είναι ότι εμείς εργαζόμεθα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για τη διαμόρφωση όρων, προϋποθέσεων και συνθηκών για τη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου συνομιλούμε και με τους Οικολόγους Πράσινους και με πρόσωπα και με συλλογικότητες που αναφέρονται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και προφανέστατα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Συζητήσεις, συναντήσεις και επαφές, έχουν γίνει υπό το φως της δημοσιότητας. Τίποτε εν κρυπτώ. Αλλά η συμφωνία ότι ο Κουβέλης πάει στη μία θέση, 10, 15 ή οχτώ βουλευτές του αναζητούν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει τίποτα κάτι τέτοιο συγκεκριμένο. Την εκλογική μας τακτική θα την αποφασίσουμε μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα συλλογικά μας όργανα, με απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής και προφανώς, σύμφωνα και με το καταστατικό μας με την απόφαση του Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο θα συγκληθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Μακριά από εμάς, μακριά από εμένα η αναζήτηση μυστικών διαδρόμων ή σκοτεινών διαδικασιών, όλα όσα γίνονται και όσα θα γίνουν θα είναι στο φως της δημοσιότητας, μπροστά στον ελληνικό προοδευτικό λαό. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Το λέω λοιπόν γιατί σίγουρα με τη διαδικασία που περιγράψατε, θα ληφθούν οι αποφάσεις αλλά από την άλλη πλευρά θα υπάρχει και αυτό που θα βαρύνει πάρα πολύ και θα είναι η δική σας εισήγηση.
Η ΔΗΜΑΡ και στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό. Άρα στο δικό μας μυαλό, μοιάζει μονόδρομος μία συνεργασία. Αυτή η συνεργασία φαίνεται ότι πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς από εκεί πηγάζουν αυτά τα σενάρια που είπατε. Ότι ο Κουβέλης θα είναι πρώτος στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μετά υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής; Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από εκλογές;
Σας είπα λίγο πριν ότι το τι θα πράξει η Δημοκρατική Αριστερά, συλλογικά θα το αποφασίσει. Το δεύτερο που σας είπα και επιμένω σε αυτό, ότι σε καμία περίπτωση ο οποιοσδήποτε από εμάς, ούτε προφανέστατα εγώ θα αποφασίσουμε οτιδήποτε ως μοναχικοί καβαλάρηδες, ερήμην των συλλογικών αποφάσεων του κόμματός μας. Και να σας πω και κάτι μια και κάνατε αναφορά στις δημοσκοπήσεις.
Πράγματι, τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ευχάριστα, δεν είναι καθόλου καλά για τη Δημοκρατική Αριστερά. Αλλά για πείτε μου, είναι ή δεν είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος η Δημοκρατική Αριστερά με αυτά τα κακά δημοσκοπικά ευρήματα που σήμερα κυμαίνονται από το 1,3 και φτάνουν στο 1,9 ; Γιατί ασχολούνται τόσο πολύ με τη Δημοκρατική Αριστερά; Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά έχει θέσεις, έχει απόψεις, έχει πολιτική παρουσία ανεξάρτητα από το δημοσκοπικό μέγεθος που καταγράφεται. Και τούτο σας λέω ανεξάρτητα αν επιβεβαιώθηκε, αν επιβραβεύτηκε από τους συμπολίτες μας στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά, δεν ήρθε για να φύγει. Η Δημοκρατική Αριστερά, το περιεχόμενο της πολιτικής της θέσης έρχεται από μακριά και πάει μακριά κ. Ευαγγελάτε.
Θα σας ενδιέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από εκλογές;
Κύριε Ευαγγελάτε δεν θα απαντήσω στο ερώτημά σας. Και ξέρετε γιατί δεν θα απαντήσω; Γιατί και το ερώτημά σας - δεν μιλάω για τη δική σας πρόθεση, δική σας πρόθεση είναι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον- εντάσσεται και αυτή εκ των πραγμάτων σε μία σεναριολογία η οποία επί της ουσίας αδικεί την πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας (…)
Εάν προκηρυχθούν εκλογές και η ΔΗΜΑΡ συνεργαστεί με κάποιο κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα, έτσι όπως ο νόμος ο εκλογικός ορίζει θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία της γιατί αλλιώς…
Όχι από πού το βγάλατε αυτό.
Να το εξηγήσω. Γιατί αλλιώς το κόμμα που θα συνεργαστεί θα κινδυνεύει να χάσει το μπόνους των 50 εδρών.
