Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (Α.Η.Σ.) και το ορυχείο Αμυνταίου

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
κατά την επίσκεψή του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (Α.Η.Σ.)
και το ορυχείο Αμυνταίου


Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Η σημερινή μας επίσκεψη στη μονάδα σας και στο Νομό της Φλώρινας δεν είναι συμβολική, αλλά ουσιαστική. Διότι, βρισκόμαστε μπροστά στην τελευταία πράξη του δράματος. Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος απέναντι στη χώρα, τον εθνικό πλούτο και στις δυνατότητες αυτής της χώρας να μπορέσει να ορθοποδήσει μετά από αυτήν την πρωτοφανή κρίση που περνάμε αυτά τα τελευταία 4 χρόνια.
Το σχέδιο ήταν η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, η τρομακτική ανεργία, προκειμένου κάποιοι να έχουν τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν μέσα από την κρίση. Το πρώτο σχέδιο επετεύχθη με τις γνωστές απειλές που γνωρίζετε όλοι, δηλαδή ότι αν δεν δεχτούμε τα μέτρα θα μας κόψουν τις δόσεις, αν δεν δεχτούμε τα μέτρα θα μας βγάλουν από την Ευρώπη, θα μας αποκλείσουν. Μόνο από το μουντιάλ αποκλειστήκαμε και αυτό γιατί δεν βάλαμε το πέναλτι.
Η δεύτερη, όμως, πράξη του δράματος δεν είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι απολύσεις, αλλά η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και η συρρίκνωση κάθε δυνατότητας να μπορέσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία. Και λέω ότι αυτό είναι πιο εγκληματικό, διότι του μισθούς και τις συντάξεις μπορεί κανείς εύκολα να τα επαναφέρει. Την εκποίηση του πλούτου που θα συντελέσουν αν τους αφήσουμε, θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να μπορέσουμε να τα αποκαταστήσουμε.
Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε εδώ όχι για κερδοσκοπήσουμε πολιτικά, όχι για να διεκδικήσουμε να βγάλουμε ένα λογύδριο και να πούμε 5 πολιτικές κορώνες, αλλά γιατί εκτιμούμε ότι το σχέδιο εκποίησης – ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως είναι η ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί και θα αποτραπεί μόνο αν υπάρξει μια πλατιά, παλλαϊκή, πολιτική και κοινωνική ενότητα, πέρα και έξω από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με εργαζόμενους/ες ή πολίτες οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν άλλα κόμματα, ακόμα και αυτά που μας κυβερνούν. Διότι, η ζημία που θα υποστούμε ως χώρα και ιδίως εδώ οι περιοχές σας από τη διαδικασία εκποίησης του εθνικού πλούτου που λέγεται ΔΕΗ θα είναι ζημία που θα αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και όταν ιδρύθηκε τότε ο ηλεκτροδοτούμενος πληθυσμός ήταν περίπου το 50% του πληθυσμού, υπήρχαν περίπου 350 μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό θαύμα ώστε μέσα λίγα χρόνια να ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο του πληθυσμού, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο, να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τα λιγνιτικά αποθέματα της περιοχής σας και κυρίως να γίνει ένας επιμερισμός κόστους – οφέλους ανάμεσα στις περιοχές που είχαν κέρδη και στις περιοχές που είχαν ζημίες, κυρίως να πέσει η τιμή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που εκείνη την εποχή τη δεκαετία του ΄50 ήταν αγαθό πολυτελείας και όχι αγαθό προσβάσιμο για κάθε πολίτη. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν αναπτυξιακές επενδύσεις αν το μοντέλο παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας ήταν το ιδιωτικό κατακερματισμένο μοντέλο. Αυτό που σήμερα μετά από 65 χρόνια θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν.
Τη δεκαετία του ΄50 -και έχει σημασία αυτή η ιστορική αναδρομή - με χρήματα που τότε διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό από τις πολεμικές επανορθώσεις- και είναι κάποιες που δεν έχουν πάρει ακόμα από αυτούς που μας επιβάλουν αυτές τις πολιτικές - αλλά και από το τότε σχέδιο ανασυγκρότησης, το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ δημιουργήθηκε αυτή η στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία επιχείρηση. Σήμερα, μέσα σε μια νύχτα και με διαδικασίες κυριολεκτικά «σαν τον κλέφτη» σε ένα θερινό τμήμα της βουλής με επιλεγμένους βουλευτές και τη Σύνοδο της βουλής διαλυμένη, στην πραγματικότητα με κλειστή τη βουλή, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, θέλουν με την ψήφο των επιλεγμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εκποιήσουν, να ξεπουλήσουν, να κατεδαφίσουν, να διαλύσουν μια επιχείρηση η οποία στήθηκε από τον κόπο και το υστέρημα του ελληνικού λαού πριν από 65 χρόνια.
