ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΣΤΟ Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΑΡΓΥΡΟ
*για καταγγελία Χαϊκάλη
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καταγγελίες τέτοιου επιπέδου είχαμε και το προηγούμενο διάστημα κι αυτός ήταν ένας λόγος που επισπεύστηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου για να μη δηλητηριάζεται η δημόσια ζωή. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για να δούμε ψύχραιμα αν όντως ευσταθεί η καταγγελία, η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή. Πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα φτιάχνεται κλίμα βάσει ανυπόστατων γεγονότων.
*για την εκλογή ΠτΔ
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Νομοθέτης λέει ότι ο Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν πρέπει να εκφράζει μια μονοκομματική Κυβέρνηση ή δύο κόμματα, πρέπει να εκφράζει ένα συνολικό πολιτικό σύστημα, μια μεγάλη πλειοψηφία. Γι΄ αυτό έβαλε στο Σύνταγμα το όριο των 180 βουλευτών. Για να διαμορφώσει τις συνθήκες της συναίνεσης, όχι τις συνθήκες της αποσταθεροποίησης και όχι για να εκβιάζει ο εκάστοτε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Εμείς λοιπόν με το πνεύμα του Νομοθέτη και με το πνεύμα του Συντάγματος θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βρεθεί αυτή η συναίνεση.
Πιστεύω ότι λύση είναι η λύση που φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα έχουμε και τη δεύτερη ψηφοφορία που θα έχει ένα αποτέλεσμα. Θα το αξιολογήσουμε και θα πάμε στην τρίτη ψηφοφορία με μόνο κίνητρο τη σταθερότητα και την επίτευξη του στόχου, να υπάρξει στροφή σε εθνική συνεννόηση και σε ένα πλαίσιο συνολικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.
*για εθνική συνεννόηση
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όταν λες ότι η χώρα πρέπει να έχει σταθερότητα, να προχωρήσει με ένα πολιτικό σύστημα ενωμένο για τη διαπραγμάτευση του χρέους κι όταν βάζεις την ατζέντα της εθνικής συνεννόησης, πρέπει να την υπηρετείς αυτή την ατζέντα. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε από το 2009 μέχρι και σήμερα ότι με μεγάλο κόστος υπηρέτησε αυτή την ατζέντα. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί για να ψηφίζουμε επώδυνα μέτρα. Κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό για να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία κάτω από την πίεση των 36 δισεκατομμυρίων ελλείμματος που άφησε η Κυβέρνηση Καραμανλή.
Όσοι έχουν βγει σήμερα κι έχουν πει στον ελληνικό λαό ότι έχουν εύκολο δρόμο, δεν έχουν χρόνο την επόμενη μέρα να κάνουν περίεργες στροφές και πρέπει άμεσα να αποδείξουν την ευκολία αυτού του δρόμου. Κι επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι ψεύδονται, θα βρεθούν υπό μεγάλων ερωτημάτων και δύσκολων απαντήσεων. Για αυτό πιστεύω ότι η διαδικασία της εκλογής προέδρου δίνει την ευκαιρία να γίνει στροφή στον ρεαλισμό, ιδιαίτερα από την Αντιπολίτευση, αλλά και από την Κυβέρνηση.
*για το ΠΑΣΟΚ
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μια ιστορική διαδρομή και σφράγισε τη μεταπολίτευση. Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο αυτοί που έγιναν Υπουργοί και Πρωθυπουργοί, αυτοί που πήραν τις πιο σημαντικές αποφάσεις και που για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν οι πρωταγωνιστές, να συζητάνε οποιοδήποτε σενάριο διάσπασης της παράταξης. Δεν το δικαιούνται.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει μικρύνει πάρα πολύ, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 45%. Δεν υπάρχει πολυτέλεια ο καθένας να έχει προσωπική στρατηγική. Εάν θέλουμε αυτή η παράταξη να δικαιωθεί για τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε για τη χώρα, πρέπει όλοι να μείνουμε μέσα στην σε αυτή. Να σεβαστούμε τις θεσμικές διαδικασίες και αν διαφωνούμε, όταν τελειώσουν οι εκλογές, αν θα γίνουν, να κάνουμε ένα δημοκρατικό συνέδριο για να εκφράσουμε στα όργανά μας τις ανησυχίες μας.
Όλοι έχουμε ανησυχίες για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά τις εκφράζουμε στα όργανα, δεν τις περιφέρουμε ούτε στα κανάλια, ούτε στα ραδιόφωνα. Να συζητήσουμε να βρούμε τον βηματισμό μας, αλλά στα όργανα θεσμικά. Όποιος διανοηθεί τη διάσπαση της παράταξης ιδιαίτερα από τη γενιά αυτή η οποία πρωταγωνίστησε στις πιο σημαντικές αποφάσεις, για μένα θα διαπράξει ιστορικό έγκλημα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