Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Γ. Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες: Επιδιώκουμε για την Ουκρανία λύση συμβατή με το διεθνές δίκαιο

 

Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα η πρώτη παρουσία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως εκλεγμένο μέλος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης,

στην ΕΡΤ και τους Έλληνες ανταποκριτές, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εχθές, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τα θέματα της Ουκρανίας.

   Η Ελλάδα κράτησε τη στάση αρχής, την οποία τηρεί πάντοτε. Επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και για τον λόγο αυτό η στάση μας μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ήταν προς την κατεύθυνση αυτή.

   Είχαμε επίσης σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τις προσδοκίες, οι οποίες δημιουργούνται από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο. Τα επόμενα βήματα, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν και ιδίως η πιστή τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας με τη μετάπτωση στη δεύτερη φάση για την απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων που κρατούνται. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε για την επόμενη μέρα, η οποία θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας, στην επιστροφή των ανθρώπων στις εστίες τους, καθώς επίσης και στην πολιτική επίλυση με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

   Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είχαμε μια πολύ εκτενή συζήτηση, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση, την οποία θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Συζητήσαμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οργανωτικά και διαρθρωτικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εν όψει και της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, με μια σειρά από γεγονότα, τα οποία θα διοργανωθούν από την ελληνική Προεδρία. Και βεβαίως τις μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλες τις πλευρές του κόσμου, όπου υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και μείζονες κρίσεις για τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες.

   Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς πολυμέρειας, της διεθνούς διπλωματίας με ισχυρό αποτύπωμα και πάνω απ' όλα με αρχές.

   Η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη, η οποία στηρίζει το διεθνές δίκαιο. Είναι η χώρα, η οποία συνομιλεί με όλους. Είναι η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Και θα παραμείνουμε στην αιχμή των διεθνών γεγονότων για να προσφέρουμε τις δικές μας υπηρεσίες, αλλά να ενισχύσουμε και το αποτύπωμα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