Hellenic Cypriot Press Agency

Ζελένσκι: Λυπηρή η διαμάχη με τον Τραμπ «ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τα πράγματα» * Σχέδιο 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν * Το Λονδίνο συνεργάζεται με τους συμμάχους του για τη διασφάλιση μιας ειρήνης διαρκείας στην Ουκρανια * Παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία διέταξε ο Ντ. Τραμπ * Η Ρωσία συμφωνεί να βοηθήσει τον Τραμπ να μιλήσει με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης *Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει γίνει η "βασική πηγή εσόδων της Χαμάς", δηλώνει το Ισραήλ * Ιαπωνία: Για πέμπτη ημέρα καίει ανεξέλεγκτη η χειρότερη δασική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη χώρα εδώ και 50 χρόνια *Τζόρτζια Μελόνι: Εργάζομαι με στόχο την μείωση των διαφορών, λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός με αναφορά στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες * Πεσκόφ: Η αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είναι η καλύτερη ελπίδα για ειρήνη * Το Λονδίνο συνεργάζεται με τους συμμάχους του για τη διασφάλιση μιας ειρήνης διαρκείας στην Ουκρανια * Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας * «Θα είναι πολύ σημαντικό», σχολίασε ο Τραμπ για την πρώτη του ομιλία ενώπιον των δύο σωμάτων του Κογκρέσου μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο * Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι * Το Μεξικό ανακοινώνει δασμολογικά και μη δασμολογικά αντίποινα τους δασμούς Τραμπ * Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η όποια εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ θα απαιτήσει την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. * Τζόρτζια Μελόνι: Εργάζομαι με στόχο την μείωση των διαφορών, λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός με αναφορά στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει περικοπές στον προϋπολογισμό του μετά την απόσυρση των ΗΠΑ


 Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συζητήσουν τη μερική περικοπή του προϋπολογισμού του, κατά 400 εκατ. δολάρια, μετά την κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο κυβερνητικό χρηματοδότη του, από αυτόν, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 
Ανοίγοντας την ετήσια συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς υπερασπίστηκε επίσης το έργο του οργανισμού και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε την έκκληση προς τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την έξοδό τους και να προχωρήσουν σε διάλογο με τον ΠΟΥ για περαιτέρω αλλαγές. 
«Θα χαιρετίζαμε προτάσεις από τις ΗΠΑ, και από όλα τα κράτη-μέλη, για το πώς μπορούμε να υπηρετήσουμε εσάς και τους λαούς του κόσμου καλύτερα», δήλωσε. 
Η περικοπή του προϋπολογισμού θα συζητηθεί στη συνεδρίαση στις 3-11 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι των κρατών-μελών θα συζητήσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού και το έργο του για την περίοδο 2026-2027. 
Το εκτελεστικό συμβούλιο προτείνει να γίνουν περικοπές στο κομμάτι των βασικών προγραμμάτων του προϋπολογισμού, από το προτεινόμενο ποσό των 5,3 δισεκ. δολαρίων στα 4,9 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό το ποσό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο προϋπολογισμό 7,5 δισεκ. δολαρίων για την περίοδο 2026-2027 που ήταν η αρχική πρόταση, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας και της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. 
«Με την αποχώρηση της χώρας που συνεισφέρει τα περισσότερα κεφάλαια, ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να είναι ο συνήθης», σύμφωνα με το έγγραφο. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κυβερνητικός δωρητής του ΠΟΥ, συνεισφέροντας περίπου το 18% της συνολικής χρηματοδότησης. Ο ΠΟΥ έχει ήδη λάβει κάποια άλλα μέτρα περικοπής δαπανών μετά την απόφαση των ΗΠΑ. 
Ωστόσο, κάποιοι εκπρόσωποι στο συμβούλιο ήθελαν επίσης να στείλουν ένα μήνυμα ότι ο ΠΟΥ θα διατηρήσει τη στρατηγική του κατεύθυνση παρά τις προκλήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο. 
Τα 4,9 δισεκ. δολάρια είναι περίπου όσο ο προϋπολογισμός του βασικού προγράμματος για την προηγούμενη περίοδο, το 2024-2025.
Ο Τραμπ προχώρησε στην απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από δύο εβδομάδες. Η διαδικασία θα χρειαστεί ένα χρόνο, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.