Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ MEGA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΚΑΙ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ



Σχετικά με την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και τη συζήτηση για την πολιτική και οργανωτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει όπως υπήρχε, με τα σύμβολά του, την ταυτότητά του, τη διαδρομή του. Από κει και πέρα η προσπάθεια που κάνουμε είναι να διευρύνουμε πολιτικά τον χώρο μας, με τη συμπαράταξη κι άλλων πολιτικών δυνάμεων κινήσεων και προσωπικοτήτων, όπως έγινε στη συνεδρίαση της ΕΟΕΣ το διήμερο. Προσπαθούμε να κάνουμε με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ - της μεγαλύτερης δύναμης εκλογικά του δημοκρατικού χώρου, του χώρου που κινείται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ - μια ευρύτερη συμπαράταξη δυνάμεων, με μια συνεχή ανοιχτή πρόσκληση και προς τις άλλες δυνάμεις, τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις που διαμορφώθηκαν όπως αυτή του κ. Λυκούδη. Πιστεύουμε ότι στην πορεία του χρόνου, καθώς υπάρχει ίδια φιλοσοφία και κυρίως ίδιο περιεχόμενο στις πολιτικές και στρατηγικές μας επιλογές, να βρεθούμε στη διαδρομή και να συμπορευτούμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή στις εκλογές πως θα κατέβει, ως Δημοκρατική Παράταξη θα κατέβει, ως Ελιά, ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ελιά και η Ελιά μέσα στη Δημοκρατική Παράταξη;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Παράταξη. Χθες συμμετείχαν 500 άτομα από όλη την Ελλάδα, από το ΠΑΣΟΚ, από όλες τις κινήσεις κι όλες τις δυνάμεις  στην Συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής. Η απόφαση είναι ότι πάμε προς τα τέλη του Γενάρη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα έχουμε καινούριο όνομα στην ουσία.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι δεν έχουμε καινούργιο όνομα.  Έχουμε καινούριο όνομα ως εκλογική σύμπραξη - συμπαράταξη. Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και οι άλλες πολιτικές κινήσεις που υπήρχαν στην Ελιά ως πολιτικές κινήσεις θα υπάρχουν εν ισχύ.

Σχετικά με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει είναι να υπάρξει εθνική συνεννόηση και εθνική συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι θετικές, αν καταλήξουν σε μια συνεννόηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αν από εδώ και πέρα δεν διαταραχθεί η πορεία της χώρας και η σταθερότητά της και αν υπάρξει μια συνεννόηση μίνιμουμ όπως για παράδειγμα στο χρέος που είναι ένα ζωτικό θέμα για το μέλλον της Ελλάδας. Εδώ όμως γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν κάνουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που την έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2012; Αντιθέτως, ο καθένας προσπαθεί μέσα από επικοινωνιακά τρυκ να δημιουργήσει πάλι ένα κλίμα που αντί να φέρει συνεννόηση, καλλιεργεί έναν τεχνητό διπολισμό που καταστρέφει οποιαδήποτε συνεννόηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Οικονομέα, έχει απευθύνει αυτή την πρόσκληση δημοσίως πάρα πολλές φορές.
Από την άλλη θεωρούμε ότι δημιουργείται ένα θέμα, όταν κάποιος ζητάει συνάντηση όχι για να συνεννοηθεί αλλά για να εκβιάσει ή να ζητήσει παραιτήσεις και αυτό το κάνει ο κ. Τσίπρας ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κ. Σαμαρά. Το έχει δηλώσει ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου ο κ. Παππάς, σε δέκα τουλάχιστον συνεντεύξεις του. Δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο ο κ. Παππάς, ούτε είναι βουλευτής που εκφράζει απλά την προσωπική του άποψη.
Για τον κ. Στουρνάρα που λένε τώρα πόσο καλά πήγε η συνάντηση και κράτησε 3,5 ώρες, δεν έλεγαν πριν από μερικούς μήνες ότι είναι ο «άνθρωπος του Βερολίνου και της Μέρκελ, ότι αυτός είναι ο εκπρόσωπός τους στην Ελλάδα»; Και ξαφνικά ο άνθρωπος του Βερολίνου και της Μέρκελ συναντά τον κ. Τσίπρα.
Καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας να πει ότι θελει ένα ραντεβού με ανοιχτή ατζέντα, κυρίως για την πορεία και τη συνεννόηση της χώρας και να πάει να συνεννοηθεί πολιτικά με τον κ. Σαμαρά και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει ένας πολιτικός μεταμορφισμός, δεν το βλέπετε αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο με διάφορες κωλοτούμπες.

Σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Επισημαίνω ότι ούτε ασφαλιστικό καινούριο θα έρθει, ούτε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα έρθουν.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Σήμερα ο κ. Δένδιας θα ανακοινώσει τις βασικές προτάσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια κι επειδή είχε ανακοινώσει και ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη διάφορες προτάσεις και είχε πει για τα 3 δις από το ΤΧΣ τα οποία πρέπει να πάνε για τα κόκκινα δάνεια σε σύνολο 80 δις επιχειρηματικών στεγαστικών καταναλωτικών δανείων, η σημερινή πρόταση που θα έρθει, που έχει βγει μέσα από μια συνεννόηση κι έναν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους θα είναι πολύ πιο γενναία και τολμηρή πρόταση. Διότι από τα 13 δις που οφείλουν 190 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις περίπου και επαγγελματίες, από τα 13 δις το 50% θα διαγραφούν. Κι αυτό γίνεται με πρωτοβουλία των τραπεζών, μέσα από τις προβλέψεις τους. Αυτό αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί αν πραγματικά επικρατεί συνεννόηση και δεν εξαντλούμαστε σε  κραυγές και τουφεκιές στον αέρα. Οι προτάσεις αυτές θα είναι  για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ τζίρο το χρόνο κι αυτό θα είναι οριζόντια. Κι από τα 2,5 εκατομμύρια τζίρο και πάνω που είναι περίπου 9 χιλιάδες επιχειρήσεις και χρωστάνε 25 δις περίπου στο σύνολο των 38 δις που είναι τα επιχειρηματικά δάνεια κι εκεί θα υπάρχει μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο εξέταση κατά περίπτωση, γιατί εκεί πρέπει να διαμορφώνεται πλειοψηφία 50,1%. Υπάρχουν  οι πιστωτές, υπάρχουν οι μέτοχοι, υπάρχουν οι τράπεζες, και εκεί πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση. Πρόκειται για γενναίες και εφαρμόσιμες  προτάσεις.

Σχετικά με τη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αν κανείς αφαιρέσει τους ανεξάρτητους από τα θεσμικά κόμματα, γιατί οι ανεξάρτητοι είναι προσωπικότητες που ο κάθε ένας  μόνος του αποφασίζει, σημαίνει ότι από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τα οποία υπάρχουν στη Βουλή οι 120 μαζεύονται μόνο εάν συνδράμει η Χρυσή Αυγή. Άρα δεν υπάρχουν 120. Είναι πολιτικό ζήτημα το αν έχει κάποιος ή όχι τους 120. Γιατί όταν ο άλλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής και αποφασίζει για τον εαυτό του και όχι με βάση μία κομματική γενικότερη δέσμευση έχει μια σημασία αυτό. Εμείς πιστεύουμε ότι στη συνείδηση όλων των βουλευτών υπάρχει το μέτρο της ευθύνης ότι δεν πρέπει να διακοπεί η σταθερή πορεία της χώρας. Ειδικότερα αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που γίνεται το μεγάλο άλμα και η μεγάλη αλλαγή σελίδας για να πάμε μπροστά.

Προβλήματα υπάρχουν, δεν είναι ανέφελη η πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και έλεγε «καμιά θυσία για το ευρώ» και τώρα λέει «όχι μονομερείς αποφάσεις».  Ακόμη και για τους εφαρμοστικούς νόμους υπάρχουν από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ φωνές που λένε «δε θα το κάνουμε το ίδιο βράδυ»που λέγανε παλαιότερα θυμόσαστε «θα σκίσουμε τα μνημόνια».
(…)
Και θυμίζω εδώ ότι τα μνημόνια πριν το 2012 τα σκίζατε όλοι μαζί κάθε μέρα και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με τη συνέπεια των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ρ. Δούρου (μετά από παρατήρηση του κ. Σκουρλέτη ότι φτιάχτηκε ένας νόμος που απαγορεύει τις προσλήψεις στην Περιφέρεια)

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Στη Περιφέρεια έχει ήδη δώσει δείγμα γραφής ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα τρία βασικά θέματα που είχε βάλει η κ. Δούρου τα έχει εγκαταλείψει ήδη μέσα σε ένα μήνα. Πρώτον, ότι θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Και λέει ψέματα η κ. Δούρου όταν λέει ότι δεν είχε χρόνο. Εκλέχτηκε τέλος Μαΐου κι είχε όλο το καλοκαίρι αν ήθελε πραγματικά να κάνει αναμόρφωση.
Δεύτερον για τα σκουπίδια. Είπε για τους ΧΥΤΑ ότι θα αλλάξει την πολιτική και δεν άλλαξε τίποτα και είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα είναι δυνατόν μέσα σε 50 μέρες να αλλάξει τι; Ότι θέλετε να τα δώσετε σε συγκεκριμένα συμφέροντα;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μα αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό, γιατί δεν τα έκοψε τα 2 εκατομμύρια ευρώ αν  ήθελε να κτυπήσει τα συμφέροντα; Το θέμα αυτό πάει στις καλένδες… Εδώ ήθελε να τα πάει στην Κίνα τα σκουπίδια. Αυτό γράφτηκε και δεν το διέψευσε ποτέ.
Από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια πήραμε μια γεύση που είναι η πραγματική εικόνα, διότι κατήγγειλε τυφλά τον αντίπαλό της προεκλογικά,  και δεν άλλαξε τίποτα. Έφερε τον προϋπολογισμό και είχε πέντε μήνες μπροστά της κι αν ήθελε να δώσει δείγμα αλλαγής θα έπρεπε να το είχε κάνει με γενναίο τρόπο και δεν το έκανε. Άρα είναι ένα σημαντικό θέμα.

