Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


  • Ήθελα να ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένοι από την εικόνα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις ημέρες….


Αλ. Τσίπρας: Αυτό που νομίζει ο κόσμος είναι πάντοτε αποτέλεσμα και της δικής μας παρουσίας, αλλά και της προσπάθειας που γίνεται – είμαστε όλοι γνώστες αυτής της προσπάθειας - να αλλοιωθεί τόσο η πραγματικότητα που ο κόσμος βιώνει, όσο και η πραγματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό άλλωστε κάνουμε και τη συνέντευξη σήμερα.. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Και οι συκοφαντίες επίσης. Ο κόσμος βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα. Ο κόσμος στον οποίον απευθύνεται η κυβέρνηση σήμερα, παίζοντας το ρόλο του υποστηρικτή της κοινωνίας, και μάλιστα απέναντι σε συμφέροντα, εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι αυτός ο κόσμος. Άρα λοιπόν το ποια συμπεράσματα θα υπάρξουν σ΄ αυτή την ιστορία, αφήστε, θα βγουν, όταν καταλάβει πραγματικά και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης τι ακριβώς διακυβεύεται σ΄ αυτή την υπόθεση.
Εμείς σήμερα λοιπόν ήρθαμε να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις δημόσια. Κι όταν ένα θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, δεν μπορεί κανείς να μιλά με ατάκες, ούτε να παίζουμε με το twitter, να κάνουμε tweets ο ένας στον άλλον. Δεν είναι ζήτημα ποιος θα έχει την καλύτερη ατάκα.

Γι αυτό έκανα μια ανάλυση πιο πριν και εξήγησα ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι -αν ήταν θα ψηφίζαμε με τα δυο μας χέρια ο καθένας και η καθεμιά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- αν ο στόχος ήταν η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο φάρμακο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφ΄ ενός μεν να ακολουθήσει τη μνημονιακή επιταγή, να πάει στο 1% η φαρμακευτική δημόσια δαπάνη επαναλαμβάνω, δεν σχετίζεται με τη συμμετοχή στην ιδιωτική δαπάνη αυτό, αφ΄ ετέρου δε πολύ φοβούμαστε ότι στόχος είναι να εξυπηρετηθούν και πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα.

Διότι, όλα αυτά τα χρόνια, πίσω από το φάρμακο κρύφτηκαν συμφέροντα και υπήρξε ένα όργιο διαπλοκής Εγώ μόνο να σας πω ότι το 2009 η δαπάνη του ασφαλιστικού φαρμάκου ήταν 5.255 δις ευρώ και το 2012 2,35 δις ευρώ.. Πώς είναι δυνατό όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία να αγόραζαν το ίδιο φάρμακο ακριβότερα σε σχέση με τα νοσοκομεία; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Για να μην θυμηθώ την τεράστια σπατάλη εκατομμυρίων από το ΚΕΛΠΝΟ, όπως από τη γνωστή υπόθεση με το εμβόλια που αποτελεί μια αναπάντητη πρόκληση.

Ποιοι μας μιλούν λοιπόν για συμφέροντα; Ποιοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια; Ποιες κυβερνήσεις ανέχτηκαν όλο αυτό το πάρτι; Ποιοι υπουργοί διεπλάκησαν όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα του φαρμάκου; Και έρχονται τώρα να κατηγορήσουν με θράσος τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπλέκεται επειδή παίρνει ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ διαφήμιση 3,5 χιλιάδων ευρώ συνολικά; Εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια. Ήρθε μια διοίκηση η οποία έκανε ένα άνοιγμα στη διαφημιστική αγορά, διότι, όπως καταλαβαίνετε, οι συνάδελφοί σας που εργάζονται εκεί δεν είναι κρατικοδίαιτοι. Αν ο σταθμός πηγαίνει καλά και έχει διαφημιστικά έσοδα, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνονται, Έτσι δουλεύουν όλοι. Γιατί καμία κυβέρνηση, από τις μετέπειτα κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά, που αναγνώρισαν αυτό το πάρτι με το φάρμακο και έχουμε και δηλώσεις του πρώτου προέδρου του ΕΟΠΥΥ του κ. Βουδούρη, καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής, ότι το δημόσιο έχει ετήσια απώλεια 450 εκατ. ευρώ, έχουμε συγκεκριμένες δηλώσεις για τις υπερτιμολογήσεις αναλωσίμων στα νοσοκομεία, που την περίοδο 2007-2010 είχαν φτάσει τα 6,5 δις ευρώ Πέρασαν υπουργοί. Να αρχίσουμε να καταθέτουμε εξεταστικές επιτροπές για όλα; Μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά δεν μπορεί να έρχονται τα άγρια να διώξουν τα ήμερα.
Μου λέτε τι καταλαβαίνει ο κόσμος. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος τα καταλαβαίνει αυτά. Πάρα πολύ καλά τα καταλαβαίνει. Ο κόσμος δεν πείθεται από την ατάκα. Εδώ υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν βαρύτατες καταγγελίες. Γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κανέναν συγκεκριμένο έλεγχο της ασύδοτης κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στο ασφαλιστικό φάρμακο και στις δαπάνες και στις υπερτιμολογήσεις αναλωσίμων στα νοσοκομεία, ώστε να μάθουμε κι εμείς ποιοι ήταν αυτοί; Γιατί δεν ήλεγξε κανείς το πόθεν έσχες των επιτροπών προμηθειών, ούτε των επιτροπών υπερτιμολόγησης του φαρμάκου, που έχουν το θράσος να μιλούν σε μας για διαπλοκή. Ποιοι μιλούν σε εμάς για διαπλοκή; Νομίζετε δεν καταλαβαίνει ο κόσμος; Κι αν δεν καταλαβαίνει κάποιος, εμείς είμαστε εδώ να εξηγήσουμε και στον τελευταίο να καταλάβει.


Φυντανίδου: ……. Εσείς είστε λοιπόν υπέρ της μείωσης όλων των φαρμάκων; Και αυτών μετά την 1/1/12.. γιατί η τροπολογία προστατεύει ουσιαστικά τα παλιά γενόσημα…. Γενικά είστε υπέρ της μείωσης όλων των φαρμάκων; Και των παλιών φτηνών.. πάμφθηνων γενόσημων;…


ΤΣΙΠΡΑΣ Προσπάθησα να σας εξηγήσω ότι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης, και μάλιστα της συμμετοχής των πολιτών στη δαπάνη, που εμάς αυτό μας αφορά. Αυτός είναι ο δικός μας γνώμονας. Και έδωσα στοιχεία. Μίλησα αναλυτικά. Μίλησα για το 52% μείωσης της δαπάνης και την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στο 1 δις ετησίως. Ο πολίτης, παρά τη μείωση της δαπάνης της φαρμακευτικής, της δημόσιας δαπάνης, συνεχίζει να πληρώνει από την τσέπη του πάρα πολύ ακριβά το φάρμακο. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Η τροπολογία λοιπόν η συγκεκριμένη είναι μια τροπολογία η οποία έχει όπως ο διάβολος τις λεπτομέρειες στα σημεία. Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι μειώνει την τιμή σε 6 χιλιάδες σκευάσματα. Είναι ψέμα. Στην πραγματικότητα δίνει στον εαυτό του τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τη μείωση σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων. Από τα 264 σκευάσματα που αύξησε ο ίδιος την τιμή τον Αύγουστο, δίνει τη δυνατότητα σε έξι μόνο να τα μειώσει. Συνολικά ο αριθμός των σκευασμάτων που θα μειωθούν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος γύρω στα 12 με 15 σκευάσματα, αν δεν κάνω λάθος.
Άρα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια τροπολογία που στόχο έχει να μειώσει τη δημόσια δαπάνη, γιατί αυτή είναι επιταγή μνημονιακή –αυτό να το ξεκαθαρίσουμε- και ταυτόχρονα να αναδιανείμει την πίτα ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων και γενοσήμων. Εγχώριες και πολυεθνικές. Δίνοντας την μερίδα του λέοντος στις πολυεθνικές.
Εμείς λοιπόν δεν ερχόμαστε εδώ ούτε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των εγχώριων ούτε των πολυεθνικών. Εμείς ερχόμαστε με μοναδικό γνώμονα δυο πράγματα. Πρώτον, την επάρκεια του φαρμάκου, γι αυτό μίλησα για κινδύνους, όταν ήδη μάλιστα έχεις ένα ποσοστό 28% πολιτών ανασφάλιστων. Δεύτερον, τη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε φθηνό και ελεγμένο ποιοτικό φάρμακο. Φτηνό σημαίνει ότι είμαστε επί της αρχής με τη μείωση της δαπάνης, κυρίως όμως της συμμετοχής. Μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όταν εμείς αύριο γίνουμε κυβέρνηση θα απορρίψουμε τις μνημονιακές επιταγές για 1% του ΑΕΠ φαρμακευτική δαπάνη. Γιατί εμείς θα έχουμε μέριμνα το 28% που σήμερα δεν έχει πρόσβαση να έχει φάρμακο. Πώς θα έχει φάρμακο αν διαρκώς μειώνουμε τη δημόσια δαπάνη; Ποιος θα το πληρώσει; Πώς θα το πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι το φάρμακο όταν είναι άνεργοι, όταν είναι ανασφάλιστοι, όταν είναι εξαθλιωμένοι;
Άρα ο δικός μας προσανατολισμός δεν είναι σώνει και καλά μείωση της δημόσιας δαπάνης. Είναι μείωση της δαπάνης για το φάρμακο. Είναι οι πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει κρίση ανθρωπιστική και να μειώσουν τις τιμές.
Πολύ συγκεκριμένα τώρα. Κάνουμε μια πρόταση στον πρωθυπουργό και λέμε ότι αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν μπορεί να παίζουμε με τη δημόσια υγεία. Και αν θέλουμε να κονταροχτυπηθούμε και να παίζουμε παιχνίδια της ατάκας, μπορεί να το κάνουμε για χίλια δυο άλλα πράγματα, όχι για το φάρμακο, όχι για τη δημόσια υγεία, όταν έχουμε τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Του ζητάμε να αποσύρει την τροπολογία αυτή. Και αν πράγματι ο στόχος του είναι ταυτόσημος με το δικό μας, που επαναλαμβάνω είναι η επάρκεια και φθηνό και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο στον πληθυσμό, ας το κουβεντιάσουμε. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις. Την ακούσατε από τον κ. Κουρουμπλή.


  • Βενιζέλος: ……Λέει ο κ. υπουργός ότι μειώνει τις τιμές σε 6 χιλιάδες φάρμακα.. Η αλήθεια είναι ότι μειώνει σε 17 δραστικές ουσίες …και υπάρχει και ένα άλλο πονηρό σημείο στην τροπολογία… που ο υπουργός δίνει στο εαυτό του να προχωρά σε αυξήσεις τιμών εάν τις θεωρήσει διορθώσεις. Επειδή καταγγέλλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Γεωργιάδης και επειδή ζητάτε από τον πρωθυπουργό να την αποσύρει και να ανοίξει διάλογο, είστε διατεθειμένοι να αποχωρήσετε από τη διαδικασία;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δεν θα αποχωρήσουμε, γιατί δεν φυγομαχούμε. Θα είμαστε εκεί να καταψηφίσουμε και να αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά βουλευτής την ευθύνη για ό,τι θα επακολουθήσει στο χώρο της υγείας και στο χώρο του φαρμάκου. Νομίζω είμαι σαφής.


  • Ακούτε τις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και επικαλείται μάλιστα και τις δημόσιες ανακοινώσεις που έχετε, όπως τη δημόσια ανακοίνωση τη χθεσινή του κόμματος, στην οποία αναφέρεται ότι πλήττεται η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πώς απαντάτε σ΄ αυτό;…


ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει ήδη και νομίζω ότι έδωσα ένα περίγραμμα των στόχων μας, της άποψής μας, των θέσεών μας και της μοναδικής αγωνίας μας που είναι η επάρκεια του φαρμάκου και το φτηνό φάρμακο στον πολίτη.
Από κει και πέρα εκπλήττομαι γιατί πρώτη φορά βλέπω Έλληνα υπουργό Υγείας που να αδιαφορεί για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου και να υποστηρίζεται με τόσο πάθος πολυεθνικές επιχειρήσεις φαρμάκου.

Επαναλαμβάνω ο δικός μας ο στόχος είναι μα μειωθεί η τιμή του φαρμάκου στον πολίτη, στον ασθενή, η συμμετοχή δηλαδή των πολιτών στο φάρμακο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το κόστος του φαρμάκου, δηλαδή να χάσουν οι βιομηχανίες φαρμάκου ένα μέρος των κερδών που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Και οι ελληνικές και οι ξένες.
Από κει και πέρα νομίζω ότι έχω απαντήσει σ΄ αυτά τα ερωτήματα και να επανέλθω όσες φορές θέλετε, αλλά μου κάνει εντύπωση αυτό. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση. Γιατί, όπως ξέρετε άλλωστε, εμείς έχουμε πάγιες θέσεις και για εθνική βιομηχανία, εθνική φαρμακαποθήκη. Όταν μιλάμε για εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου δεν εννοούμε μονάχα την ιδιωτική εμείς. Έχουμε στόχο και σχέδιο. Αλλά μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει υπουργός Υγείας που να αδιαφορεί για το εάν αύριο θα πεταχτούν στο δρόμο 20 χιλιάδες εργαζόμενοι σ΄αυτή τη βιομηχανία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την ασυδοσία του προηγούμενου διαστήματος και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γι αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να μειωθεί η τιμή του παραγόμενου φαρμάκου από τις ελληνικές βιομηχανίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα έρχεται τόσο απροκάλυπτα να εξυπηρετεί συγκεκριμένα, στοχευμένα συμφέροντα πολυεθνικών και τη στιγμή που θα το κάνει αυτό θα ρίχνει και λάσπη στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει τα αντίπαλα συμφέροντα. Διότι ξέρετε αυτό έχει γίνει χαβάς. Συνέχεια αυτό κάνουν..

Έχουμε τέσσερα υποβρύχια στο Σκαραμαγκά που σαπίζουν, 2,5 δις του ελληνικού λαού έχουν πάει στράφι επειδή μας έφεραν έναν ψευτοεπενδυτή που δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για να στρίψει μια βίδα, και επειδή ζητάμε το αυτονόητο, που θα έπρεπε όλοι οι βουλευτές να το ζητήσουν, να το εξετάσουμε, πως έγινε αυτό το πράγμα; Ποιοι φταίνε; Ποιες συμβάσεις έγιναν; Μας κατηγορούν ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών τους. Είναι αστείοι φυσικά. Τους έχει πάρει στο ψιλό ο κόσμος.

Ξέρετε κάτι; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, οφείλω να το ομολογήσω, δεν έχουμε κυβερνήσει γι αυτό. Θα κριθούμε, θα κυβερνήσουμε σύντομα. Αλλά έχουμε ένα μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήταν επί δεκαετίες μέσα στο βούρκο της διαπλοκής, είναι αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, και σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες. Προσπαθούν να χτυπήσουν αυτό το ηθικό πλεονέκτημα με αστειότητες. Είναι αστεία όλα αυτά που λένε. Αλλά είμαστε εδώ να μιλήσουμε με επιχειρήματα. Να μιλήσουμε επί της ουσίας. Είμαστε ανοιχτοί στο δημόσιο διάλογο, προκαλώ τον πρωθυπουργό να ανοίξει αυτό το διάλογο, ποια συμφέροντα καλύπτει; Ποιόν καλύπτει στο θέμα των υποβρυχίων; Ποιανού υπουργοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν τον κ. Βενιζέλο για τη διαπλοκή με τον κ. Σάφα; Τι γίνεται στο χώρο του φαρμάκου; Ποιες κυβερνήσεις έκαναν το πάρτι; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην ανθρωπιστική κρίση και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τώρα με αυτήν την πολιτική; Είμαστε ανοιχτοί να ανοίξουμε όλη αυτή τη συζήτηση και να αντιπαραβάλουμε την διαπλοκή των δισεκατομμυρίων με τα 3,5 χιλιάδες ευρώ που παίρνει διαφήμιση ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο. Είμαστε ανοιχτοί.


  • Ερώτηση: Ο εκάστοτε υπουργός προτιμάει τις πολυεθνικές γιατί είναι πιο φθηνό το φάρμακο……

Κουρουμπλής: Πράγματι το γενόσημο που έρχεται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές είναι πιο φθηνό από το ελληνικό. Έγινεένας διαγωνισμός, για να δείτε και την εμπειρία και πως λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα, και βγήκε μειοδότρια μια εταιρεία από εκεί θυγατρική μιας πολυεθνικής. Έδωσαν μια παρτίδα στο δημόσιο, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου, τώρα λοιπόν τους έστειλε ένα έγγραφο και τους λέει ότι εγώ αδυνατώ να καλύψω τις ανάγκες. Και οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι χωρίς φάρμακο. Αυτό το φθηνό φάρμακο που λέτε.
Η Γερμανία λοιπόν ξέρετε τι κάνει; Έχει τρεις μειοδότες. Ένας είναι γερμανική εταιρεία που παράγει στην Γερμανία.
Εμείς εδώ καταθέτουμε και μια αναπτυξιακή πρόταση. .. Διότι, μια εταιρεία όποια και αν είναι αυτή, δεν μας ενδιαφέρει που θα παράξει, θα δημιουργήσει προτιθέμενη αξία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει οικονομικό κύκλο. Να λοιπόν και μια πρόταση, ας έρθουν λοιπόν να συζητήσουν, διότι δεν ήρθαν να συζητήσουν, κρυφά, διότι ακριβώς είναι κρυφοί οι σκοποί αυτής της τροπολογίας. Και σας το τονίζω ξανά και ξανά. Στο τέλος θα αυξήσουν τη συμμετοχή του πολίτη διότι δεν έχουν μελέτη γι αυτό που πάνε να κάνουν. Θα αυξήσουν τη συμμετοχή του πολίτη, όπως έγινε και στην Πορτογαλία για να καλύψουν ακριβώς αυτά τα 350 εκατομμύρια.

  • Κατσίγιαννης: Σήμερα ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε σε διάλογο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με εσάς προσωπικά για να σας εξηγήσει τι ακριβώς προσπαθεί να προωθήσει. Εσείς, μια και ανοίξατε επίσης το θέμα του διαλόγου, υπάρχει περίπτωση μετά τη συνέντευξη Τύπου να υπάρξει μια αντιπροσωπεία δική σας να συζητήσουν μαζί του πριν πάμε στην τροπολογία;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήμουν πολύ συγκεκριμένος. Κατ΄ αρχήν είπα ότι ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την ανοησία που είπε για το ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. Και απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό και του ζήτησα να αναλάβει την ευθύνη, την πολιτική ευθύνη, να αποσύρει αυτή την τροπολογία και να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος διαβούλευσης θεσμικά, στην επιτροπή της Βουλής, με τους φορείς για το θέμα του φαρμάκου, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και τις θέσεις τους. Κι εμείς καταθέσαμε σήμερα τη δική μας πρόταση για τη μείωση του φαρμάκου, της φαρμακευτικής δαπάνης. Τώρα όλα τα υπόλοιπα είναι προσχηματικά. Εφ΄ όσον δεν αποσύρεται η τροπολογία, εφ΄όσον βρισκόμαστε ένα 24ωρο πριν την ψήφισή της, εφ΄ όσον λοιπόν η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της, μου προκαλεί εντύπωση αυτό που λέτε, ότι ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε διάλογο. Χθες το βράδυ μας εξύβριζε και σήμερα το πρωί, διότι είναι διαρκώς σε ραδιοτηλεοτπικούς σταθμούς. Άρα τι είδους διάλογο; Τον κάνει στα τηλεπαράθυρα το διάλογο.
Αν θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, οφείλει να αποσύρει την τροπολογία και να γίνει συζήτηση.


