Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Βασ. Λυριτζής – Δημ. Οικονόμου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Βασ. Λυριτζής – Δημ. Οικονόμου)


  • Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Εκτιμάτε κι εσείς, ανεξάρτητα από τα περί αποστασιών, ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα πολιτικό σχέδιο για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή με στόχο, από τη μια πλευρά να μην υπάρξουν ενδιάμεσες εκλογές εξαιτίας της προεδρικής εκλογής και με δεύτερο στόχο την ενίσχυση της κυβέρνησης και με ευρύτερες δυνάμεις;

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από το οποίο αναδύεται ένα τέτοιο άρωμα. Και είναι θεμιτό να υπάρχουν μετακινήσεις, αλλά όταν αυτό γίνεται ερήμην πραγματικών καταστάσεων και είναι αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, κάποιων μηχανορραφιών, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Είναι «τσιμπολόγημα», δηλαδή, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που περνάνε δύσκολες ώρες για να φτιαχτεί πάση θυσία μια νόθα προεδρική πλειοψηφία με στόχο να μην πάμε σε εκλογές.
Αλλά κοιτάξτε, μπορεί τελικά αυτή η κορυφαία στιγμή, μία από τις κορυφαίες στιγμές όπως είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έμμεσα ίσως να μην σχετίζεται με τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς σε μια δημοκρατία;

  • Ίσως όχι. Αλλά, η προεδρική εκλογή έτσι κι αλλιώς, από την πρόβλεψή της από το Σύνταγμα, μιλάει για ευρεία πλειοψηφία ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να ενώνει όλους τους Έλληνες στην πραγματικότητα. Μεγαλύτερης συνεννόησης για να μας ενώνει, το σύμβολο υποτίθεται του πολιτεύματος.
  • Άρα, δεν είναι μικροπολιτικού παιχνιδιού ιστορία λέτε;

Όχι, λέω ότι είναι …. Δεν θα έπρεπε να είναι….

  • Προφανώς… Έχει ανοίξει μια ευρύτερου περιεχομένου συζήτηση και στο όνομα των συναινέσεων. Εσείς, ας πούμε, θέσατε μερικά ζητήματα σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα για το ότι η κυβέρνηση για παράδειγμα δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της χώρας για ένα μεγαλύτερο, πέραν της τετραετίας, χρονικό διάστημα και ότι θα έπρεπε να παίρνει και τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, να λαμβάνει τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, πολλοί λένε ότι αυτό ίσως είναι και ένα δείγμα μιας διάθεσης, να το πω έτσι, συναίνεσης σε μερικά πράγματα που μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, κι επειδή έχει ανοίξει και η κουβέντα για το «ποιος με ποιον» σε μια ενδεχόμενη νέα εκλογή, είναι έτσι ή όχι;

Η συγκυρία των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιπαλότητες και δίπολα. Θα έλεγα ότι ζούμε, όχι στην εποχή των συγκλίσεων, αλλά των μεγάλων βαθιών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες είναι πραγματικές δεν είναι λεκτικές. Δεν είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα μιας τεχνητής πόλωσης. Το αν, για παράδειγμα, βλέπεις ότι για τα πολλά επόμενα χρόνια η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το προσεγγίζεις έτσι το θέμα, είναι τελείως διαφορετικό από το να πεις, κοιτάξτε να δείτε έχει κλείσει ένας κύκλος σε αυτό που ονομάζουμε νεοφιλελεύθερο μοντέλο και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από τις προηγούμενες δεκαετίες, τότε που υπήρχε μια πιο ουσιαστική παρέμβαση του Δημοσίου, με σχέδιο ανάπτυξης, με την προστασία του κοινωνικού κράτους. Είναι δυο διαφορετικές αντιλήψεις αυτές.

  • Γίνονται, όμως, κινήσεις ανοίγματα προς εσάς. Είδα και τον κ. Παπανδρέου να μιλά για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της κεντροαριστεράς, ακούω πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέτουν το θέμα αυτό στις εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται. Ακούω, επίσης, στελέχη από το χώρο της ΔΗΜΑΡ στο νέο προσανατολισμό που σχεδιάζουν να λένε ότι το κόμμα τώρα πρέπει να δει προς τα εκεί συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Είστε ανοιχτοί σε τέτοιες συζητήσεις;

Θέλω να κάνω δυο επισημάνσεις. Να ξεκινήσω από το εύκολο, το οφθαλμοφανές.
Σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχει και η φερεγγυότητα των προσώπων, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την κινητικότητα.

  • Προφανώς.

Ως προς, λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο, νομίζω ότι στερούνται αυτής της πολιτικής φερεγγυότητας. Δεν μπορούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση του μνημονίου και των πολιτικών του, σήμερα έτσι πολύ εύκολα να λένε ότι, τι να κάνουμε ας το δούμε και λίγο αλλιώς.

  • Ο Παπανδρέου με τον Βενιζέλο είναι το ίδιο. Τους εντάσσετε στο ίδιο κλίμα;

Και οι δύο βαρύνονται με τεράστιες ευθύνες. Δεν κινήθηκε ο καθένας σε μια διαφορετική κατεύθυνση, από την ίδια πλευρά ήταν.
Δεν με ενδιαφέρει η αντιπαλότητα που μπορεί να έχουν μεταξύ τους για να διαμοιράσουν τα ιμάτια του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ. Αυτό αφορά ιδιοτελείς προσεγγίσεις και δεν αφορά και την κοινωνία ευρύτερα. Ένα, λοιπόν, είναι αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων.
Το δεύτερο είναι ότι οποιοσδήποτε διάλογος για να ανοίξει προϋποθέτει να υπάρχει μια πολιτική βάση, να υπάρχει μια συναντίληψη σε ορισμένα πράγματα. Εγώ, δεν βλέπω τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει μια τέτοιου είδους πολιτική βάση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει ότι μπορεί να είναι συνομιλητής του το ΠΑΣΟΚ ή η ΕΛΙΑ. Αντίθετα, ο συγκεκριμένος χώρος έχει δορυφοριοποιηθεί σε σχέση με τη ΝΔ και έχει κάνει τα πάντα, για να αποδεχθεί τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και τις πολιτικές λιτότητας.


Επομένως είμαστε σε απόκλιση. Ειλικρινά σας λέω, θα καταθέσω μια προσωπική μου άποψη, εάν είχαμε τα χαρακτηριστικά μιας σοσιαλδημοκρατίας προηγούμενων δεκαετιών, διότι εδώ και πολλές δεκαετίες η σοσιαλδημοκρατία έχει απολέσει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχει ενστερνιστεί τον σοσιαλφιλελευθερισμό το λιγότερο, προφανώς θα ήταν ένας συνομιλητής της αριστεράς. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

  • Ωραία.. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σήμερα. Όμως εσείς, άκουσα και τον κ. Τσίπρα να το λέει και φαντάζομαι ότι αυτό πρέπει να αποκτήσει και μια υλική υπόσταση, εκτός από το διαχειριστικό στοιχείο. λέει λοιπόν ότι στόχος είναι στη νέα πολιτική περίοδο.. μπροστά από τις εκλογές, η συγκρότηση ενός ευρύτατου δημοκρατικού προοδευτικού πατριωτικού μετώπου που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση κ.λπ. κ.λπ. Ποιοι μπαίνουν σ΄ αυτό το ευρύ μέτωπο;.. Διότι εδώ δεν είναι ο στενός κύκλος της αριστεράς…

Μπαίνουν κατ΄ αρχήν εκείνα όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αντιλαμβάνονται την ανάγκη των υπερβάσεων και των επανατοποθετήσεων ακόμα και από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς παράταξης και έχουμε τέτοια δείγματα μεμονωμένων περιπτώσεων όπου λένε, «για σταθείτε, τι γίνεται, εδώ καταστρέφεται μια οικονομία, η κοινωνία, η χώρα». Προφανώς δεν θα βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι.. αλλά μπορείς να έχεις μια επαφή .. Θα ήθελα ειλικρινά πάρα πολύ να έβλεπα τη δυνατότητα ανθρώπων σήμερα που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά να κάνουν μια βαθιά τομή σ΄ αυτά που μέχρι τώρα και τις τελευταίες δεκαετίες υπηρετούν, να κάνουν έναν ριζιικό επαναπροσανατολισμό στη στρατηγική τους. Αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει με τα πρόσωπα του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου ως επικεφαλής.

