Κυρ. Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Ν. Παππάς: «Για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο» * Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Κυρ. Βελόπουλος: Έχουμε διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη για την Υγεία * Βουλή-ν/σ προσωπικός γιατρός: Σφοδρή αντιπαράθεση Άδ. Γεωργιάδη-Κυρ. Βελόπουλου στην Ολομέλεια * Π. Μαρινάκης: Σίγουρα το επόμενο διάστημα θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ * Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις εργασίες της COP29 * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι * Συμμετοχή του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στις συναντήσεις της Υπεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ...www.vouli.net

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΤΟ Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (Λ. Καλαρρύτης)




- Καλημέρα κ. Σουρλέτη και χρόνια πολλά. Θα μας χρεοκοπήσετε;…

Θα σας χρεοκοπήσουμε;… Κοιτάξτε… αυτό που θέτετε ως ερώτημα και μάλιστα με μια δόση αστεϊσμού, ισχύει για ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας Είναι χρεοκοπημένοι πολλοί συμπολίτες μας και πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό βέβαια δεν είναι επειδή οι ίδιοι δεν τα έκαναν καλά. Είναι διότι τους χρεοκόπησε μια εφαρμοζόμενη πολιτική

- Σωστό είναι αυτό. Υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν βάλει λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες…

.. Και πολλοί άνθρωποι με κόκκινα δάνεια, κάθε είδους δάνεια…

- Πάμε στην πιθανή επόμενη μέρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Έχει διατυπώσει και ο κ. Τσίπρας και εσείς και στελέχη σας, μίλησα χθες και με τον κ. Λαφαζάνη και τον κ. Στρατούλη, ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση είναι κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Και μάλιστα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό δεν είναι μονομερής ενέργεια, ότι από τη Βουλή ψηφίστηκαν νόμοι, από τη Βουλή θα ψηφιστεί η κατάργησή τους Σε αυτή την κίνηση έχετε συνυπολογίσει τις αντιδράσεις των δανειστών; Δηλαδή πώς θα αντιδράσουν;..

Προφανώς το έχουμε συνυπολογίσει. Και γνωρίζουμε καλά ότι τόσο στο σκεπτικό των δανειστών όσο και της κυβέρνησης Σαμαρά και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων αυτά τα δύο πήγαιναν πακέτο. Τι δηλαδή; Ότι η υπόθεση των δανειακών συμβάσεων πήγαινε πακέτο με κάποια μέτρα τα οποία συνομολογούσαν μεταξύ τους. Βεβαίως έχει κυλήσει αρκετός χρόνος, έχουμε πια τη διαπιστωμένη αποτυχία αυτού του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να πάει πλέον άλλο στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια πολιτική. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι προτεραιότητά μας είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική η οποία και την κρίση θα αναχαιτίζει, την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και θα επανεκκινεί την ίδια την οικονομία. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;…

- Αυτό είναι το ζητούμενο. Υπάρχει σχεδόν γενική παραδοχή ότι το μνημόνιο, αυτή η πολιτική οδήγησε σε ύφεση και σε αυτά που ζούμε εν πάση περιπτώσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό γιατί εφαρμόστηκε με μεγαλύτερη ένταση. Όμως, πρακτικά, η κατάργηση.. δεν μιλάμε πια θεωρητικά, οι εκλογές είναι ante portas,η επόμενη μέρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα που λέτε. Το ενδεχόμενο να πουν οι δανειστές, όχι, διαφωνούμε, κλείνουμε την στρόφιγγα, σταματάμε τη χρηματοδότηση της χώρας. Τι γίνεται σ΄ αυτή την περίπτωση; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;…

Δεν μπορούμε να βαδίζουμε με υποθετικά σενάρια. Από τη μία έχουμε κάτι το οποίο υλοποιήθηκε και έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και όλοι πλέον συμφωνούμε, ή εν πάση περιπτώσει οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, και από την άλλη γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν υπήρξε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία να βάλει το θέμα της διαπραγμάτευσης με πραγματικούς όρους. Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η προσπάθεια. Θυμόσαστε ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός ο οποίος κάλεσε ουσιαστικά την τρόικα και της άνοιξε την πόρτα. Ο κ. Παπαδήμος συνέχισε την ίδια πολιτική. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος την κατήγγειλε, την υλοποίησε μετά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Άρα δεν πρέπει αυτός ο λαός να αποπειραθεί, μέσα από μια ισχυρή, αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών κυβέρνηση, να θέσει τα ζητήματα;
Τώρα πια δεν είμαστε στην αρχή. Τώρα πια έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Έχουμε δει το αδιέξοδο αυτών των επιλογών…

- Άρα εκτιμάτε ότι αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσει θέμα διακοπής ή εν πάση περιπτώσει μεταβολής του υφιστάμενου προγράμματος αλλαγών και αρνηθούν οι δανειστές και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει, ότι θα συνυπολογίσουν οι δανειστές και για αυτούς μια πιθανότητα ρήξης….

Είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν σ΄ αυτή τη συζήτηση. Πρώτα απ΄ όλα ότι δεν είναι μόνο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων οικονομικών στρατηγικών. Βλέπουμε ότι η ίδια η Ευρώπη, λόγω αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης ακαμψίας και στασιμότητας, κινδυνεύει. Κινδυνεύει πια η οντότητά της, και η πολιτική και η κοινωνική της συνοχή, αλλά και το οικονομικό πεδίο χάνει συνεχώς θέσεις. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητεί πια αυτή τη γερμανοκεντρική οικονομική στρατηγική. Και βλέπουμε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την περίπτωση των τελευταίων προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας που εξαιρέθηκαν τελικά από τα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

- Άρα από τα λεγόμενά σας, όχι μόνο τα δικά σας, και του κ. Τσίπρα και τα δικά σας, θα πάμε σε ένα πολιτικό μπρα ντε φερ αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί…

Θα πάμε σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του χρέους, όπου προσέξτε δεν είναι το ελληνικό μόνο χρέος. Ουσιαστικά είναι και μια συζήτηση αναγκαία για το παρόν και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Εκεί πάνω μπορεί να οικοδομηθούν συμμαχίες.

- Άρα πιστεύετε ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρωπαϊκές εξελίξεις;….

Το πιστεύω ακράδαντα. Κι αυτό είναι που φοβούνται οι αντίπαλοί μας. Καταλύτης κατ΄ αρχήν για πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Απέναντί μας θα είναι ο κ. Σόιμπλε και η κα Μέρκελ. Αλλά από κει πέρα, επαναλαμβάνω, υπάρχουν πάρα πολλές φωνές, πολύ περισσότερες απ΄ ότι το 2012, όπου ομιλούν για την ανάγκη να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή.

- Είχε δηλώσει και από ραδιόφωνο Παραπολιτικά ο κ. Αλ. Μητρόπουλος ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα ανοίξει διάφορα ζητήματα, ακόμα και παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο, προσώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην εφαρμογή του μνημονίου. Ισχύει κάτι τέτοιο; Θα προχωρήσετε σε διαδικασίες, σε δικαστική διερεύνηση και για πολιτικά πρόσωπα;…

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σ΄ αυτό το θέμα. Εμείς γνωρίζετε ότι είχαμε καταθέσει μια πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ζητήματα της οικονομίας. Πώς φτάσαμε ως εδώ και με ποιών τις ευθύνες. Μέσα από μια τέτοια διερεύνηση θα προκύψουν και τυχόν ευθύνες. Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας. Άρα αυτό που λέτε ως ειδικά δικαστήρια είναι κάτι το οποίο έπεται.
Από κει και έπειτα, προσέξτε.. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα τα οποία πρέπει να μας ψυλλιάσουν. Και τι εννοώ. Δεν μπορείς να ψηφίζεις νόμο που να απαλλάσσει των ευθυνών τους τα μεγάλα στελέχη των τραπεζών ή του ΤΑΙΠΕΔ που χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια κρίσιμες αποφάσεις. Γιατί αυτή η ασυλία; Τι κρύβει αυτή η ασυλία;

- Άρα και η εξεταστική που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση θα αφορά και το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο, άρα κυβέρνηση Παπανδρέου, και στη συνέχεια πώς εφαρμόστηκε…..

Όχι μόνο. Και ένα προγενέστερο χρόνο. Σας παραπέμπω στην συγκεκριμένη πρόταση που είχαμε κάνει στην παρούσα …. της Βουλής.

- Άρα και στο τι εφαρμόστηκε μετά σε σχέση και με αυτό που αναφέρατε, ασυλία στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ κλπ, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος στη συνέχεια. Αυτό πότε προσδιορίζεται χρονικά, αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές;

Με ρωτάτε κάτι το οποίο δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή έχει σημασία. Εγώ καταθέτω αυτή τη στιγμή μια πολιτική δέσμευση….

