Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ερώτηση των βουλευτών Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη και ΑχαΪας Νίκου Τσούκαλη


Ερώτηση των βουλευτών Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη και ΑχαΪας Νίκου Τσούκαλη σχετικά με την παράτυπη παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη συγκρότηση της Επιτροπής Αρχής Προσφύγων.






             
Ρόλος των Επιτροπών Αρχής Προσφύγων αποτελεί η τελεσίδικη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, οι οποίες είχαν απορριφθεί πρωτοβάθμια. Ωστόσο, η λειτουργία των Επιτροπών είχε παγώσει κατά τον τελευταίο μήνα, καθώς έληξε η θητεία τους, με την καθυστέρηση να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Για την ανανέωση του Προέδρου και των μελών των επιτροπών η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει τον διορισμό του Προέδρου, ενός μέλους και των αναπληρωτών τους, για κάθε επιτροπή από τον αρμόδιο Υπουργό, από λίστα που έχει καταρτίσει η ανεξάρτητη Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και τα υπόλοιπα μέλη και αναπληρωτές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να προέβη σε έλεγχο νομιμότητας κατάρτισης της προαναφερθείσας λίστας, ενέργεια που δεν προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία και επομένως η ενέργεια αυτή είναι παράτυπη, και εν συνεχεία αύξησε τον αριθμό των Επιτροπών χωρίς να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας, παράλληλα, από την Αρχή Προσφύγων, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο, κατάρτιση άλλου καταλόγου, από τον οποίο επέλεξε τα μέλη των Επιτροπών.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας τις νομοθετικές διαδικασίες, προσβάλλοντας την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.         Προέβη ο ίδιος στις παράτυπες ενέργειες που αναφέρονται στο δημοσίευμα; Συγκεκριμένα, προέβη σε έλεγχο νομιμότητας κατάρτισης καταλόγου από την ΕΕΔΑ; Αν ναι, βάσει ποιου σκεπτικού, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία; Ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου;
2.         Με ποιο σκεπτικό απευθύνθηκε σε Αρχή η οποία υπάγεται στο Υπουργείο του για κατάρτιση σχετικού καταλόγου, παρακάμπτοντας την ανεξάρτητη ΕΕΔΑ; Για ποιους λόγους όρισε Προέδρους και μέλη από την λίστα που κατάρτισε υπηρεσία του Υπουργείου του και όχι από την λίστα που ορίζει ο Νόμος; Βάσει ποιου νόμου και ποιου σκεπτικού προέβη στην αύξηση των Επιτροπών χωρίς να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη

Νίκος Τσούκαλης




                                                                                   
                                    28/08/2014