Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Μάριο Ντράγκι για την πολιτική της ΕΚΤ, αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα.

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Μάριο Ντράγκι για την πολιτική της ΕΚΤ, αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα.



Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική της, στα πλαίσια και των νέων εποπτικών της εξουσιών, αναφορικά με την αντιμετώπιση των κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουΐ, σύμφωνα με τις οποίες, “τα κρατικά ομόλογα δεν πρέπει να θεωρούνται μηδενικού ρίσκου και ενδεχομένως να πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα ποσοτικά όρια αναφορικά με την κατοχή τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες” και ζητά από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκαθαρίσει κατά πόσο “Υπάρχουν σχέδια για την επιβολή ορίου στην κατοχή κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες” και εφόσον υπάρχουν, εάν έχουν υπολογιστεί “οι επιπτώσεις στις αγορές κρατικού χρέους, στο κόστος του δημόσιου δανεισμού και στο τραπεζικό σύστημα”.

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει την πρόταση του Οίκου Αξιολόγησης Moody’s για “αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της οροφής κινδύνου (risk ceiling) για τις χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος για έξοδο από την ΟΝΕ έχει εξαφανιστεί”, ρωτά την ΕΚΤ για ποιο λόγο “δεν εφαρμόζει παρόμοιες «διευκολύνσεις» για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενισχύοντας έτσι την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της νομισματικής της πολιτικής” που έχει, ήδη, ανακοινώσει.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουΐ, δήλωσε ότι τα κρατικά ομόλογα δεν πρέπει να θεωρούνται μηδενικού ρίσκου και ενδεχομένως να πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα ποσοτικά όρια αναφορικά με την κατοχή τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s, έχει προτείνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της οροφής κινδύνου (risk ceiling) για τις χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος για έξοδο από την ΟΝΕ έχει εξαφανιστεί. Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αξιόχρεου όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων που εκδίδονται σε μια χώρα, όπως οι καλυμμένες ομολογίες ή τα τιτλοποιημένα δάνεια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την αποδοτικότητα των, πρόσφατων, μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
Υπάρχουν σχέδια για την επιβολή ορίου στην κατοχή κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες και εάν ναι έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στις αγορές κρατικού χρέους, στο κόστος του δημόσιου δανεισμού και στο τραπεζικό σύστημα;
Πως κρίνει την πρόταση της Moody’s για διεύρυνση της διαβάθμισης του επενδυτικού ρίσκου μιας χώρας; Γιατί δεν εφαρμόζει η ΕΚΤ παρόμοιες «διευκολύνσεις» για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενισχύοντας έτσι την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της νομισματικής της πολιτικής;