Όχι, κ. Ευγγελάτε αυτό είναι νομικά, συνταγματολογικά αβάσιμο. Ένα κόμμα μπορεί να διατηρεί την οργανωτική του και πολιτική του αυτονομία και να συνεργάζεται με το οποιοδήποτε άλλο κόμμα, στα ίδια ψηφοδέλτια. Και δεν θα ήθελα να εκληφθεί αυτό που σας λέω ότι προανακρούω μια άλλη κατεύθυνση απ’ όλα εκείνα που λίγο πριν ανέφερα. Αλλά, επειδή με ρωτάτε γι’ αυτό. Και επειδή με ρωτάτε πως μπορεί να συνεργάζεται κάποιο κόμμα με κάποιο άλλο εκλογικά, σας λέω ότι και το μπόνους των 50 εδρών μπορεί να εξασφαλίζεται και η οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια, πρέπει να διασφαλίζεται και αυτή στο ακέραιο. Και σε κάθε περίπτωση, την οποία εκλογική τακτική της ΔΗΜΑΡ θα την αποφασίσουν τα συλλογικά της όργανα (…)
Επεσήμανα και το επισημαίνω στη συζήτηση μας: Η μόνη ομαλή διέξοδος κ. Ευαγγελάτε είναι οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Είναι η εγγύηση για τη πολιτική σταθερότητα και τη συνέχεια του κράτους. Και επεσήμανα και το επισημαίνω και σήμερα: Χρειάζεται η πολιτική ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και η τήρηση από όλους των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η ελληνική δημοκρατία, η χώρα μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που έχει μπροστά της, μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Διότι, υπήρξαν κι άλλες ερμηνείες, οι οποίες είναι τελείως αβάσιμες. Ότι δήθεν αυτά τα οποία είπα - είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ- στέλνουν μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, από πού προκύπτει αυτό;
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ παραμένει ισχυρή και αφορά όλους τους βουλευτές, όπως μαζί το αποφασίσατε. Υπήρχε κάτι κ. Πρόεδρε που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφαση μέχρι την τρίτη ψηφοφορία;
Δεν υπάρχει, απολύτως, τίποτε διαφορετικό από τα όσα αποφασίσαμε πριν από 10 ημέρες . Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι ομόφωνη. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανασύρεται ή να επιλέγεται για να πέφτει ως ζήτημα σε αυτή την διαδικασία εκλογής του ΠτΔ δεν ανταποκρίνεται σε εκείνο το οποίο οι βουλευτές, τα μέλη της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει. Το έχουν αποφασίσει σταθμίζοντας το σύνολο των πολιτικών στοιχείων, τα οποία, προφανώς, και αφορούν στη χώρα, στη κοινωνία και στην εξέλιξη των οικονομικοπολιτικών ζητημάτων της πατρίδας μας.
Άρα αυτή η απόφαση, δεν αλλάζει;
Δεν αλλάζει κ. Ευαγγελάτε.
Αν τώρα κάποιοι από τους βουλευτές σας, όπως είπατε αποφασίσουν για τους δικούς τους λόγους να αλλάξουν αυτή τους τη στάση, αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενα σας και χθες και σήμερα, ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ…
Κύριε Ευαγγελάτε, δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν έχω ένδειξη, δεν έχω το οποιοδήποτε σημάδι για να προσχωρήσω στην υπόθεση εργασίας την οποία κάνετε. Δεν έχω τέτοια ένδειξη, αντιθέτως εκείνο το οποίο έχω και αυτό είναι το λογικό, είναι η ομόφωνη απόφαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θα σας έλεγα, αν και δεν μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, ανατρέξτε στις επιμέρους δηλώσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και τις τελευταίες ημέρες για να δείτε ότι είναι επιβεβαιωτικές των όσων αποφασίσαμε όλοι μαζί.
Θα μου επιτρέψετε να έχω μία λίγο διαφορετική προσέγγιση στο εξής. Υπάρχουν για παράδειγμα, τρεις βουλευτές σας που με ένα κείμενό τους, πριν από μερικές ημέρες, πριν από ένα δεκαήμερο περίπου, είχαν μια διαφορετική άποψη, που δεν μιλούσε για άμεσες εκλογές αλλά έλεγε να εκλέξει αυτή η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμφωνήσουμε μία ημερομηνία εκλογών όχι πολύ μακριά από τώρα. Άρα λοιπόν, υπάρχουν σκέψεις και αυτή την υπόθεση εργασίας που εσείς ανοίξατε χθες και εγώ συνέχισα σήμερα, γι’ αυτό και ρώτησα, την επεξεργαζόμαστε. Άρα γι’ αυτό επιμένω στο ερώτημα. Αν κάποιος ή κάποιοι από τους βουλευτές σας ψήφιζαν υπέρ της εκλογής προέδρου από αυτή τη Βουλή θα ετίθετο θέμα διαγραφής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή όχι;
Κύριε Ευαγγελάτε, εγώ δεν άνοιξα κανένα ζήτημα, εγώ είπα επί λέξει και το επαναλαμβάνω και στη συζήτησή μας, η πρόταση που κατατέθηκε από τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ήταν μια πρόταση καλοπροαίρετης πολιτικής θέσης, αλλά εστερείτο ρεαλισμού, από την ώρα που αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει ούτε από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ούτε από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να προτάξει την προεδρική εκλογή ακριβώς γιατί επέλεγε με αυτή τη διαδικασία να προανακρούσει και να δρομολογήσει την πορεία προς τις εκλογές. Και από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση γιατί δεν την ήθελε και δεν την ήθελε γιατί επεδίωκε και επιδιώκει να εξασφαλίσει ταχύτερους ρυθμούς για την προσφυγή της χώρας στις εκλογές. Τι έλεγε η πρόταση αυτή των τριών βουλευτών; Έλεγε, ελάτε να εκλέξουμε όλοι μαζί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο διενέργειας των εκλογών και κάποια στιγμή, κάποιοι το προσδιόριζαν στις αρχές της άνοιξης και κάποιοι το άφηναν γενικά και αόριστα να πάει η χώρα μέσα στο 15 σε εκλογές. Και ερωτώ και το ερώτημά μου είναι επαναλαμβανόμενο. Είχε ρεαλισμό αυτή η πρόταση; Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά; Ή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα; Προφανώς όχι.
Από εσάς θα μπορούσε να γίνει δεκτή;
Όχι, βέβαια. Ας το επαναλάβω κ. Ευαγγελάτε. Η αποτυχία της κυβέρνησης, με τη συγκεκριμένη πολιτική που άσκησε να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, πρωτίστως με τη συμφωνία για αλλαγή των πολιτικών την οδήγησε στην επιλογή της πρόωρης εκκίνησης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (…)
Κύριε Πρόεδρε, αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, αν δηλαδή όντως δεν εκλεγεί πρόεδρος από αυτή τη Βουλή, δεν προκύψουν οι συναινέσεις όπως τις περιγράφετε η χώρα θα οδηγεί σε εκλογές. Ένα ερώτημα γιατί γίνεται πολύ συζήτηση, για το τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ και εσείς προσωπικά, σε αυτές τις εκλογές εάν και εφόσον γίνουν. Η ΔΗΜΑΡ, θα κατέβει αυτόνομη ή όπως λένε κάποιοι έχει γίνει ήδη μια συμφωνία που περιλαμβάνει εσάς και μια σειρά στελέχη στις λίστες του κόμματος που αυτή τη στιγμή προηγείται;
Εγώ κ. Ευαγγελάτε, θα πράξω ότι αποφασίσουν τα συλλογικά μας όργανα. Η πολιτική μου παρουσία, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά και το γνωρίζετε, μέσα στη συλλογικότητα του κόμματός μου, εάν ήθελα να πράξω διαφορετικά θα το είχα πράξει και σε άλλες συνθήκες και σε άλλες στιγμές.
Το δεύτερο. Καμία συμφωνία δεν υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο το οποίο υπάρχει με ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας, είναι πρόσφατο, πριν από 65 ημέρες περίπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, είναι ότι εμείς εργαζόμεθα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για τη διαμόρφωση όρων, προϋποθέσεων και συνθηκών για τη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου συνομιλούμε και με τους Οικολόγους Πράσινους και με πρόσωπα και με συλλογικότητες που αναφέρονται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και προφανέστατα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Συζητήσεις, συναντήσεις και επαφές, έχουν γίνει υπό το φως της δημοσιότητας. Τίποτε εν κρυπτώ. Αλλά η συμφωνία ότι ο Κουβέλης πάει στη μία θέση, 10, 15 ή οχτώ βουλευτές του αναζητούν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει τίποτα κάτι τέτοιο συγκεκριμένο. Την εκλογική μας τακτική θα την αποφασίσουμε μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα συλλογικά μας όργανα, με απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής και προφανώς, σύμφωνα και με το καταστατικό μας με την απόφαση του Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο θα συγκληθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Μακριά από εμάς, μακριά από εμένα η αναζήτηση μυστικών διαδρόμων ή σκοτεινών διαδικασιών, όλα όσα γίνονται και όσα θα γίνουν θα είναι στο φως της δημοσιότητας, μπροστά στον ελληνικό προοδευτικό λαό. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Το λέω λοιπόν γιατί σίγουρα με τη διαδικασία που περιγράψατε, θα ληφθούν οι αποφάσεις αλλά από την άλλη πλευρά θα υπάρχει και αυτό που θα βαρύνει πάρα πολύ και θα είναι η δική σας εισήγηση.