Αυτό είναι εθνικό έγκλημα. Είναι εθνικό έγκλημα και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Και σας δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο. Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε απόφαση ή υπογραφή. Λένε πολλοί: μα πως θα το καταφέρετε αυτό; Εμείς λέμε ότι με βάση το Σύνταγμα της χώρα κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικό λαός πριν από ένα μήνα έδωσε την ετυμηγορία του. Βεβαίως, ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά ήταν εκλογές σε εθνική κλίμακα, όχι σε χαλαρό κλίμα, αλλά σε κλίμα πολιτικής πόλωσης και αντιπαράθεσης και αυτές οι εκλογές έβγαλαν αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο με 4 μονάδες διαφορά, τα κόμματα που συγκυβερνούν απώλεσαν 11% των δυνάμεών τους και αν σήμερα μετά από αυτό το αποτέλεσμα έβγαιναν συσχετισμοί στη βουλή δεν θα είχαν 152, δεν θα είχαν ούτε 90 βουλευτές. Μας κυβερνά μια λαϊκή μειοψηφία, χάρη στο γεγονός ότι έχουν τις 50 έδρες και χάρη στο γεγονός βεβαίως ότι το 2012 με εκβιασμούς κατάφεραν να φέρουν ένα αποτέλεσμα το οποίο σήμερα δεν αντιστοιχίζεται σε καμιά περίπτωση με τη λαϊκή επιθυμία και τη λαϊκή βούληση.
Τι άλλο να πει κανείς για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που επιχειρείται σήμερα τόσο με τη ΔΕΗ, όσο όμως και με το δημόσιο πλούτο και τους αιγιαλούς είναι ένα ριφιφί. Ένα πλιάτσικο. Αν υποθέσουμε ότι όλοι συμφωνούν, το 30% που αθροίζουν τα δυο κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν θέλει να αποφασίσει ερήμην του λαού για το σύνολο της χώρας και κυρίως να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες. Σας υπενθυμίζω ότι τη Δευτέρα των εκλογών πήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξήγησα ότι έχουν διαμορφωθεί νέοι συσχετισμοί και ότι αυτή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν προκαταβολικά τη λαϊκή βούληση και τις επόμενες κυβερνήσεις που είτε το θέλουν, είτε όχι σύντομα θα γίνουν πράξη με βάση την επιθυμία του λαού. Μάλιστα είχα πει χαρακτηριστικά να μην διανοηθεί ο πρωθυπουργός να πάρει αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος, χωρίς τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να έχει την έγκριση της λαϊκής βούλησης.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο διανοείται, αλλά επιδιώκει μέσα από μια πρωτοφανή και εκδικητική στάση και λογική να διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Για άλλη μια φορά, τον προειδοποιούμε. Αυτές οι αποφάσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί έχουν τη συντριπτική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι συντεχνία οι εργαζόμενοι. Συντεχνία είναι αυτοί που κυβερνάνε 40 χρόνια τώρα και αποφασίζουν ερήμην του ελληνικού λαού για το δημόσιο πλούτο.
Και θέλω σήμερα εδώ να χαιρετήσω την παλλαϊκή συμπαράταξη εργαζόμενων, κοινωνικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, κυρίως, όμως, τα μηνύματα συμπαράστασης που έρχονται τόσο από τον λαϊκό κλήρο, όσο και από την Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Φλώρινας και ο Μητροπολίτης Κοζάνης με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό δίνουν την πάνδημη και παλλαϊκή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, της αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας στην προοπτική της εκποίησης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σε λίγο θα βρεθώ και στο Αμύνταιο και θα συναντηθώ με τους τοπικούς φορείς και εκεί θα εξαγγείλω και κάποιες σκέψεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αναλάβει ως αντιπολίτευση τόσο στην πορεία προς την ψήφιση, όσο και αμέσως μετά. Διότι, για εμάς το θέμα της ΔΕΗ δεν τελειώνει μέσα σε ένα θερινό τμήμα εν κρυπτώ, σαν τους κλέφτες να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία και θα έχει και συνέχεια. Κλείνω την τοποθέτησή μου μόνο με μια δέσμευση. Σε ό,τι μας αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμού του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας και μόνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΔΕΗ σε περίοδο κρίσης θα λειτουργήσει και ως αρωγός των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα ως αρωγός των πληθυσμών που βρίσκονται σε αυτήν εδώ την περιοχή και 60 χρόνια τώρα έχουμε αυτό το αγαθό εξαιτίας του γεγονότος ότι υπ[άρχετε εσείς εδώ και βάζετε πλάτη για όλη τη χώρα. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Δυτική Μακεδονία. Να σας ευχαριστήσω και να πω ότι αυτή τη φορά δεν είμαι απλώς αισιόδοξος. Η ΔΕΗ και οι αιγιαλοί θα είναι κύκνειο άσμα μιας κυβέρνηση που ήδη ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες δεν θα είναι παρούσα. Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα δώσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα και το λαό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 02/07/2014