Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε: «Το κείμενο που μας μοίρασε η Κομισιόν αναφέρεται στις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία και οι οποίες πλήττουν σοβαρά και τους Έλληνες αγρότες.

Αλλά η Κομισιόν δείχνει να ξεχνά ότι οι πρώτοι που ξεκίνησαν το χορό των κυρώσεων ήταν οι Ευρωπαίοι, με πρόσχημα την υπό συζήτηση Ευρωατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, το εμπορικό ΝΑΤΟ, όπως έχω τονίσει και άλλη φορά. Αλλά οι κυρίως ωφελημένοι από την ψυχροπολεμική έκρηξη του τελευταίου καιρού είναι, ως συνήθως, οι κατασκευαστές και οι έμποροι όπλων. Επίσης, ωφελημένοι είναι και όσοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το μίσος μεταξύ των λαών. Όμως οι λαοί, ακριβώς, είναι εκείνοι που θα κληθούν, στο τέλος, να πληρώσουν, τόσο σε αίμα όσο και σε χρήμα, ακόμα και αυτή τη μετακίνηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».

Παρεμβαίνοντας, επίσης, στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης, λέγοντας ότι η ύπαρξή του είχε επισημανθεί από το 2009, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, ύστερα από αγώνα των Ελλήνων αρχαιολόγων. Τόνισε ότι υπάρχουν τρία κοινοτικά ταμεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρήματα για την εν λόγω ανασκαφή και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε μια Ευρώπη του πολιτισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο». Και κατέληξε: «Μπορεί το συγκεκριμένο να βρίσκεται στην Ελλάδα, ωστόσο με το ίδιο πάθος θα μιλούσα και για κάθε μνημείο ανάλογης σημασίας που θα βρισκόταν στην Ιταλία, την Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη».

Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2014