Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ




Κύριοι Υπουργοί, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι χαίρομαι πολύ που είμαι στο Κιλκίς, μια πόλη πολύ γειτονική προς τη Θεσσαλονίκη που είναι το σπίτι μου και η πόλη που γεννήθηκα, χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ με μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία, την ενίσχυση του Νοσοκομείου του Κιλκίς, που έχει μια μακρά ιστορία γνωστή ευρύτερα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, μια παράδοση επιστημονική, μια παράδοση νοσηλευτική και χαίρομαι γιατί άκουσα ένα νέο και αποτελεσματικό Διοικητή πριν από λίγο να μας παρουσιάζει την πορεία του Νοσοκομείου του Κιλκίς και του συνδεδεμένου Νοσοκομείου της Γουμένισσας, κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό γιατί έτσι το Κιλκίς νιώθει ότι η πολιτεία το προσέχει. Προσέχει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, που είναι η υγεία των πολιτών η υγεία του πληθυσμού και χαίρομαι επίσης γιατί έτσι ενισχύουμε τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Χαίρομαι πραγματικά γιατί αυτά τα οποία μου είχε περιγράψει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και στενός μου φίλος και συνεργάτης ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, για το τι συντελείται στο Κιλκίς και ευρύτερα στο νομό, τα βλέπω τώρα να είναι μια πραγματικότητα, που την αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία και χαίρομαι γιατί επίσης εδώ διαμορφώνεται ένας επιστημονικός πυρήνας, ο οποίος μπορεί όλα αυτά να τα θέσει σε λειτουργία μαζί με το νοσηλευτικό και το υποστηρικτικό προσωπικό, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Έχουμε περάσει δύσκολα και περνάμε δύσκολα τα τελευταία πέντε χρόνια ως έθνος και ως λαός και ως κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που βγαίνουμε από την κρίση αυτή και αγωνιζόμαστε να περάσουμε σε ένα νέο καθεστώς, να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, να λειτουργούν όλες εκείνες οι εγγυήσεις της κοινωνικής συνοχής και της φροντίδας προς τον πολίτη, ο οποίος λίγες φορές στη ζωή του ίσως και καμία αν είναι τυχερός, θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει υπηρεσίες σε νοσοκομειακό επίπεδο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά όταν τις ζητήσει, πρέπει να μπορεί να τις βρει, να τις βρει σε ένα επίπεδο αξιόπιστο, αξιοπρεπές, λειτουργικό, αποτελεσματικό γιατί αυτό είναι που μένει τελικά ως εντύπωση και για τον ίδιο και για την οικογένειά του.
Αγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση να διατηρήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να διαμορφώσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ήταν ένα μεγάλο έλλειμμα για την πολιτεία μας και επίσης να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς όπως τώρα το εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, που δίνουν απάντηση σταδιακά σε όλη την Ελλάδα στην αγωνία των πιο ευπαθών ομάδων, που προσβλέπουν στο κράτος.
Γιατί συμβαίνει το εξής περίεργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία να το πούμε πιστεύω: όλοι κατηγορούν το κράτος για τα πάντα, αλλά ταυτόχρονα όλοι περιμένουν από το κράτος τα πάντα, στα πιο δύσκολα και ευαίσθητα πράγματα. Εάν το κράτος ως πάροχος ασφάλειας, δημοκρατικών εγγυήσεων, υπηρεσιών και ιδίως υπηρεσιών φροντίδας υγείας δεν λειτουργεί, τότε η κοινωνία η ίδια δεν νιώθει ότι υπάρχει ότι είναι ασφαλής και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε αυτό τον εθνικό στρατηγικό στόχο, που είναι να φτιάξουμε ένα άλλο κράτος, ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, που λειτουργεί και αναπτυξιακά, αλλά λειτουργεί και με κοινωνική ευαισθησία.
Αυτή είναι με πολύ συνοπτικό τρόπο η περιγραφή ενός κανονικού κράτους.
Η κρίση άλλωστε που βιώνει η χώρα και από την οποία αγωνιζόμαστε να βγούμε, μια κρίση με μεγάλο βάθος ιστορικό και χρονικό, δεν είναι μια κρίση  μόνο του κράτους ή κυρίως του κράτους, είναι και κρίση του ιδιωτικού τομέα και αυτό το βλέπουμε σε πάρα πολλά παραδείγματα. Ποτέ δεν λέμε όμως ότι «Ξέρετε, εκτός από τις προσπάθειες που κάνουμε για το κράτος χρειάζεται και μια αντίστοιχη προσπάθεια στους τομείς δράσης και λειτουργίας του ιδιωτικού στοιχείου, το οποίο πρέπει κι αυτό να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή».
