Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη



Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη - Αικατερινάρη σχετικά με τους ελέγχους διαφόρων λιστών και εμβασμάτων του εξωτερικού την περιόδο 2009-2012 και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει έως σήμερα από αυτούς.






                Επανέρχομαι για ακόμη μία φορά στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα του ελέγχου και της φορολόγησης των διαφόρων λιστών και των εμβασμάτων του εξωτερικού της περιόδου 2009-2012, καθώς και των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει έως σήμερα από αυτούς. Μέχρι σήμερα και ενώ μία από τις βασικές προτεραιότητες της χώρας ήταν και είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν έχουν παρουσιαστεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά τους ελέγχους όλων των παραπάνω.
Στις απαντήσεις σας σε προηγούμενες αντίστοιχες ερωτήσεις μου προβλήθηκαν ως δικαιολογίες για τα φτωχά αποτελέσματα των ελέγχων το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, το τραπεζικό απόρρητο, η σύγχυση ορισμένες φορές των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μ' αυτές του ΥΠΟΙΚ παρά το γεγονός ότι το δεύτερο ουσιαστικά προΐσταται του πρώτου, η έλλειψη προσωπικού, η ελλιπής μηχανοργάνωση κ.λπ. Ενώ εγώ τελικά επισήμανα ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Επιπλέον, η ξαφνική αλλαγή στην ηγεσία της ΓΓΔΕ, δίνει το στίγμα της αλλαγής στοχοθεσίας του Υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα Γενική Γραμματέας με τη σειρά της ανακήρυξε ως βασική προτεραιότητα την πάταξη της φοροαποφυγής και στη συνέχεια της φοροδιαφυγής και τόνισε ότι το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα συνεχίσει να πραγματοποιείται με όλα τα όπλα που διαθέτει. Δήλωσε επίσης ότι "καθημερινά οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε ειδικά θέματα υψηλού φοροεισπρακτικού ενδιαφέροντος, ενώ στοίχημα αποτελεί για την ίδια η επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη εσόδων από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό, τον έλεγχο των offshore εταιρειών και άλλων υποθέσεων μεγάλου πλούτου".
Παρόλα αυτά και σύμφωνα με την από 12/8/2014 (Αρ. Πρωτ. ΓΚΕ 1116413 ΕΞ 2014/301) απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην τελευταία ερώτησή μου για το θέμα, έως 16/7/2014 1.343 υποθέσεις είχαν αποσταλεί στο ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π, χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ σε ότι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία ελέγχονται κάποιες υποθέσεις!!!, δηλαδή η αναποτελεσματικότητα καλά κρατεί.
Επειδή οι έλεγχοι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων,
Επειδή τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ελέγχων είναι ιδιαίτερα φτωχά
Επειδή η πάταξη της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα η φορολόγηση των διαφόρων λιστών εμβασμάτων του εξωτερικού είναι πλέον ζήτημα τιμής και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και προφανώς ηθικής τάξης έναντι των πολιτών που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, Ερωτάται ο Υπουργός:
1.         Είναι στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της ΓΓΔΕ η επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου διαφόρων λιστών πολιτών με εμβάσματα στο εξωτερικό και ειδικότερα αυτών της περιόδου 2009-2012, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, έτσι ώστε να έχουμε επιτέλους συγκεκριμένα και πολλαπλά αποτελέσματα;
2.         Έχουν λυθεί τα προβλήματα που επικαλείται κατά καιρούς το Υπουργείο ως λόγους της σημαντικής καθυστέρησης που παρατηρείται στους ελέγχους; Αν όχι, ποιες ενέργειες έχει κάνει το υπουργείο για να τις αντιμετωπίσει; Έχει διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΓΓΔΕ υπό τη νέα ηγεσία;
Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη


                                                                                   
                                    28/08/2014