Δήλωση
του Δημήτρη Γελαλή
βουλευτή Ν. Λάρισας, υπεύθυνου φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε.
Οικονομικών
«Για φορολογικές
παραβάσεις άνω των 3.000 ευρώ καθώς και για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 10.000
ευρώ ο κάθε πολίτης θα θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος»
Τη ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο διαρρέει στον τύπο πως η νομοθεσία για τις ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο θα αλλάξει προς το ευνοϊκότερο προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την κοινοτική, διαπιστώνουμε με έκπληξη πως η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) κα Σαββαΐδου εκδίδει απόφαση στις 14.8.2014 προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Με βάση την απόφαση στην ίδια Αρχή που παραπέμπεται αυτός που κατηγορείται για τρομοκρατία, για εμπορία ανθρώπων, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για όπλα, εκρηκτικές ύλες κ.α. θα παραπέμπεται και αυτός που δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. άνω των 3.000 ευρώ καθώς και αυτός που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10.000 ευρώ. Η Αρχή θα αποφασίζει αν ο αναφερόμενος από τις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών είναι ύποπτος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα απαγορεύεται η κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς και του ανοίγματος θυρίδων και θα δεσμεύεται η μεταβίβαση ή η εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.
Παρόλο που το ίδιο το Δημόσιο καθυστερεί τις επιστροφές Φ.Π.Α. για μήνες θεωρεί τους φορολογούμενους ύποπτους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος όταν αυτοί καθυστερούν να αποδώσουν ποσά άνω των 3.000 από παρακρατούμενους φόρους. Να σημειώσουμε ότι τα τόσο χαμηλά όρια για να θεωρηθεί κάποιος ύποπτος είναι μία ακόμα «επιτυχία» της κυβέρνησης Σαμαρά αφού ορίστηκαν με τον περιβόητο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το 2013. Με αυτό τον τρόπο όμως εκτός από την τρομοκράτηση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας επιτυγχάνεται η έμμεση ασυλία μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής που θα έπρεπε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα από την εν λόγω Αρχή. Εξαιτίας του όγκου αναφορών που θα στέλνονται καθημερινά από τις Δ.Ο.Υ. και τα ελεγκτικά κέντρα, υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ, offshore εταιρειών κτλ. που θα έπρεπε να έχουν ήδη εξεταστεί θα «λιμνάζουν» ανάμεσα σε υποθέσεις μικροοφειλετών.
Το
Γραφείο Τύπου