Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ερευνητικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Ερευνητικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Moedas σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γ. Κύρτσου


Με αφορμή τον παγκόσμιο κίνδυνο από την εξάπλωση του ιού Έμπολα, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχέδιο προώθησης της συνεργασίας των επιστημονικών πεδίων της μικροβιολογίας, της ιολογίας και της βιοπληροφορικής, με στόχο την πρόβλεψη κρίσεων πανδημίας, τη στιγμή που οι προαναφερόμενες επιστήμες έχουν τη δυνατότητα και τα κατάλληλα μοριακά και άλλα επιστημονικά «εργαλεία», ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση επικίνδυνων ιών και, μικροοργανισμών στις κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Κύρτσος ζήτησε ακόμη να μάθει αν έχει αναλάβει δράσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των κλάδων αυτών και πώς προωθεί τα θετικά για την προάσπιση της υγείας των Ευρωπαίων αποτελέσματά τους.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, κ. Μoedas τόνισε ότι το Δεκέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την αύξηση της ετοιμότητας έναντι μεταδοτικών επιδημιών. Σε ό,τι αφορά τα βασιζόμενα σε αλληλουχίες δεδομένα για τα παθογόνα, στην πρόσκληση, ζητήθηκε να παράγονται, να αποθηκεύονται και να αναλύονται σε συνδυασμό με κλινικά, μικροβιολογικά, επιδημιολογικά, και άλλα δεδομένα για την εκτίμηση του κινδύνου σε κατάλληλο σύστημα πληροφορικής για όλους τους τομείς (δημόσια υγεία, τρόφιμα, υγεία των ζώων).

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος κ. κ. Μoedas , ήδη από την 1η Δεκεμβρίου 20141 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία επιχορήγησης ύψους 20 εκατ. ευρώ για δράση έρευνας και καινοτομίας, η οποία θα επιτρέπει την ερμηνεία των βασιζόμενων σε αλληλουχίες δεδομένων για τα παθογόνα σε συνδυασμό με συναφή δεδομένα (π.χ. κλινικά, επιδημιολογικά δεδομένα) σε μια ολοκληρωμένη, διατομεακή, διεπιστημονική, διεθνή προσέγγιση «Μία υγεία».

Ο αρμόδιος Επίτροπος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα υπάρχει όχι μόνο συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και με άλλους οργανισμούς για την εξασφάλιση της συμπληρωματικότητας και της συμβατότητας με τις υφιστάμενες βάσεις δεδομένων και τα συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών 2 ενώ το έργο θα καθιερώσει τον ανοικτό και άμεσο διάλογο με τους ενδιαφερομένους, τους μελλοντικούς παρόχους δεδομένων και τους χρήστες πληροφοριών 3.


1 COMPARE («ΣΥΝεργατική πλατφόρμα διαχείρισης για την ανίχνευση και ανάλυση των (επαν)εμφανιζόμενων τροφιμογενών νόσων στην Ευρώπη»), ιστότοπος που θα είναι σύντομα διαθέσιμος.

2 Πλατφόρμα επιδημιολογικών πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τα τρόφιμα και τις υδατογενείς νόσους ((FWD-EPIS), Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης διαχειριζόμενο από το ECDC (βάση δεδομένων TESSy), Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης («ΣΕΠΑ») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύστημα ταχείας ενημέρωσης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), και τα δίκτυα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
3 Διεθνείς δημόσιες και κτηνιατρικές αρχές υγείας και ασφάλειας τροφίμων (π.χ. Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE)• εθνικές δημόσιες και κτηνιατρικές αρχές υγείας και ασφάλειας τροφίμων (π.χ. φορείς δημόσιας υγείας των κρατών μελών και εθνικά εργαστήρια αναφοράς)• βιομηχανία (επεξεργασίας) τροφίμων με ικανότητα ακολουθίας (π.χ. Unilever, Nestlé)• ερευνητικά ιδρύματα και μεμονωμένοι ερευνητές (π.χ. μοριακής, κλινικής, επιδημιολογικής, βιοπληροφορικής επιστήμης) σε τομείς που αφορούν την υγεία ανθρώπων και ζώων, όπως ιολογία, βακτηριολογία και πρωτοζωολογία• κλινικοί ιατροί που απασχολούνται στην πρωτογενή και νοσοκομειακή περίθαλψη (ανθρώπινη και κτηνιατρική).