Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου.



Για την υπόθεση Μπαλτάκου

 «Είχε τεθεί το θέμα Μπαλτάκου όταν άρχισαν να καταγράφονται  συμπεριφορές που είχαν σχέση με το περιεχόμενο συγκεκριμένων νομοθετημάτων.


  Eίχε τεθεί το θέμα  με μεγάλη ένταση σε μια συνομιλία η οποία υπήρξε μεταξύ του βουλευτή μας, βουλευτή Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη, όταν ο κ. Μπαλτάκος δήλωσε ότι “αν δεν ψηφίσετε το νομοσχέδιο θα πέσει η κυβέρνηση».
«Υπήρχαν βεβαίως  και πράγματα που, όπως αποδεικνύεται, έγιναν και πίσω από τις πλάτες μας, αλλά το ότι είχε δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις, είχε δημιουργηθεί. Ότι είχε τεθεί το θέμα, είχε τεθεί. Είχαν γίνει επισημάνσεις, είχαν γίνει αναφορές, αλλά ομολογημένα αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτά τα οποία επακολούθησαν δεν ήταν γνωστά».
 Δ.Οικονόμου: Το θέμα Μπαλτάκου έχει κλείσει για σας;
«Οφείλονται εξηγήσεις. Είναι μόνος του ο κ Μπαλτάκος; Δεν το ξέρω. Εκείνο όμως που ξέρω είναι το αποτύπωμα, είναι η πολιτική πράξη. Ακόμη μέχρι τώρα δεν υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος και νόμος για τη χορήγηση της ιθαγένειας. Επίσης δεν είμαι σε θέση να ξέρω, και κανένας άλλος, τι άλλο υλικό υπάρχει για τον κ. Μπαλτάκο».
Β.Λυριτζής: Υπάρχει μια ευρύτερη πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Μπαλτάκου; Είναι μόνο υπόθεση Μπαλτάκου και προσωπική ευθύνη του ιδίου ή είναι και μια ευθύνη του κ Σαμαρά και του κ Βενιζέλου;
« Ο γ.γ. της κυβέρνησης είναι ένα σημαντικό πρόσωπο θεσμικής λειτουργίας.  Κατά συνέπεια υπάρχει ζήτημα. Πως επιλέγεται ένας γ.γ., όταν μάλιστα συνοδεύεται από τέτοιες συμπεριφορές και τέτοια στοιχεία; Όταν έχει ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα πολιτικής συμπεριφοράς; Διότι περί πολιτικής συμπεριφοράς πρόκειται. Γι αυτό και όχι τυχαία είπα από την πρώτη στιγμή ότι εγείρεται πολιτικό ζήτημα και οφείλονται εξηγήσεις
Δ.Οικονόμου: Μπορεί η χώρα να είναι όμηρος του Κασιδιάρη και των συνομιλιών που έχει υποκλέψει;
 Όχι . Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα κάνω συνομιλητή της πολιτικής ζωής την όποια Χρυσή Αυγή και ότι περιβάλλω με απόλυτη εμπιστοσύνη τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα. Και αυτό που κάνει η ΧΑ δεν είναι τίποτε άλλο από το να χτυπά τον κρίσιμο θεσμό που λέγεται δικαιοσύνη.  Η δικαιοσύνη τι έκανε;  Eπελήφθη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και βεβαίως κινήθηκε σύννομα, κινήθηκε με ταχύτητα, κινήθηκε με τη δέουσα προσοχή και έτσι είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και τον έλεγχο της δικαιοσύνης οι εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές τις Χ.Α.

