Hellenic Cypriot Press Agency

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι έχει μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα * Νετανιάχου: Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους το Σαββάτο, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα * Τα drones είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου για αμάχους στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη * Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επαναλαμβάνει πως αντιτίθεται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα * Κρεμλίνο: Σημαντικό μέρος της Ουκρανίας θα ήθελε να είναι ρωσικό και "αυτό ταιριάζει" με τις δηλώσεις Τραμπ * Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπόσχεται "σθεναρή" απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ * Εμανουέλ Μακρόν: «Θέλουμε μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα» * Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς χορήγησαν το 2024 πάνω από τη μισή συνολική βοήθεια της Συμμαχίας για την Ουκρανία * Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό * Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Αναστέλλονται για έναν μήνα οι δασμοί στο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι Τραμπ και Σεϊνμπάουμ

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν την επιβολή δασμών στο Μεξικό για έναν μήνα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Κλαούδια Σεϊνμπάουμ, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

«Είμαι βέβαιη ότι σε αυτόν τον μήνα μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα», είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, με ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε να ανασταλούν «αμέσως» και για έναν μήνα οι δασμοί που επρόκειτο να επιβληθούν από αύριο Τρίτη. Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών στις οποίες θα συμμετέχουν ο ίδιος και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υποψήφιος υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ.

Η Σεϊνμπάουμ είπε ότι είχε μια «καλή» και «μακρά» συζήτηση με τον Τραμπ για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» και ότι εκείνη πρότεινε την αναστολή των δασμών. Παράλληλα, ζήτησε από τον Τραμπ να βοηθήσει το Μεξικό να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση όπλων από τις ΗΠΑ και εκείνος συμφώνησε.

Σύμφωνα με τη Σεϊνμπάουμ, το Μεξικό θα αναπτύξει αμέσως 10.000 εθνοφρουρούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τη διακίνηση ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι θεωρεί καλή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ουάσινγκτον αφού θα βοηθήσει το Μεξικό να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων του.

Η Σεϊνμπάουμ τόνισε πάντως ότι η χώρα της θα υπερασπίζεται και θα στηρίζει πάντα τους Μεξικανούς μετανάστες.

Οι ομάδες των δύο χωρών άρχισαν να εργάζονται σήμερα σε θέματα «ασφάλειας και επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέμεινε από την πλευρά του να αντιμετωπιστεί το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο η Σεϊνμπάουμ είπε ότι «αντέδρασε» σε αυτήν την πρόταση.