  • Σωτ. Σιδέρης: Εφ΄ όσον από τη Βουλή δεν θα φύγετε και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την πρότασή σας… δεν είναι πιο… να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια δική του τροπολογία με τη δική του φιλοσοφία πάνω στο φάρμακο και να τεθεί υπό την κρίση της Βουλής και της κοινωνίας

ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην προτρέχετε για το τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός. Εγώ ελπίζω πάντα ότι η λογική θα πρυτανεύσει. Δεν είναι παρά μονάχα ένα τέταρτο από τη στιγμή που εξεδήλωσα αυτή την πρόταση ενώπιόν σας Να δούμε τι θα απαντήσει επισήμως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Αλλά εάν έχουμε την αρνητική εξέλιξη της υπερψήφισης στη Βουλή αυτής της τροπολογίας, μένει να το δούμε, δεν είμαι σίγουρος, μένει να το δούμε, εμείς σε μεταγενέστερο χρόνο, διότι αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει η κοινοβουλευτική διαδικασία να καταθέσουμε τροπολογία στο παρόν νομοσχέδιο, σε μεταγενέστερο χρόνο θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι καταθέτουμε και κοινοβουλευτικά προτάσεις, προτάσεις νόμου, τροπολογίες. Σε αυτό δεν υστερούμε. Αλλά όπως καλά γνωρίζετε στο ισχύον κοινοβουλευτικό θεσμικό πλαίσιο την πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση.

Π. Κουρουμπλής: Είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας .. Έχει τελειώσει το νομοσχέδιο.. Απλώς θα γίνει ψηφοφορία…


  • Καλέσατε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία κι αν δεν το κάνει..ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τη δική του ευθύνη.. ο ίδιος όμως θα είναι υπόλογος για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας στο μέλλον.. και μόνος του στόχος θα είναι να εξυπηρετεί συμφέροντα Θέλετε να μας πείτε για ποια συμφέροντα μιλάτε; Ο κ. Γεωργιάδης έχει περιγράψει για ποια συμφέροντα τον κατηγορείτε…