- Έχει σημασία, γιατί και ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι θα το κάνει και δεν έγινε.

Τώρα, μας συγκρίνετε με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός ανθρώπου που έκανε μια μεγάλη τούμπα σε όλα τα ζητήματα πριν το ΄12.

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αλλά όχι αυτοδύναμα, ποιοι είναι οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι σας; Το Ποτάμι….. Η ΔΗΜΑΡ, απ’ ότι φαίνεται, θα προχωρήσει σε μια εκλογική συμπόρευση με τη συμμετοχή στελεχών της στα ψηφοδέλτιά σας, έτσι δεν είναι;

Μας ενδιαφέρει να είναι απολύτως σαφές ότι η οποιαδήποτε εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία θα είναι στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης και δημόσια κατατεθειμένης προγραμματικής πρότασης. Αυτή μας δεσμεύει απέναντι στον κόσμο, εκεί πάνω καλούνται να συμφωνήσουν όσοι συμφωνήσουν μαζί μας. Βεβαίως, πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι φερέγγυα και τα πρόσωπα που λένε ότι συμφωνούν μαζί μας. Πολλοί ίσως να εμφανιστούν τώρα αντιμνημονιακοί ξαφνικά.

- Ο κ. Καμένος είναι φερέγγυο πολιτικό πρόσωπο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Ο κ. Καμένος εκπροσωπεί έναν χώρο, ο οποίος έχει τις δικές του αρχές. Εμείς δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων σε όλα τα ζητήματα. Γνωρίζουμε θέματα στα οποία συμφωνούμε, γνωρίζουμε και πάρα πολλά στα οποία δεν συμφωνούμε. Γι’ αυτό και δεν έχουμε ποτέ μιλήσει για μια συνεργασία εφ’ όλης της ύλης.

- Δεν αποκλείετε κιόλας μια εκλογική συνεργασία, αναλόγως και των εκλογικών δεδομένων;

Το αναλόγως των εκλογικών δεδομένων είναι κάτι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό ας μείνουμε εκεί.

- Πάντως, μιλώντας χθες εδώ στα Παραπολιτικά ο κ. Ρήγας είπε ότι αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί σε ρόλο ρυθμιστή την επόμενη μέρα, θα εξέταζε θετικά μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις, δηλαδή δέσμευση για παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόσασταν;

Αυτό μου θυμίζει αυτό που λέγαμε σε μικρότερη ηλικία, ότι αυτός είναι «όπου φυσάει ο άνεμος». Αυτό και αν είναι αφερέγγυο. Το ΠΑΣΟΚ έχει τόσο μεγάλες ευθύνες για το που οδηγηθήκαμε και το πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ, ταυτόχρονα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτό που ονομάζουμε οικονομικό νεοφιλελευθερισμό και στην ουσία τον είχε ενστερνιστεί πολύ πριν τα χρόνια του μνημονίου και αποτελούσε την βασική του προγραμματική πρόταση. Άρα, το να μιλάει κανείς σήμερα για μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ είναι κάπως σαν ανέκδοτο.

- Μια τελευταία ερώτηση. Το ΠΟΤΑΜΙ βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς ή στη ΝΔ, από τη μέχρι τώρα κατάθεση των πολιτικών του προτάσεων;

Το ΠΟΤΑΜΙ λειτουργεί ως ανάχωμα σε ένα κύμα ανατροπής. Αυτό ίσως να μην μπορέσαμε να το καταλάβουμε από τις πρώτες στιγμές, αλλά φρόντισε ο κ. Θεοδωράκης και μας το είπε. Άκουσα μια δήλωσή του όπου είπε: «κοιτάξτε να δείτε, εμείς θα κυβερνήσουμε με όποιον θέλει να κυβερνήσει». Είναι αυτό πολιτικό στίγμα; Έχει κάποια πολιτική διακριτότητα; Ή είναι ένας πολιτικός χαμαιλεοντισμός;

- κ. Σκουρλέτη, ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλό εκλογικό αγώνα. Θα είστε ή Β΄ Αθηνών ή Επικρατείας, δεν έχει κλείσει ακόμα…

Θα το δούμε.

- Καλή επιτυχία να έχετε όπου κατέβετε.


30/12/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