Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

" Γιώργος Κύρτσος: Σε καλό δρόμο η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

"Οι επικριτές της θυμίζουν αυτούς που θέλουν να σπάσουν το θερμόμετρο επειδή τους ενοχλεί ο πυρετός"


Γιώργος Κύρτσος: Σε καλό δρόμο η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την αξιολόγηση και ενδεχόμενη αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου Επιτρόπου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό διάλογο κ. Dombrovskis, παρενέβη ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι οι νέες μέθοδοι οικονομικής διακυβέρνησης έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές και απάντησε σε όσους επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι συγχέουν τη διαδικασία με την πολιτική ουσία και ότι είναι " σαν να σπάνε το θερμόμετρο επειδή τους ενοχλεί ο πυρετός που μπορεί να συνδέεται με κάποιου είδους οικονομική ή δημοσιονομική ασθένεια".

Απαντώντας στις επικρίσεις των ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής Αριστεράς και κυρίως των ευρωβουλευτών που κινούνται στα δεξιά και είναι ευρωσκεπτικιστές ή αντιευρωπαίοι, ο κ. Κύρτσος επέμεινε ότι τα ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών και της αναγκαίας προσαρμογής κυριαρχούν στον ελληνικό δημόσιο βίο με ή χωρίς ΟΝΕ, με ή χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας, με ή χωρίς ευρώ, με ή χωρίς το εξάπτυχο και το δίπτυχο της οικονομικής διακυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι η κρίση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος που αποσταθεροποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό και στέκεται εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεσπόζει στο δημόσιο διάλογο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 χωρίς να έχουν γίνει ακόμη οι αναγκαίες αλλαγές. Απευθυνόμενος σε ευρωβουλευτή του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)|, ο οποίος στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει την αποτυχία του ευρώ αναφέρθηκε στη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, ο κ. Κύρτσος θύμισε ότι πριν μερικά χρόνια οι περισσότερες συντάξεις στην Ελλάδα ήταν στα επίπεδα ή και ξεπερνούσαν τα 100% του τελευταίου μισθού, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35% ως 40%. Κατά την άποψη του κ. Κύρτσου, η χαλαρότητα στη δημοσιονομική διαχείριση και η μη προσαρμογή στους κανόνες της ΟΝΕ οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική και κοινωνική κρίση και όχι το ευρώ.

Ειδικά για το ευρώ, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι μετά τις παρεμβάσεις του Πρόεδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι έχει διολισθήσει 10% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και έτσι μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών. Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι οι νέοι μηχανισμοί εποπτείας, συντονισμού και διορθωτικών παρεμβάσεων, διευκόλυναν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να βγουν από τα δικά τους μνημόνια και τη Λεττονία και τη Λιθουανία να ολοκληρώσουν με επιτυχία ειδικά προγράμματα προσαρμογής.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δέχτηκε ερωτήσεις από την πτέρυγα των δεξιών και ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαίων. Του ζήτησαν να συγκρίνει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας με της Γερμανίας και απάντησε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η σύγκριση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου με τα επιτόκια του ιρλανδικού και πορτογαλικού Δημοσίου. Επεσήμανε ότι το ιρλανδικό Δημόσιο διαθέτει τα δεκαετή ομόλογα στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο κατώτερο του 1,5% και το πορτογαλικό Δημόσιο με επιτόκιο της τάξης του 2,9%. Η Ελλάδα, με την αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση που συμπεριλαμβάνει και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογα επιτόκια δανεισμού.

Ο ευρωβουλευτής κ. Lucke , ηγέτης του κόμματος " Εναλλακτική για τη Γερμανία", που κινείται στα δεξιά και ζητεί τον τερματισμό της στήριξης των κρατών μελών του Νότου από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο, ρώτησε τον κ. Κύρτσο ποιός τελικά θα πληρώσει ενδεχόμενη ασυνέπεια του ελληνικού Δημοσίου.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απάντησε στον ηγέτη των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών ότι στόχος είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού προηγηθεί η εξασφάλιση σταθερών και αυξανόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί.

Με αυτό τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Κύρτσος, θα διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω οι Ευρωπαίοι πιστωτές.