ΤΣΙΠΡΑΣ - Νομίζω ότι έγινε σαφές απ΄ όλα όσα ειπώθηκαν εδώ ότι πίσω από τον πόλεμο του φαρμάκου υπάρχουν επιχειρήσεις και εταιρείες οι οποίες ευνοούνται και επιχειρήσεις και εταιρείες οι οποίες θα κλείσουν αύριο το πρωί. Εμείς δεν νοιαζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα κανενός, παρά μονάχα τα συμφέροντα των πολιτών. Των πολιτών που πρέπει να έχουν πρόσβαση,. επαναλαμβάνω, σε φτηνό φάρμακο και να υπάρχει και επάρκεια φαρμάκων. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση καλούμε τον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι έχει –είναι καλή η πρόθεσή μας απέναντί του- ότι έχει κι αυτός την ίδια αγωνία και τους ίδιους γνώμονες με τους δικούς μας, τη δημόσια υγεία, το συμφέρον των πολιτών και το φτηνό φάρμακο. Και μία κίνηση που θα επιβεβαιώσει και θα είναι ένδειξη καλής θέλησης ότι είναι καθαρός από άποψη εξυπηρέτησης συμφερόντων, θέλει το διάλογο, θέλει και η αντιπολίτευση.. τόσες φορές έρχεται στη Βουλή και λέει, ψηφίστε και κάτι, βοηθήστε, στηρίξτε.. αυτό δεν λέει; Λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ και του καταθέτουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση σ΄ ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία, να εξαντληθεί η συζήτηση.. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα, αν κατάλαβα καλά, λέει ότι θέλει να μας ενημερώσει και να συζητήσει μαζί μας..Ναι, αλλά δεν μπορεί να το λέει αυτό και να έχει το νομοσχέδιο.. να τρέχει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Συζήτηση δεν γίνεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ψηφοφορίας σε 24 ώρες. Αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Εάν λοιπόν είναι ειλικρινής η διάθεσή του, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε. Καταθέσαμε σήμερα συγκεκριμένο πλαίσιο πρότασης για μείωση συγκεκριμένη της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, ισόρροπη μείωση η οποία ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλιστούμε έναντι του κινδύνου ανεπάρκειας φαρμάκων στα ράφια, που είναι ο μεγάλος κίνδυνος για μας. Καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση, να κάτσουμε να την κουβεντιάσουμε. Και αν συμφωνήσουμε, να ψηφίσουμε μαζί.
Από κει και πέρα, το ποιος θα ευνοηθεί.. γιατί αυτό είναι το ερώτημά σας.. δεν έχω το ρόλο να ψάχνω να βρω .. ούτε τον εισαγγελέα, ούτε τον ντετέκτιβ, αλλά νομίζω ότι όλοι εσείς καταλαβαίνετε από την ιστορία αυτή και την υπόθεση αυτή, τη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση και ο τρόπος με τον οποίον κινείται ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω.
Θα ζητούσα, τέλος, επειδή πρέπει να ανοίξει με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αυτή η συζήτηση, να μας πει και ο υπουργός Υγείας ποιοι του έστειλαν εξώδικα, ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τον πίεσαν το τελευταίο διάστημα. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Αν εγώ σας έλεγα σήμερα με πιέζει μία πολυεθνική ή μία εγχώρια βιομηχανία και μου στέλνει εξώδικα, δεν θα με ρωτάγατε ποιοι είναι αυτοί; Άρα λοιπόν νομίζω ότι πρέπει πρωτίστως να ρωτήσετε τον υπουργό να σας πει ποιοι τον πιέζουν και μετά το ερώτημα σε μένα ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι δεν θα ωφεληθούν. Αυτά θα τα δείξει άλλωστε η ίδια η ζωή.

  • Τσιγουρής MEGA - Σας άκουσα να μιλάτε… σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την τιμή των φαρμάκων.. και από κει και πέρα βάζετε κι ένα θέμα καταλληλότητας και κάποιων γενόσημων φαρμάκων … Σε μια … χώρα δεν θα έπρεπε ο ΕΟΦ ή κάποιο ενισχυμένο όργανο να έχει την κρίση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση ή ένας υπουργός; Θα πρέπει τα κόμματα να μιλάνε για τα γενόσημα.. ποιο φάρμακο…. Γιατί δεν μιλάτε για τον ΕΟΦ .. πώς να τον φτιάξετε.. ώστε σε μια κανονική χώρα να μπορούν με επάρκεια να μιλούν και όχι…


ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε δίκιο σ΄αυτό που λέτε. Άλλωστε εμείς δεν ζητάμε η αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγχει. Ούτε η ίδια η Βουλή μπορεί να ελέγχει. Όμως το γεγονός ότι σήμερα έχουμε έναν ΕΟΦ που δεν ασκεί τα καθήκοντά του όπως θα έπρεπε να τα ασκεί και είναι και υποστελεχωμένος και υποβαθμισμένος και συρρικνωμένος, γι αυτό δεν ευθύνονται οι άνθρωποι που είναι εκεί, ευθύνονται τα κόμματα που κυβερνούν. Άρα δική μας υποχρέωση και δικαίωμα είναι να ασκούμε κριτική γι αυτό και να ζητάμε να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Πάντως συμφωνώ μαζί σας, σε μια κανονική χώρα αυτά έπρεπε να συμβαίνουν. Αλλά έχουν κάνει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις επιλογές τους και τα μνημόνια μια μη κανονική χώρα.


