Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ 9,84 ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ





· για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις πληροφορίες περί εμπλοκής

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, είναι γεγονός. Άλλωστε έχουμε  πει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, πολύπλοκες . Ο κ. Βενιζέλος τό’ χει πει το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές φορές. Πρέπει  μέσα από τη διαπραγμάτευση  να διαμορφώσουμε ενιαία φιλοσοφία γιατί έχουμε δύο στόχους: την αξιολόγηση και τη μεγάλη συμφωνία για την επόμενη μέρα, αυτά γίνονται μαζί. Η επιδίωξή  μας είναι μέσα στο Δεκέμβριο να τελειώσει η αξιολόγηση και πριν την εκλογή του νέου Προέδρου Δημοκρατίας να έχει τελειώσει και η συμφωνία και να παρουσιαστεί στο λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τα διεθνή πρακτορεία προκύπτει ότι από την πλευρά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος.

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Σας θυμίζω ότι πριν από τρεις μέρες, γινόταν λόγος για τελεσίγραφο 48 ωρών, τώρα κάποιοι λένε για παράταση προγράμματος. Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρόκειται για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και ότι θέλουμε να βρεθεί λύση για να πάμε στην επόμενη μέρα.


· Οι κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα θέματα, τα οποία το ΠΑΣΟΚ δε συζητά;

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω λόγο που ρωτώ για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και νεώτερες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Τις άκουσα. Καλό είναι ο  κ. Γεωργιάδης να σταματήσει να κάνει δηλώσεις και να μιλούν οι αρμόδιοι για να δίνουν υπεύθυνη ενημέρωση στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε ότι αποτελεί ιστορική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ αν πει «όχι» στα εργασιακά.

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση, τα εργασιακά δεν είναι ψηλά στην ατζέντα. Είναι άλλα τα θέματα. Αυτοί που παρακολουθούν τη διαπραγμάτευση, είναι εκείνοι που μπορούν να δίνουν υπεύθυνη ενημέρωση στο λαό. Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να δημιουργούνται  φτηνές εντυπώσεις. Είναι εκτός θέματος.
Τα σημαντικά θέματα είναι τα δημοσιονομικά, το ζήτημα του ασφαλιστικού που εμείς ως κυβερνητικοί εταίροι δε θέλουμε να ανοίξει για να μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ζητούν;

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι ανοικτό πάνω στο τραπέζι. Επίσης δε θέλουμε την απελευθέρωση  των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δε θέλουμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα τρόφιμα, αλλά και στα νησιά. Σχετικά με αυτά έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα. Για το δημοσιονομικό κενό λέμε ότι είμαστε μία χώρα που έχουμε καταφέρει –και αυτό θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό – νά ΄χουμε μηδενικό έλλειμμα, ρυθμούς ανάπτυξης τους μεγαλύτερους στην Ε.Ε. σήμερα, ενώ ο στόχος μας για το ’15 είναι περίπου στο 3% και επίσης έχουμε καταφέρει να ’χουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά είναι τα μεγάλα μας όπλα.
Το σημαντικό θέμα που υπάρχει και που το εκμεταλλεύονται αρνητικά για μας, που δεν υπήρχε στις αντίστοιχες με μας χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, είναι η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η πολιτική αστάθεια και ανασφάλεια.

· Για την εκλογή του ΠτΔ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση αυτό το αποδίδει στην αντιπολίτευση αλλά η κυβέρνηση είναι εκείνη που διαπραγματεύεται και από αυτήν καθορίζεται το κλίμα και στους δανειστές.

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν είναι τόσο απλό. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία η αντιπολίτευση είχε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση και δεν υπήρχαν αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Επιπλέον το  θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας  έχει πολύ μεγάλη σημασία έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία σταθερότητας της χώρας. Γι αυτό λέμε ότι εδώ το σκηνικό είναι πιο περίπλοκο. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ας αφήσουμε να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις και ο καθένας από την πλευρά του ας κάνει αυτά που πρέπει, ώστε οι εξελίξεις να αποβούν υπέρ των συμφερόντων της χώρας, αλλά κυρίως υπέρ της προοπτικής της

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένης της ρευστότητας που προκαλείται από την προεδρική εκλογή, γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία –την οποία έχουν ζητήσει και στελέχη του κόμματος σας  όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης – ώστε να έρθει πιο νωρίς η εκλογή ή τουλάχιστον να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για το πρόσωπο.

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Το θέμα δεν είναι τι λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης . Υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις, σύμφωνα με τι οποίες η διαδικασία θα ξεκινήσει με το νέο χρόνο. Αλλά όταν η αξιωματική αντιπολίτευση λέει, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη γραμμή της, «εκλογές τώρα και  παραιτηθείτε», δε μπορεί να γίνει καμία υπεύθυνη συζήτηση. Υπάρχουν  κάποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ζήτησαν να υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα του Προέδρου Δημοκρατίας και από κει και πέρα να δούμε το χρόνο των εκλογών. Έχουμε  μια εικόνα αλαλούμ στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλα λέει ο κ. Παππάς, άλλα ο κ. Σταθάκης, άλλα ο κ. Λαφαζάνης, άλλα ο κ. Μητρόπουλος. Αυτή η πανσπερμία αντιφατικών απόψεων κάνουν κακό στην εικόνα της χώρας .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πανσπερμία θα μπορούσε να την καταλογίσει κανείς και στην κυβέρνηση, παράδειγμα οι σχέσεις Γεωργιάδη με το ΠΑΣΟΚ

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς καταδικάσαμε πολύ αυστηρά τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι με αυτές υπονομεύεται η διαπραγμάτευση που κάνουν τα αρμόδια στελέχη. Οι απόψεις αυτές αποδοκιμάστηκαν κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σε κάθε περίπτωση όμως είναι άλλης τάξης θέμα. Είναι θλιβερό να βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης με χαμηλή συναίσθηση ευθύνης και να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για θέματα και μεταρρυθμίσεις που το ΠΑΣΟΚ τα έχει προωθήσει τα προηγούμενα χρόνιά, όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ήταν απούσες  από αυτό το μέτωπο των σκληρών προσπαθειών. 
 Σε τελική ανάλυση αυτό που απασχολεί σήμερα την κοινωνία, σ΄ όλο το φάσμα της, από τον απλό εργαζόμενο και τον άνεργο μέχρι το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία είναι να γίνουν βήματα, ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα. Βλέπετε την ανταπόκριση των επιχειρηματιών που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία στη ρύθμιση των 100 δόσεων μέσα σε 9 μέρες έχουμε ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ από ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων κι αυτό είναι και μία απάντηση και στους δανειστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχει πιθανότητα αύξησης του δημοσιονομικού κενού. Αποδεικνύεται ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικές, πιάνουν τόπο ενώ αντίθετα όσο έμενε το ζήτημα σε εκκρεμότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ταμεία και εφορίες ανέβαιναν κάθε μήνα κατά 1 δις.

· Για τη συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το συμπέρασμά σας από τη χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου –Παπανδρέου, αντιληφθήκαμε ότι υπήρξε διαφωνία…

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Οι ενστάσεις ή οι διαφωνίες μπορούν να κατατίθενται. Για μας το θετικό είναι ότι έγινε η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό σε θετικό φιλικό κλίμα, έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει και περαιτέρω απόψεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ - το οποίο διατηρεί τα σύμβολά του και την αυτονομία του - ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και σε άλλες δυνάμεις που κινούνται στο ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της κεντροαριστεράς, με ισότιμο τρόπο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε σήμερα στο δημοκρατικό κόσμο και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα δοθεί και από τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σημίτη. Θέλουμε ενότητα και συστράτευση.