Σχετικά με την επαμφοτερίζουσα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό που βιώνουμε και με το θέμα του μνημονίου και το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ειδικά το τελευταίο διάστημα επανειλημμένες κωλοτούμπες ως προς αυτά που έλεγε πριν ένα χρόνο, πριν έξι μήνες, πριν δύο χρόνια, γιατί τώρα καταλαβαίνουν κι από τις διεθνείς επαφές που κάνουν, να δουν αυτό που αρνούνταν να δουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, «το τι εστί βερίκοκο». Σας θυμίζω ότι αρνούνταν να συναντήσουν τον κ. Άσμουσεν όταν ερχόταν ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ίδιο και τον κ. Σόιμπλε και μετά πήγαν οι ίδιοι. Τώρα, εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ολοκληρωθεί η συμφωνία στο ευρωπαϊκό σκέλος και το ΔΝΤ να έχει άλλο ρόλο, να έχει τεχνικό ρόλο.

Για την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Πιστεύουμε κι αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία και μακάρι να μπορούσαν να κάτσουν όλοι στο τραπέζι και να θέσουν τα στοιχεία τους, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, εμείς το λέμε αυτό, αρκεί να γίνει η επιμήκυνση του χρέους, η μείωση των επιτοκίων, να συνδυαστεί με το ΑΕΠ που κανείς δεν το λέει με την αύξηση που έχει αρχίσει να υπάρχει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Ας κάτσουμε όλοι και ο κ. Τσίπρας, μακριά από κραυγές και αφορισμούς στο τραπέζι και να βγάλει ο καθένας τα στοιχεία του και να δείξουμε εάν πραγματικά αυτή η πορεία μπορεί να βγει ή δεν μπορεί να βγει. Ας επισκεφθεί τον κ. Βενιζέλο ο κ. Τσίπρας να υποστηρίξει τις θέσεις του. Σημασία έχει από κει και πέρα ότι το βασικό στοίχημα και μέλημα για τη χώρα μας είναι να αλλάξουμε την πορεία μας και να φτιάξουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Μπορούμε όλοι να συμπλεύσουμε σε αυτή την ανάγκη για το τι κάνουμε από δω και πέρα; Και εκεί να υπάρξει η εθνική συνεννόηση και η εθνική σταθερότητα; Όσο πηγαίνουμε με εκβιασμούς, με δημαγωγίες και με λαϊκισμούς, απλώς υποθηκεύουμε αυτή την πορεία της χώρας.

Σχετικά με την χωρίς αντίκρισμα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «πρόωρων εκλογών»

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Πριν την ψήφο εμπιστοσύνης σας θυμίζω εδώ σε αυτό το τραπέζι το συζητούσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε θέματα νομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή. 155 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πολλοί επέλεξαν την αποχή, περίπου 20 βουλευτές, δεν πήγαν στο «κατά». Αποδείχτηκε περίτρανα ότι στη Βουλή υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ότι υπάρχει νομιμοποίηση σε ένα δημοκρατικό Πολίτευμα, όταν υπάρχουν αυτές τις επιδόσεις. Το ίδιο έχει και η Κυβέρνηση. Τι σημαίνει ο όρος «δημοκρατική κανονικότητα» που χρησιμοποιεί ο κ. Σκουρλέτης; Σημαίνει δηλαδή ότι μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε το 2012 κι έχει μια πορεία μέχρι το 2016, πρέπει να φύγει γιατί απλά έτσι γουστάρει ο ΣΥΡΙΖΑ κι επειδή έτσι θέλει να πείσει τον εαυτό του και τους πολίτες;
Με το 26% που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη νομιμοποίηση δηλαδή; Έχει ισχυρή διακυβέρνηση; Ενώ Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις εκλέγονται για συγκεκριμένο χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ντε και καλά πάντα να εκβιάσει τις καταστάσεις. Εξάλλου, από το 2012 έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας τέσσερις-πέντε φορές  εκλογές κι ο κόσμος δεν τον εμπιστεύεται όπως και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.