Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό: - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Θέμα: Προκλητικές επιθέσεις από τον ιδιοκτήτη της επιχείρηση «Φούρνος του Λάμπρου» στη Θεσσαλονίκη απέναντι στους πρώην εργαζόμενούς του που παραμένουν απλήρωτοι.

Ο επισιτισμός συνιστά έναν από τους κλάδους όπου διαχρονικά παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, όπως προκύπτει τόσο από τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ, όσο και από τις συχνές καταγγελίες που βγαίνουν στην δημοσιότητα.
Από τα πιο ακραία παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση της επιχείρησης «Φούρνος του Λάμπρου», που έχει αναδειχθεί εξαιτίας των εργατικών κινητοποιήσεων εργαζομένων και αλληλέγγυων φορέων και ανθρώπων, έπειτα από τις απολύσεις που πραγματοποίησε τον Απρίλιο. Οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν πως πίσω από τις χαμηλές τιμές του φούρνου κρύβονται συνθήκες νέου εργατικού μεσαίωνα: εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερεντατικά με ελαστικά ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ το 8ωρο,
χωρίς πλήρη ένσημα, χωρίς επίδομα αργίας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας και δώρα, χωρίς καν δικαίωμα καλοκαιρινής άδειας. Όλα αυτά μέσα σε συνθήκες έντονης εργοδοτικής τρομοκρατίας, υπό την διαρκή απειλή απόλυσης, ακόμη και απροσχημάτιστες απειλές για ξυλοδαρμό. Στους απολυμένους εργαζόμενους του Φούρνου, μάλιστα, οφείλονται μεγάλα ποσά από δεδουλευμένες αποδοχές τις οποίες ο ιδιοκτήτης αρνείται να αναγνωρίσει.
Ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί το σύνολο των οφειλών προς τους πρώην εργαζόμενους, η εργοδότης απευθύνει εξώδικο με παράλογες και προκλητικές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (!) και εκβιασμό προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα, ενώ υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι δεν υπήρξαν ποτέ υπάλληλοί του.
Πρόκειται για θρασύτατες και προκλητικές αιτιάσεις και σαφέστατη προσπάθεια εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους ώστε να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους. Ταυτόχρονα, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο δικαίωσε καταρχήν τους εργαζόμενους και αναγνώρισε ότι υπήρχε εργασιακή σχέση με τον εργοδότη. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι παρείχαν ανασφάλιστη εργασία, και ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα, νυχτερινά, δώρα, αποδοχές αδείας και επιδόματα αδείας κλπ. Επίσης αναγνωρίζοντας το ύψος των απαιτήσεων τους επέβαλε συντηρητική κατάσχεση επί κινητής και ακίνητης περιουσίας του εργοδότη για το ποσό των 80.000 (ογδόντα χιλιάδων) ευρώ, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.
Στην διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες για την διεκδίκηση των οφειλών από τους εργαζόμενους και αλληλέγγυους φορείς, η αστυνομία έχει αναλάβει για άλλη μια φορά τον ρόλο ιδιωτικού security για να υποστηρίξει μια ιδιωτική επιχείρηση. Σε σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν από τους απλήρωτους απολυμένους και εργαζόμενους μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν εμποδίζοντας μια μικρή ειρηνική συγκέντρωση να προσεγγίσει την επιχείρηση.
Η Πολιτεία οφείλει να επιστρατεύει το ίδιο τουλάχιστον ενδιαφέρον στην κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών όσον αφορά τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, πράγμα που θα είχε αποτρέψει πιθανόν απολύσεις και συνθήκες εργασίας σε ένα κατάφωρα παράνομο καθεστώς εργασιακής «γαλέρας», αντί να εξαντλεί τον ζήλο της στην καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων.
Επειδή, οι πρώην εργαζόμενοι παραμένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι, με αναγνωρισμένες οφειλές σημαντικών ποσών.
Επειδή, στην συγκεκριμένη επιχείρηση επικρατούν άθλιες εργασιακές συνθήκες που συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Επειδή, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει ακόμη σε προηγούμενη ερώτηση (απ. πρωτ. 481/26.6.2014) σχετικά με το θέμα και ευρύτερα αποφεύγει να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων στον «Φούρνο του Λάμπρου»και να πάρει θέση πάνω στην συγκεκριμένη εργατική διαμάχη.



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για την καταβολή εκ μέρους της επιχείρησης όλων των οφειλών σε εργαζόμενους-απολυμένους;
  2. Τι μέτρα θα πάρει για τον τακτικό έλεγχο των συνθηκών εργασίας και των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζονται στην συγκεκριμένη, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο του επισιτισμού;
  3. Τι μέτρα θα πάρει ώστε να επανέλθει το εργατικό δίκαιο και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και η κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος στους χώρους εργασίας, όπου τα τελευταία χρόνια επικρατούν συνθήκες εργασιακής και κοινωνικής ζούγκλας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γαϊτάνη Ιωάννα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κουράκης Τάσος
Μπάρκας Κώστας
Σταθάς Ιωάννης