Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Σημεία συνέντευξης του βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη, στον Αθήνα 9,84 και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.



Για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών:



«Θέλω να κάνω τρία σχόλια που είναι και το συμπέρασμά μου. Πρώτον, η σχετικά καλή επίδοση του ΣΥΡΙΖ.Α στην περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα, που δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την πρώτη εικόνα του exit poll,, δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ανατροπή, "γυρίζουμε σελίδα, αλλάζει η εικόνα, πάμε κατευθείαν σε πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε εκλογές". Δεν οδηγεί αυτή η επίδοση  στην περιφέρεια της Αττικής και στην Αθήνα στην επίτευξη αυτού του στόχου.  
Δεύτερον, η αντοχή που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία σε ολόκληρη την χώρα -που είναι αναμφισβήτητη -, επίσης δεν της αφήνει περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας, διότι η πολυδιαφημισθείσα έξοδος της χώρας στις αγορές -που δεν είναι βέβαια μη πραγματική- και το πλεόνασμα οδηγούσε ενδεχομένως σε αισιόδοξα συμπεράσματα, δηλαδή ότι θα είχε ένα προβάδισμα ή θα πήγαινε πολύ καλά. 
Υπήρξε μια αντοχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η αντοχή αυτή δεν είναι ενός κόμματος, το οποίο αποκτά προβάδισμα. Το δικό μου συμπέρασμα απέναντι σε αυτές τις δύο καταγραφές είναι ότι η ελληνική κοινωνία είχε μία σχετική ισορροπία στην επιλογή της και στο μήνυμά της. Δηλαδή "θέλω αλλαγές πολιτικής, θέλω ανατροπές στις πολιτικές που ασκούνται, αλλά τις ανατροπές αυτές τις θέλω μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας".  
Το μήνυμα αυτό έχει και τις δύο πλευρές. Έχει και τις πολιτικές ανατροπές, αλλά μέσα σ' ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας και όχι συνολικής πολιτικής ανατροπής. 
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της κεντροαριστεράς, εκεί που φτιάχτηκαν αυτοδιοικητικά σχήματα που είχαν ευρύτερο κεντροαριστερό χαρακτήρα  είχαν καλές καταγραφές. Εγώ δεν λέω σπουδαίες, είχαν όμως καλές, θετικές καταγραφές. Όπου δεν επιχειρήθηκε αυτή η ευρύτερη προσπάθεια, νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά».









Για τα ποσοστά των Μ. Γιαννακάκη, Π. Σκοτινιώτη και Γ. Δημαρά:

«Όσον αφορά την κα Γιαννακάκη, στην Αττική έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα αδυναμίας της Μ. Γιαννακάκη ν' ανταποκριθεί στο ρόλο της. Έκανε ό,τι μπορούσε σ' ένα ψηφοδέλτιο που φτιάχτηκε τελευταία στιγμή και κακήν κακώς και προσπάθησε να το κρατήσει όρθιο. Δεν φταίει η ίδια για το αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι άλλα τα προβλήματά μας, πολιτικά, λειτουργικά, οργανωτικά κ.λπ. που δίνουν αυτή την αρνητική εικόνα. Είναι όμως αρνητικό αποτέλεσμα, γιατί είμαστε τελευταίοι και με πολύ μικρό ποσοστό. Όσον αφορά τον Βόλο, εμένα δεν με στεναχωρεί τόσο η υποχώρηση του Πάνου Σκοτινιώτη -που δεν την επιθυμούσα καθόλου, διότι είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος της αυτοδιοίκησης-, όσο το ότι θριαμβεύει η είσοδος του ποδοσφαίρου και της νύχτας στην πολιτική με τον Αχιλλέα Μπέο. Και όσον αφορά στον Γιάννη Δημαρά, ήταν μία αναμενόμενη υποχώρηση. Δηλαδή όλοι ξέραμε ότι το ψηφοδέλτιο δεν θα πάει πολύ καλά.».

Για της εκτιμήσεις που λένε ότι η Δημοκρατική Αριστερά εξαϋλώνεται πολιτικά:

Σπ. Λυκούδης: «Θέλω να πιστέψω ότι δεν είναι έτσι.  Πιστεύω στις ισχυρές πολιτικές και ηθικές αντιστάσεις που έχει η ιστορία μας, ως ανανεωτική αριστερά και ευελπιστώ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα και την εικόνα. Είμαστε όμως σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα συμπεράσματά μας θα τα βγάλουμε μετά τις ευρωεκλογές και νομίζω ότι αν πρέπει να διορθώσουμε μερικά πράγματα, θα τα διορθώσουμε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα εφησυχάσουμε, νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα»