Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο-Συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν * Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό * Συνάντηση του Κυρ.Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της COP29 * Στη δημοσιότητα η Πολιτική Απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ * Κυρ. Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός απομονώνει την Ελλάδα και από την Αμερική * Στ. Κασσελάκης: Δεν θα φύγω από την χώρα - Ο κόσμος θα αποφασίσει για το όνομα του κόμματος και τις θέσεις * Ν. Ανδρουλάκης: Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα εντάσσονται ανειδίκευτοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού; * Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της λαϊκής εργατικής αντιπολίτευσης, της μόνης αντιπολίτευσης που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση και το βάρβαρο σύστημα * Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Π. Μαρινάκης: Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το όχι, είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση * Τέσσερις προτάσεις για "μια έξυπνη πράσινη συμφωνία" παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της COP29 * Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Καθηγήτρια Maria Leptin, στην Κύπρο * Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγίας Φύλας, στα όρια του Δήμου Λεμεσού * Άκης Σκέρτσος: «Με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς δεν πρέπει να παίζουμε» * Ν. Δένδιας: Η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030»

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Μ. ΜΑΞΙΜΟΥ



Eυ. Βενιζέλος: Κάναμε μια τελική επισκόπηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών για την αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, που είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου. Είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα  της νέας σελίδας, που  σημαίνει πολλά για τη χώρα, για την πραγματική οικονομία. Σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά, για τα νοικοκυριά που θέλουν μια καλή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεών τους απέναντι στις τράπεζες.
Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το λέω, γιατί το κρίσιμο χρονικό σημείο δεν είναι απλώς και μόνο το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, που είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2014, αλλά το ζητούμενο είναι τώρα το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας, που αλλάζει μεν σελίδα αλλά επειδή οι αγορές είναι επιθετικές και κερδοσκοπικές έναντι της Ευρωζώνης, όχι έναντι της Ελλάδας, πρέπει να έχουμε την αναγκαία προστασία στη διάθεση μας.
Και φυσικά, η πιο μεγάλη προστασία δεν είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η προληπτική γραμμή, ας πούμε, για την οποία μιλάμε, το περιβόητο ECCL. Ο μεγάλος μηχανισμός είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι που έχει την απεριόριστη δύναμη πυρός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Δημοσιογράφος: Άρα, δε θέλουμε απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου; Μπορεί να πάμε σε παράταση του προγράμματος;
Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό;
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα μιλάτε για διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε. Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική.
Δημοσιογράφος: Περιμένουμε απόφαση στο Παρίσι ή θα ξαναδούμε την τρόικα στην Αθήνα;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το Παρίσι όμως είναι μια πολύ καλή διαδικασία την οποία εμείς είχαμε προτείνει, γιατί ο συμβολισμός είναι πιο φιλικός και πιο ελαφρύς και εν πάση περιπτώσει η πολύ συχνή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ό,τι και το καλύτερο, έτσι; Έχει εξελιχθεί ενοχλητικά, συμβολικά. Υπάρχουν οι διαδικασίες οι θεσμοθετημένες. Δηλαδή υπάρχει το λεγόμενο EuroWorking Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου.
Δημοσιογράφος: Άρα δεν θα ξανάρθει η τρόικα. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα;
Ευ. Βενιζέλος: Θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια. Είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες.  Λοιπόν, σημασία έχει ότι δεν μιλάμε, όμως, μόνο με την τρόικα και δεν μιλάμε μόνο για τα συνήθη θέματα της τρόικας. Μιλάμε για μια δέσμη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, για να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία, για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει μετά από μια μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπήκαμε, όχι επειδή αυτή είναι η κρίση, αλλά επειδή έτσι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με δύσκολες, αλλά τις μικρότερες δυνατές, συνέπειες την κρίση την οποία δεν την είχαμε –δυστυχώς- συνειδητοποιήσει ως κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουμε εικόνα;
Eυ. Βενιζέλος: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεκδικεί το σημαντικότερο δυνατό ρόλο, γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εν πάση περιπτώσει είχε και κάποιες θετικές όψεις για την Ευρωζώνη από πλευράς τεχνογνωσίας η συμμετοχή του. Αλλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής.
Λοιπόν, εμείς χρειαζόμαστε να έχουμε θώρακες αλλά θέλουμε και τα καλύτερα δυνατά επιτόκια, γιατί μας ενδιαφέρει να κρατάμε το μέσο επιτόκιο του χρέους μας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Ξέρετε τι δυσκολίες είχε να μειώσεις το επιτόκιο και να πας το μέσο επιτόκιο στο 2,1%, από εκεί που ήταν στο 5%; Ξέρετε τι σημαίνει να έχεις ένα χρέος το οποίο αυτοί που γνωρίζουν την αγορά το υπολογίζουν σ’ ένα ποσοστό εξαιρετικά μικρό του ΑΕΠ, πολλοί μιλούν για 60% του ΑΕΠ; Γιατί έχουμε ένα χρέος ονομαστικό και ένα χρέος σε καθαρή παρούσα αξία. Αν το προεξοφλούσαμε το χρέος μας τώρα πόσο θα ήταν; Αυτοί που είναι μέσα στην αγορά, μέσα στην πιάτσα, ξέρουν την πραγματικότητα.