Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΚ- Η Μαρία Σπυράκη εισηγήτρια του Ε.Λ.Κ για τη "γαλάζια ανάπτυξη

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη ορίστηκε αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας με τίτλο  «Καινοτομία στη Γαλάζια Οικονομία:

αξιοποιώντας τη δυναμική των θαλασσών και των ωκεανών μας για την απασχόληση και την ανάπτυξη». Η Έκθεση αυτή θα αποτελέσει βάση για το  πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» το οποίο αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και  ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως.

Η στρατηγική της γαλάζιας ανάπτυξης έχει σαν στόχους
-την  εναρμονισμένη και στοχευμένη θαλάσσια πολιτική ,
-τη στρατηγική για τις θαλάσσιες λεκάνες, όπως η Μεσόγειος και το Ιόνιο πέλαγος, και
-την  κοινή προσέγγιση για θέματα όπως η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση των διάφορων θαλάσσιων οργανισμών με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με την μεγαλύτερη ακτογραμμή (16.000 χιλιόμετρα) και τα περισσότερα νησιά στην Ευρώπη,  υπερπροσοντούχοι νέοι παραμένουν άνεργοι. Η «γαλάζια οικονομία» μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης και να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τη μεσο-μακροπρόθεσμη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υπεράκτια εξόρυξη ορυκτού πλούτου, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αλιεία, και οι θαλάσσιες μεταφορές.