Θα πω μόνο ότι το Κιλκίς ο νομός η πόλη έχει το πλεονέκτημα και το μειονέκτημα της γειτνίασης με τη Θεσσαλονίκη. Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα, που προσφέρει υποδομές, δυνατότητες, επαφές, ένα επίπεδο ζωής. Από την άλλη μεριά όταν έχεις ένα τέτοιο πολεοδομικό όγκο δίπλα σου, είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα γιατί μερικές δομές δεν μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως. Αυτό ισχύει και στον τομέα της υγείας.
Έχει η Θεσσαλονίκη πολλά Νοσοκομεία, δομές Τριτοβάθμιας Φροντίδας, πανεπιστημιακές Κλινικές, Κέντρα αριστείας, κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να μετακινηθεί προς τη Θεσσαλονίκη και να βρει εκεί πάρα πολλές επιλογές: επιλογές γιατρών, επιλογές ειδικοτήτων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία όμως για τα θεμελιώδη και τα βασικά, αυτά τα οποία πρέπει να έχει κανείς κοντά του, στο σπίτι του, σε ένα επίπεδο όχι μόνο Πρωτοβάθμιας αλλά και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας να υπάρχουν αυτοί οι θεσμοί αυτές οι δομές οι οποίες λειτουργούν εδώ ιδίως όταν υπάρχει και μια παράδοση.
Αυτό σημαίνει εξυπηρέτηση για τον πολίτη, σημαίνει όμως και ορθολογική οργάνωση και λειτουργία του συστήματος, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και γι' αυτό έχει νόημα μέσα σε ένα υγειονομικό χάρτη, ένα χάρτη υπηρεσιών υγείας και μια αντίληψη σύγχρονη για την οργάνωση και τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, να εντάξεις αυτές τις μονάδες όπως είναι το Νοσοκομείο του Κιλκίς και το Νοσοκομείο της Γουμένισσας, ώστε να υπάρχει ένα πλέγμα που εξυπηρετεί τελικά τον πολίτη και του δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας το οποίο είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ενδιαφέρονται όλοι οι πολίτες και αυτοί που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και αυτοί που δεν τις χρησιμοποιούν, αλλά φοβούνται ότι μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.
Με αυτή τη σκέψη θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Υπουργό και τους προκατόχους του βέβαια και όλους όσους βοήθησαν, το Διοικητή του Νοσοκομείου, όλο το προσωπικό το επιστημονικό, το νοσηλευτικό, το διοικητικό, το τεχνικό, τους εκπρόσωπους της τοπικής κοινωνίας, τον σεβασμιότατο, τον κ. Υφυπουργό, τον κ. Δήμαρχο όλους τους εκπρόσωπους του πολιτικού συστήματος παλαιούς και νυν συναδέλφους στη Βουλή.
Έχει μεγάλη σημασία τα μηνύματα αυτά να τα κατανοήσει και να τα αποδεχτεί η κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Βεβαίως ο καθένας έχει τις απόψεις του, τις προτεραιότητές του, τις επιφυλάξεις του. Πάντα υπάρχει το καλύτερο, αλλά πρέπει αυτά τα βήματα τα οποία είναι συγκεκριμένα, πρακτικά, χειροπιαστά να τα κάνουμε και από εκεί και πέρα πάντα υπάρχει το περιθώριο της βελτίωσης αλλά κυρίως της στήριξης και της συντήρησης αυτού του κεκτημένου το οποίο διαμορφώνεται.
Εύχομαι να είναι αχρείαστη η τρίτη πτέρυγα, δηλαδή  υπό την έννοια ότι όλο το Νοσοκομείο θα έπρεπε να ευχόμαστε να έχει όσο γίνεται μικρότερη ζήτηση, αλλά επειδή η ανθρώπινη υγεία είναι εύθραυστη και επειδή πάντα υπάρχουν προβλήματα, εύχομαι εδώ πραγματικά να βρίσκουν απάντηση στις ανησυχίες τους και τις αγωνίες τους οι πολίτες του νομού οι οποίοι θα προστρέχουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς που δεν είναι παρόντες αλλά είναι δίπλα, στους νοσηλευόμενους και τις οικογένειές τους και να ευχηθώ πραγματικά να είναι περαστικά όλα τα προβλήματα γιατί ας πω το πιο κοινότοπο απ' όλα: τίποτε δεν είναι τόσο πολύτιμο όσο η υγεία του κάθε ανθρώπου, που είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα.
Με αυτά τα λόγια χαίρομαι γιατί εγκαινιάζουμε σήμερα αυτή την τρίτη πτέρυγα του Νοσοκομείου του Κιλκίς. Σας ευχαριστώ πολύ.