  • Το φάρμακο πρέπει να είναι εμπόρευμα; Και, δεύτερον, πρέπει να δίνετε στις εταιρείες το δικαίωμα να παράγουν…..

Θα συμφωνήσω απόλυτα αξιακά με την τοποθέτησή σας. Κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε οι υπηρεσίες υγείας, τα φάρμακα να είναι εμπορεύσιμα αγαθά. Όμως εμείς θα κληθούμε να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας και του πληθυσμού σε μια τραγική στιγμή για τον ελληνικό λαό μέσα σε συνθήκες ενός παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Και αν αύριο το πρωί εμείς αποφασίζαμε με ένα διάταγμα να πάμε ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε μια σοσιαλιστική νησίδα σ΄ έναν κόσμο που λειτουργεί μ΄ αυτούς τους κανόνες. Άρα είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε τρόπους με τους οποίους βήμα-βήμα θα διαμορφώσουμε νέες συνθήκες και θα δώσουμε τη δυνατότητα όλος ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε φτηνό και ποιοτικό φάρμακο. Κι αυτό θέλει σχεδιασμό, θέλει και στήριξη της εγχώριας παραγωγής.. Επαναλαμβάνω, εγχώρια παραγωγή δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ιδιωτική παραγωγή. Είναι τεράστιο θέμα ότι δεν υπάρχει εθνική φαρμακαποθήκη. Έχουμε να κάνουμε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές οι οποίες θα απαιτήσουν βέβαια και χρόνο προσαρμογής. Αλλά αυτό που άμεσα μας αφορά, αυτό που άμεσα θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι τη δυνατότητα ο πληθυσμός να μην κινδυνεύσει, είτε με εκβιασμούς σαν κι αυτούς που αναφερθήκατε πιο πριν εταιρειών, είτε από παιχνίδια που θα γίνουν στο θέμα της τιμολόγησης. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος μας. Φτηνό φάρμακο, ποιοτικό φάρμακο, πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στη δυνατότητα να έχουν φτηνό και ποιοτικό φάρμακο.

  • Βενιζέλος – Ο ΕΟΦ είναι οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υγείας.. Σε ανακοίνωσή του λέει ότι η αντιπαράθεση για τα φάρμακα και οι αντικρουόμενες δηλώσεις .. σπέρνουν πανικό.. Πώς το σχολιάζετε;…


ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντί ο ΕΟΦ να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει, παρεμβαίνει τώρα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα… Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση του ΕΟΦ δεν θα έπαιρνε θέση σ΄ αυτή την αντιπαράθεση υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές επιλογές.
Εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε και μένουμε σ΄ αυτό. Εδώ δεν κινδυνολογούμε όταν το 28% του πληθυσμού είναι έξω από το ασφαλιστικό σύστημα και δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο φάρμακο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα σήμερα. Δεν παίζουμε όταν έχουμε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες καρκινοπαθείς που στερούνται της δυνατότητας να πάρουν τη θεραπεία τους κι αυτοί οι κύριοι κάθονται στα γραφεία τους, στις αναπαυτικές καρέκλες τους και βγάζουν και τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι συνένοχοι στο έγκλημα που γίνεται στον ελληνικό λαό. Δεν παίζουμε λοιπόν. Δεν παίζουμε όταν έχουμε τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους και κάποιοι θέλουν να κερδίζουν κι από πάνω δισεκατομμύρια. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που κυβερνούν. για το έγκλημα, τη γενοκτονία σ΄ ένα λαό.


16/11/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