Η ΔΗΜΑΡ και στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό. Άρα στο δικό μας μυαλό, μοιάζει μονόδρομος μία συνεργασία. Αυτή η συνεργασία φαίνεται ότι πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς από εκεί πηγάζουν αυτά τα σενάρια που είπατε. Ότι ο Κουβέλης θα είναι πρώτος στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μετά υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής; Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από εκλογές;
Σας είπα λίγο πριν ότι το τι θα πράξει η Δημοκρατική Αριστερά, συλλογικά θα το αποφασίσει. Το δεύτερο που σας είπα και επιμένω σε αυτό, ότι σε καμία περίπτωση ο οποιοσδήποτε από εμάς, ούτε προφανέστατα εγώ θα αποφασίσουμε οτιδήποτε ως μοναχικοί καβαλάρηδες, ερήμην των συλλογικών αποφάσεων του κόμματός μας. Και να σας πω και κάτι μια και κάνατε αναφορά στις δημοσκοπήσεις.
Πράγματι, τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ευχάριστα, δεν είναι καθόλου καλά για τη Δημοκρατική Αριστερά. Αλλά για πείτε μου, είναι ή δεν είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος η Δημοκρατική Αριστερά με αυτά τα κακά δημοσκοπικά ευρήματα που σήμερα κυμαίνονται από το 1,3 και φτάνουν στο 1,9 ; Γιατί ασχολούνται τόσο πολύ με τη Δημοκρατική Αριστερά; Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά έχει θέσεις, έχει απόψεις, έχει πολιτική παρουσία ανεξάρτητα από το δημοσκοπικό μέγεθος που καταγράφεται. Και τούτο σας λέω ανεξάρτητα αν επιβεβαιώθηκε, αν επιβραβεύτηκε από τους συμπολίτες μας στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά, δεν ήρθε για να φύγει. Η Δημοκρατική Αριστερά, το περιεχόμενο της πολιτικής της θέσης έρχεται από μακριά και πάει μακριά κ. Ευαγγελάτε.
Θα σας ενδιέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από εκλογές;
Κύριε Ευαγγελάτε δεν θα απαντήσω στο ερώτημά σας. Και ξέρετε γιατί δεν θα απαντήσω; Γιατί και το ερώτημά σας - δεν μιλάω για τη δική σας πρόθεση, δική σας πρόθεση είναι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον- εντάσσεται και αυτή εκ των πραγμάτων σε μία σεναριολογία η οποία επί της ουσίας αδικεί την πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας (…)
Εάν προκηρυχθούν εκλογές και η ΔΗΜΑΡ συνεργαστεί με κάποιο κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα, έτσι όπως ο νόμος ο εκλογικός ορίζει θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία της γιατί αλλιώς…
Όχι από πού το βγάλατε αυτό.
Να το εξηγήσω. Γιατί αλλιώς το κόμμα που θα συνεργαστεί θα κινδυνεύει να χάσει το μπόνους των 50 εδρών.
Όχι, κ. Ευγγελάτε αυτό είναι νομικά, συνταγματολογικά αβάσιμο. Ένα κόμμα μπορεί να διατηρεί την οργανωτική του και πολιτική του αυτονομία και να συνεργάζεται με το οποιοδήποτε άλλο κόμμα, στα ίδια ψηφοδέλτια. Και δεν θα ήθελα να εκληφθεί αυτό που σας λέω ότι προανακρούω μια άλλη κατεύθυνση απ’ όλα εκείνα που λίγο πριν ανέφερα. Αλλά, επειδή με ρωτάτε γι’ αυτό. Και επειδή με ρωτάτε πως μπορεί να συνεργάζεται κάποιο κόμμα με κάποιο άλλο εκλογικά, σας λέω ότι και το μπόνους των 50 εδρών μπορεί να εξασφαλίζεται και η οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια, πρέπει να διασφαλίζεται και αυτή στο ακέραιο. Και σε κάθε περίπτωση, την οποία εκλογική τακτική της ΔΗΜΑΡ θα την αποφασίσουν τα συλλογικά της όργανα (…)