Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ομιλία του Προέδρου της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστέρα - Προοδευτική Συνεργασία», Φώτη Κουβέλη στη συγκέντρωση της 20ης/ 5 / 2014.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 20:30

Είμαστε σήμερα εδώ
Δημοκράτες, προοδευτικοί , Αριστεροί . Άνθρωποι της εργασίας, εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι . Άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού.


Είμαστε σήμερα εδώ
Πολίτες με διαφορετικές πολιτικές πορείες που μοιραζόμαστε, όμως, κοινές αξίες και τη βαθειά επιθυμία για την οικονομική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Είμαστε εδώ
Για να αλλάξουμε τη χώρα με ευθύνη και σταθερότητα , χωρίς λαϊκισμό.

Είμαστε εδώ
Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής προοδευτικών πολιτικών .

Είμαστε εδώ
Για να συμβάλλουμε στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, με δεσμεύσεις που θα τηρούνται και θα προασπίζουν την κοινωνία, τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Είμαστε εδώ
Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής προοδευτικών πολιτικών .

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι εκλογές έστειλαν μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες ασφυκτιούν. Η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται. Αναζητείται η πολιτική και οι άνθρωποι που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Οι πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, στήριξαν με την ψήφο τους την ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση.Επιβράβευσαν υποψηφιότητες που κινούνται πέρα από την αντίληψη των κομματικών εντολών, στη βάση αυτοδιοικητικών προοδευτικών προγραμμάτων και αξιόπιστων προσώπων, όπως είναι αυτές του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα.

Οι πολίτες έδωσαν σημαντική υποστήριξη σε ψηφοδέλτια για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που εκφράζουν  συνεργασίες στο χώρο της προοδευτικής κεντροαριστεράς.

Δεν μας διαφεύγουν τα ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος..
Η δικαστική αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής. Η αντιμετώπισή της απαιτεί ένα κοινό δημοκρατικό μέτωπο και συγκεκριμένες πολιτικές για τη μετανάστευση, το ρατσισμό, και την κοινωνική προστασία. Είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας να εργασθούν συντονισμένα και πολυδιάστατα για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου

Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία είναι δυνατά παρούσα στην Αυτοδιοίκηση. Η προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες να παρουσιαστεί ότι δήθεν εξαϋλώθηκε στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι μια κατάφωρη διαστρέβλωση, μια αντιστροφή της πραγματικότητας. Είμαστε ισχυρά παρόντες, αλλά όχι για τον εαυτό μας. Όχι για το κομματικό συμφέρον και τα κομματικά δίκτυα. Είμαστε ισχυρά παρόντες, συμβάλλοντας στην ενωτική δράση των πολιτών. Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από παρεμβάσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Την επόμενη Κυριακή η υποστήριξη των πολιτών στα σχήματα αυτά πρέπει να ολοκληρωθεί. Στις περιπτώσεις, όπου το ψηφοδέλτιο που υποστηρίξαμε δεν συμμετέχει  στον δεύτερο γύρο, τότε καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο: της ύπαρξης, δηλαδή, προοδευτικού αυτοδιοικητικού προγράμματος και της αξιοσύνης των προσώπων.

Εκεί όμως που υπάρχουν στο β΄ γύρο ακροδεξιά στοιχεία ή πρόσωπα που ταυτίζονται με διαφθορά και παράνομες ενέργειες καλούμε ξεκάθαρα τους πολίτες να τους καταψηφίσουν.

Την Κυριακή διεξάγονται ταυτόχρονα οι εκλογές για την ανάδειξη του ευρωκοινοβουλίου.
Δυστυχώς, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυριάρχησαν διλήμματα δημοψηφισματικού χαρακτήρα που αναφέρονται στις εσωτερικές εξελίξεις. Απουσιάζει έτσι με δική τους ευθύνη η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη είναι στο DNA της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στις καταβολές μας είναι η πρώτη προοδευτική πολιτική δύναμη της χώρας, που τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. Παραμένουμε σταθερά ευρωπαϊστές.

Θεωρούμε την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ιστορική κατάκτηση. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της.

Η Ευρώπη, βιώνει σήμερα μια ολόπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Δοκιμάζεται από τις πολιτικές λιτότητας, που τροφοδοτούν την κοινωνική υποβάθμιση , τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά

Μ ΄αυτόν τον τρόπο, αποδυναμώνεται το ενοποιητικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, που είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ σ΄ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον .

Δεν αξίζει στην Ευρώπη μια τέτοια εξέλιξη.

Στόχος μας είναι, μαζί με όλες τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να αντιταχθούμε:

  • Στις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς.
  • Στον αρνητισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας παρωχημένης λαϊκιστικής αριστεράς.
  • Σ΄ όσους στρέφονται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και υποστηρίζουν τη διάλυση της ευρωζώνης και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
  • Σ΄ όσους με τη στάση τους τροφοδοτούν τους εθνικισμούς, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον απομονωτισμό της «εθνικής περιχαράκωσης»

Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να ηττηθούν στις ευρωεκλογές. Είναι εκλογές με βαθύ πολιτικό χαρακτήρα πρώτα απόλα για την Ευρώπη.
Δεν είναι «ουδέτερες» πολιτικά και γι αυτό δεν μπορεί να είναι χαλαρές.
Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστική.
Κανένα μέλλον της Ευρώπης , δεν μπορεί να σχεδιαστεί ερήμην των λαών της.

Δημοκράτες και Προοδευτικοί πολίτες, δώστε μας με την ψήφο σας τη δύναμη για να προωθήσουμε στην Ευρώπη, μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, με σταθερότητα και ρεαλισμό, τις αλλαγές που χρειάζονται στην κατεύθυνση:

  • Της διόρθωσης των δομικών ελλειμμάτων, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που λειτουργούν υπέρ των ισχυρών της Ευρώπης.
  • Της διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων των οργάνων της.
  • Της ενίσχυσης των διαδικασιών ενοποίησης και αλληλεγγύης της Ευρώπης..

Η Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, της δογματικής δημοσιονομικής λιτότητας, των συντηρητικών πολιτικών επιλογών, της παντοδυναμίας των χρηματοπιστωτικών αγορών, των εκρηκτικών ανισοτήτων και του διαχωρισμού Βορρά – Νότου, δεν είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος.

Εμείς αγωνιζόμαστε, για μια Ευρώπη, της ανάπτυξης, της εργασίας, των κοινωνικών θεσμών προστασίας , των ατομικών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της σύγκλισης Βορρά – Νότου, της μείωσης των ανισοτήτων, της ειρήνης και της δημιουργίας.

Εμείς αγωνιζόμαστε, για περισσότερη, διαφορετική και δημοκρατική Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Είμαστε αντίθετοι στην προοπτική μιας Γερμανικής Ευρώπης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αδιαφανείς παρεμβάσεις που θίγουν την ανεξαρτησία των κρατών μελών και των κυβερνήσεων. Διεκδικούμε την αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών και μέτρων στο πλαίσιο αμοιβαίας αλληλεγγύης και κοινά συμφωνημένων στόχων. Μπορεί και πρέπει να δοθεί τέλος σε ένα καθεστώς που η τρόικα έχει τον καθοριστικό λόγο για τα πράγματα στη χώρα.

Γι αυτή την Ευρώπη παλεύουμε , για μια τέτοια Ευρώπη ζητάμε την ψήφο σας.

Εντασσόμαστε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Αγωνιζόμαστε για να αναδειχθούν οι σοσιαλιστές και δημοκράτες 1η δύναμη στην Ευρώπη. Για να αντιπαρατεθούν αποφασιστικότερα με την συντηρητική Ευρώπη. Προωθούμε την κοινή δράση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που υποστηρίζουν την αλλαγή πολιτικής σε δημοκρατική, αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση.

Η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας δύσκολης μακράς και με πολλά εμπόδια πορείας.
Η ΝΔ με αφορμή τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας επιχείρησε μια γενικευμένη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση, χωρίς όρια, που ταίριαζε απόλυτα στις ιδεολογικο – πολιτικές επιλογές της.

Τις συνέδεσε μάλιστα και με μια «ακροδεξιά ατζέντα» για να αποσοβήσει εκλογικές απώλειες από τα δεξιά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετεωρίζεται διαρκώς ανάμεσα σε ανεδαφικές θέσεις . Οι θέσεις του για το ευρώ λειτουργούν ως «εκκρεμές» , ανάλογα με το ακροατήριο. Οι δογματικές και παρωχημένες αντιλήψεις του κλείνουν προς έναν ξεπερασμένο κρατισμό που υποτιμά το ρόλο της ανοιχτής οικονομίας, σ΄ένα ασφαλώς ρυθμισμένο περιβάλλον.

Οι οβιδιακές αλλαγές των προτάσεων και των θέσεών του , η εύκολη και ανέξοδη ρητορεία , η υιοθέτηση όλων των αιτημάτων , η άρνηση κάθε μεταρρύθμισης , η πολυγλωσσία και η υποσχεσιολογία, δείχνουν τα όρια και τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι πολιτικές του.

Ο νέος δικομματισμός δημιουργεί πόλωση και τεχνητή όξυνση. Αυτή όμως η πολιτική παρατείνει την κρίση και διχάζει την κοινωνία.

Δεν υπάρχει χειρότερη πολιτική από τα «ψεύτικα διλήμματα». Τη καλλιέργεια διχασμού και μια κακέκτυπη έκδοση ενός «νέου δικομματισμού».

Όσο λάθος είναι το δίλημμα «ΝΔ ή περιπέτεια» άλλο τόσο λάθος είναι το δίλημμα «Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο λάθος είναι είναι ένα «success story» με 30% ανεργία, που φτάνει το 60% στους νέους, άλλο τόσο λάθος είναι μια δογματική καταστροφολογία, που υποτιμά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, το εξελισσόμενο συνεχώς ευρωπαϊκό περιβάλλον και τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα .

Δεν αξίζει στην Ελλάδα ο εγκλωβισμός σε τέτοια διλήμματα.
Η καλλιέργεια φόβου, η καλλιέργεια ανύπαρκτων «σεναρίων επιτυχίας», η καλλιέργεια αδιέξοδων «σεναρίων καταστροφολογίας», στρέφονται τελικά εναντίον της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας .

Είναι χρέος των προοδευτικών πολιτών , με την ψήφο τους την Κυριακή, να απορρίψουν τα ψεύτικα διλήμματα των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Μόνο οι αλήθειες βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία

Ας το πούμε λοιπόν, όσο γίνεται πιο καθαρά:

Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές.

Είναι γενική πλέον παραδοχή, ακόμα και από τους εμπνευστές των μνημονίων, η αποτυχία των πολιτικών αυτών στη μείωση του χρέους και στην ανόρθωση της οικονομίας.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα προφανώς πρέπει να είναι ένας στόχος. Όμως για να είναι βιώσιμα πρέπει να στηρίζονται στην ανάπτυξη. Δεν μπορούν να στηρίζονται στην υπερφορολόγηση, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων.

Αυτό είναι «μείγμα» κοινωνικής έκρηξης .

Με το πρόσφατο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο , ο συνδυασμός του τρόπου αύξησης των εσόδων και του τρόπου μείωσης των δαπανών, σημαίνει συνέχιση μιας δημοσιονομικής προσαρμογής με τα στοιχεία της λιτότητας και της μείωσης ανελαστικών δαπανών του κράτους, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Κι αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα.

Όσο η ελληνική οικονομία μένει εγκλωβισμένη σε πολιτικές λιτότητας και ύφεσης, ούτε το χρέος, ούτε η ανεργία μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η χώρα πρέπει επειγόντως να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, στη βάση μιας ρεαλιστικής αποτύπωσης της πραγματικότητας, που θα περιλαμβάνει:

Μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Η σημερινή σύνθεσή του, καθιστά εφικτή σε μεγάλο βαθμό την αναδιάρθρωση πληρωμών-μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση πληρωμής, αφαίρεση από το χρέος του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών- και παράλληλα μια ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του χρέους, είναι σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, πρέπει να περιλαμβάνει μετατόπιση της δημοσιονομικής προσαρμογής , από μέτρα λιτότητας σε πολιτικές καταπολέμησης της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο (όπου υπάρχουν περιθώρια), στην περιστολή της φοροδιαφυγής και στη σταδιακή μείωση των φόρων.

Η συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές μας, πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και απασχόλησης , που θα στηρίζεται , πέρα από τους κοινοτικούς πόρους και στην ταχύτερη και καλύτερη αξιοποίησή τους , σε ενίσχυση – και όχι μείωση – των δημοσίων επενδύσεων , σε χρηματοδότηση της οικονομίας από τις ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες και σε προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Παράλληλα πρέπει να διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «τύπου Μάρσαλ», έτσι ώστε να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι, για να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα ισχυροί και σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης .

Η Ελλάδα όσο χρειάζεται μια επενδυτική σταυροφορία, άλλο τόσο χρειάζεται και μια σταυροφορία για την απασχόληση.

Επιμένουμε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να γίνονται με μόνο κριτήριο εισπρακτικούς λόγους, χωρίς στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων και ανάπτυξης των συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ύδρευση, μεγάλα λιμάνια κλπ), χωρίς να έχει εξετάσει εναλλακτικές επιλογές , όπως στρατηγικός επενδυτής, παραχώρηση χρήσεων κλπ οι οποίες μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη για το δημόσιο.

Είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση δικτύων στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα, ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι υπάρχει πεδίο για αποκρατικοποιήσεις, που θα χρησιμοποιηθούν όμως ως «μοχλός» προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης.

Υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές . Διαφωνούμε όμως ριζικά, όταν κάτω από τη λέξη μεταρρυθμίσεις , κρύβονται εκτεταμένες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Το είδαμε αυτό καθαρά στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία.

Δεν είναι διοικητική μεταρρύθμιση οι απολύσεις. Ούτε μοναδικό κριτήριο μπορεί να είναι το «δημοσιονομικό κόστος» και όχι  η συνολική λειτουργική και παραγωγική ανασυγκρότηση  του δημόσιου χώρου.

Οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι «τιμωρία» ούτε μπορούν να υπακούουν μονοσήμαντα σε νεοφιλελεύθερους  δογματισμούς. Είναι λχ. μεταρρύθμιση το κλείσιμο της ΕΡΤ, ιδίως  μάλιστα με την εμπειρία του πώς εξελίχθηκε και εξελίσσεται ακόμη και σήμερα; Είναι μεταρρύθμιση άραγε  η άδικη υπερφορολόγηση και οι συνεχείς αλλαγές, με μπρος – πίσω, της φορολογικής νομοθεσίας;

Γιατί ακόμη η χώρα δεν έχει αποκτήσει ένα σταθερό, ενιαίο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ταυτόχρονη εξουδετέρωση  της φοροδιαφυγής; Γιατί μετέθεσε η Κυβέρνηση τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση στο άδηλο μέλλον;

Γιατί στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ  ορίζεται ρητά πως αυτή θα υλοποιηθεί μετά την κρίση; Λένε δηλαδή στον ελληνικό λαό να συνεχίσει να πληρώνει άδικα σήμερα ώστε να διορθωθεί η αδικία στο μέλλον; Και κάτι ακόμη: Γιατί το θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που υπάρχει, δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως;

Γιατί δεν ελέγχονται οι ποικιλώνυμες λίστες Λαγκάρντ , Λιχνεσταιν και άλλες; Δυστυχώς και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο , ακολουθεί  την πεπατημένη των δημοσιονομικών και νεοφιλελεύθερων  απορρυθμίσεων.

Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση. Μια πολιτική που υπερβαίνει τη συντηρητική πολιτική και τον αριστερό λαικισμό. Που προωθεί δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές παντού , με ευθύνη και σταθερότητα

Προοδευτική πολιτική για τη ζωή των πολιτών σημαίνει:

  • Μείωση της ανεργίας κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια με ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.
  • Σταδιακή αύξηση μισθών και όχι μόνο κέρδη για λίγους. Αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά δικαιώματα.
  • Ανασυγκρότηση του δημοσίου ,χωρίς το φόβο των απολύσεων για όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους.
  • Συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι καθημερινός φόβος μείωσής τους.
  • Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ώστε και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να μπορούν να σχεδιάσουν ξανά την επιχείρησή τους
  • Ευκαιρίες στη νέα γενιά που πρέπει να μείνει και να δημιουργήσει εδώ ,στην Ελλάδα.
  • Απλό , δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, με ειλικρινή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
  • Άμεσο ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης , με στόχο την αποκατάσταση ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους , στη μόρφωση και στην απασχόληση.
  • Εθνικός διάλογος για τη συγκρότηση εθνικού σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας .


Μια τέτοια πολιτική θα διασφαλίζει κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την αναγκαία σταθερότητα.

Γιατί πόση σταθερότητα μπορεί να υπάρχει όταν έχει μειωθεί το ΑΕΠ 25% τα τελευταία χρόνια; Όταν η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 30%; Όταν οι κοινωνικές δαπάνες, έχουν μειωθεί ανεπίστρεπτα; Όταν έχει επιδεινωθεί δραματικά η θέση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών ; Και όταν το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του προς το δημόσιο;

Γι αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικών . Χωρίς τις αλλαγές που προτείνουμε, δύσκολα διασφαλίζεται μια ουσιαστική και βιώσιμη σταθερότητα στη χώρα.

Χρειάζονται όμως και πολιτικές προϋποθέσεις. Βοηθούν άραγε τα διχαστικά και εκβιαστικά διλήμματα τη σταθερότητα ή την καλλιέργεια λογικών πολιτικού αδιεξόδου; Βοηθάει ο διπολισμός; Η καταστροφολογία; Αντίθετα, πολιτική σταθερότητα δημιουργεί η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας, όπου είναι εφικτό και ευρείες κυβερνητικές συμπράξεις με προγραμματικές συμφωνίες που θα τηρούνται.

Η ΔΗΜΑΡ ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις . Τον Ιούνιο του 2012, που δοκιμαζόταν η σταθερότητα της χώρας και η παραμονή μας στο ευρώ - η τυπική χρεοκοπία ήταν πάνω από τη χώρα, η ουσιαστική χρεοκοπία είχε βέβαια επέλθει , μπήκαμε στην κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Δεχτήκαμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, παρότι με πολλές δε συμφωνούσαμε. Εμείς άλλωστε είχαμε καταψηφίσει και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και το τότε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Μας ήταν εύκολο να μετακινηθούμε στο βολικό, άνετο και ευρύχωρο χώρο της αντιπολίτευσης . Δεν το πράξαμε από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και την κοινωνία.

Δεν μπορούσαμε όμως να αποδεχτούμε πρακτικές Μπαλτάκου και συντηρητικές πολιτικές, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, που - με μονοκομματική αντίληψη και με την αποδοχή του ΠΑΣΟΚ- ήθελε να επιβάλλει η ΝΔ.

Πολύ περισσότερο, που πολλές από αυτές ήταν αντίθετες και με τις προγραμματικές συμφωνίες , στις οποίες είχαμε όλοι δεσμευτεί.

Δε συμβιβαστήκαμε με συντηρητικές και αυταρχικές πολιτικές . Δεν είμαστε το «άλλοθι» κανενός και δεν εκχωρήσαμε την πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα.

Πιστεύουμε στις κυβερνητικές συνεργασίες με προγραμματικές δεσμεύσεις, που θα τηρούνται , όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα συμμετέχουμε σε κυβερνητικές λύσεις, που είναι αναγκαίες για τη σταθερότητα της χώρας . Με θέσεις όμως προοδευτικές υπέρ της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας , δε δείχνουν την ωριμότητα που απαιτούν τέτοιες λύσεις.

Με την πρόταση μας, διεκδικούμε την ισχυρή πολιτική εντολή του ελληνικού λαού. Ζητάμε να μας κάνετε ισχυρούς. Τόσο ισχυρούς για να αποτρέπουμε τη λήψη επαχθών μέτρων για την κοινωνία. Τόσο ισχυρούς που να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με διακριτή ατζέντα και να επιβάλλουμε λύσεις κοινωνικά δίκαιες και δημοκρατικές. Λύσεις και πολιτικές ανόρθωσης της χώρας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα είναι κοινωνική πλειοψηφία .

Είναι ιστορική , πολιτική αναγκαιότητα η δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Αυτή η παράταξη όμως δεν μπορεί να είναι στήριγμα συντηρητικών πολιτικών . Δεν μπορεί να ξεχνάει τις αξίες και τον κόσμο της. Η΄ θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει καθόλου.

Η ανασύνταξή της πρέπει να γίνει στη βάση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος και να αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας, χωρίς ετεροκαθορισμούς.

Περιλαμβάνει όλους όσοι κατανοούν ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση, είτε προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε προέρχονται από το χώρο της αριστεράς, είτε από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είτε από το χώρο της οικολογίας , είτε από το χώρο των κινημάτων.

Περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που θέλουν την ισχυροποίηση της αυτόνομης και προοδευτικής κεντροαριστεράς. Που θέλουν τη συγκρότηση σε νέες βάσεις μιας μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Που αντιτίθενται στην ενσωμάτωση των δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου σε συντηρητικές πολιτικές. Που υπερβαίνουν την προσκόλληση της αριστεράς σε στερεότυπα και κρατικιστικές ιδέες.

Δεν έχει τίποτα να χωρίσει ο κόσμος της Ανανεωτικής Αριστεράς με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που αγωνίστηκε για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό.

Έχουμε όμως να χωρίσουμε με την πολιτική που ασκεί η σημερινή πολιτική έκφραση του ΠΑΣΟΚ , που αυτοτοποθετείται σε ένα συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών. Εξέλαβε τα μνημόνια ως το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το... εφεύρουμε . Παραγνώρισε, ότι μέσω των μνημονίων αυξήθηκαν οι ανισότητες και δεν έγινε καμιά προσπάθεια αλλαγής των οικονομικών πόλων εξουσίας.

Όσο ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε σε κρίσιμα νομοσχέδια και έδειξε αδιαφορία για σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Δέχθηκε την απορρύθμιση των ήδη κλονισμένων εργασιακών σχέσεων. Υποχώρησε στο αντιρατσιστικο νομοσχέδιο. Αποδέχθηκε τη σύνδεση της κινητικότητας με τις απολύσεις στο δημόσιο, τις οριζόντιες απολύσεις και τη διάλυση της ΕΡΤ.

Μετέτρεψε την τακτική συνεργασίας με τη ΝΔ σε στρατηγική, με προγραμματική συμφωνία που φτάνει έως το 2018. Άσκησε δε μονόπλευρη κριτική σε όποιον είχε αντιρρήσεις στην κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να ενταχτεί στη σφαίρα επιρροής της συντηρητικής παράταξης.

Δικός μας στόχος μας είναι γίνουμε ο καταλύτης για να μετακινηθεί ο άξονας της πολιτικής , από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται σήμερα, σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.

Κάναμε την αρχή με την Προοδευτική Συνεργασία. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα προχωρήσουμε. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς με πρόγραμμα εξουσίας.

Είμαι αποφασισμένος να αναλάβω μετά τις ευρωεκλογές, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, για να έχει η χώρα μια προοδευτική και δημοκρατική εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Στοχεύουμε σε μια νέα πορεία της χώρας.

Προϋπόθεση είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του από οικονομικά κέντρα. Να προωθήσουμε την καθιέρωση του δημόσιου, του συλλογικού συμφέροντος ως γνώμονα των λειτουργιών του. Να ανανεώσουμε την πολιτική. Να φέρουμε το νέο.

«Νέο» όμως δεν είναι ό,τι χαϊδεύει τ΄αυτιά των ψηφοφόρων. << Νέο >>δεν είναι ένα «πολιτικό πακέτο» που είναι η συνισταμένη των δημοσκοπικών διαθέσεων των πολιτών. Το «νέο» πρέπει να έχει πολιτικές προτάσεις σαφείς, καθαρές, που δεν θα διστάζουν όταν χρειάζεται να έρχονται «κόντρα στο ρεύμα» και τα παλιά συμφέροντα, με «νέα ονόματα» .

Εμείς δεν ψαρεύουμε σε «θολά νερά». Δεν θα είμαστε «μαξιλάρι» σε όποιον μας χρειαστεί. Ούτε θα αποδεχτούμε ένα απλοικό σχήμα νέου – παλιού που υποτιμά συνειδητά τις κοινωνικές αντιθέσεις και δεν επιλέγει σκοπιά για την αντιμετώπισή τους.

Οι νέες προσεγγίσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν πρέπει να είναι προσεγγίσεις «μέσων όρων» και κενές περιεχομένου.

Ο μεγάλος εχθρός σ΄αυτές τις ευρωεκλογές είναι οι πολιτικές λιτότητας και ο ευρωσκεπτικισμός.

Εμείς καταγγέλλουμε τις λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ αλλά προτείνουμε και λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Και δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Εμείς δεν επενδύουμε στη δυσαρέσκεια. Επενδύουμε στο μέλλον μιας πολιτικής, που θα έχει επίκεντρο τη μείωση των ανισοτήτων, μέσα από εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στην αγορά, που θα φέρουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα
Οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές . Δεν βγάζουν κυβέρνηση. Δεν είναι «δημοψήφισμα». Στέλνουν όμως μηνύματα. Και το μήνυμα της Κυριακής θα είναι ένα: Πρέπει να αλλάξουν επειγόντως πολιτικές.

Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να πορεύεται με τις ίδιες πολιτικές , οι κάλπες θα αποδειχτούν μονόδρομος.

  • Η χώρα στο σημείο που βρίσκεται έχει ανάγκη, για να αντέξει κοινωνικά και πολιτικά, να αλλάξουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Να αποκτήσουν προοδευτικό περιεχόμενο.
  • Δεν αντέχει άλλες μειώσεις κοινωνικών δαπανών.
  • Δεν αντέχει άλλες αυξήσεις φόρων . Κάθε μήνα πολίτες και επιχειρήσεις χρωστούν ακόμη περισσότερα στην εφορία.
  • Δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
  • Δεν αντέχει άλλη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
  • Δεν αντέχει άλλη ανεργία
  • Δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των οικονομικά ασθενέστερων
  • Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ρευστότητα , επενδύσεις και θέσεις εργασίας .


Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία με ευθύνη, για όλα αυτά, έχει συγκεκριμένες θέσεις, πρόγραμμα και προτάσεις .


Ψηφίστε την Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές των δήμων και των περιφερειών , προοδευτικά αυτοδιοικητικά προγράμματα και άξια έντιμα πρόσωπα.

Ψηφίστε στις ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο τη Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας


Δώστε μας δύναμη Για να δώσουμε λύσεις.
Λύσεις ρεαλιστικές, προοδευτικές και δίκαιες.

Η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας είναι απαραίτητη.

Πολίτες της χώρας, Δημοκράτες, προοδευτικοί, αριστεροί. Ξέρω την εκτίμηση που έχετε στη Δημοκρατική Αριστερά και την Προοδευτική Συνεργασία

Την εκτίμησή σας αυτή σας ζητώ να την μετατρέψετε σε ψήφο εμπιστοσύνης, που θα μας δώσει τη δύναμη να επιβάλουμε προοδευτικές λύσεις.

Είμαι σίγουρος. Οι κάλπες θα αναδείξουν μια ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία.

Γιατί δίνουμε μάχη για τη χώρα , για την κοινωνία.

Γιατί δίνουμε τη μάχη της αυτονομίας της πολιτικής από μικρά και μεγάλα συμφέροντα . Δέν χρωστάμε σε κανέναν , παρά μόνο στην κοινωνία .

Γιατί είμαστε ο χώρος που έρχεται από μακριά και πάει μακριά.

Γιατί αποτελούμε τη μήτρα για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Δώστε μας δύναμη για να δώσουμε λύσεις
Λύσεις δίκαιες. Λύσεις προοδευτικές.

Ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία.
Νέα πορεία για τη χώρα.