ΔΗΜ.ΑΡ. με θέμα "Προοδευτική Διακυβέρνηση και Μεταρρυθμίσεις".
Η σημερινή μας εκδήλωση διεξάγεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα.
Η οξύτατη ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Η πλειοψηφία του πληθυσμού απειλείται από μόνιμο εγκλωβισμό σε συνθήκες φτώχειας.
Σε αυτή την κατάσταση οδηγηθήκαμε όχι μόνο εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά και εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδευσε τη χώρα στο «αφήγημα της επιτυχίας» (σαξές στόρυ) και δεν προώθησε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών και θα δημιουργούσαν καλύτερες προϋποθέσεις δημοσιονομικής προσαρμογής. Η χώρα βρίσκεται πάλι σε δύσκολη κατάσταση, με τους δανειστές να απαιτούν νέα επαχθή μέτρα. Όμως η εφαρμογή της ίδιας συνταγής δεν θα επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα.
Η πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας εκφράζει την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό αφορά πρωτίστως την αλλαγή πολιτικών ώστε να σταθεί δυνατή η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε με την ψήφο μας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλλουμε στην παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης και στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών.
Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι στην πραγματικότητα μια κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Είναι μια κίνηση τα νέα μέτρα να ληφθούν μετά τις εκλογές. Το ζήτημα όμως είναι να μη ληφθούν νέα επαχθή μέτρα.
Οι εκλογές ως μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας δίνουν τη δυνατότητα της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θα συμβάλλουμε από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Στόχος μας είναι να υπάρξει προγραμματικός διάλογος για το περιεχόμενο αυτής της προοδευτικής διακυβέρνησης. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε . Θα συμβάλλουμε ώστε η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις.
Απαιτείται ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και προώθηση ενός διαφορετικού εσωτερικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε προοδευτική κατεύθυνση.
Βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας πρέπει να είναι:
Η διευθέτηση του χρέους με σημαντική ελάφρυνσή του.
Η προσγείωση των δημοσιονομικών στόχων και τη σύνδεση τους με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.
Η προώθηση ενός διαφορετικού εσωτερικού προγράμματος με μεγάλες δομικές αλλαγές, μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Για αυτό τονίζουμε πως η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές σε κράτος και οικονομία.
Αλλαγές που θα απαντούν με προοδευτικό, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο στα προβλήματα και τις υπαρκτές προκλήσεις της χώρας. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο τόσο την αποκατάσταση των αδικιών όσο κυρίως την μετάβαση σε μια νέα εποχή κανονικότητας, αξιοκρατίας, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης. Που θα ανασυγκροτούν τη χώρα με ανάπτυξη, απασχόληση και διάχυση των ωφελειών σε όλους. Με υπέρβαση της πελατειακής δομής του πολιτικού συστήματος και αντιμετώπιση της εξάρτησης του από εξωθεσμικά κέντρα.
Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αφορούν το σύνολο της θεσμικής και κοινωνικοοικονομικής συγκρότησης της χώρας.
Η πολιτική αυτή στη χώρα μας βρίσκεται σε άμεση σύνδεση και συναγωνιστική σχέση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης , τις δυνάμεις της Αριστεράς , της Οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που αγωνίζονται για την αλλαγή πολιτικών. Για την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της αλληλεγγύης , της ισοτιμίας, της πολιτικής ενοποίησης.
Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε.