Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΜΕ ΤΟΥΣ Χ. ΚΟΥΤΡΑ ΚΑΙ Γ. ΝΤΣΟΥΝΟ



Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλό μεσημέρι. Ταιριασμένους σε βλέπω πάντως. Εμένα πάντως μου άρεσε αυτό που είπατε ότι θα επιμένετε μέχρι να βρεθεί λύση. Γιατί αυτό λείπει.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Θα επιμείνουμε, τι να κάνουμε…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βγαίνει ένα θέμα στον αέρα, το αφήνουμε, οι πολίτες που κάνουν την καταγγελία μένουν με την ελπίδα ότι θα λυθεί και αν δεν υπάρξει συνέχεια είτε μια δημοσιογραφική επιμονή είτε μια πολιτική επιμονή τελικά…

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να αρχίσω να σας επιτίθεμαι τώρα. Πολλές φορές φταίτε και εσείς οι πολιτικοί. Πετάτε ένα πράγμα στον αέρα και μετά το αφήνετε έτσι. Για να μιλήσω για πόσα πράγματα δεν έχουν φτάσει στο τέλος, για κάτι «μαχαίρια στο κόκκαλο».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ είμαι από τους αταίριαστους πολιτικούς. Να σας πω ένα παράδειγμα, για το θέμα των containers για τους σεισμοπαθείς της Πάρνηθας συνεχίζω να καταθέτω ερωτήσεις. Από το 1999, 15 χρόνια μετά, υπάρχουν άνθρωποι που μένουν ακόμα σε containers, σε τραγικές συνθήκες. Η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει πλήρως.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε καταθέτετε ερωτήσεις, απαντήσεις παίρνετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι απαντήσεις είναι πάντοτε ότι «φροντίζουμε να βρούμε τη λύση του θέματός σας». Αλλά τελικά μόνο ό,τι παραμένει στο φως της δημοσιότητας βρίσκει λύση. Για αυτό σας είπα, όταν επιμένουμε, πολλές φορές μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί η επιμονή για ένα θέμα, όπως αυτό του πλημμυροπαθούς προχθές, αφορά χιλιάδες οικογένειες.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Χιλιάδες οικογένειες και κυρίως να δούμε πώς λειτουργεί και το σύστημα. Γιατί εσείς έχετε διοικήσει και γνωρίζετε, ότι το κρατικό σύστημα δεν λειτουργεί πάντα, χάνονται χαρτιά στους διαδρόμους, δεν έρχεται μια εγκύκλιος και σηκώνουν όλοι τα χέρια ψηλά. Και τελικά την πληρώνει ο έρμος ο πολίτης ο οποίος ταλαιπωρείται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί να υπάρχουν χαρτιά σε υπουργεία τα οποία για να πάνε από το δεύτερο στον τρίτο όροφο να θέλουν έξι μήνες. Και δεν φτάνουν ποτέ πολλές φορές.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ευθύνη έχετε όλοι πάντως, σε αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε όλοι μας ευθύνη.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να το ξεκινήσουμε λίγο χαλαρά, όσο χαλαρά μπορούμε. Χθες είχαμε παρέλαση. Στο Χαλάνδρι ακούστηκε ο ύμνος του ΕΑΜ. Παρέλασαν τα παιδιά με τον ύμνο του ΕΑΜ. Ξέσπασε θύελλα. Εσείς πώς το είδατε αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού απελευθερωτικού μετώπου, για την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή. Εμένα ξέρετε τι με στενοχώρησε περισσότερο στις παρελάσεις; Άκουσα και τον ύμνο, δεν νομίζω ότι ταιριάζουν αυτά τα πράγματα έτσι, αλλά είδα τα κιγκλιδώματα στην παρέλαση. Να βάζεις δηλαδή τους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν πίσω από κάγκελα λες και φοβάται το κράτος. Στα πιο σκληρά καθεστώτα που έχουν αντιδράσεις, δεν υπάρχουν κάγκελα στις παρελάσεις. Είναι απίστευτο αυτό.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι όμως η παρέλαση ένας χώρος διαμαρτυρίας. Την ημέρα της επετείου, την ημέρα της μνήμης, μπορούν οι άνθρωποι, ακόμα και αν έχουν δίκαια αιτήματα, όπως έγινε ας πούμε το 2011 στη Θεσσαλονίκη…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη τι έμεινε από το 2011; Γιατί έβλεπα χθες το βίντεο, έψαχνα για να ανεβάσω στο facebook μια επετειακή ανάρτηση. Έβλεπα τους Ευέλπιδες οι οποίοι επέμειναν και παρέλασαν μόνοι τους κάτω από τα χειροκροτήματα των πολιτών που εκείνη την ώρα αντιδρούσαν στους επίσημους. Αυτό είναι μια ελπίδα, μια ελπίδα ότι σε αυτή τη χώρα δεν έχουν χαθεί τα πάντα.

Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαία η προσπάθεια υποβάθμισης των εθνικών εορτών. Η νέα τάξη πραγμάτων και οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης θέλουν να μην υπάρχουν εθνικές εορτές, να μην υπάρχουν παραδόσεις, να μην υπάρχουν έθνη - κράτη, να μην υπάρχει θρησκεία.

Αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιμένοντας και στις παρελάσεις και στις εθνικές επετείους, να μαθαίνουν τα παιδιά μας τι έγινε πριν από 60-70 χρόνια, πώς οι Έλληνες κατάφεραν να πουν ένα μεγάλο «ΟΧΙ», ενώ στη σημερινή εποχή κάποιοι λένε «ναι» σε όλα, ψηφίζουν «ναι» σε όλα και πώς ένας μικρός λαός μπορεί να αντισταθεί και να νικήσει.

Αν διάβαζε κανείς χθες, που ήταν εθνική επέτειος, όλο τον εθνικό ύμνο θα έβλεπε ότι μέσα περιγράφεται ακριβώς η ελπίδα για το πώς μπορούμε να αποτινάξουμε τον ξένο ζυγό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχος στην πατρίδα μας.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τον ύμνο του ΕΑΜ δεν τον ακούσατε καλά μας είπατε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, σας είπα ότι το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ξεκίνησε με τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου. Όλοι οι Έλληνες ήταν μέσα δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι και κατέληξε στο να συμμετέχει εν συνεχεία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Εμείς πρέπει να μείνουμε στην ιστορία της δημιουργίας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Σε λίγες μέρες, στις 22 Νοεμβρίου είναι η επέτειος της ημέρας που βρέθηκαν μαζί ο Ζέρβας με τον Βελουχιώτη και ανατίναξαν το Γοργοπόταμο. Μακάρι να μέναμε σε εκείνη τη φάση της Ιστορίας και όχι στη σφαγή, όχι στη θεωρία των δύο άκρων που τότε οδήγησε σε αίμα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει εθνική συμφιλίωση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όσοι επιδιώκουμε την εθνική συμφιλίωση πάντα βρισκόμαστε στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν να υπάρχουν αντίπαλες ομάδες.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτά τότε, πάμε στο τώρα για να έρθουμε και στις δικές σας συνεργασίες και συμφιλιώσεις. Συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ; Και επειδή μιλούσαμε και για τα εθνικά θέματα, γνωρίζω ότι έχετε αντιρρήσεις τα έχετε ήδη πει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα ο κ. Τσίπρας και έχετε πει ότι εσείς θα μπορούσατε να δράσετε ως εγγυητής. Άρα προχωράει αυτή η συνεργασία και υπό αυτή την προϋπόθεση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποφασίσαμε να τραβήξουμε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα. Στην πολιτική λέμε όλα γίνονται, σε εμάς δεν γίνονται. Εμείς έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες λέμε δημόσια στον ελληνικό λαό. Λέμε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποτελούμε την εγγύηση ότι - οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν γίνει - για να δώσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης μας ή να συμμετέχουμε, η προϋπόθεση είναι ότι αυτές οι «κόκκινες γραμμές» δεν μπορούν να παραβιαστούν ούτε κατά ένα χιλιοστό.

Σε λίγες ημέρες έρχεται ο Νίμιτς στην Ελλάδα. Ο Νίμιτς στην Ελλάδα έρχεται για να φέρει το όνομα «Άνω Μακεδονία» ένα γεωγραφικό προσδιορισμό παραδίδοντας τον όρο της Μακεδονίας. Με έναν πρωθυπουργό που ανέτρεψε την κυβέρνηση το 1993 για αυτό το λόγο. Οκτώ ερωτήσεις έχω καταθέσει στον κ. Σαμαρά και αρνήθηκε να απαντήσει. Έχουμε την παράδοση στα εθνικά θέματα. Χθες μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου μέσα στα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ, στα κυπριακά χωρικά ύδατα, είχαμε δυο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας, ένα υποβρύχιο και τρία πλοία τα οποία «σάρωσαν» την περιοχή. Εισβολή δηλαδή σε κυπριακό έδαφος.

Στη Θράκη το τουρκικό προξενείο έχει «σαρώσει» τα πάντα, αγοράζουν περιουσίες Ελλήνων, πιέζουν τους Ορθόδοξους, πιέζουν τους μουσουλμάνους Πομάκους, τους Έλληνες Πομάκους. Σε αυτό λοιπόν, εμείς είμαστε απόλυτοι. Στα εθνικά θέματα για να συμμετέχουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και αποτελούμε την εγγύηση.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ο κ. Τσίπρας τι λέει για όλα αυτά; Μιλάτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για να υπάρχει οποιαδήποτε συνομιλία θα πρέπει να αποδεχτεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό από την δική του πλευρά. Ρωτήστε λοιπόν εκείνον.

Στο θέμα διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό είναι έννοιες αλληλένδετες, δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε.

Στη μετανάστευση, η πρόταση την οποία κάναμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για αναστολή της Συνθήκης του Δουβλίνου 2 άκουσα με χαρά τον κ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να το αποδέχεται και να απαντάει σε ερώτημα με αυτή τη λύση. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα έρχεται στις θέσεις σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έρχεται στις θέσεις μας και σε άλλα θέματα όπως παραδείγματος χάριν στην χρησιμοποίηση μίας επενδυτικής τράπεζας που κατά την άποψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα μας, είναι το Παρακαταθηκών και Δανείων ή η Τράπεζα Αττικής. Δύο τράπεζες «διαμάντια» που δεν έχουν μπει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μάλιστα δέχονται επιθέσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκλίσεις. Στα «κόκκινα» δάνεια δέχτηκε τη άποψή μας. Στις δημοκρατίες πρέπει να υπάρχει διάλογος. Αυτά είναι πολύ θετικά βήματα.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τον κ. Σαμαρά γιατί δεν κάνετε διάλογο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί ο κ. Σαμαράς, όπως και ο κ. Βενιζέλος, έχουν υπογράψει προσωπική επιστολή, δεσμεύοντας τους εαυτούς τους και τα κόμματά τους για τη συνέχιση των μνημονίων που οδηγούν σε μια πολιτική λιτότητας, εσωτερικής υποτίμησης, φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και εξαθλίωσης των Ελλήνων.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν αλλάξουν πορεία κ. Πρόεδρε, τουλάχιστον έτσι διακηρύσσουν οι κυβερνώντες και τα μηνύματα τα ίδια είναι από το εξωτερικό ότι τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα…

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ο Σαμαράς λέει ότι θα τελειώσει και το μνημόνιο, τότε θα μπορείτε να συζητήσετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πούμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη – σκάφη. Τι θα πει τελείωσε το μνημόνιο; Τριακόσια σαράντα δισεκατομμύρια πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός μέχρι το 2030. Μόνο το 2019, το 2020 και το 2021 οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν 80 δισεκατομμύρια.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είστε υπέρ τη μονομερούς διαγραφής;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς έχουμε κάνει μια ξεκάθαρη πρόταση. Λέμε, Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Καταρχήν να μας φέρουν τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις, ποιες είναι; Δεν τις έχουν φέρει στη Βουλή. Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος μας τις δίνει ούτε η κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχουν. Να μας πουν τα 7,8 δις που πληρώνουμε επιτόκια βάσει του προϋπολογισμού φέτος, για ποιο δάνειο είναι; Με τι επιτόκιο και τι αντιπροσωπεύει; Τίποτα, μια θολή εικόνα ενός αλληλόχρεου λογαριασμού. Εικοσιδυόμισι δισεκατομμύρια μετρητά στον «αέρα». Λέει η έκθεση του κ. Προβόπουλου για την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι ήρθαν στην Ελλάδα 22 δισεκατομμύρια. Η κ. Σπυράκη η συνάδελφός σας, τώρα πια συνάδελφος των ευρωβουλευτών, λέει για 10 δις μαύρα που ήρθαν με τα αεροπλάνα. Ξέρετε πόσα είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος; 5,8. Πού είναι τα άλλα χρήματα; Εδώ λοιπόν, πρέπει να γίνει ένα νοικοκύρεμα. Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εν συνεχεία διαγραφή χρέους είτε με συμφωνία, που θα ήταν το καλύτερο από όλα, να αποδεχτούν δηλαδή, όπως δεχτήκαμε και εμείς τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας το 1953 ή αλλιώς μονομερώς, ξεκάθαρα.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν είναι ούτε ο κ. Τσίπρας πια. Βλέπετε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να είμαι ακριβολόγος, λένε ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής διαγραφή του χρέους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς τις θέσεις τις δικές μας τις έχουμε αναρτημένες και μπορεί να τις διαβάσει ο κάθε Έλληνας…

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με ότι και αν σημάνει αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ότι κι αν σημάνει αυτό.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ακόμη και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να μας βγάλουν από την ευρωζώνη θα πρέπει να το αποφασίσουν αυτοί μονομερώς, κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής συνθήκης. Αν αποφασίσουν να διαγράψουν τα 340 δισ. ευρώ, το σύνολο του χρέους, το οποίο ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο νέο Μηχανισμό Στήριξης.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και σε κράτη βασικά…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε κράτη είναι 52 δισ. ευρώ, για να ξέρει κι ο κόσμος τι γίνεται. Πενήντα δύο δις ευρώ είναι σε κράτη. Τα υπόλοιπα είναι σε μια ανώνυμη εταιρία που συστάθηκε…

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τον ESM λέτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον ESM, είναι μια ανώνυμη εταιρία η οποία συστάθηκε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Την οποία όμως εγγυοδοτούν τα κράτη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, θα σας απαντήσω. Οι αγορές έχουν δώσει τα λεφτά με εγγυήσεις κάποιων από αυτά τα κράτη. Ποια είναι όμως η εγγύηση των κρατών; Η ίδια εγγύηση την οποία έδινε και η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ευρωζώνης στα ομολογά της και τα οποία τα «κούρεψαν».

Δεν υπήρχε εγγύηση δηλαδή της ευρωζώνης στα ελληνικά ομόλογα που είχαν τα πανεπιστήμια, που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχαν οι Έλληνες μικροομολογιούχοι και τα «κούρεψαν»; Γιατί δεν «κούρεψαν» τα ίδια ομόλογα που είχαν κάποιοι κερδοσκόποι; Γιατί πληρώθηκαν 15, 20, 30 δις ευρώ το χρόνο σε ομόλογα των κερδοσκόπων και «κούρεψαν» τα πανεπιστήμια, τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τους συνταξιούχους και τους Έλληνες μικροομολογιούχους.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να έρθουμε τώρα στην εσωτερική επικαιρότητα, βλέπετε εκλογές, πότε βλέπετε τις εκλογές; Έχει η κυβέρνηση 180 βουλευτές ή όχι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να αρχίσουμε από το τέλος. Οι «180» δεν υπάρχουν. Είναι δεδομένο ότι πάμε σε εκλογές. Όσες προσπάθειες κι αν έκαναν δεν νομίζω ότι τους βγήκε. Τις εκλογές πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις τραβήξει όσο το δυνατόν πιο μακριά μπορεί. Γιατί; Γιατί έχει ανοιχτά μέτωπα. Ποια είναι τα μέτωπα; Η τακτοποίηση των υμετέρων, θα πάνε να ξεπουλήσουν το Ελληνικό, θα πάνε να τελειώσουν άρον - άρον με το θέμα του λιμανιού του Πειραιά και αυτό είναι πολύ σοβαρό, διότι ουσιαστικά πουλώντας τον ΟΛΠ κάνουν αρκετά πράγματα μαζί. Καταργούν την σύμβαση της Cosco την οποία υπογράψαμε εμείς όταν ήμουν εγώ στο υπουργείο, χαρίζοντας ενοίκια 40 χρόνων στους Κινέζους.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα τη δούμε κ. Πρόεδρε τη σύμβαση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την καινούργια ή την παλιά;

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Την καινούργια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι την παλιά που ξέραμε, την είχατε δει και είχατε συμφωνήσει.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να τη δούμε και να τη σχολιάσουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο φιλικός διακανονισμός που έφεραν στο Ελεγκτικό Συνέδριο αυτή τη στιγμή να ξέρετε ότι απορρίφθηκε. Ήρθε εν συνεχεία στο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει βάλει δύο όρους τους οποίους δεν αποδέχονται οι Κινέζοι…

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να μην μείνουμε σε αυτά με την έννοια ότι είναι πράγματα τα οποία ο κόσμος δεν τα ξέρει πάρα πολύ καλά και δεν τα καταλαβαίνει πολύ καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε όμως, να καταλάβει ο κόσμος το εξής: Τι παραδίδεται; Παραδίδονται η Ραφήνα, το Λαύριο, γιατί με το νόμο Μουσουρούλη είναι και αυτά μέσα, η Ελευσίνα και ο Πειραιάς.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να το δούμε να έρθει και θα το δούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο τελικός διακανονισμός ήρθε, τον ξέρουμε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μόλις επικυρωθεί όλο αυτό το πράγμα που περιγράφετε εμείς θα σας φωνάξουμε να το συζητήσουμε. Εσείς πρόεδρο δεν ψηφίζετε με τίποτα; Όποιος και να είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όποιος και αν είναι. Τον Τέρενς Κουίκ να κατέβαζαν, παρότι ξέρετε πόσο τον αγαπώ, δεν θα τον ψήφιζα. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή να ψηφίσεις πρόεδρο αυτή τη στιγμή δεν έχει να κάνει με το θεσμικό ρόλο του προέδρου, έχει να κάνει με την επιμήκυνση ζωής μιας κυβέρνησης η οποία κάνει ζημιά στον τόπο. Ο κ. Σαμαράς, θα σας θυμίσω, ως Πολιτική Άνοιξη τότε, έδωσε «φιλί ζωής» στο ΠΑΣΟΚ. Εάν ο κ. Σαμαράς δεν είχε συναινέσει για να δοθεί «φιλί ζωής» στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είχε κερδίσει τις εκλογές από τότε, με αποτέλεσμα τα πράγματα να ήταν αλλιώς.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό δεν έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009; Πίεσε με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν νομίζω ότι έπεσε η κυβέρνηση για αυτό. Όπως ξέρετε ο Κώστας Καραμανλής πήγε σε εκλογές το 2009 και τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα ήταν ότι στήθηκε όλη αυτή η ιστορία με το φούσκωμα του χρέους, μπήκαν οι κερδοσκόποι και πόνταραν στην πτώχευση της χώρας, αλλοιώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία και η Ελλάδα από τότε τραβάει το Γολγοθά της, έναν τεράστιο Γολγοθά.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μιας και είπατε για τον Καραμανλή, εάν είναι αυτός υποψήφιος, ούτε τον Καραμανλή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η θέση η δική του. Είναι προς τιμή του ότι δεν δίνει αυτή την στιγμή τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά ένας πρώην πρωθυπουργός που εάν θέλετε δέχτηκε την μεγαλύτερη επίθεση από τον ίδιο τον Σαμαρά, διότι η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων και η θέση του υπέρ του Στουρνάρα και του Γεωργίου φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον Καραμανλή. Λυπάμαι που ψήφισε ο ίδιος και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λυπάμαι που μέχρι τώρα, αν θέλετε, δεν αντέδρασε όπως περίμενα να αντιδράσει, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση φέρθηκε πολύ άσχημα και υπεράσπισε το ΠΑΣΟΚ σε θέματα που ο Καραμανλής τα είχε πει.

