Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ TOY ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ TOY ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Κλείνοντας τη διαδικασία επί της συζήτησης, νομίζω ότι το θέμα έχει φωτιστεί από όλες τις πλευρές. Ακούστηκαν απόψεις που έκαναν μια κριτική στο νομοθέτημα από μια δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση -να την αναγνωρίσω- με σοβαρότητα, που θεωρούν ότι δεν είναι επαρκές, ακούστηκαν απόψεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, ότι δηλαδή αυτό γίνεται επειδή κάποιοι μας το επέβαλαν και ακούστηκαν και απόψεις γνωστές, ολοκληρωτικού ακροδεξιού φασιστικού χαρακτήρα και αντιλήψεων.
Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι νομίζω -το είπα και στην ομιλία μου επί της αρχής- ότι ο Εισηγητής μας κ. Τριαντάφυλλος που έχει ασχοληθεί ειδικά με αυτό το θέμα και θέλω να το τονίσω και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον καλύτερο τρόπο, έχει κάνει μια πλήρη και ολοκληρωμένη ανάλυση.
Έχουμε ανάγκη πρώτα-πρώτα ως κοινωνία να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, γιατί η προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ανθρώπων που έχουν διαφορετική αντίληψη και συμπεριφορά από εμάς είναι κατ’ αρχάς θέμα κουλτούρας, αντίληψης, καθημερινής πράξης και μετά είναι νόμων.
Εμείς, λοιπόν, πρέπει σήμερα να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και μετά έχουμε ανάγκη να κάνουμε και ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις τιμωρητικού χαρακτήρα για όποιους τους συνανθρώπους μας που έχουν ένα διαφορετικό χρώμα, μια διαφορετική εθνοτική προέλευση, σεξουαλική προτίμηση, θρησκευτική αναφορά, τους αντιμετωπίζουν σαν όντα υποδεέστερα, σαν αντικείμενα και θέλουν να τους εκδικηθούν.
Νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι έγινε μία κριτική που έλεγε ότι το άρθρο 1 δεν καλύπτει –είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις του- ο κύριος Υπουργός εξάντλησε με την επιχειρηματολογία του το θέμα.
Επίσης, επειδή αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλά, όπως έχει περάσει πολλά και η προοδευτική παράταξη, θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι μπορώ να αντιληφθώ κάποιους φόβους, αλλά δεν τους συμμερίζομαι. Το άρθρο 2 δεν τιμωρεί την πολιτική άποψη ούτε τη γνώμη. Δεν τιμωρεί καν αυτόν που υποστηρίζει το αντίθετο από εμένα που θεωρώ ότι υπήρξε ολοκαύτωμα και ότι αυτό ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τιμωρεί αυτόν που σωρευτικά το εγκωμιάζει και προτρέπει σε βία κατά συγκεκριμένης ομάδας. Όλα αυτά πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά.
Μάλιστα, θέλω να αντιδιαστείλω αυτήν την άποψη με εκείνους που λένε ότι το άρθρο 1 είναι μίας χαλαρής αντιμετώπισης. Δεν μπορεί το άρθρο 1 να είναι χαλαρής αντιμετώπισης και το άρθρο 2 που έχει μία σειρά σωρευτικών προϋποθέσεων για να τιμωρηθεί κάποιος, να μην υποστηρίζεται.
Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω την άποψη που εξέφρασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος για το άρθρο 2 με την άποψη που έχει εκφράσει η Χρυσή Αυγή. Όμως, δείτε την Τρίτη ποιο θα είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Το πρακτικό αποτέλεσμα την Τρίτη θα είναι και οι δύο αυτές δυνάμεις να καταψηφίσουν αυτό το άρθρο. Δεν θέλω ούτε να τους ταυτίσω ούτε να κυνηγήσω δαίμονες και φαντάσματα, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διαφοροποιήσει τη στάση της, επειδή εμείς κάναμε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο με την αύξηση των ποινών και με αρκετές νομοτεχνικές παρεμβάσεις που κάναμε.
