Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, η ΔΗΜΑΡ, μόλις έχει βγει από ένα συνέδριο το οποίο σας επανεξέλεξε. Ωστόσο «μετρά» απώλειες που κάνουν πιο δύσκολη την πορεία προς τις εκλογές…
Είναι αλήθεια ότι το κόμμα μας, ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού γενικότερα, βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Έχω τη βεβαιότητα ότι το τρίτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι πολιτικές αποφάσεις στις οποίες καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα, αποτελούν εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση του κόμματός μας και την ολική επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο.

Έχετε επισημάνει πολλές φορές ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ των προγραμματικών συμφωνιών. Σε ποια βάση όμως κύριε Πρόεδρε ; Eίστε πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε τα δημοσιεύματα του τελευταίου καιρού;
Υποστηρίζω ότι η χώρα έχει μπεί οριστικά πλέον στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Για να υπάρξουν όμως οι όποιες συμπτώσεις – πόσω μάλλον αυτές που θα μετακινήσουν τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση - μοναδικό «εργαλείο» παραμένουν οι προγραμματικές συμφωνίες. Αυτή ήταν πάντοτε η θέση μας… Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες θέσεις μας βρίσκονται πλησιέστερα, και άλλες, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν το δημόσιο χρέος, απέχουν σημαντικά.

Πώς απαντάτε σε όσους εκ προοιμίου ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ «γέρνει» προς το ΣΥΡΙΖΑ και ότι ενδεχομένως με βάση και τις δημοσκοπικές απώλειες να υπάρξει και κοινή κάθοδος στις επόμενες εκλογές;
Τους παραπέμπω στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας, το οποίο κατέληξε ομόφωνα ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη.

Θεωρείτε ότι οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πόσο εφικτή είναι η υλοποίησή τους σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό όσον αφορά την εκπλήρωση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που και εσείς έχετε «συνυπογράψει» απέναντι στους δανειστές;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ σας απάντησα… Θα σας θυμίσω, ωστόσο, μια και το αναφέρατε, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν «συνυπέγραψε» ποτέ κανένα μνημόνιο. Όσο δε παρέμεινε στην κυβέρνηση, προσπάθησε, αντιθέτως, να αποκρούσει απαιτήσεις των δανειστών και μέτρα που ζήτησαν να επιβληθούν, όπως τα εργασιακά.

Έχετε αποφασίσει οριστικά με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε ή θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα;
Αυτό που έχουμε αποφασίσει είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και στη νέα γενιά και θα βγάλει την οικονομία από το τέλμα της ύφεσης. Σ’ αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση – στη νέα διάταξη εξουσίας – στη διαμόρφωση της οποίας θα συμβάλει με εγγύηση ευθύνης και σταθερότητας, με όλες τις δυνάμεις της η ΔΗΜΑΡ, το έχουμε πει, το επικύρωσε και το συνέδριό μας, δεν χωρούν ούτε η ΝΔ ούτε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς; Τα στοιχεία για την φτώχεια στην Ελλάδα είναι συγκλονιστικά. Ανεργία πάνω από το 27%. Σε καθεστώς ένδειας 2,5 εκατομμύρια Έλληνες και άμεσα απειλούμενοι από τη φτώχεια ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες. Η αποεπένδυση που κυριαρχεί στη χώρα μετρά περίπου 7 χρόνια. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2015, έχει τη ίδια λογική των πολιτικών λιτότητας. Μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας. Στηρίζεται στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου και στην υπερφορολόγηση. Δεν εμπεριέχει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η πολιτική αλλαγή δεν είναι κομματικός στόχος. Είναι ανάγκη για τη χώρα και την κοινωνία.

Αισθάνεστε ότι διεμβολίζεται ο χώρος σας από την παρουσία του Ποταμιού;
Η ίδια η παρουσία του «Ποταμιού» είναι προϊόν της κρίσης εκπροσώπησης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί. Για να το πω διαφορετικά, το «Ποτάμι» δεν είναι η λύση στην κρίση του πολιτικού συστήματος, αλλά όψη αυτής ακριβώς της κρίσης. Η Δημοκρατική Αριστερά σ΄αυτή την κρίση θέλει να απαντήσει, με θέσεις συγκεκριμένες και με ολοκληρωμένη πρόταση. Για μας, το θέμα δεν είναι να περιχαρακωθούμε έναντι όποιου – όπως λέτε - διεμβολίζει το χώρο μας, αλλά να κάνουμε ξανά ελκτικές τις ιδέες και τις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η έξοδος από το μνημόνιο είναι απλά ευσεβής πόθος ή ρεαλιστικός στόχος; Ποιος τρόπος είναι ασφαλέστερος κατά την άποψή σας. Της διαπραγμάτευσης ή της αποφασιστικής σύγκρουσης;
Η απαγκίστρωση από τα μνημόνια δεν μπορεί να υπάρξει με μια υποτιθέμενη εύκολη προσφυγή στις αγορές και η απόδειξη είναι μπροστά μας. Δεν μπορεί να υπάρξει, επίσης, με την κατάργηση των μνημονίων εν μια νυκτί και με ένα νόμο. Εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν λύσεις δίκαιες και αποδοτικές. Εκείνο το οποίο μπορεί να υπάρξει είναι η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Δεν χρειάζεται κανένα άλλο μνημόνιο. Η επαναδιαπραγμάτευση αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία μπορεί να επέλθει, με την αμοιβαιοποίηση μέρους του, με την έκδοση ευρωομολόγων τα οποία θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την περαιτέρω χρονική επιμήκυνση, με τη μείωση των επιτοκίων και, βεβαίως, με την περικοπή ενός μέρους του δανείου.

Τελικά κύριε πρόεδρε πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εκλογές; Θεωρείτε εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Υπάρχει πιθανότητα για προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τον επόμενο μήνα;
Εκλογές με δύο τρόπους μπορεί να γίνουν: η μία περίπτωση είναι να οδηγηθούμε σε πρόωρη προσφυγή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Η δεύτερη είναι η ίδια η κυβέρνηση να θελήσει να προκαλέσει νωρίτερα εκλογές με την επίκληση μείζονος «εθνικού λόγου», προοπτική που φαίνεται να την απομακρύνει το «βατερλώ» του ΕΝΦΙΑ και η απομυθοποίηση του περίφημου success story. Με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, πάντως, η εκτίμησή μου είναι ότι δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

Το συγκεκριμένο ρευστό πολιτικό περιβάλλον επηρεάζει την οικονομική θέση της χώρας;
Θα μπορούσα να σας πω ότι η οικονομική θέση της χώρας επηρεάζεται πρωτίστως από την παράταση των ακολουθούμενων πολιτικών, που απεδείχθησαν ατελέσφορες για την ανάπτυξη και επικίνδυνες για την κοινωνία. Προσθέτω, ωστόσο, ότι για το ρευστό αυτό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο αναφέρεστε, η ευθύνη της κυβέρνησης και εδώ είναι παρούσα: την ίδια ώρα που έθυε στη σταθερότητα, υποδαύλιζε και συντηρούσε την προεδρολογία…

Και η ΔΗΜΑΡ τι προτίθεται να κάνει στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής;
Σας παραπέμπω και πάλι στις αποφάσεις του συνεδρίου μας. Με την εκτίμηση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο συνταγματικός νομοθέτης ώστε να υπάρξουν συναινέσεις, αποφασίσαμε να καταψηφίσουμε οποιαδήποτε πρόταση φέρουν οι κυβερνητικοί εταίροι για την προεδρική εκλογή. Και το αποφασίσαμε γιατί δεν θέλουμε να συμβάλουμε στη συντήρηση πολιτικών που εγκλωβίζουν τον τόπο και τεμαχίζουν την κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά, προτείνατε πρόσφατα την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την αναδιάρθρωση του χρέους…
Θα επαναλάβω – και τούτο πέραν των διαφωνιών και αντιθέσεων που χωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις – ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει ούτε με επικοινωνιακές κορώνες ούτε με μαξιμαλισμούς. Όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, είναι ανάγκη στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικήσουν, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή ρευστότητας στην αγορά.



3-11-2014