Τι έγινε με τα υποβρύχια με τον Βενιζέλο; Λευκό χαρτί. Τι έγινε με τα σκάνδαλα που είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία που θα οδηγήσει με την μια και μόνη εξεταστική; Μηδέν. Κάλυψαν ο ένας τον άλλον για να παραμείνουν στις καρέκλες. Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να τους καλύψουμε. Προεδρική εκλογή, πάμε σε ανατροπή της κυβέρνησης, σε εκλογές μέχρι τις 22 Μαρτίου νομίζω είναι θεσμικά 29 Μαρτίου και από εκεί και πέρα μια καινούργια μέρα θα δώσει ελπίδα.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πως προεξοφλείτε ότι δεν υπάρχουν 180 όταν υπάρχουν 23, 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λόγο ακόμα και για κουμπαράδες, πώς το προεξοφλείτε ότι δεν υπάρχουν οι 180;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι, όσο μεγάλοι και εάν είναι οι κουμπαράδες υπάρχει και ο λαός απέξω. Ένας πολιτικός ο οποίος θα αποφασίσει να προδώσει την λαϊκή εντολή την οποία έλαβε πρέπει να είναι και υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τον λαό αυτό.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τι εννοείτε; Πάλι θα κάνετε δήλωση περί λιντσαρίσματος;

Π .ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι και τον κ Πάχτα δεν τον «λίντσαρε» ο λαός της Χαλκιδικής;

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πολιτικά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τον «λιντσάρω» εγώ; Εγώ τι είπα φυσικά; Όταν έβγαινε ο Λοβέρδος και έλεγε ότι θα γίνει μακελειό όποιος πειράξει τον Παπανδρέου εννοούσε ότι θα πάει να τους μαχαιρώσει;

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πολιτικά

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν έλεγε η Νέα Δημοκρατία ότι θα λιντσάρει τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ, πίστευε ότι θα τον μαχαιρώσει. Για όνομα του Θεού αυτά είναι η χρήση της δικαιοσύνης, μη θεσμικά, για να επιτεθούν σε πολιτικούς αντιπάλους. Είναι ντροπή αυτά που γίνονται. Παραβιάζουν τη Δημοκρατία και την κοινή λογική.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Παρά τα όσα κατά καιρούς καταγγέλλετε ήθελα να ρωτήσω εάν πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση που υπάρχει αδιαμφισβήτητα, βέβαια με εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ μακάρι να έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις γιατί και το 2012 μας έδειχναν στο 2,5% όπως θυμάστε και πήραμε 11%.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τον ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπετε για αυτοδυναμία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι και δεν πρέπει να πάρει αυτοδυναμία. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς μπορούμε να είμαστε εγγυητές και στα εθνικά θέματα και στα θέματα της ελεύθερης οικονομίας. Προσέξτε κάτι, 29% φόρος στις επιχειρήσεις σε μια χώρα που συνορεύει με την Αλβανία που έχει 9%, με την Βουλγαρία που έχει 10% και με την Τουρκία που έχει 10%, δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα, πρέπει να υπάρξει ένα jump start της ελληνικής οικονομίας, χαμηλή φορολόγηση, ρύθμιση όλων των υποχρεώσεων των Ελλήνων, οξυγόνο στις επιχειρήσεις και να βάλουμε μπρος για να κάνουμε την Ελλάδα ένα φορολογικό παράδεισο, να φέρουμε πίσω την ανάπτυξη, να ξαναμπεί πάλι μπρος η μηχανή και εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε θα τα ξαναπούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να είστε καλά.