Εγώ καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα. Είχα πει σε μία τοποθέτησή μου «Θεού θέλοντος» και με διόρθωσε ο κ. Λαφαζάνης λέγοντάς μου «λαού θέλοντος». Τώρα λέμε «και Θεού θέλοντος», μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Άγιον Όρος. Αν Θεού θέλοντος γίνουν κυβέρνηση, ας φέρουν ένα καλύτερο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Όμως, αυτή τη στιγμή είναι δυνατόν να αναζητούνται μία σειρά προσχήματα και λόγοι για να μην ψηφιστεί ένα νομοθέτημα για το οποίο, βοήθησε και η κυρία Ξηροτύρη νωρίτερα που μίλησε, το είχαμε επεξεργαστεί και ήταν αντικείμενο πρότασης και των δύο κομμάτων. Από τη σπουδή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και καλούσε την Κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή, νόμιζα ότι δεν θα είχε μεγάλες αντιρρήσεις. Σήμερα αναζητά διάφορα προσχήματα, για να μην το ψηφίσει.
Εν πάση περιπτώσει, ας καθορίσει με έναν άλλο τρόπο τη στάση της. Νομίζω ότι δεν τιμά την προοδευτική και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη μία τέτοια αντιμετώπιση αυτού του νομοσχεδίου, την ώρα που υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να τα εκπέμψουμε ως μήνυμα υπερασπιζόμενοι τους συνανθρώπους μας που έχουν μία διαφορετικότητα, άλλη εθνοτική καταγωγή ή θρησκευτική αντίληψη. Πρέπει, δηλαδή, να δώσουμε το δείγμα της δημοκρατίας που μας διαπερνά του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων και δεν πρέπει αυτό να μας χωρίσει.
Θα ολοκληρώσω την ομιλία μου με το εξής: Αυτό το νομοσχέδιο ήταν μία ευκαιρία για να δείξουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν μία προοδευτική αντίληψη και μία δημοκρατική παιδεία μπορούν να συνεννοούνται. Κοιτάξτε τι έχει συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα μνημόνια και η αντιμνημονιακή ρητορική ισοπέδωσαν τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις. Είσαι αντιμνημονιακός, είτε είσαι ακροδεξιός, είτε είσαι αναρχικός, γιατί θεωρείς ότι αυτό ήταν η καταστροφή της χώρας. Δηλαδή, δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ούτε ιδεολογικές αντιλήψεις ούτε πολιτικές στοχεύσεις. Σήμερα που μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, σήμερα που μιλάμε γι’ αυτά που ήταν σημαία της δημοκρατικής και της προοδευτικής παράταξης, θα βρούμε προσχήματα νομικίστικου χαρακτήρα για να διαχωριστούμε;
Νομίζω ότι όλα αυτά έχουν διευκρινιστεί με τον πιο καλό τρόπο, ακόμα και εκείνα που θα μπορούσε κανένας να θεωρήσει ότι θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Πρέπει να ξέρουμε ότι είναι άλλο πράγμα ο συσχετισμός των δυνάμεων μέσα στην κυβέρνηση και άλλο πράγμα ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή. Δυστυχώς, δεν νομοθετεί με τον τρόπο που θα θέλαμε ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων της Βουλής. Νομοθετεί ένας άλλος συσχετισμός δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί σε μία συμμαχία ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένου έργου για να υπηρετήσει το στόχο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Άρα, είναι πεπερασμένα και τα όριά του. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, όπως και ότι σε αυτήν την προσπάθεια, σε αυτήν την συνεργασία το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί –λέω προσπαθεί, γιατί δεν ξέρω αν το καταφέρνει πάντα αυτό, ο λαός μας κρίνει - και το έχει κάνει πράξη πάρα πολλές φορές με πρωτοβουλίες, να είναι ο προοδευτικός πόλος αυτής της συνεργασίας και αυτής της συμμαχίας.
Κατά συνέπεια, εγώ θα έλεγα ότι μέχρι την Τρίτη οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν χρόνο να σκεφτούν, για να αποφύγουν να ταυτιστούν με κάτι που ενδεχόμενα μπορεί να τους στιγματίσει για το μέλλον.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.