Hellenic Cypriot Press Agency

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι έχει μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα * Νετανιάχου: Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους το Σαββάτο, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα * Τα drones είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου για αμάχους στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη * Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επαναλαμβάνει πως αντιτίθεται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα * Κρεμλίνο: Σημαντικό μέρος της Ουκρανίας θα ήθελε να είναι ρωσικό και "αυτό ταιριάζει" με τις δηλώσεις Τραμπ * Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπόσχεται "σθεναρή" απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ * Εμανουέλ Μακρόν: «Θέλουμε μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα» * Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς χορήγησαν το 2024 πάνω από τη μισή συνολική βοήθεια της Συμμαχίας για την Ουκρανία * Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό * Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Βρετανία: Νέοι κανονισμοί προβλέπουν να μην μπορούν να αποκτήσουν τη βρετανική υπηκοότητα οι μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα


 Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία, κυρίως διασχίζοντας τη Μάγχη με πλοιάρια, δεν θα λαμβάνουν «επί της αρχής» τη βρετανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης. 
Με βάση τις οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και απευθύνονται στις υπηρεσίες αρμόδιες για την εξέταση των αιτημάτων παροχής υπηκοότητας, οι αιτήσεις των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία σε γενικές γραμμές θα απορρίπτονται ανεξαρτήτως του χρόνου που έχουν διαμείνει στη χώρα. 
Ωστόσο τα αιτήματα για την παροχή υπηκοότητας θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται κατά περίπτωση. 
Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι υπήρχαν ήδη «κανόνες που εμπόδιζαν όσους έχουν εισέλθει παράνομα (στη χώρα) να αποκτήσουν την υπηκοότητα». 
«Η οδηγία αυτή ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται παράνομα στη Βρετανία, κυρίως με πλοιάριο, κινδυνεύει να δει να απορρίπτεται το αίτημά του για την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου. 
Η κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ υιοθετεί με αυτό τον τρόπο ένα μέρος της πολιτικής του Συντηρητικού προκατόχου του Ρίσι Σούνακ. 
Οι Εργατικοί δέχονται πιέσεις στο θέμα της μετανάστευσης, μπροστά και στη δημοσκοπική άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο έκανε την έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου κερδίζοντας πέντε έδρες στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης επέκριναν μέλη των Εργατικών. «Αν δίνουμε καθεστώς πρόσφυγα σε κάποιον, δεν είναι δίκαιο να του αρνούμαστε στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνει Βρετανός πολίτης», σχολίασε η Στέλα Κρίσι στο Χ. 
Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Free Movement, που ασχολείται με τη μεταναστευτική πολιτική και το άσυλο, εκτίμησε ότι οι αλλαγές αυτές ενδέχεται «να εμποδίσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων να αποκτήσουν τη (βρετανική) υπηκοότητα» και ότι «βλάπτουν την ενσωμάτωση». 
Εξάλλου αυτή την εβδομάδα οι Βρετανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν νομοσχέδιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των διακινητών. 
Η κυβέρνηση Στάρμερ εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών να απελαύνονται στη Ρουάντα παράτυποι μετανάστες, αλλά έχει δεσμευθεί να μειώσει τη μετανάστευση - νόμιμη και παράνομη. 
Το 2024 περίπου 36.810 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια και έφτασαν στη Βρετανία, αύξηση 25% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.