  • Εσείς επιδιώκετε κατ΄ αρχήν αυτοδυναμία ή όχι;…

Θα επαναλάβω κάτι που έχουμε πει. Και αυτοδυναμία να υπάρξει για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να κυβερνήσει με λογική αυτοδυναμίας. Το επιβάλουν οι συνθήκες…

  • Είσαι από θέση ισχύος όμως.. είναι αλλιώς να έχεις αυτοδυναμία και αλλιώς…

Προφανώς, αυτό θα το καθορίσει το αποτέλεσμα.


  • Ακούω και από έναν κόσμο ο οποίος σας παρακολουθεί με προσμονή για το τι μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα.. Γιατί, αφού πήραμε την πρώτη θέση και με 4 μονάδες διαφορά, άρα ασκείτε μια πολύ πιο ισχυρή πίεση , αλλάζει το ειδικό σας βάρος στο πολιτικό σύστημα./.. και ασκείτε μια πιο μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση, γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να παίξετε ένα ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής για το χρέος; Ακούω την κυβέρνηση που λέει, πιθανόν για τους δικούς της λόγους, ελάτε ρε παιδιά, να κάτσουμε στην.. επιτροπή διαπραγμάτευσης του χρέους να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για το χρέος, τη χώρα κ..λπ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σ΄ αυτή τη διαδικασία, ακόμα θα μπορούσε να καταδείξει και τις δύο διαφορετικές στρατηγικές να το πω έτσι.

Να κάνω μια παρατήρηση. Δεν είναι μόνο πραγματικότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 4 μονάδες στις ευρωεκλογές, αλλά κατορθώνει και σπάει αν θέλετε το ιστορικό προηγούμενο, που δεν το είχαμε δει στην Ελλάδα τουλάχιστον σε ευρωεκλογές, μεγάλο κόμμα να κατορθώνει να διατηρεί τα ποσοστά του που πήρε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Δηλαδή, αν κοιτάξετε όλα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μετά το 1981, είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η Ν.Δ. ήταν 3 με 4 μονάδες κάτω απ΄ ότι είχαν πάρει στις εθνικές εκλογές. Άρα μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα το οποίο δείχνει ότι σε συνθήκες εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα φτάσει τα ποσοστά του Ιουνίου του ΄12, αλλά θα τα ξεπεράσει κατά πολύ. Εν πάση περιπτώσει, αυτό μένει να το δούμε.
Για το δεύτερο θέμα. Δεν μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι από κοινού με τον κ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετήσει τι; Την στρατηγική ουσιαστικά των δανειστών; Για το θέμα του χρέους ούτε υπαινικτικά από την κυβέρνηση δεν έχει διατυπωθεί μια άλλη προσέγγιση. Ούτε υπαινικτικά…


  • Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί αυτό είναι μια αντίθεση σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείτε στην Ευρώπη, όταν λέτε, ότι εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε μια συμμαχία των χωρών του Νότου απέναντι στις χώρες του Βορρά, να δούμε και τις ιδιαίτερες θέσεις τους και σε σχέση με το χρέος των χωρών αυτών. Στην Ιταλία είναι ο κ. Ρέντσι, σοσιαλιστής, σοσιαλδημοκράτης. Στην Ισπανία είναι δεξιός/ Μ΄ αυτούς μιλάτε και έχετε συναντηθεί κιόλας..Στην Ιταλία συναντηθήκατε με τον κ. Λέτα Γιατί μ΄ εκείνους μπορούμε και εδώ δεν μπορούμε.;..


Γιατί κατ΄ αρχήν εκεί κανείς μπορεί να δει ότι κινούμενοι οι εκεί ηγέτες στη βάση της υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων θέτουν ερωτήματα σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική, που είναι η πολιτική της κας Μέρκελ στην Ευρώπη.

  • Εδώ δεν το κάνουν;…

Δεν το κάνει ο κ. Σαμαράς. Και πέστε μου πότε το έκανε. Δηλαδή δεν μπορείς να κινείσαι πάντα στη λογική ότι «εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και σας παρακαλούμε κάντε κι εσείς αυτά που πρέπει». Όταν ξεκινάς έτσι, «κάναμε αυτά που έπρεπε», έχεις μια λάθος προσέγγιση. Κάναμε αυτά που δεν έπρεπε. Δεν έπρεπε να διαλύσουμε την οικονομία και την κοινωνία.

30/5/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