Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ραδιόφωνο του Σκαϊ και στους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

Για την ανταπόκριση στις επιστολές για έναρξη διαλόγου που έστειλε η ΔΗΜΑΡ

Εμείς θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική εξέλιξη, η θετική ανταπόκριση που υπήρξε στις επιστολές που στείλαμε για την έναρξη του διαλόγου. Είναι θετική εξέλιξη ότι υπήρχε αποδοχή της πρότασής μας για προγραμματικό διάλογο, καθώς, όπως έχουμε τονίσει, ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής και αναφέρομαι στις απαντήσεις, τις οποίες είχαμε.
Σταθερή και δική μας θέση είναι ότι ο χώρος, ο προοδευτικός χώρος, ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται, ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά. Γι’ αυτό ζητήσαμε την έναρξη ενός διαλόγου για την συγκρότηση χώρου με εναλλακτικό προς τη δεξιά σχέδιο. Με βάση 12 προγραμματικά σημεία, τα οποία καταθέσαμε.Εμείς δεν θέλουμε και δεν πρέπει να γίνει ο διάλογος σε κενό πολιτικής. Έγιναν προσπάθειες διαλόγου, πριν από τις εκλογές, όμως αυτές που είχαν κατατεθεί από άλλους χώρους, δεν είχαν το προγραμματικό πλαίσιο. Ουσιαστικά ήταν: ΄΄ελάτε να πάμε να συμπράξουμε, να πάρουμε ένα ποσοστό μεγαλύτερο, να υπάρχει μια διάσωση΄΄. Δεν είναι αυτός ο στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν είναι αυτός ο στόχος αυτού του χώρου. Ο στόχος αυτού του χώρου είναι να συγκροτηθεί σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι βιώσιμο, γιατί αλλιώς θα πεθάνει την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλουμε να δώσουμε μέσω αυτής της διαδικασίας. Και βέβαια, επειδή οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, οι θεσμοί δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ κομμάτων για την Κεντροαριστερά.



Για την απάντηση του Ποταμιού στην επιστολή της ΔΗΜΑΡ για έναρξη διαλόγου
Ο στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η έναρξη του διαλόγου για την Κεντροαριστερά και για μια διαμόρφωση προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Συνεπώς, ο τελικός μας στόχος είναι η ανασυγκρότηση της χώρας. Οι 12 προγραμματικές θέσεις, που στείλαμε στις επιστολές, αφορούν ακριβώς αυτόν τον στόχο, την ανασυγκρότηση της χώρας μέσω της προοδευτικής διακυβέρνησης. Συνεπώς, το επιχείρημα “δεν συζητάω για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά μόνο για την ανασυγκρότηση της χώρας” δεν εμποδίζει τον διάλογο στη βάση των επιστολών που στείλαμε. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πως η μισή επιστολή του κ. Θεοδωράκη δεν αναφέρεται στην ΔΗΜΑΡ αλλάείναι πολύ επιθετική ως προς το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τις συζητήσεις και τον διάλογο, δεν νομίζω ότι βοηθούν από εδώ και στο εξής την χώρα τέτοιες θέσεις όπως ότι όλοι οι παλιοί πρέπει να πάνε στην άκρη, όλοι οι παλιοί πρέπει να συνταξιοδοτηθούν. Δεν βοηθάει αυτή η στάση στον διάλογο και στις απαιτήσεις της χώρας. Να σας θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης είχε πει σε προηγούμενες δηλώσεις ότι πρέπει να καθίσουν τα κόμματα σε κοινό τραπέζι να κάνουν συμφωνίες, να συζητήσουν. Αυτό είναι αναντίστοιχο με τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη και με αυτά που έλεγε μέχρι αυτήν τη στιγμή.

Για την διαγραφή Γρηγόρη Ψαριανού
Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα, που αποδεδειγμένα έχει δείξει ότι σέβεται τη διαφορετική άποψη. Εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε επιδείξει για τις συλλογικές μας αποφάσεις. Να σας θυμίσω μόνο ότι την προηγούμενη Κυριακή, πριν πέντε μέρες, υπήρχαν δηλώσεις του στον τύπο, στις οποίες αναφερόταν ότι ουσιαστικά είναι εκτός ΔΗΜΑΡ, ότι η ΔΗΜΑΡ είναι μια τελειωμένη υπόθεση, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ψαριανό, και στην συνέχεια έλεγε ότι όσο είναι ΔΗΜΑΡ, είναι και Ελιά, είναι και Ποτάμι. Στην συνέχεια αρνήθηκε και να συνυπογράψει την ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα. Ήταν, λοιπόν, μια μακρά πορεία και πριν από αυτό. Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια ενός διαλόγου δημοκρατικού μέσα στο κόμμα. Δεν ήρθε στα συλλογικά όργανα ο Γρηγόρης ο Ψαριανός και χθες δεν συνυπέγραψε την πρόταση του Δημοψηφίσματος μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές. Συνεπώς, για όλο αυτό το πλαίσιο υπήρχε η διαγραφή κι όχι για την τελευταία μόνο, συγκεκριμένη απόφαση. Είναι φανερό ότι υπήρχε απόσταση στις θέσεις του Γρηγόρη σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος. Αυτή η απόσταση οδήγησε, μετά από μια μακρά πορεία στην απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Για την ανεξαρτητοποίηση Κατερίνας Μάρκου
Όπως φαίνεται από την επιστολή ανεξαρτητοποίησης της, ουσιαστικά υπάρχει μια απόσταση από τον πυρήνα των απόψεων της ΔΗΜΑΡ, διαχρονικά. Δηλαδή όσον αφορά στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, τις σταθερές αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς, σε αυτά φαίνεται ότι υπήρχαν εντελώς διαφορετικές θέσεις. Θα έπρεπε να γνωρίζει τις διαχρονικές αξίες του χώρου της δημοκρατικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να τις υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις οποίες έχουμε.

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις Εκλογές
Εννιά μήνες πριν ασχολούμαστε με αυτό, μετράμε τις ψήφους. Νομίζω ότι αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Με αυτήν την πολιτική που ασκείται, δεν βλέπω να βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές που ασκούνται. Και για να μην μελλοντολογούμε, αυτήν τη στιγμή έχω τα δεδομένα αυτά που έχουμε μπροστά μας. Ας αφήσουμε τον καιρό να έρθει, γιατί είναι πολλοί μήνες μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί να συζητάμε για το εάν έχουμε εκλογές για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τελικά άλλες να είναι οι εξελίξεις που μπορεί να φέρουνε την εκλογική αναμέτρηση πιο νωρίς.Από τον Σεπτέμβριο τα θέματα της Τρόικας με τα προαπαιτούμενα και τα νέα μέτρα, τα εργασιακά ζητήματα, τις ομαδικές απολύσεις και το lock-out, ζητήματα που ξαναμπήκανε στον διάλογο, ζητήματα, τα οποία μπορεί να φέρουνε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας και πιο νωρίς από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

11/7/2014