Για τη τρικομματική κυβέρνηση
«Εμείς όταν στηρίξαμε την κυβέρνηση το κάναμε από υπεύθυνη θέση.  Θα μπορούσαμε να περιοριστούμε στην αντιπολίτευση, 6,3% είχαμε πάρει από τον ελληνικό λαό, αλλά τότε δεν θα υπήρχε κυβέρνηση ενώ η χώρα ήταν με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη. Η ουσιαστική χρεοκοπία της Ελλάδας είχε επέλθει - είχε απομείνει μόνο η τυπική της  χρεοκοπία - και οι εταίροι μας ήταν έτοιμοι να μας βγάλουν έξω.  Βεβαίως κάναμε μια προγραμματική συμφωνία. Η προγραμματική συμφωνία είχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικών δράσεων, πολιτικών ενεργειών και πολιτικών αποφάσεων, αλλά από κάποιο σημείο και μετά άρχισε αυτή να μην τηρείται, να μη γίνεται σεβαστή.  Πρώτη και σημαντική εκδήλωση ήταν η διαφωνία μας για τα εργασιακά θέματα. Θυμηθείτε, εμείς είχαμε καταψηφίσει . Εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση ήταν  σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Ενδεχομένως και να μην υπήρχε πλειοψηφία και να έπεφτε . Παρ όλα αυτά εμείς αναλάβαμε το ρίσκο και είπαμε θα καταψηφίσουμε με ότι αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα.»
«Ακούω τελευταία και το εξής: η Δημοκρατική Αριστερά είχε μείνει στην κυβέρνηση, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η Δημοκρατική Αριστερά όταν έφυγε από την κυβέρνηση δεν το έκανε επειδή ξαφνικά πολιτικά τρελάθηκε. Η Δημοκρατική Αριστερά έφυγε από την κυβέρνηση, όταν έκανε εκείνο που έπρεπε να κάνει για την πατρίδα και για την κοινωνία.»


Β.Λυριτζής. Ο Ε. Βενιζέλος λέει ότι σας είχε προτείνει να συγκροτήσετε  από κοινού ένα προοδευτικό πόλο μέσα στην κυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ, όπου θα είχατε και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.
 Είναι ανακριβές ότι είχε υπάρξει πρόταση για τη δημιουργία οποιουδήποτε πόλου. Όταν έχεις μια συνεργατική κυβέρνηση, αυτή  πορεύεται στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Όταν για παράδειγμα υπήρξε άρνηση της ΝΔ την τελευταία στιγμή για τον αντιρατσιστικό νόμο -εκεί ήταν προεξάρχουσα η παρουσία του κυρίου Μπαλτάκου-  συντάξαμε πρόταση νόμου την οποία υπέγραψαν Βενιζέλος, Κουβέλης, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Καταθέσαμε την πρόταση νόμου που υιοθετούσε το σχέδιο νόμου το οποίο προωθούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί υπουργίας Αντώνη Ρουπακιώτη. Ο κ. Βενιζέλος έκανε πίσω. Θέλετε να σας φέρω άλλο παράδειγμα, το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό και αποδεικνύει ότι δεν είναι ακριβή τα περί προοδευτικού πόλου μέσα στην κυβέρνηση, που είπε ο κύριος Βενιζέλος; Όταν η κυβέρνηση προχώρησε στο θέμα της ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μόνο με τις υπογραφές των υπουργών της ΝΔ χωρίς τις υπογραφές των υπουργών που είχε προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, εμείς συντάξαμε  πρόταση νόμου με την οποία ζητούσαμε από τους Έλληνες βουλευτές να μην κυρώσουν αυτήν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα και ο κ Βενιζέλος έκανε θετικές τροποποιήσεις επ αυτού. Ποια ήταν η τύχη αυτής της πρότασης νόμου; Και ένα τρίτο παράδειγμα. Τι είπε ο κύριος Βενιζέλος κάποια στιγμή; Εγώ θα κάνω ότι θα κάνει η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης. Τι από αυτό ετηρήθη;
Για την κυβερνητική πολιτική
«Υπάρχει δεξιά στροφή, βαθιά συντηρητική στροφή, η οποία δεν αφορά μόνο τη λήψη οικονομικών μέτρων, αλλά έχει σχέση με ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας για παράδειγμα η απουσία ακόμα αντιρατσιστικού νόμου; Δεν είναι θέμα δημοκρατικής λειτουργία η μη ύπαρξη νομοθετήματος για τη χορήγηση της ιθαγένειας;»
Δ. Οικονόμου: Αν έχει κάνει η κυβέρνηση πιο δεξιά, μήπως έχετε κάνει και εσείς πιο αριστερά; Το λέω γιατί αρνείστε τα πάντα, ενώ ψηφιστήκατε ως υπεύθυνη δύναμη;
«Το ερώτημα σας εμπεριέχει, επιτρέψτε μου,  μια επικίνδυνη πολιτική απλούστευση. Το ότι κάνει δεξιά στροφή η κυβέρνηση σημαίνει ότι το όποιο άλλο κόμμα, εν προκειμένω η ΔΗΜΑΡ, κάνει μια άλλη στροφή;»


Για συνεργασίες
Δ.Οικονόμου: Αρνείστε τη συμμετοχή σας σε αυτή την κυβέρνηση με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις...
«Όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση δεν μπήκαμε για να φύγουμε, αλλά δεν εκχωρήσαμε ούτε την πολιτική μας ταυτότητα ούτε την ιδεολογική πολύ περισσότερο. Εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση για να μην πέσει η χώρα σε κατάσταση αστάθειας, για να επιτύχουμε αυτά που έπρεπε να επιτύχουμε για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και το κάναμε ακριβώς γιατί είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Όμως όταν δεν υπάρχει το πλαίσιο, δεν υπάρχει η βάση μιας συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας».
Β.Λ. Σας ξανάγινε κι χθες πρόταση. Έχετε  απαντήσει και στο παρελθόν ότι σε κυβέρνηση Σαμαρά δεν ξαναμπαίνετε;
«Ούτε σε συγκυβέρνηση με τον κ Βενιζέλο»
Β.Λ: Το ζήτημα είναι τα πρόσωπα ή οι πολιτικές
«Τα πρόσωπα δεν κινούνται μακριά από την πολιτική».
Β.Λ: Αν υπήρχε μια συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ  χωρίς πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και με νέα στοιχεία στην προγραμματική συμφωνία, η ΔΗΜΑΡ θα ήταν διατεθειμένη να μπει σε συζήτηση για τη συμμετοχή της;
«Ποια νέα στοιχεία;  Είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα πουλήσουμε την υποδομή της ΔΕΗ, δεν θα πουλήσουμε το δίκτυο παραγωγής της ενέργειας, δεν θα πουλήσουμε το δίκτυο διανομής της ενέργειας. Δεν προλάβαμε να φύγουμε από την κυβέρνηση, και να η μικρή και η μεγάλη ΔΕΗ... και μάλιστα λίγο μετά την αποχώρησή μας, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Εσείς τι πιστεύετε ότι είναι πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας αυτό;  Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής αλλά  και θέμα εμπιστοσύνης».
Β.Λυριτζής: Αυτή η βουλή έχετε πει δε χρειάζεται εκλογές αλλά αλλαγή πολιτικής.
«Δεν μπορεί να αλλάξει  πλέον πολιτική γιατί  είναι τέτοιοι οι συσχετισμοί. Και εξ αιτίας των συσχετισμών αυτή η βουλή δεν μπορεί να εκλέξει και πρόεδρο Δημοκρατίας».



Για την κεντροαριστερά και τις συνεργασίες με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε καμία περίπτωση, δεν έχουμε την επιλογή να λειτουργήσουμε ως μπαλαντέρ. Στόχος στρατηγικού χαρακτήρα είναι να συγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει, την κεντροαριστερά με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, περιεχόμενο και θέσεις. Δεν φτάνει η γενική αναφορά στην κεντροαριστερά, πρέπει να την προσδιορίζεις με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.
Η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν προγραμματικές συμπτώσεις και συμφωνίες. Με τα δεδομένα, που σήμερα υπάρχουν, δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. Από την μία πλευρά, η κυβερνητική πολιτική, το περιεχόμενό της και αυτά που καταγράφει αρνητικά για την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με την αντίφαση, την δημαγωγία, με την υποσχσεσιολογία, ότι θα φέρουν την Ελλάδα στα παλιά δεδομένα (πριν την κρίση) και με την άρνηση του για την οποιαδήποτε μεταρρύθμιση… Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις».
Β. Λυριτζής: Γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες ΔΗΜΑΡ;
«Να ψηφίσουν τη ΔΗΜΑΡ γιατί είναι πόλος σταθερότητας και υπευθυνότητας, που μπορεί να συμβάλει σε κυβερνητικές λύσεις, με προγραμματικές συμπτώσεις. Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι αυτοσκοπός. Χωρίς τις προϋποθέσεις, στις οποίες αναφέρθηκα, δεν έχει νόημα».
Δ. Οικονόμου: Μετά τις εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ με κάποιους εταίρους ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους εταίρους… Η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά με ποιους θα συνεργαστεί;
«Γνωρίζετε πόσο ασαφές, όσο και επικίνδυνο, στην αοριστία του, είναι αυτό που ρωτάτε; Τι σημαίνει «με άλλους εταίρους»; Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, έχει επιλέξει ως εταίρο,  σε πολλές περιπτώσεις, και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ΑΝΕΛ. Το «άλλοι εταίροι» πρέπει να συγκεκριμενοποιείται.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, έχει κάνει μια στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία και επιλογή να συμπορευθεί στρατηγικά με την ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, η κεντροαριστερά δεν μπορεί να ορίζεται γενικά και αόριστα. Τι θα πει κεντροαριστερά; και η ΕΛΙΑ αναφέρεται σε αυτήν, όπως και το Ποτάμι, αλλά ασαφώς.
Σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα με τα τεράστια ζητήματα των Ελλήνων πολιτών, αλλά για όλα αυτά όμως κουβέντα. Η κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει. Η κεντροαριστερά δεν εφευρίσκεται για να «χαϊδέψει»  γενικώς και αορίστως κάποια προσδοκία. Η κεντροαριστερά είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και περιεχόμενο».  
Β. Λυριτζής: Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ  έχουν συντηρητικό πρόσημο;
«Βεβαίως. Δεν μιλάει κανείς, για τη σημερινή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, ούτε για την ύστερη μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές…
«H Ελλάδα μακάρι να βγεί στις αγορές. Δεν επένδυσα ποτέ την πολιτική μου, στην καταστροφή της χώρας, ούτε στην πολιτική μιζέρια, αντιθέτως. Όμως, όταν θα βγει η χώρα στις αγορές, να ξέρουμε ότι θα είμαστε υπό επιτήρηση και θα έχουμε υψηλότερο επιτόκιο. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές αλλά για να μην δημιουργείται μια κατάσταση, η οποία  δημιουργεί ευφορία και κάνουμε ότι θέλουμε... Έχουμε δυσκολίες, για παράδειγμα, το δημόσιο χρέος σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το ΑΕΠ από ό,τι ήταν το 2009. 

(…) Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα κινηθεί  μπροστά με την πολιτική και οικονομική της ενοποίηση και θα σταματήσει να είναι μια γερμανική Ευρώπη ή αν δεν συμβούν όλα αυτά , θα έχει στασιμότητα».

Για την επίσκεψη της  κ. Μέρκελ
«Η κ. Μέρκελ να έρθει και μακάρι να έρθει με συγκεκριμένη πολιτική θέση, η οποία έμπρακτα, θα πρέπει να εκφραστεί, η οποία θα είναι διαφορετική από εκείνο που ακολούθησε η Γερμανία μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Για το Ποτάμι.
«Το Ποτάμι είναι ένα νεφέλωμα. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί γενικά και αόριστα μέσα στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Υπάρχει ρευστότητα και αγωνία της ελληνικής κοινωνίας για το πώς θα εκφραστεί ο Έλληνας πολίτης. Δεν είναι δυνατόν, η πολιτική έκφραση της κοινωνίας να γίνεται με νεφελώματα… Νέο δεν είναι αυτό που κάθε φόρα εμφανίζεται. Νέο είναι εκείνο που έχει νέο συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο».